Skocz do zawartości
IGNORED

Esa Trillo 3000 vs Ostinato^2 ?

Duke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wlasnie jestem w fazie szukania glosnikow ;-) Zaczynalem od niskiego pulapu ok 1500pln ! ale szybko zorientowalem sie ze moje zmysły potrzebują czegos wiecej ;-) I tak teraz zastanawiam sie nad zakupem Ostinato^2 z rynku wtórnego oczywiscie w jak najnizszej cenie. Przy odsluchu w/w kolumn stwierdzilem ze w tej klasie cenowej trudno o konkurenta dla nich (oczywiscie to moja opinia). Naturalnosc, stereofonia jak dla mnie super! Sluchalem wczesniej Vivace ale nie ma co porownywac ! Natomiast zastanawiam sie nad zakupem uzywanych Trillo 3000. Czy ktoś mial stycznosc z tymi kolumnami ?? Czy ogolny charakter jest taki sam? Co jest lepiej a co gorzej (o ile tak moze sie zdarzyc). Mogę kupic dwuletnie za 50% ceny - uwazam ze to rewelacyjna cena oczywiscie ufajac wlascicielowi ze sa w stanie idealnym i 2-letnie. Czy trillo mają jakies szczegolne wymagania co do lokalizacji w pokoju (duzo miejsca naokolo), mam pokoj 4x7m. Proszę wszelkie informacje dot. w/w kolumn za co z góry dziękuję ;-)

P.S. Na razie będą grały z pozyczonym audiolabem 8000A ale w przyszlosci bede chcial kupic NAD-a bo podoba mi sie zestawienie NAD+Esa (bynajmniej Ostinato^2).

https://www.audiostereo.pl/topic/6746-esa-trillo-3000-vs-ostinato2/

Czy podczas odsluchu Ostinato2 zwracales uwage na jakosc basu ? Czy sluchales jakis utworow z wyeksponowanym nisko schodzacym basem ? Zalezy mi na kolumnach, ktore dobrze odtwarzaja bas - z zachowaniem otrzywiscie i innych dobrych aspektow brzmieniowych. Mam watpliwosci co do jakosci i potegi basu z tych kolumn, bo widze, ze maja tylko jeden srednio-niskotonowy glosnik. Z kolumn bez dodatkowego basowego glosnika pewnie nie da sie uzyskac dobrego basu ? Mysle o kupnie czegos do stereo. Niczego jeszcze nie mialem okazji posluchac, ale w pewnym zakresie cenowym, na podstawie roznych opinni, w tej chwili podobaja mi sie - przede wszystkim - Wharfedale Pacivic Evolution 30 (40) - piekne wizualnie i nagrodzone przez prese zagraniczna i B&W 604 S3 - ale jak one gra, tego nie wiem. Pytalem tu na forum o Wharfedale, ale pewnie bardzo niewiele ludzi sie z nimi spotkalo, bo opinii specjalnie nie bylo.

Hmmm, nie mam doświadczenia z Wharfedale ale moge polecic lutowy nr Audio & Video bodajże - byly opisywane Pacific Evolution 20 - mam przeczucie ze charakter bedzie podobny + dodatkowy woofer ;-) Co do B&W sluchalem paru modeli (dosc stare P4 i 601, 602, 603) i kiedys wydawaly mi sie dobre jak nie mialem styczności z Esą. Na dodatek dorzucę, że nie jestem jakims audiofilem, który przerzuca tony sprzetu w poszukiwaniu brzmienia (po prostu nie mam na to czasu i $, ale moglo by byc przyjemnie;-) Ostatnio mialem okazje posluchac Esy Ostinato^2. Muzyka poważna na nich brzmi dosc naturalnie. Po odsluchaniu dwa dni pozniej tych samych kawalkow na B&W P4 stwierdzilem ze graja po prostu tragicznie jezeli chodzi o wysokie rejestry. Po dluzszym sluchaniu B&W ma sie dosc - soprany sa przejaskrawione i nieprzyjemne (skrzypce brzmią b.źle). Scena, którą buduje P4 jest pomiedzy kolumnami z tendencją do wychodzenia przed kolumny. Sluchając Ostinato^2 miałem wrażenie ze pokoj sie powiekszyl jesli dodac do tego perfekcyjne (za tą kasę) wysokie rejestry - stwierdzilem ze musze je miec ;-) Bas nie jest tak szybki i zwarty jak na B&W ale potrafi być mięsisty i dobrze kontrolowany.

Jezeli chcesz kolumny z szybkim i mocnym i wielkim basiorem to nie kupuj Esy bo bedziesz zawied

jeszcze raz zdanie podsumowujące:

Jezeli chcesz kolumny z szybkim i mocnym i wielkim basiorem to nie kupuj Esy bo bedziesz zawiedziony - jezeli podobają Ci sie soprany w B&W to bedzie to wybór dla Ciebie - potrafia walnąc basem jak trzeba. Jezeli to bedzie podpiete pod kino domowe to tam sie sprawdzi. Do sluchania muzyki kameralnej, powaznej i jazzu nie polecam. Nie opisuje systemów na jakich sluchalem w/w kolumn bo chodzi o ogolny charakter i odpowiedz na Twoje pytanie. Powiem tak reasumując - posluchaj (wlasne plyty) i dokonaj wyboru. Jak sie spodoba to kupuj to co sie Tobie podoba a nie to o czym mowia ze dobre ! Pozdrawiam.

• 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.