Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa a fortepian

chilon

Rekomendowane odpowiedzi

gagacek

wiecej mysl,madrzej pisz...Milego dnia.

Możesz tak gadać-to tak jak do slupa telefonicznego,bo to proste wytłumaczenie jest.

Masz do czynienia z Szybkim Gonzo-a on szybszy niż struś pędziwiatr-to wiesz jak on zapierdziela!!!!

chilon, 22 Sie 2010, 21:26

>>Czemu akurat fortepianu?

>

>Gdyż albowiem trochę się naczytałem, iż lampa w niektórych rodzajach muzyki sprawdza się gorzej niż

>w innych. Myślałem, że może dotyczyć to równiez instrumentów

Moral z tego taki zeby

sluchac i na podstawie owej

czynnosci myslec a nie na

podstwie tego co sie czyta.

Naturalne brzmienie instrumentow akustycznych

naturalne jest tylko na zywo, sprzet stereo

zawsze bedzie znieksztalcal.

Zeby miec skale porownawcza trzeba miec

jeden czy dwa instrumenty osluchane "na zywca"

i wtedy mozna kombinowac - pytanie po co?

Ja mam trzy osluchane do bolu:gitara klasyczna

i fortepian(bo gralem)i kontrabas (brat gra)

I co?

I g...o bo nie ma takiego sprzetu

ktory by odtworzyl ich brzmienie.

To czym sie przejmowac?

Osobiscie wole brzmienie instrumentow

akustycznych reprodukowanych przez

lampe a kto inny bedzie wolal tranzystor

i znow jestesmy w ogrodku co jest lepsze

czyli w d... bo kazdy bedzie wolal co innego

a fortepian guzik ma do tego

>Gdybyście zgodnym chórem krzyknęli, iż

>lampa i fortepian to kiepskie małżeństwo to zakończyłbym poszukiwania

Jakby Ci zgodnym chorem krzyknac

ze masz brzydka zone, h...y samochod

i do d...y mieszkanie to bys wsio pozmienial?

Witam !

Proszę Pana, czy Pan gra na skrzypcach ?

Nie wiem, nie próbowałem...

pzdr

Życzę mniej zapalczywości niektórym Kolegom, więcej humoru i dystansu do siebie.

Jak kto głupi, to nie znaczy, że wariat !

pzdr

• 3 tygodnie później...
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Co znawcy i wielbiciele technologii lampowej sądzą o odsłuchu fortepianu? Lepiej niż na tranzystorze?

Pytanie trochę nie tyle dziwne co nie poprawnie zadane. Nic nie da najlepszy wzmacniacz kiedy dźwięk położy źródło, kolumny i okablowanie. To musi grać wszystko razem.

Dużo słucham muzyki fortepianowej, wcześniej na wzmacniaczach tranzystorowych, teraz na lampowym. Jest stanowczo lepiej. Przede wszystkim są wybrzmienia, wybrzmienia i raz jeszcze wybrzmienia, których brakowało mi na tranzystorze (Accu E213, później E450). Słyszysz każdą strunę aż do jej kompletnego wygaśnięcia. Dolne rejestry schodzą tak jak powinny, niczym nie zniekształcona średnica i perlista góra. Mam w domu całkiem porządny fortepian, żonę muzyka orkiestrowego i dwójkę dzieci grających (uczących się) na fortepianie. Chciał, nie chciał osłuchałem się tego instrumentu na żywo i stanowczo oddaję swój głos za lampą (mając oczywiście na uwadze resztę toru)!

Pytanie trochę nie tyle dziwne co nie poprawnie zadane. Nic nie da najlepszy wzmacniacz kiedy dźwięk położy źródło, kolumny i okablowanie. To musi grać wszystko razem.

Dużo słucham muzyki fortepianowej, wcześniej na wzmacniaczach tranzystorowych, teraz na lampowym. Jest stanowczo lepiej. Przede wszystkim są wybrzmienia, wybrzmienia i raz jeszcze wybrzmienia, których brakowało mi na tranzystorze (Accu E213, później E450). Słyszysz każdą strunę aż do jej kompletnego wygaśnięcia. Dolne rejestry schodzą tak jak powinny, niczym nie zniekształcona średnica i perlista góra. Mam w domu całkiem porządny fortepian, żonę muzyka orkiestrowego i dwójkę dzieci grających (uczących się) na fortepianie. Chciał, nie chciał osłuchałem się tego instrumentu na żywo i stanowczo oddaję swój głos za lampą (mając oczywiście na uwadze resztę toru)!

A ja słucham na tranzystorze i wszystko jest OK.Wybrzmiewa,trwa itd.to kwestia wzmacniacza.Accu nie wybrzmiewał,Pass już tak,Audionet był suchy Electrocompaniet jest już w porządku.Wydaje mi się,że gra jednak złożony system,począwszy od źródła do kolumn a te ostatnie są najważniejsze.Ważna jest jeszcze akustyka w szczególności dotykająca wybrzmiewania.Przetłumione wnętrze może powodować utratę tego aspektu.Dobra lampa jak i dobry tranzystor,wkomponowane właściwie w system,zagrają wystarczająco dobrze,jedno i drugie.

Szkoda , że technologia lampowa nie rozwijała się wraz z tranzystorową do dnia dzisiejszego (mam na myśli lampy a nie jej aplikacje) ,kto wie jakie wspaniałe bańki do dziś by wymyślono???Gdyby do produkcji lamp zaprzęgnięto technologie kosmiczne i w doskonalszej próżni (na orbicie geostacjonarnej)wytwarzano lampy

Piotr

Cir

W cytatach z tych ksiąg jestem raczej słaby, tym bardziej że nie są poczytne przeze mnie, ale doszły mnie słuchy, że silna grupa krakowska z AS pracuje nad produkcją nowych lamp o przewodnictwie P (pnp) - czyżby kolejny Nobel dla rodzimej myśli technicznej ?

Slowem:

do lampy z ta lampa

pull-push (ultra-H.E.)powstał okolo 32r (chyba) najpierw na lampach (podobie jak eniac -pierwszy komputer), 64r wynaleziono przez motorole (wówczas rządową firmę) transistor. 71 r. pierwszy uklad scalony... ja tam wole mosfety (precyzyjne tranki) z dodatkiem rdzy (FeO3)(+miedź i german). dobra konstrukcja (słyszałem) potrafi zadziwiać przez lata. lampy robią poprostu błedy wiec cedek by chyba skakał- albo co(!?) ale wzmachol szumi. uhe oprocz sterowania wyjsciem (mosfetowy, nie wiem czy tylko) potrafi wymuszac także na zródle zmiany sygnału.

Co znawcy i wielbiciele technologii lampowej sądzą o odsłuchu fortepianu? Lepiej niż na tranzystorze?

hybrydy, nie mają (bynajmniej moja) (hybrydka to tranzystorki scalone duzej mocy) problemów z akustyką czy plumkaniem, za to pięęękniiiie śpiewa, zwlaszcza kiedy kobieta...

modrzew,

dlatego na wstępie napisałem

ja, zeby było śmiesznie uzywam 18-bitowego urządzenia remasterującego/dac w jednym i recorder- glupi dcc730 . nawet śniąc nie słysze tak jak jest w realu ( zbyt duzo słucham muzy)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.