Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 140-II

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Przez kilka lat byłem zadowolonym posiadaczem kolumn ProAc Studio 100, potem o mało co nie kupiłem modelu podłogowego Studio 140, jednak ostatecznie lepsze okazały się VA Beethoven. Obecnie używam ARM-ów, jednak zainteresowanie serią Studio ProAc pozostało. Niedawno weszła druga wersja podłogówek 140, z głośnikiem wysokotonowym Seas podobnym do tego z "setek", oraz z nowymi midbasami, podobno zrobionymi z polipropylenu. Audio Klan zgodził się udostępnić je nam do recenzji, powinny być u mnie jutro, natomiast ciekaw jestem, czy ktoś z forumowiczów miał już do czynienia z tym sprzętem?

https://www.audiostereo.pl/topic/65135-proac-studio-140-ii/

O, jak dyskretna zajawka ! :)

* * *

Ja nie :) /Piszę, żeby nie było, co nie czytam :)/

* * *

"140" IMHO fajna rzecz, piękna barwa /jak to u ProAc'a/.

"100" be (nie słyszałem korelacji (góra wyczynowa, średnie i dół: papier archaicznie brzmiący). Jakoś to zestawienie przetworników mnie nie przekonało.

Ale Stewart Tyler wie co robi.

ProAc'i to IMO pięknie brzmiące (barwa!!!)kolumny. Takie jakieś "fizjologiczne" brzmienie. (He, ciekawe czym się podpiera w badaniach ? -Psychoakustyką ?). Ale barwa przede wszystkim. Barwa rządzi. Stereo dobre, przestrzenność, IMHO, gorzej niż u konkurencji - VA. (A że niektóre ProAc'i miały słyszalną dziurę głęboką na... 5dB, cóż nie ma ideałów ;).

Odwieczny rywal: VA też klasa. Wykonanie, IMO, poza zasięgiem (nierównego ;od tym względem) ProAc'a.) (Ostatnio się poprawił - zgadzam się. /Nie ma to jak zdrowa konkurencja, hehe :)

Inna szkoła brzmienia ale też interesująca.

Komu się znudzą ProAc'i ma VA lub... (i ja się ku jego dziełom skłaniam): Joachim Gerhard /SONICS/.

Też wie "o co chodzi" w brzmieniu b. dobrych kolumn.

(SONICS to dość drogie kolumny i u nas jakoś tak cicho o nich.)

BTW: WHY Joachim pisze się p. "ch", a Gerhard już "normalnie" ?

* * *

Ciekaw jestem,ze czy nowe "140 II" beda miały podporządkowaną górę średnicy (niejako lekko schowaną) czy też tym razem Tylert postawił na ofensywnosć jak w "100" ? (Ja bym tak na jego miejscu zrobił - porada gratis :)

No i jak nowe midbasy ?

Moim zdaniem barwowo, nowe "140 II" i tak będą na "5", mógłbym się nawet o to założyć :)

Chciałem, tylko zauważyć, że VA stosuje polipropylen już od dawna (jak powszechnie wiadomo).

Nie jest to może uczciwy dźwięk (bliski naturalnemu) ale za to sprężysty i szybki. Słychać. Niesie jakąś świeżość.

Nie wiem jednak czy na długo idzie z takim kolumnami wytrzymać*. I czy do każdej muzy.

(* - IMHO 1,5 roku to już zacny wynik :)

Coby wątek łatwo nie zdechł ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Test ProAców wisi:

Ukryta Zawartość

Mam prośbę - początkowo nie udało się zamieścić do niego fotek, potem większość je widziała, jednak u mnie nie było ich widać. Teraz zamieściłem je od nowa i chciałbym usunąć linki do zewnętrznego serwera z fotami zamieszczonymi awaryjnie, potrzebuję jednak informacji, czy umieszczone przeze mnie zdjęcia są już dla wszystkichj widoczne.

Ukryta Zawartość

Test ProAców wisi:

Ukryta Zawartość

Mam prośbę - początkowo nie udało się zamieścić do niego fotek, potem większość je widziała, jednak u mnie nie było ich widać. Teraz zamieściłem je od nowa i chciałbym usunąć linki do zewnętrznego serwera z fotami zamieszczonymi awaryjnie, potrzebuję jednak informacji, czy umieszczone przeze mnie zdjęcia są już dla wszystkichj widoczne.

Nie wiem czy dla wszystkich ale ja zdjecia widze ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.