Skocz do zawartości
IGNORED

Yamah vs Panasonic vs Sony

yasper

Rekomendowane odpowiedzi

Sound worx,fakt zle się wypowiedziałem o kolumnach yamahy ale ja tak uważam i tyle,cena/jakośc w porównaniu do firmy Koda,która jest miszczem w tym zestawieniu w porównaniu do yamahy to naprawde ta druga kiepsko wypada,więc radze posłuchac kody i porównać do kolumn yamahy,to ze ty jesteś fanem yamahy to nie znaczy się że ja mam miec tej firmy wszystkie jej produkty,ampli są super to fakt i potwierdzam twoją wypowiedz na temat ampli , kolumny yamahy są dobre ale w porównaniu do sony albo panasa.POZDRO

Ale tez, Elfan, nie podniecajmy sie tymi posiadanymi przez nas Kodami bo to dziela sztuki akustycznej nie sa, oj nie... Polska biedny kraj, my biedne polaczki, robimy wszystko, zeby przezyc orgazm po zakupach chinskich syfiastych kolumn za srednia krajowa... Dla poprawy nastroju wmawiamy sobie, ze Yamaha 440 to szczyt techniki, taki sam jak cala rzesza innych o moze nieco mniej eleganckich nazwach...

Sorry, ze teraz Tobie sie dostalo, ale dzisiaj skrzywdzil mnie dentysta... Wiecej luzu, Panowie - ja ide sobie zapuscic jakiegos jazzika i rozlaczam sie na razie.

MariuszJ,ja nie mam yamahy 440,kode mam owszem ale nie znów jakąś najtańszą;)ale fakt faktem to wiadome że np ja nie mam sprzetu z wyzesz pułki,ale jednego nie rozumiem,czemu tak muwisz że dla mnie Koda albo yamaha jest to Hi-ENDem?!?!?! ,jest to super sprzęt ale jak to już kiedyś powiedziałem w danym przedziale cenowym,i porównujmy tu sprzetu typu końcówki mocy,procesory i kolumny za 1xxxx zł,a cy ty byś chciał byś jakieś super chiper kolumny za takie pieniądze jakie sobie rzyczy za to Koda?!?!! jakby takie zestawy produkował Tannoy albo B&W to cena była by napewno wyzsza,bo za znaczek się płaci i za renome,więc się ciesz że taka firma jak Koda zagościła na naszym rynku,bo jak by tak nie było to za te pieniądze takich kolumn byś raczej nie kupił,a pozatym ciekaw jestem jaki zestaw wyprdukował by B&W czy Tannoy za takie pieniądze jakie sobie koda życzy za swoje zetawy 5.1,bo trudniej jest wyprodukować sprzęt idąc na kompromisy cenowe,niż sprzęt który jest kilkukrotnie droższy,więc dlatego chwale i też podziwiam tą firme.POZDRO

widze ze elfan proboje tu napisac ze w B&W placi sie tylko za znaczek!!!! jest prze fajny heheh. A w mercedesach placisz za celownik na masce co nie?? heheh, A w przypadku perfum np. KalvinKlaine czy hugo boss za łądna buteleczke??, a moze w Rebooku za napis?? a w rzeczywistosci sa to buty tak samo wytzrymale jak za 40 zł jakies nice :), czlowieku widze ze masz klapki na oczach, to ze Ciebie nie stac na mercedesa to nie znaczy ze ludzie ktorzy go maja zaplacili za znmaczek bo nie maja co robic z pieniedzmi. Jak Ty myslisz inaczej masz jak napisalem wczesniej problem z mozgiem!!

Avanthar-czy ty umiesz czytać??? ,napisałem wyraznie że bym był ciekaw czy za takie ceny jakie sobie życzy koda za swoje produkty, czy B&W potrafiła by w tej samej cenie skonstruować lepsze kolumny,bo jesli były by droższe to nic dziwnego że jakosc była by lepsza,ale czy za tą samą cene potrafili by zrobić coś takiego samego albo i lepszego?? ale sądze że to co teraz napisałem to ty i tak byś dalej nie zrozumiał no ale trudno,jak napisałem w innym wątku i kto tu jest bez muzgu ?!.

P.S kupiłeś już te B&W :)

Rozumie Twoj wpis - przyziemny czlowieku, tylko po co mercedes ma robic fiaty 126p?? ROzumie KODA w swojej cenie - jest OK ale B&W - lepsze, wiec po co zaczales sam porownywac..... gdyby babka miala wąsy ..... a swistak siedzial ...... ale nie mial sreberek..... :->

Elfan - ja się na Ciebie z rzadem sposub nie obraziłem.Chciałym Cie jednoczesnie przeprosić rze nie zrozumialem Twojej wypowiedzi. Jestem wciąrz na etapie uczenia sie nowych środkuw porozówmiewania się między lódźmi i pewnie kiedys Cie zrozómię.

P.S. Tó nawet nie hochdzi o jakas tam Twoja dyscośtam, wciąrz pracóje nad poskładaniem w logiczą calość poszczegulnych wyrazuw. Na razie ódaje mi sie Twoje literki skladac w cale wyrazy , wiec nie jest zle.

