Skocz do zawartości
IGNORED

Yamah vs Panasonic vs Sony

yasper

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem zestaw Yamahy dvds540+ampli RX 440+ Elatax Universe. Za 3.500 zł nie kupi się lepszego zestawu do kina domowego, który jednocześnie służy jako dobrej klasy zestaw Hi-Fi. Kto twierdzi inaczej jest głuchym debilem albo nigdy nie porównywał tego zestawu z innymi w tym przedziale cenowym. Amplituner nagroda EISY za najlepszy Ampli Kina domowego 2003/2004 i to wystarczy za cały komentarz.. DVD czyta wszystko piraty, płyty z gazet CD-R/RW, DVD R/RW, powtarzam raz jeszcze wszystko.Reprodukcja dzwięku stereo z tego DVD jest o niebo lepsza niż z Sony, Panasonica itd. Proszę iść do salonu z płytą Audio i przetstować. Co do mechaniki i czytnika ze jest o składak z Sony lub Philipsa, tak samo Denon i Onkyo same nie robią mechaniki tylko używają mechanikę innych firm. Za to za dzwięk w tym DVD odpowiada Yamaha nic dodać i nic ująć.

Co do Sony i Panasonica (ileś lat temu miałem wszystko Sony i trochę rzeczy Panasonika): Sony - sprzęt średniego przedziału cenowego totalna kicha możę wyższa cena wyższa jakoś( tj.od 5 tysięcy w górę) - nie wiem. Powtarzam jeszcze raz średnia klasa cenowa kicja tj.dostępny dla przeciętnego Kowalskiego.

Panasonic solidne rzemiosło nic więcej.

A co do trwałosci i solidności Yamahy brat ma nagrywarkę do komputera juz 4 lata i PianoCraft E100 juz 3 lata (wszystko chodzi bez zarzutu) gdzie inne nagrywarki i wieze Hi-fi po raz n-ty były w serwisie.

To by było na tyle (opinia subiektywna)

https://www.audiostereo.pl/topic/6953-yamah-vs-panasonic-vs-sony/

Styl wypowiedzi - przemilcze. Tresc wypowiedzi - przemilcze.

Przez badzo dlugi czas bylem zdecydowany na zakup takiego sprzetu jak opisywany. Jednak nie zdecydowalem sie. Stereo - przyzwoite? Dla mnie tragiczne w tej konfiguracji. Jesli chodzi o kino - jest OK. Za 3500 to teraz mozna miec sprzet za ktory Ty u swoich "dostawcow" dałbys 5500.

Ciekawe co za radiobudzik masz. Ja mam ten zestaw i u mnie budzik gorzej gra. Nie wiem tylko jak z kolumnami eltaxa, słuchałem tych w zestawie i tak średnio mi się dźwięk podobał. Ja mam chwilowo podpięte głośniki technicsa od starej wieży, i gra super, planuję zakup KODY AV850, i też uważam że budzik gra gorzej.

Co do ceny to się nie zgadzam że jest to wyprzedaż bo mają cały magazyn - ja kupiłem komplet ampli+DVD z allegro świeży z berlina za 2 tysiące, więc audioklan ma trochę drożej. Poza tym prawda jest taka, że yamaszek rxv 440 NIE MA !!!. Jeśli chcesz kupić model tytanowy to nie kupisz więc nie wiem jakie zapasy magazynowe ma audioklan.

Marcin S i pawelk13,bez przesady z tym dzwiękiem w stereo,yamaha 440 i te eltaxy jak na swoją cene grają bardzo przyjemnie,napewno lepiej niż zestawy sony panasa w tej cenie!! popieram yaspera na temat tego co powiedział o sony i panasie,ale nie można uogólniać(np.projektory,TV,)mam wieze panasa i się psuje,tak samo sprzęt sony,(też nie można uogólniać)miałem ampli sony i nie zepsuł się ale grał bardzo kiepsko,teraz mam dvd ale jak do tej pory jeszcze jakoś funkcjonuje ale nigdy nic nie wiadomo,więc ten sprzęt co ma yasper za 3.5 kzł jest naprawde niezły w tej cenie,a to ze kupił w audkio kalnie to jego sprawa nie każdy chce kupowac u przemytnika,a z tymporównywaniem do radiobudzika to chyba niezły żart.POZDRO

Drogi Pawełku i Drogi Marcinie, podajcie konkretnie jaki lepszy zestaw można mieć za 3.500 zł kupiony sklepie Polsce z polską gwarancją i instrukcją.

Można kupić taniej zgoda: brać samochód lub pociąg i jazda osobiście do Niemiec (25-do30% taniej z europejsą gwarancją nie ważną na terenie Polski). Albo od prywatnego dystrybutora "Pana Dresiarza" na Allegro lub po lekkiej naprawie też na Allegro. Powodzenia !!!!.

Co do AudioKlanu wielkim błędem firmy Yamaha jest to że nie otworzyła przedstawicielstwa na terenie Polski, tylko zgodziła się na takiego dystrybutora ale mam nadzieję ze wkrótce się to zmieni. Oby jak najszybciej !!!

