Skocz do zawartości
IGNORED

zasilanie - cmoy amp

cadm

Rekomendowane odpowiedzi

czytalem wlasnie tekst ze strony headwize i nie wiem moze z moim angielskim jest zle, ale z tekstu wynika ze wzmacniacza cmoy mozna uzywac ze sluchawkami o niskiej impedancji...

"R5 is an optional load resistor, which reduces residual hiss when the amp is driving low impedance headphones such as the Grados (32 ohms). Because the voltage drop across R5 reduces the maximum output of the amplifier, I recommend trying a 50 ohm resistor first (or as low as 30 ohms). If there is still residual hiss with low impedance phones, then increase the resistor value to 100 ohms"

Do Darkula

Rezystor na wyjściu wzmaka słuchawkowego wynika z faktu, iż większość słuchawek jest optymalizowana pod kątem "zasilania" ze wzmaka o stosunkowo sporej impedancji wewnętrznej rzędu kilkudziesięciu omów. Gdzieś nawet wyczytałem (ale nie wiem na ile odzwierciedla to rzeczywiste przyczyny), że jest to historyczna pozostałość po wyjściach słuchawkowych we wzmacniaczach mocy, w których słuchawki były zasilane w szereg z rezystorem z wyjścia wzmaka. I dlatego tak już zostało.

W bardzo dobrych konstrukcjach DIY stosuje się dwa rodzaje wyjść:

- jedno z szeregowym rezystorem,

- drugie bezpośrednie.

Wtedy eksperymentalnie - na słuch - do każdych słuchawek można odpowiedni sposób ich "zasilania".

Dlatego też nie można zaproponowanego wyżej rozwiązania oceniać negatywnie, bo zależy to od zastosowanych słuchawek.

Pozdrawiam

ok.. a co powiecie na takie rozwiazanie... pytanie tylko ile to pozera pradu...bo to tez sie liczy..

[obrazekLUKASZ-95102_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

nawiazujac do tego o czym mowi watek. co byscie powiedzieli na filtr przeciwzakloceniowy montowany w gniezdzie zasilajacym (wyjalem cos takiego z monitora komputerowego). sa w sprzedazy takie gotowe kosteczki. na pewno kazdy z was wie o co chodzi.

czy jest to dobre rozwiazanie jesli mowimy o ukladach ktore nie sa pradozerne? nie kazdy ma mozliwosc zbudowania dobrej klasy stacjonarnego filtra, a takie wyjscie nie jest drogie. czy ma jakies zalety i ewentualne wady.

Konrad

Wzmak ma miec jak najmniejsza imp.wyjsciowa to raz,a sluchawki tak naprawde powinny miec jak najwieksza imp[teoretycznie],wtedy byly by sterowane napieciowo a nie pradowo co umozliwilo by znaczne zmniejszenie zniekrztalcenia.Dodawanie rezystora na wyjsciu psoje praktycznie wszystkie parametry wzmacniacza,a w szczegolnosci "dynamiczne".

Ukladzik z jednym fetem to taki sobie ukladzik.Brzmienie jest miekkie a nawet przyjemne.Dla zabawy mozna pocwiczyc rozne fety.Pozatym ten stopien jest buforem o wzmocnieniu bliskim1V/V,sygnalu ci niewzmocni.

To taki fiki miki ,lampiarzom sie podoba.

Ten układzik ma wzmocnienie napięciewo 1, a to będzie zamało, ponadto na headwize są schematy podobnego ze źródłem prądowym i w układzie o wspólnym źródle co da większe wzmocnienie.. Taki lepiej się sprawdzi. Co do poboru prądu to będzie stosunkowo spory. To jest wzmacniacz pracujący w klasie A.

Tak rozprawiamy o wzmacniaczach, a nawet niewiemy z czym on będzie pracować poza słuchawkami. I vzy zalezy Ci na wysokiej jakości, czy naglośności, czy jedno i drugie.

Ukryta Zawartość

Ten może ciekawie zagrać. Ja mam własnej konstrukcji, oparty o tranzystorach bibolarnych, który jest w działaniu identyczny jak ten na mosfetach.

Ukryta Zawartość

Fabianek a właściwie wszyscy zainteresowani> Apropo schematu z końcówką komplementarną na tranzystorach bipolarnych to proponowałbym zdecydować sie trochę. Teoretecznie ( a puryści audiofile gdzie są , że nie krzyczą :-) ) kondensator elektrolityczny c5 jest całkowicie zbędny. Pętlę reguluje wzmacniacz operacyjny i skoro od strony wejścia wzmacniacza jest podłączony końcówką 3(+) do masy to na końćówce 2(-) będzie również masa więc przed kondensatorem też. Koniec ,kropka. Skoro tak to nie ma żadnego sensu stosowania c5 chyba, że ktoś chciał w ten sposób zabezpieczyć się przed uszkodzeniem wzmaka ( pojawienie się na długi czas napiecia stałego w omawianym przeze mnie punkcie) i "uratowaniem" słuchawek przed spaleniem. Takie rzeczy robi sie jednak zupełnie inaczej i bardziej elegencko.

Pozdr.

Jacek

Poprawnie rzecz ujmując przed kondensatorem c5 nie występuje potencjał masy ale napięcie niezrównoważenia wzmacniacza operacyjnego . W najgorszym przypadku ( nie wiem ile ma 5534) parę mV ale to można spokojnie ozaniedbać.

Pozdr.

Jacek

Te pare mV napewno nieuszkodzi słuchawek, ale spowoduje początkowe wychylenie membran. To prowadzi do przsunięcia punktów pracy słuchawek, a tym samym do ograniczenia ich mozliwości. Ten schemat poprostu miałem na dysku twardym i dlatego zamieściłem, a wydaje mi się on dla początkującego machera wsam raz.

