Skocz do zawartości
IGNORED

fatalny pokój

okno

Rekomendowane odpowiedzi

->wojtas

Skorzystaj z wyszukiwarki. Zakupu dokonywałem kilka miesięcy temu i niestety nie mam już żadnych namiarów na Eurofoam. Na stronie producenta znajdziesz jednak wszelkie potrzebne kontakty do fabryki np. w Zgierzu, a reszta należy już do Ciebie :)

Osobiście nabyłem piramidki typu PIR1 - za 1m2 z klejem (wersja droższa) zapłaciłem 44pln. Dostepne są w płatach 1x2m. Z transportem też nie było problemu (mam to szczęście, że mieszkam w W-wie), bo sympatyczny pan z działu sprzedaży dostarczył moje zamówienie do jednego ze swoich stałych, warszawskich kontrahentów i tam mogłem to odebrać.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy ;))

marcino

>wojtas

Czy taka wełna schowana tylko za kawałkiem materiału nie jest niebezpieczna dla zdrowia. Chodzi mo a jakieś małe pyłki które się mogą wydostawać a domownicy to wdychać??

Sam też planuję zrobić takie panele wytłumiające z wełny o nazwie AkuMata Isover`a przykryte matariałem i dodatkowo matą słomkową (dla lepszego efektu wizualnego -> żona), obawiam się tylko czy aby to jest bezpieczne przy założeniu że będzie to przed długi czas wisiało na ścianie w pomieszczeniu mieszkalnym.

>luk

skad pewnosć ze sa nieszkodliwe?

Daj mi jakis argument, bo jesli zajdzie podejrzenie o narazanie domowników na kłopoty zdrowotne, to płyty odrazu leca do kosza (w domu mam 1,5 roczna smerfetke).

Producent twierdzi ze takie płyty sa "całkowiecie bezpiecznie", niemniej radzi zeby pracować przy wełnie w rękawicach i masce ochronnej... Mam nadzieje ze materiał skutecznie zatrzyma drobne czasteczki lotne wełny i zadziała właśnie jak "maska".

Prosze o opinie!!!

Takie mam wykształcenie .Jeśli wełna mineralna będzie w osłonie to nic Tobie nie grozi.To nie jest materiał, który może wywołać pylicę.Nie jest też teratogenny,w literaturze nie opisywano powikłań ,zaburzeń wentylacji po tych środkach. Zresztą w tak małej ilości to niemożliwe. Z tego co wiem ,jest stosowany do ociepleń pod drewno itd.Jeszcze raz -w piśmiennictwie nie spotkałem się z tym problemem.

Kto choć raz pracował z wełną nie jest takim optymistą. Spróbuj tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Stosowana w kanałach wentylacyjnych, jednostronnie pokryta usztywniającą warstwą ochronną. Cena większa niż w przypadku typowej wełny ale produkt łatwy w docinaniu, sztywny i o dobrych własnościach aku. Jednym z problemów może być kwestia zakupu niewielkiej ilości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co innego obróbka mechaniczna, i co innego nieruchome wiszenie na scianie. Bezposcredni kontakt z ciałem pewnie jest szkodliwy (zreszta o tym wspomina posrednio sam producent). Dla nas istotne jest jednak czy szkodliwe jest samo przebywanie w pomieszczeniu w którym znajduja sie płaty wełny min. osłoniete tylko materialem..?

Bierzesz dwie płyty AKP1/V, składasz nieobrobionymi (a więc potencjalnie "sypiącymi" płaszczyznami) do siebie a na zewnątrz z obu stron masz welon ochronny. Nieobrobione boki będą dolegać jak przypuszczam do drewnianej ramy i jest nie najgorzej.

Chcesz mieć 100% pewność bezpieczeństwa to nie stosuj w ogóle, albo szukaj konfekcji takiej jaką wykorzystują w multikinach.

W składzie budowalnym JANBUD w Starej Olszewnicy (jeśli coś to mówi ;-) - jakieś 7 km od Legionowa.

Ogólnie raczej dostępna w zwykłych składach/hutowniach budowlanych niż w giga- czy hiper- marketach.