P.S.Co do radio budzika Pawełku musisz mieć naprawdę dobry. Ciekawe jakiej firmy Panasonic, Sony, Pionieer.... Napisz jaki to każdy sobie każdy taki kupi byle nie kosztował 3.5000 zł.

Yasper !!!

Najpierw mowisz ze kto mysli inaczej jest debilem i gluchym, a za chwile zapraszasz do dyskusji? Czego oczekujesz adoracji yamahy ? Bo dyskusja chyba polega na wymianie zdan i pogladaow, a Ty z gory zakladasz ze kto ma inne zdanie to od razu zostanie zezwany od debili ? Wydaje mi sie ze nie dorosles do dyskusji lub jestes lekko niedorozwiniety emocjonalnie. Ucz sie kultury dyskusji

Acha posluchaj sobie Twojej 440-estki na Tannoy Sensys 2, to szybko zapomnisz o Eltaxach Univers i zmienisz zdanie. Pozatym nie wiem nad czym sie tak zachwycasz. Amplitunery w tej cenie graja podobnie, jedne troche lepiej dla niektorych a dla innych nie. A Ty sie cieszysz jakbys przesiadl sie z Yamahy 440 na Harman/Kardon 5550

A propos zapasów magazynowych (zapomniałem dodać w poprzedniej wypowiedzi)

Na boże narodzenie 2003 wróciłem po 2 latach z zagranicy do Polski i chciałem kupic ten zestaw Yamahy o którym wspomniałem wcześniej. Czekałem na niego do 20 stycznia a więc prawie miesiąc. Po prostu w magazynie były rzeczy wycofane już z produkcji i tylko w kolorze czarnym. Dopiero po 18 stycznia kiedy dojechał TIR z Hambura mogłem kupić ten zestaw wybranym kolorze klocków i kolumn.

I jeszcze jedno Drogi Marcinku i Drogi Pawełku a może WY lubicie ubierać się w dersy i możecie sprowadzić mi coś extra okazyjnie z elektoniki z Niemiec.

Dajcie namiary to się dogadamy.(póki jeszcze nie ma odddziału Yamaha Electronics Poland bo pózniej możecie już nie być tak konkurencyjni :))))

Panie yasper widzę żę jest Pan zachwycony swoim systemem, i niech Pan zaraz nie napiszę ja tylko chciałem.... wyraźnie propaguje Pan wyżej wspomniany system, niestety powiem że takie zachowanie przypomina mi 15'latka. Mówisz że słuchałeś ? Co słuchałeś innego z tym zestawem ?

,,Za 3.500 zł nie kupi się lepszego zestawu do kina domowego, który jednocześnie służy jako dobrej klasy zestaw Hi-Fi. Kto twierdzi inaczej jest głuchym debilem albo nigdy nie porównywał tego zestawu z innymi w tym przedziale cenowym,,

Sam jesteś debilem i ja Ci mówie że kupisz lepszy. A Panasonic S75 to klasa wyżej od Yamahy 540.

Piotr !!!

Ja po prostu chciałem kupić zestaw do 3.500 zł

A z Tannoyami na pewno było by to o wiele wiecej.

Za debili przepraszam po prostu mnie poniosło.

Zaznaczyłem też ze jest to moja subiektywna opinia uzytkownika elektoniki tych trzech firm.

Nie jestem też też zaprzysięgłym fanem Yamahy po prostu uważam ze w tym przedziale cenowym w sklepie w Polsce (nie kanałami prywatnymi) nie można kupić lepszej konfiguracji sprzętowej. Za tą cenę nie kupisz nic lepszego.

Wszyscy jesteście źli !!!!!! Czemu nie chwalicie systemu yaspera ? Jak tak można ?

A więc Panie Yasper ma Pan wspaniały system !!!!!!!!!!! Poprostu aż zazdrość mnie zżera, pomimo że same moje kolumny są 3 razy droższe niż Pana system, nie omieszkam stwierdzić że faktycznie może on grać lepiej,

A teraz proszę iść obejrzeć jakiś film na DVD, ostatnio wyszła nowa edycja Kubuś Puchatek SE, Polecam Panu.

Szkoda z Toba dyskutowac - wiec to ostatni moj wpis w tym watku. Dla mnie 2000 złotych roznicy jest warte poniesienia pewnego ryzyka. Ale rozumiem tych ktorzy tak nie chca kupowac.

Gemeralnie uwazam ze Eltaxy Universe wypadaja dramatycznie w stereo.

A Yamaha im tego zadania nie ulatwia. Padles ofiara szeroko zakrojonej akcji marketingowej. Warto bylo wydac kilkanascie procent wiecej na zestaw z innymi kolumanmi a przyrost dobrych wrazen bylby nie porownywalnie wiekszy. Byla ( i chyba nadal jest) promocja za 3900 Denona z Warfdale - nie wiem jak to gra, ale niech bedzie to moja kontrpropozycja dla przyszlych ewentualnych nabywcow sprzetu.

