Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

No ale moze jestesmy zbyt surowi - w koncu torens o sobie:

"...żyje z budowy kolumn i to niezle zyje..."

"...słyszałem kolumny na audaxach zrobione przez jednego z was, douczcie sie bo obrazacie te głośniki...."

"...choć mam taką aparaturę że na nią musiałbys pracowac 300lat...."

"... A o normach pomiaru cisnienia slyszales?..."

"...A wiedza? Ja bzdur nie wypisuje jesli juz cos napisze to wtedy jak bede mial czas a czas u mnie kosztuje..."

"...boski geniuszu po co sie bede dzielil wiedza z takim madrala jak ty? Szybciej ciebie wykosze z rynku ..."

"...Wszystko zmierza do tego ,ze nie robi sie komercyjnych pomiarow akustycznych na kocu w pokoju...."

"...wasze samopoczucie pozwala mi na radosne patrzenie w moja finansowa przyszlosc..."

"...Co do dnia pracy to hehe nie trafiles ja dopiero wyjade jak zjem sniadanie , amoze nie ,sam jeszcze nie wiem, tak maja wlasciciele firm:-)..."

"....W kraju gdzie teraz zyje i mam firme nie uchowalbys sie ze swoja metoda pomiarowa na rynku ani godziny, konkurencja by cie zjadla. Uwazaj Europa puka !.."

"...Kaca ? fakt o piatej wrocilem z kasyna..."

"...Tylko jesli sie ma niszowa produkcje gdzie jedna kolumna kosztuje tyle co dobre auto np B&W to trzeba ja przedzwonic na wszystkie sposoby...."

"... ale jest tak przynajmniej w kraju z ktorego pochodze, oraz w tych bogatych petrokrajach, wiem wiem co powiecie zgodnie z moda i tendencja jaka prezentuje czesc tu piszacych ludzi, ze tepy arab nie jest w stanie odroznic dobrego dzwieku. Otoz nic bardziej blednego.Walka trwa , i nie macie pojecia jaka jest bezwzgledna..."

Chcialem zrobic jeszcz podsumowanie "torens o innych" ale w sumie mysle, ze nie trzeba.

a moze to jest BOT? W takim razie chyle czola przed tworcami...

MichalG

"...słyszałem kolumny na audaxach zrobione przez jednego z was, douczcie sie bo obrazacie te głośniki...."

....W kraju gdzie teraz zyje i mam firme nie uchowalbys sie ze swoja metoda pomiarowa na rynku ani godziny, konkurencja by cie zjadla. Uwazaj Europa puka !.."

Nasze kolumny trafiaja za granicę ;-)

jpp:

"Z tego co napisałeś wnioskuje, że stosujesz pomiar impulsowy 5-6ms to trochę mało

aby się ustaliły warunki pracy głośnika."

O ile wiem, to SpeakerWorkshop uzywa do tego pomiaru sygnalu MLS o dlugosci wielokrotnie wiekszej niz czas pomiaru. Sluzy to wlasnie ustaleniu pracy glosnika. Nie wiem, czy to odpowiada na Twoje pytanie.

Nie jestem ekspertem w sprawie pomiarow i nie mam na razie zamiaru zarabiac w ten sposob pieniedzy (czyste hobby). Osobiscie denrerwuje mnie takie podejscie - albo Pan, albo niewolnik. Albo ktos wystepuje tu jako Bog audio i nie podejmuje dyskusji (no bo z kim) albo ma sluchac i potakiwac. W ten sposob nie da sie dzielic doswiadczeniami i uczyc od innych.

No ale to forum chyba dziala glownie jako przestrzen reklamowa dla tych co produkuja sprzet na zamowienie. Szkoda.

Pozdrowienia,

MichalG

Kolumny o których pisze Hienka , to moje kolumny (Guardiany );-) (cieszę się , że ci sie one podobały ) . Rzeczywiście , człowiek który je skonstruował , na moje pytanie , czy robi jakies pomiary , powiedział , że po teoretycznym opracowaniu zwrotnicy (co zajmuje mi kilka tygodni ) słucha kolumn wiele godzin i nanosi poprawki . Mój cały sceptycyzm prysł jak bańka mydlana , po odsłuchaniu kilku kolumn które wyszły spod jego ręki . Nie wiem czy jak wyglądaja ich wykresy impedacji i pasma przenoszenia , wiem za to , ze jeżeli chodzi o dźwięk jest lepiej niż dobrze . A po zmianie wzmacniacza jest po prostu hi-endowo ;-) . A o moim nowym wzmacniaczu jeszcze usłyszycie . Na razie powiem tylko tyle , że jak go sobie troszkę posłuchałem to sprzedałem creeka w 4 godziny (na prawdę ) i coś czuję , że szybko się z nim nie pożegnam , nawet jeżeli będę miał do dyspozycji dużo większe pieniądze .