Ja natomiast wpadlem na inny pomysl, mianowicie mozna powiesic na scianie skory zwierzece np owcze ktorych futro jest dosyc grube i dlugie do 10cm. Jest to napewno polsrodek ale napewno nie zeszpeci pokoju wrecz przeciwnie. Co myslicie na ten temat, moze ktos testowal :) ?

Pozdr

OK, zostalem sprowokowany. Na powyzszym zdjeciu brak jest jedynie swira w kaftanie, rozowej (moze byc tez sprawdzona blekitna lub jasno seledynowa) tonacji koloru scian i jej obic (z juz bardzo dobrym i uspakajajacym shizofreniczne ataki wzornictwie), kilku wziernikow/lub naroznych kamer oraz pancernych i tez podobnie obitych drzwi dla personelu instytutu.

>zucho

te panele z Paroca tez ogladałem-niestety mieli tylko o szerokosci 0,25m a dostaw nie planowali. Rzeczywiscie lepiej nadaja sie do tego typu zabaw-sa twardsze i łatwiejsze w obróbce. Jesli macie wybór miedzy "isover" i "Paroc-iem" polecam te druga opcje-ja wyboru niestety nie miałem... :(

Oj jednak jest to na temat. Wełna mineralna nadaje się do ocieplania dachów. Tam się sprawdza najlepiej - choć i do tego są lepsze masy celulozowe. Wełna jak najbardziej potrafi pylić w trakcie układania. Sama w sobie nie jest szkodliwa (nie trująca i nie kacerogenna) ale działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę - stąd zalecenie pracy w maskach przeciwpyłowych i w rękawicach.

Jeżeli już ktoś bardzo chce sobie robić taki oddział zamknięty w domu, to najlepiej kupić watę lateksową - jest to ocieplacz ubraniowy. Sprzedawany z rolki ok. 180-220cm grubości ok. 1,5cm. na metry bieżące.

W niektórych warunkach tworzywa porowate mogą w mieszkaniu chłonąć wilgoć (o ile ma ona się gdzie skraplać w pomieszczeniu, a przy prawidłowej izolacji nie powinna).

pozdr.

>Qubric

To ze welna sie pyli juz wiemy- pisalismy o tym wcześniej.

Co do oddziału zamkniętego to pewnie sie domyślasz, ze jak wiekszośc ustrojów akustycznych, panel z welny nie ma na celu ozdabiać pokoju-lecz poprawić jego własności akustyczne,a w tym wełna sprawdza sie znakomicie.

Myśle ze dosrywki złośliwców, którzy maja zawsze cos przeciwko, nie zniechęca zainteresowanych do eksperymentów z wełna-tymbardziej ze to naprawde działa!

Tak - działa - zwłaszcza na płuca i oczy. Wełne uklada się zawsze w osłonie mechanicznej np. w kesonach z papier-gipsu. Nie stosuje się jej wewnątrz przewodów wentylacyjnych (na pewno nie w nawiewochych). A w pewnych warunkach nawet tapeta papierowa na podłożu szklanym będzie pylić (jak się ja przytrze).

Wiem co mówie bo takie samo żółte g... miałem kiedys w kolumnach.

Zamiast tego mozna kupis ocieplacz lateksowy. Ma takie same właściwości i nie jest szkodliwy.

O gustch się co prawda nie dyskutuje, ale ja w domu wolałbym mieć coś co także jakoś wygląda - a to wyglda koszmarnie. Wytłumienie pokoju w domu mozna uzyskać wstawiając do niego meble i nie szpecąc go materacami ze szkolnej sali gimnastycznej.

Wstaw dwie szafy w rogach, regały z książkami na bocznych ścianach, komplet wypoczynkowy (tapicerowany), cieżkie zasłony, ze dwa duże kilimy, dywan lub wykładzine na podłogę i panele z nielaminowanego styropianu na sufit. Bedzie to samo.

pozdr.

Niby masz racje, ale spróbuj te rzeczy które wymieniłes zmieścić w 12m2-sprzet musiałby chyba wtedy stać u sasiada.

Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje, ale kasetony styropianowe to jest dopiero obciach... to ja juz wole moje szkolne materace.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.