PS.2 Zdaje sobie sprawe ze Tannoye maja mnustwo wad, a bylem tego swiadom przy zakópie. Juz sie nie moge doczekac kiedy przesiade sie na Kody. ( W swojej cenie sa OK tak na marginesie - powiedzmy ze na 4 by Cie nie urazic + 1 specjalny punkt za swiadomosc uzytkownikow ze maja dobrze oceniany sprzet). Pozdrawiam

Do WorXa

Mysle ze podniecilbym sie zmieniajac moja RXV800 na H/K 5550. Moze i Yamaha ma bardzo naturalne brzmienie, lecz czasem jak nagrania sa malo efektownie nagrane, brakuje mi w Yamasze pary aby to jakos fajnie gralo. H/K gra miekko moze i mniej wiernie, ale zalezy co komu pasuje. Ja czasem troche lece na efekciarstwo. Jak cos jest do dupy to dlaczego by tego troche nie polepszyc tylko dlatego zeby bylo do dupy ale naturalnie.

do dupy to sa czopki tak dla informacji, mylisz sie ze gra malo efektownie (zreszta co ty rozumiesz pod tym pojeciem), dynamica jest bardzo dobra, zreszta bass w Yamaha jest jednym z najlepszych, a tak pozatym to niechce mi sie juz rozmawiac na ten temat bo nie widze sensu. nara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Malo efektownie to dla mnie bez wigoru (tak jak male radyjko) czyli malo basu wyciszone wysokie tony (jakby granie sama srednica). Jakbys sobie posluchal mojego wzmaka Pioneera bys porownal z Yamaha zobaczylbys jaka jest cienka jesli chodzi wlasnie o wigor w zestawieniu z tym Pionkiem. Co innego ze w yamasze bardzo mi sie podobaja srednie i wysokie tony (jak dla mnie bardzo naturalne) Pioneer po prostu lepiej chlasta basem po mostku splotowym w czym Yamaha nie jest w stanie go dogonic. Bas w Yamasze jest mniej zdyscyplinowany i rozlazly niz w Pioneerze. Yamaha jest bardzo wybredna jesli chodzi o kolumny. Dopiero teraz gdy kupilem Kody NT306f dziwek mi bardzo pasuje. Pioneer natomiast nakreca wszystkie kolumny male czy duze. To na tyle.

malo efektownie calkowicie sie z tym nie zgadzam, co do sprzetu z przed 10 lat to nie dawaj takich porownan bo wtedy byl strugany w japonii, zobacz jak wygladaly kiedys decki mam stare prospekty mama programatorow do zwyklych kaset, zreszta yamaha nie miala wtedy jeszcze dzialu audio i porowanie nie ma sensu, a co do pioniera to kiedys byl mocny ale dzis zaczyna robic mini wiezyczki plastikowe z napisami super woofer bass 300W...hehe o czym to swiadczy, na uwage zasluguje tu dzial DJ Pionier ale i tak ceni sie jak niewiadomo co porownywalne firmy jak numark czy denon maja o wiele lepsze i tansze cdplayer'y. nara

kazdy ma swoj punkt widzenia i ja to szanuje ale wlasnie od tego jest forum by sie wypowiadac. na koniec chcialem podsumowac ta rozmowe ze teraz nie jest juz tak bardzo wazna marka ale model z poszczegolnej firmy i tym trzeba sie sugerowac bo czasami ktos wypusci cos kultowego nawet malo znana firma! nara

• 2 miesiące później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Miałem się nie dołączać do tej dyskusji z paru względów, ale po wypowiedzi PiotraJ postanowiłem jednak to zrobić. Jest w niej coś czego do tej pory nikt wprost nie powiedział, a że robiłem identyczne porównanie to mogę się tylko z PiotremJ zgodzić. Wprawdzie nie był to wzmacniacz stary, bo 307R, ale jego porównanie do amplitunera Y430/440 to niebo a ziemia. Oczywiście przeciętny słuchać od razu wychwyci różnicę w niskich zakresach, za sprawą wydajności końcówek mocy i zasilacza, wzmak Pioneer`a gra z impetem, natomiast możliwości w niskich zakresach ampli Y są na prawdę beznadziejne w muzyce, bo w kinie taki charakter się sprawdza.

Przemski jeśli chodzi o niskie rejestry to sprawa jest bardzo ale to bardzo skomplikowana,pomieszczenie,preferencje itp itd,nie wiem jak jest w 440 ale u mnie w 640 bas jest jak by to powiedzieć suchy i taki studyjny,zero rezonansów czy dudnienia,wiec to moze przez kolumny,a pokój mam raczej niewielki 12m2,ale dobrze wytłumiony wiec może przez to,a co do charakteru basu to jak w muzyce przeszkadza i dudni to w filmach tak samo bedzie przeszkadzać.

ja mam taką konfigurację yamahy ale głośniki to już nie eltaxy (przepraszam tych co mają ale jak dla mnie to grają niefajnie) tylko koda AV702 i suba SW1000 i powiem szczerze że bardzo mi się podoba jak to gra :). Muszę jednak przyznać że w kinie spisuje sie ten komplecik o wiele lepiej niż w stereo. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.