Skocz do zawartości
IGNORED

porownanie polskich wzmacniaczy - apel

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

>> Lutek do tego Pentagona jeszcze uzywane Bach'y albo Mozarty Vienna (jesli ktos by sprzedawal uzywane to za 3-4 kPLN moze by oddal) i CD-ek np. Helios 3-ka z drugiej reki.

Przy odrobinie szczescia:

Vienna Acoustic - Mozart - 3kPLN albo np. Qba Chrobry ~4 kPLN

Helios 3 - 3 kPLN

i mamy kolo 10 kPLN niestety dojdzie jeszcze 1-2 kPLN na kabelki z 2-giej reki.

Poza tym 2 problemy:

Ceny ktore podalem za klocki 2-3 letnie bylyby na prawde niezle (w mojej opinii) a na dodatek nie tak latwo znalez na wtornym rynku akurat to czego chcemy.

Niestety z zakupami z 2-giej reki jest tak, ze trzeba polowac a potem ponegocjowac, ale da sie zrobic.Poza tym zestaw jest propozycja troche pod moj gust - Ty musisz kierowac sie swoim.

witam

znalezłem w sieci takie oto klocki.

kolumny esa furioso są do sprzedania we Wrocławiu w sklepie uzywane.Ceny nie znam ale pewnie powyżej 5,5tys.zł. Wiem bo te kolumny sprzedawał mój kolega.I zdążyłem sie ich nasłuchać.Do tych kolumn bedziesz potrzebował wydajnego wzmaka.Połykają prąd te revelatory.Ale monitorki graja naprawdę duuzym dźwiekiem i niezłym głębokim basem.

Zollery imagiation świetne kolumny również cos powyżej 5tys.zł. Zagrają raczej z dobrą lampą.Tak ja uważam.A jeśli tranzytor to równiez jaki.ś ciepły.

Z tańszych to Vienna Acustic bach za 2200zł kolumna dosc ciepła, przyjemna, miekki bas.

RLS Phobos za 1600zł, ale raczej to odpada.

Phonary p30 za 2700zł kolumna podłogowa.ja słuchałem p20s.Bardzo ładna solidna stolarka.Kolumienki graja nie samowita energią.Raczej do spokojnego wzmaka.W przeciwnym razie bedzie bałągan w muzyce.

Wzmaki.

Primare 20mkII za 2500zł.Niezły wzmak. Gra dosć dynamicznie, raczej z wycofaną górą.Ladne barwy, niezły wokal.

Exposure 2010Ampr.za 2700zł.Nie słuchałem, gra podobno świetną barwą i jest przyjemny w słuchaniu.

Kiedys był Densen DM 20 i DM 30.Przedwzmacniacz z końcówką za 5,5tys.zł.wzmacniacz ten znam dosć dobrze.Gra bardzo kolorowo, miekki bas,przyzwoite wysokie tony.Słuchając tego wzmaka nic nas nie denerwuje poprostu gra muzyka.

Creek 4330mkIi za 1650zł fajny jak za takie pieniadze wzmak.Nie ma konkurencji do przynajamniej 2000zł.

Natomiast Cd

znalazłem Nad s500 za 3000zł , gra dość łagodnie,jak to zwykle Anglik.

Jak bys znalazł jakiegos CEca powiedzmy do 4tys.zł to poszukiwania cd na tym mogłyby spocząć.Tutaj mała uwaga.Wdomu miałem ze trzy takie cd i we wszystkich wadliwy był napęd tzn.ciężko odzczytywał piosenki,nie znajdywał utworów,przeskakiwał.Ale za to pieknie gra.Przestrzeń stadionowa,świetna barwa, wokale itd.Jak dla mnie to mogłaby byc odrobine góra lepsza:))

Rotel 971 z hdcd za 1300zł.jest to naprawdę niezłą maszyna.Kiedyś kosztował 3,300zł.Gra przejrzyście, dynamicznie,wyraźny atak na perkusje niezła przestrzeń.

O kabelkach nie pisze, jak cos wybierzesz to wtedy pomyslimy o kablach.

Moja uwaga nie wszytko z jednej firmy musi razem idealnie zagrać.W praktyce jest w wiekszości przypadków zupełnienie odwrotnie.Poprostu urządzenia musza się ze sobą zgrać i nawzajem uzupełniać.Jeden ma świetną dynamikę, szybkosć , bas ,ale brak dobrej barwy,kultury grania , które to ma drugi klocek i tak dalej.

Wydanie 10tys.zł to nie problem.

Problem to wydać je prawidłowo, aby później nie żałować.Słuchaj jeszcze raz słuchaj klocków, kolumn,i dobieraj je w miarę prwidłowo.Spokojnie , powoli bez śpieszenia się.

pozdr.