No więc jak się chce to można zrobić kolumny i bez komory bezechowej. Co prawda i tak sadzę, że konstruktor gdzieś tam na boku miał juz wczesniej zrobione pomiary przetworników i symulacje ;) Ale to i tak nie zmienia faktu, że jest komercyjnie i bez epatowania sprzętem pomiarowym "na który każdy musiałby pracowac 300 lat":))) I jak twierdzi Cotrtazar jest też całkiem konkurencyjnie w odniesieniu do produkcji zachodniej.

Wracając do torensa - co to jest BOT? Sztuczna inteligencja stworzona do czatowania??? No ale chyba nie - bo nawet podał numery norm ISO - tak od siebie ;)))

pozdr.

Nie bylo mnie pare dni i widze ze rozpetalem niezla wojne tym tematem:)

A teraz troche na temat:

_igod_

napisales:

"Toż dlatego pytam.

Chociaż nie dziwi mnie to, dla Audiofila wszystko co jest droższe, gra lepiej.

Wymiana jednego kondensatora spowodowała poprawę basu, średnicy i wysokich tonów. I zapewne teraz TV lepiej odbiera jedynkę."

W mojej zwrotnicy sa dwa konsensatory po 10uF - jeden na wejsciu sygnalu na pinie "-", a drugi szeregowo z wysokotonowym, dlatego wymienilem oby dwa i stad ta roznica w brzmieniu.

a propos mojego TV, to zawsze dobrze odbieral jedynke i nie tylko!

Pozdrowki - Dooomin

Bo majstrowałeś w kolumnie, a wywołałeś BOTa ;)

Swoją drogą jak patrzę na wpisy torensa, to rzeczywiście - kilka razy jakby tak odpowiedział tym samym zwrotem zmieniając tylko jeden lub dwa wyrazy. I kilka razy użył bardzo podobnych zdań. I rzeczywiście nigdzie nie podjał merytorycznej dyskusji ;)

pozdr.

Cztałem o nich ale nigdy sie nie nadziałem. Ciekawe co "Alice" ma do powiedzenia na temat pomiarów? Może warto by ją zaprosić do dyskusji - byłoby bardziej konstruktywnie ;)

pozdr.

Witam witam wszystkich sluchaczy w Polsce.

Qubric napisal:

systemy pomiarowe nie wymagające komor bezechowych powstawały własnie na zachodzie, jako tansza alternatywa. W Polsce jeszcze 10 lat temu były niedostepne cenowo.

Przepraszam bardzo, to wy w Polsce nie mieliscie wtedy komputerkow z soundblasterkami i mydelniczek?

Co stalo na przeszkodzie ,zeby igod nie zbudowal wam takiego systemu? Brak mydla czy oprogramowania?

Mydelniczki teraz juz macie.

( Przyjalem tu tylko forme powszechnie uzywana przez niektorych oponentow, jesli kogos z czytajacych a nie uczestniczacych w dyskusji obrazilem , to przepraqszam, komplementy sa skierowane tylko do niektorych.

[obrazekLUKASZ-101087_1.jpg]

torens - nie wiesz nawet jak wygląda kompletny system CLIO. Zamknij sie wreszcie błaźnie i nie zaśmiecaj dyskusji. Taki z ciebie właściciel firmy jak z koziej dupy trąbka. Daleki wschód widziałeś może na bazarze pod Białym Stokiem. Weź sobie w przewie lekcyjnej w nogę pograj i nie baw sie komputerem, bo jescze coś zepsujesz.

Qubric: hehe lezy gdzies teraz w kacie na hali tak samo jak MLSSA po waszemu Melissa. Kazdy powazny producent na zachodzie wie ,ze metody MLS wychodza z uzycia jako zbyt niedokladne, bo tanie i malowiarygodne

Moze chcialbys podyskutowac o generowanych bledach w szybkiej transformacie Hadamarda ?

Rozumiem, ze mydlo juz macie bo robicie wszystko na mydelniczkach ?

A mozecie sie odniesc merytorycznie do tych bledow transformacie i tego wykresu? Zamiast wyzywac?

Trafiacie w powietrze panowie , cos o pomiarach jednak wiem , tylko czekam az sie do konca powymadrzacie i zejdzie z was powietrze. Hehe

Torens przestań się błaźnić.

Po pierwsze - co to jest "rzeczywisty pomiar"? - znasz jakieś pomiary urojone???

Po drugie niewiele widać na tym wykresie, a z tego co widać i tak wynika, że róznica nigdzie nie jest wieksza niż 0,3db!

Rzeczywisty to taki ktory daje to co jest.

To teraz scalkuj sobie cale pole i policz dokladnosc twojej metody. Ladnie bym wygladal, jakby moje glosniki w produkcji byly mierzone ta metoda. A teraz cos o transformacie i generowanych przez nia bledach w MLS?

Czy wolisz porozmawiac o mydle ?

Torens:

1. Nie odpowiedziales na pytanie jakiej firmy jestes wlascicielem ;->

2. Ciekawe czemu na tych wykresach nic nie wiedac - prosimy o wyrazniejsze.

3. Jaka metoda i jakim sprzetem mierzony byl przebieg okreslany przez Ciebie jako rzeczywisty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.