Skocz do zawartości
IGNORED

Co tu wymaga wymiany?? Mały problem

plastekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od niecałego roku jestem posiadaczem zestawu

Cambridge Audio Azur 640r

Monitor Audio BR2

JBL Studio L 810

KODA SW 1000

kable soundstream na front do BR2 i CORDIAL na tyły JBL

Wszystko podłączone jakimś kablem optycznym do komputera. W zastosowaniu to filmy , gry żadko. Muzka - trance , czasami jakaś "ambitniejsza" muzyka.

No i głównym problemem jest pokój ( foto w załączniku ) . Jest dość mały , chyba z 8m2 . Nie mam jak kompletnie ustawić tych głośników i czaje się nad zmianą " bo może coś da " i ogólnie nie lubie stać w miejscu ;) Sprzęt nie jest za dobrze dobrany poza CA i BR2 no ale ceny wymusiły na mnie kupno pozostałych części. Na co można byłby zmienić ten sprzęt? Bo jak na razie gra to wg mnie normalnie. Kumpel ma głośniki komputerowe za 500zł i gra podobnie! Więc oczekiwałem trochę wiecej z tego sprzętu...

https://www.audiostereo.pl/topic/65669-co-tu-wymaga-wymiany-ma%C5%82y-problem/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zdjęcia obecnego umiejscowienia frontów. Tylne JBL to już całkiem porażka , nie ma co pokazywać nawet.

post-26420-100000008 1283018209_thumb.jpg

post-26420-100000009 1283018208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle że ja tu nic nie mogę przemeblować bo po prostu się nie da! Jedyne umiejscownie które moglo by być słuszne to prawa ściana ale to wymaga uchwytów i sporej ilości kabla. Eh , własnie mały pokój daje się we znaki ;/

to jedno osobowe łozko i tak jak na foto - jest przytulone do ściany. Myslales zeby sprobowac wlozyc tam jedna kolumienkę? W sumie dalby rade na jakims mocowaniu do ściany. Ale wtedy lewa kolumna byyłby między PC a ampli i musiałbym LCD z amplitunerem przesunać na prawo mocno ci wyglądaloby co najmniej dziwnie

Chyba nie pozostanie nic innego jak uchwyty do ściany i montaż ciut wyżej od jednostki komputera. Pochylisz je delikatnie tak aby głośnik wysokotonowy promieniował w twoją stronę.

Jak dla mnie:

1. Kolumny ustawione niesymetrycznie - jedna gra do ucha, druga od frontu. Już chyba gorzej nie mogłeś tego wymyślić.

>> Może dasz radę wyrzucić komputer z biurka. Takie posunięcie ma dwie podstawowe zalety : miejsce na lewą kolumnę, nie słychać tak napędów i wentylatorów (o ile Twój komputer je posiada).

2. Kolumny są moim zdaniem zbyt duże do takiej aranżacji. Nie bez kozery w zestawach komputerowych głośniczki są małe, ale uzupełnione subwooferem.

>> Skoro już masz to co masz, spróbuj zrobić coś podobnego jak mam ja - patrz zdjęcie.

>> Nie wiem jak tam u Ciebie z basem, ale wydaje mi się, ze z subwooferem dźwięk będzie pełniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumna na miejsce komputera - ok tylko gdzie wstawie kompa? Akurat głośny nie jest bo mam zamontowane chłodzenie wodne. Pod nogi też go nie postawie bo stoi tam sub. Masakra jednym słowem...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ziomek wex zrób szkic jak wygląda pokuj narysuj co jak napisz wymiary .A koledzy ci za pewne bardziej doradzą bo z tymi dwiema fotami to nic ci nie pomogą.POZD. Stivi89

Ps. Zmień biurko tz na bym zamocował blat do ściany i w tedy komp pod blat z lewej strony potem sub a na blacie bym ustawił z lewej kolumne potem wzmak z lcd a drugą kolumnę na uchwyt.Daj rysunkiPOKOJU!!!!

tak to wygląda obecnie. Prawa boczna sciana jest wolna ale ciezko bylby tam co kolwiek zamocować ;/

sorry za bałagan ;)

Ukryta Zawartość

post-26420-100000067 1283092425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety to nie są dobre fotki. Dalej nie widać jak wygląda cały pokój i reszta ścian (gdzieś przecież masz drzwi, okno też pewnie ma jakiś wymiar). Choć już widać, że biurko możesz przesunąć albo do łóżka albo do ściany i kompa obok biurka po zewnętrznej.