Gdzieś widziałem schemat podobnego wzmacniacza z dodanym DC driverem. Tam kondenstator spewnością jest zbędny. Tylko dołozymy, to , tamto i układ dla kogogoś kto zaczyna może stać się przerażający.

Fabianek> Jak te parę mV ograniczy możliwości słuchawek to ja jestem "święty turecki". Układy należy konstruować tak aby nie używać niepotrzebnych elementów. A moim zdaniem ten c5 jest niepotrzebny a rezystor o którym rozprawiałeś z darkulem również chociaż mógłby tu spełnić rolę swego rodzaju "zabezpieczenia" przed sytuacją opisaną przeze mnie w poprzednim e-mailu.

Pozdr.

Jacek

W pewnym stopniu napewno. Przez słuchawki będzie płyną niewielki prąd stały. Jaki ma to wpływ na dźwiek niewiem, ale trochę wydaje mi się to nieładne. W przypadku początkującego majsterkowicza rózne przypadłości mogą się trafić jak np: zasilanie na wyjściu. Przynajmniej na etapie uruchamiania lepiej tego C5 mieć.

Ponadto tak jak piszę zamieściłem ten schemat bo taki miałem pod ręką, a uważam, że jest lepszy od tego poprzedniego. Co do rezystora wyjsciowego to wybadałem , że z nim dźwiek bardziej mi odpowiada. Jego wartość nie jest obojętna i należy dobrać ją indywidualnie do danego typu słuchawek. Nie przeczę, że w przypadku wielu typów może on być całkowicie zbędny. Tak jak już Drakul pisał, że z rezystorem 22 Ohm usłyszał pogorszenie, ale czy sprawdzał z rezystorami 3, 5, 6 ,8 ,12 Ohm ? Nic o tym nie pisał, więc skąd wie, że rezystor napewno psuje dźwięk ? W kilku artykułach w gazetach dla elektroników czytałem o jego wpływie na jakość dźwięku. Wiec nie jest to jakaś moja teoria. Ja ją tylko potwierdzam.

A tak apropo może odpowiedzmy pytającemu. Tamten schemat jak już pisał jest zbyt skomplikowany.

To może poszukaj noty katalogowej scalaka LM386. Zpewnością niebędzie to wzmacniacz wysokiej klasy, ale będzie prosty i głośny.

C5 wywal,Zmien na poprawnew wartosci rez.w NFB!

Wejsciowy rez.daj np.o wart. 47k,w NFB wyjsc.tez 47k,a do masy NFB 10k otrzymasz wzm.ok.+5V/V.

Bo wzm.z tego schem[132]jest niep.duze!A reza. wyjsciowy wywal!Zasilaniedaj w okolicach +/-9VDC niestab.

Trafol niech daje 0.2A na biegun.Wszycho...

Niewyszło mi to zbyt pięknie.

Bez kondensatorów sygnałowych, wmiarę symetryczny. Tylko schemat narysowany ręcznie i dość ochydnie wyglada. To również nie jest mój pomysł i rysunek.

[obrazekLUKASZ-95248_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez kondensatorów sygnałowych, wmiarę symetryczny. Tylko schemat narysowany ręcznie i dość ochydnie wyglada. To również nie jest mój pomysł i rysunek.

[obrazekLUKASZ-95249_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za schemat.. teraz tylko problem z wykonaniem plytki.. mozna go zbudowac na uniwesalnej??.. moze ktorys z was specjalistow moglby rozrysowac wyglad takiej plytki??? bylbym niezmiernie wdzieczny :D

...aha.. znalazlem jeszcze jeden schemat podobno (tak jest napisane) jest to wzmacniacz do sluchawek o niskiej impedancji..co wy na to??..

[obrazekLUKASZ-95260_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha ..tak, zalezy mi na jakosci, ale tez na cenie.. mam ograniczony budzet.. niestety.. a sluchawek bede uzywal do robienia muzy.. no moze nie bez posrednio ale juz w etapie koncowym.. skladania mixu i poprawiania niedociagniec :D

...wiem ze to bedzie trudne no ale trzeba od czegos zaczac.. ;)

znalazlem jeszcze jedem wzmacniacz i z tego co zdazylem wyczytac projekt bazuje na wzmacniaczu ktorego schemat podales na poczatku...

czy moglbys na to zerknac ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myślę tak:

Zrób ten swój pierwszy układ tylko wstaw tak jak Drakul pisał LM6172 ( uwaga na schemacie masz pomyloną kolejność wyprowadzeń, na PCB jest dobrze. )

Zrób ten układ do którego link dałeś na końcu, tylko zmien wartości elementów w sprzężeniu zwrotnym ( tak jak pisali w poprzednim przypadku ). Wywal tak jak piszą kondesator wyjściowy. Wejściowy zastąp stałym. Tylko uwaga ten w linku ma mniejsze rezystory emitorowe i może on pracować w klasie A co owocuje lepszą jakością , ale zato wiekszym poborem prądu. Przed uruchomieniem sprawdź miernikiem, czy niema niebezpiecznego napięcia na wyjściu.

Jak nieczujesz się na siłach to idź do sklepu, kup kit najsłabszego wzmacniacza stereo lub dwuch mono ( 0,5-4W) i zmontuj. Tam będzie wszystko łącznie z płytką.

Do roboty, bo jak będziemy ciągle szukać to nigdy go niezrobisz.

Pochwal się efektami, ewentualnie jak coś jest niejasnego śmiało pytaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.