Dwa modele te starsze.Jeden czarny,drugi srebny.Oczywiscie mówię o używce.Po załadowaniu płyty i zamknięciu klapki krążek krecił sie i krecił.Jak znalazł scieżke to się cieszyłem.Ale jak chciałeś przeskoczyć np.z 3utworu na 12 tragedia.Dotyczyło to płyt orginalnych.Mój znajomy mówił mi ,ze potrzeba jest wyczyszczenia napędu.A ogólnie gdzies usłyszałem , nie pamiętam gdzie,że te czarne to one są właśnie wadliwe jeśli chodzi o napęd. Teraz znajomy ma Parasounda Dac2000 również na pasku i chodzi pięknie.Puki co nic się nie dzieje, jedynie ma trudności z porysowanymi płytami. A jak wiadomo wszystkim to napęd paskowy jest najbardziej trwały, a tu takie jaja.Ale co by nie powiedzieć,jest to świetne CD.Moim zdaniem Parasound chyba ma lepszy napęd, pomimo ze to też paskowy.

pozdr

audiofill

to co piszesz o cecu zgadzalo by sie z jednym z wywiadow z dyrektorami accuphase w polskiej prasie,zapytani o napedy paskowe wyrazili sie negatywnie o ich jakosci wykonania,wskazywali na duza usterkowosc przy wysokiej cenie,cos pewnie musi w tym byc,sam raz sluchalem ceca i nie liczac dluuuuuugiego czasu wyszukiwania sciezek wszystko bylo o.k.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

widzę,że temat zszedł na CECa ;-)

jako zadowolony użytkownik TL51z między bajki włożę opowieści o długim wyszukiwaniu ścieżek czy przeskakiwaniu ,itp., mój CEC śmiga aż miło, jednak użytkownicy CECa nie zawsze zdają sobie sprawę ,że jako top loader wymaga on okresowego czyszczenia, wszystkie "spowolnienia" ,sądzę biorą się z tego, że kilkuletni napęd jest po prostu brudny,

polecam w tym zakresie skorzystać z usług dystrybutora ,firmy RCM- duża kultura i fachowość.

RCM nieźle sobie liczy za wyczyszczenie napędu ponad 200zł.

Jeden z Ceców podobno był po czyszczeniu ale nie wystarczyło to na długo.Nie wiem, może facet mnie okłamał.że napęd był czyszczony przez RCM.Może dał komuś innemu.Uważam,że te odtwarzacze są jak najbardziej oki(tylko ten napęd), który podobno jest sercem CEca:))U innego znajomego miał dzielonego ceca wszystko chodziło jak należy-nie było problemu.

Może akurat te dwa były w jakiś inny sposób używane przez byłych właścicieli nie wiem.Piszę tylko to czego sam doświadczyłęm.

pozdr.

Witam

Hmmm, CEC , Arcam itp itd...

A tytuł wątku "porównanie polskich wzmacniaczy-apel;

Wątek rozwinął sie w kierunku sytuacji polakiego audio a tu takie rzeczy panowie wypisują ......

ja bardzo chetnie, a na pewno i pare innych osob, napiszemy co nieco o Waszym sprzecie po odsluchach, ale to beda texty amatorow :), moze nie tak niewazne, bo jednak potencjalnych klientow. najciekawszy opis bylby z porownaniem do czegos znanego, do jakichs innych kolumn. nie watpie, ze po prezentacjach tu i owdzie konkretne opisy i wrazenia sie pojawia. moze na stronie z fotkami z konkretnego spotkania? bo w dziale opinie to tak by zniklo gdzies....

>>> audiofill

>>> maleo

Właśnie dziś kupiłem w komisie starego grata CEC'a. 540CD. Wiek: kilkanaście lat. Kupiłem ze snobizmu i braku lepszego pomysłu. Pomęczyłem go dobrze przed zakupem każąc między innymi wyszukiwać ścieżki. Takie stare graty trzeba dokładnie sprawdzić. To juz wiem. Rewelacyjnie szybko tego nie robił ale wcale nie tak wolno. I bez błędów. A teraz jestem zdołowany. Z tego co przeczytałem wynika, że za czyszczenie zapłacę niewiele mniej niż zań dałem. Od razu go dać do czyszczenia? Jakieś namiary jakbym musiał?

Wrażenia niemuzyczne. Jest czarny i szpetnie wygląda. Wyświetlacz minimalistyczny. Tylko numer ścieżki. Jak w kieszeni nie ma dysku pojawia się napis "no". I to ma być japończyk?

Warto go przedmuchać sprężonym powietrzem?

HE HE nie wiem czy po przedmuchaniu spręzonym powietrzem ceca 540 coś w środku jeszcze zostanie.

A tak na poważnie- nie mam zielonego pojęcia jak ten model wygląda, a tym bardziej jak się sprawuje oczywiscie brzmieniowo.Ale jest w nim napęd paskowy,takze coś te urządzenie chyba reprezentuje.

Życzę długiego urzytkowania.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.