a więc ja na twoim miejscu zrobiłbym tak :

1. kompa postawilbym na glebie

2. do monitora zkaupilbym uchwyt scienny ktory albo bedzie mial szyne dzieki czemu bedziesz mogl go przesunac w poziomie na srodek sciany na czas ogladania filmu i powrocic do stanu poprzedniego aby korzystac z kompa (sa tez uchwyty z wysiegnikami ktore skladaja do sciany)

3. kupilbym uchwyty scienne do kolumn np. vogels vlb-200 i glosniki zamontowalbym symetrycznie na dowch krancach sciany

innej sensownej opcji nie widze przy takim ukladzie

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jak dla mnie to ja widzę że kolo nie kuma bazy daj więcej fot wszystkie sciany żut z góry tz. narysuj na kartce i wlkej czy w jakimś programie mniej wiecej!!!! Dasz to ,to ci pomożemy a tak będe lipa.

Pod kolumny możesz zrobić proste półeczki. Wysokość dobierz tak, aby wysokotonówki były na wysokości uszu.

Powinno być znacznie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak bardzo potrzebujesz to co masz w szufladzie i w szafce, która jest w biurku.

Jeżeli dasz radę się tego pozbyć to zmodyfikuj biurko tak, aby w tym miejscu stanął komputer. Drzwiczki wykręcić, szuflade wyciągnąć, a połkę pomiędzy nimi zdemontować - jeden problem z głowy.

Z meblami "fabrycznymi" ciężko umeblować mały pokój. Tak tytułem wtrącenia. Pamiętam z Młodych techników, Zrób to Sam sposoby na optymalne zagospodarowanie darów socjalistycznej pracy czyli mieszkań w wielkiej płycie.

Jeden z systemów strasznie mi się swego czasu spodobał, ponieważ bazował na klatce z łat drewnianych do których montowało się różne konfiguracje łóżek, półek, szaf szuflad.

Ciekaw jestem czy łózko może stanąć na którejkolwiek z krótszych ścian. Jeżeli tak , to czy będzie wtedy można przeciwległa ścianę zagospodarować na sprzęt, plus inne graty. Łóżko to prawie 3m2 nie zagospodarowanej przestrzeni nad i pod.

Zachęcam do pokombinowania.

A może tak:

Komputer na glebę między łóżko a biurko, elementy chłodzenia wodnego (zbiornik i chłodnca stoją chyba po lewej między biurkiem a ścianą) za subwoofer (najwyżej wysuń biurko kapkę do przodu jak nie ma tam miejsca i ustaw zbiornik i chłodnicę za biurkiem) w tedy będziesz mógł biurko dosunąć maksymalnie w lewo do ściany co da miejsce na kompa jeżeli będzie go tam brakować. Głośniki na ścianę, mogą być na pułkach wyjdzie najtaniej (kup np. w markecie budowlany podpory takie trójkątne i na to płyta także kupiona w castorami lub innym tego typu, przytną ci tam od razu na wymiar jak im podasz... )monitor postaw na biurku a wzmacniacz po lewej stronie tam gdzie teraz stoi komputer. Oczywiście możesz dać monitor na ścianę.

PS. nie wiem co tam stoją za rupiecie między łóżkiem a biurkiem ale jak odsuniesz trochę biurko to je tam też będziesz mógł wpakować :) albo kompa postaw prze tymi rupieciami ;)

Miłej zabawy z przemeblowaniem ;)

Chłodzenie chyba jest w budzie całe, to już nie te czasy, kiedy z obudowy wychodzą metry węży. Jeśli przez kaloryfer miałaby się nie otwierać wystarczająco szuflada to biurko dawaj na praco do łóżka, kompa z lewej strony. Szybka z boku nie jest ważna, nie trzeba tam zaglądać ;)

Ukryta Zawartość

rysunek pokoju

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Weż zrób tak wywal wyro pod ono następnie umieść biurko na srodku ściany gdzie stało wyro następnie pożycz z kuchni dwa taborety i ustaw je z jednej jak i z drugiej strony biurka w odległości od biurka 50cm w narożnik suba kompa wywal z lewej strony biurka na podłoge nastęnie umieść sprzęt z lcd na srodku biurka zrub foto i oceń jak to gra. satelitki sourandowe se puźniej powiesisz jak ci bedzie pasował dzwięk.Słuchaj bez suba a potem se puść jakiś film aby było słychać suba z efektami jak sie sprawdzi.Czekamy Na odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.