Skocz do zawartości
IGNORED

selektor wejsc trzeszczy

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z wzmacniaczem yamaha ax 550rs.Chyba selektor wejsc wymaga w nim

czyszczenia.Problem objawia sie tym ze na wejsciu aux mam glos tylko w jednej kolumnie

lub trzaski w drugiej.Na innych wejsciach jest ok.Nie sa to zimne luty bo sprawdzalem.

Jak to przeczyscic i jakim srodkiem?Problem w tym ze jest on obudowany blaszką i

nie widze srodka ale ma dwie male dziurki po bokach.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/65654-selektor-wejsc-trzeszczy/

Możesz spróbować napsikać tam preparat kontakt60 do styków , ale z doświadczenia wiem że dopiero rozebranie tego selektora i porządne wyczyszczenie daje pożądany efekt , do tego trzeba go oczywiście wylutować.

A sprawdzałeś, czy przypadkiem nie masz pękniętych lutów przy gnieździe AUX? Selektor może być dobry, ale jak już jeden z kanałów Ci nie gra a drugi już zaczyna trzeszczeć to ja bym tam najpierw sprawdził. Trzeba stary lut usunąć, czasami podgrzewanie nic nie daje.

To trochę dziwne, że selektor ma takie objawy tylko na jednym wejściu, a reszta działa idealnie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

rozbieralem ostanio taki przelacznik-bo mialem identyczny problem w identycznym wzmacniaczu, najprawdopodbniej przestawila Ci sie jedna"zebatka-od tego kanalu ktory Ci nie gra,musisz wylutowac przelacznik i go rozebrac i ustawic analogicznie zebatki w tych samych pozycja nie jest to trudny zabieg:),pozdrawiam

W sumie nie uzywam wejscia aux , chyba nie bede tego rozbieral za duzo roboty.

Co ciekawe mialem jakis preparat i prysnolem tam i przez jakis czas bylo ok ale ten

preparat raczej byl do bardzej delikatnej elektroniki.Chyba zamowie ten kontakt 60

ale tam pisze ze po nim trzeba prysnac jeszcze innym kontaktem a pozniej jeszcze innym :)

Chyba nie przeczyszczony przelacznik nie uszkodzi wzmacniacza?Obeznie uzywam wejscia cd.

Kup sobie spray Kontakt S do styków, który obowiązkowo trzeba zmyć Kontaktem U. Jest jeszcze Kontakt PR do potencjometrów z substancją smarną, nie trzeba go niczym już zmywać. Kup sobie taki zestaw, zawsze się przyda.

Jak Ci się zachce (:D), to tak jak przedmówca napisał, trzeba go w takim razie rozebrać, przeczyścić, psiknąć preparatami i z głowy. Wiem wiem, teraz zadasz sobie pytanie: "Czy mi się chce?" hehehe

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 3 tygodnie później...

Mam podobny problem. Selektor ewidentnie trzeszczy przy manipulacji.

Zastosowałem zestaw preparatów Kontakt, ale efekty mizerne.

Rozebrałem więc pół wzmacniacza i wylutowałem przełącznik

i jego też rozebrałem (jakiś model ALPS)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie przedstawia jedną sekcje przemytą spirytusem.

Moje pytanie jest takie, czy wystarczy użyć teraz Kontakt S + U,

czy może inne, lepsze środki czyszczące i ew. jakiś konserwator?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Witam,

Dolacze sie do tematu. Kolego Yogi czy zabiegi z rozebraniem i przeczyszczeniem przelacznika daly pozytywny efekt?

Na pewno z samym selektorem jest lepiej, po przeczyszczeniu działa pewnie nie powodując już trzasków.

Jednak nadal zdarzają się jeszcze zaniki sygnału w jednym z kanałów, trzeba wtedy na krótką chwilę

dać głośność na 50-70% i po powrocie wszystko działa już prawidłowo.

Oczywiście potencjometr już czyściłem, ale w tym przypadku bez efektów.

Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł, czy już tylko wymian potka została?

• 1 rok później...

Na pewno z samym selektorem jest lepiej, po przeczyszczeniu działa pewnie nie powodując już trzasków.

Jednak nadal zdarzają się jeszcze zaniki sygnału w jednym z kanałów, trzeba wtedy na krótką chwilę

dać głośność na 50-70% i po powrocie wszystko działa już prawidłowo.

Oczywiście potencjometr już czyściłem, ale w tym przypadku bez efektów.

Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł, czy już tylko wymian potka została?

To wskazuje na przekaźnik wyjściowy, też do przeczyszczenia bądź wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.