A teraz męcz się dzieciaku ze swoim sprzetem. Dla zachowania zdrowia psychicznego proponuje nie

robic wiecej odsluchow z innym sprzetem, nawet z radiobudzikiem Kolegi Kubek-a

Seba nie gorączkuj się. Za debila przeprosiłem.

Co do zestawu Hi-FI może nie dobrej lecz średniej, tu masz rację.

Co do Panasonic S75 i Yamahy s540, kilka uwag:

Miałem Panasonica A160 4 lata i do dzisiaj mam do niego sentyment (na pewno wciąz działa u osoby której go sprzedałem). Teraz konkretnie: S75 mechanika na pewno lepsza bo Panasonic ma najlepszą obraz minimalnie też, ale Yamahs540 jest bezkonkurencyjna w dzwięku, co do mechaniki ma albo philipsa albo sony do końca nie wiem bo rózne są opinię na tym forum.

A na koniec zapraszam do konkretnej i rzeczowej dyskusji. A nie w stylu ja mam Pansonica to Panasonic najlepszy a ja ja Yamahę to Yamaha a ja Sony to Sony a ja Denon to Denon itd...

Eltax Symphony 5 pack - 1350 -, zł (8.3 + C3 + Mini)

YAMAHA RXV-540 - 1450 -, zł

Panasonic S75 - 800 -, zł

--------------------------------------------

3600 zł

tak na świadomości że kupisz lepszy system, Głośniki Symphony to już inna bajka, troszkę lepszy Ampli i lepsze DVD, to są ceny nowego sprzętu importowanego handlarzy z allegro.

To już też mój ost. wpis w tym wątku

Ja uwazam ze forum jest OK. I przenioslem sie z niusow z onetu wlasnie tutaj. Wszystko dziala jak nalezy i wiara jest OK. Ostudz troche emocje Yasper osluchaj sie troche ze swoim sprzetem zgromadz spostrzezenia i czasem mozesz tu zagladnac. Nastepny raz zaczniesz troche inaczej i bardziej tolerancyjnie swoj wpis i zobaczysz ze bedzie inna dyskusja ;) Jesli Cie to interere ja mam RXV800 i jestem zadowlony, ale szanuje tez inne marki (jesli chodzi o amplitunery) oprocz Sony, bo zagralo mi na nosie amplitunerem STR-DB940 ktorego musialem sie pozbyc. Po prostu Sony sobie ze mnie jaja zrobilo (wypuszczajac taki szajs na swiatlo dzienne)

Nie było mnie kawałak a tu proszę :)

trza było wyjść z MM i przejść do sklepu który specjalizuje się w sprzedawaniu AUDIO i KINO a tam do 3.5kzł jest całkiem sporo.

Ostatnio widziałem jakieś ONKYO INTEGRA za 2kzł + kolumny KODA za ok 1.6kzł i myślę że to zagrało by całkiem dobrze. Może zamiast ELTAX można było kupić Koda i myślę że to zagrało by lepiej.

Słyszałem to zestawienie i głośniki w ELTAX są beznadziejne :(

Ja też się zastanawiałem nad tymi eltaxami ale jak posłuchałem to odpada. Biorę KODĘ najtańszą (AV850) i będzie lepiej grało niż eltaxy. Rzuciło mnie jak bas "świszczał" jak gdyby był zbyt mały ten otworek bass reflexu, brrrr

Uwazam (po odsluchu) ze alternatywa dla zestawu promocyjnego Yamaha+Eltax Audioklanu jest spokojnie sklepowy zestawik: DVD Panasonic S35/Pioneer 360 lub 2650 + AVR Pioneer 512 + Koda 702. Poprawe w kinie oceniam na z 4 na 4+ (w skali szkolnej), w stereo z 2 na 3. Eltax to szacowna firma, ktora zeszla w serii Hollywood/Discovery/Universe na manowce hipermarketingu (marketingu z hipermarketow ;-). A jak widze napis promocja, to sie 5 razy zastanawiam, o co chodzi.

Witam przy okazji wszystkich, jestem tu nowy.

Ja bardziej skłonny do tego zestawu Yamahy - kupiłem i jestem bardzo zadowolony - poza tylko wtykami do głośników, które mogły by być na bananki - bez używania siły lub rozwiercania. Co do głośników to eltaxy mi się średnio podobają.

Odnośnie głośników - jest promocja w euro - JAMO PJ-HSC6000 (bez suba) za chyba 1200 zł, więc zamiast eltaxów by były lepsze.

No i oczywiście KODA - już zabieram się do składania zamówienia zestawu AV850. Podejrzewam że jakby ten zestaw Yamahy miał kolumny JAMO lub KODA , zbierał by o wiele lepsze recencje. Ale i tak jest super

Moim zamiarem było zebranie opinii na temat klocków Yamahy, Sony, Panasonica czy innych, a skonczyło się na tym ze wszyscy (prawie) wypowiedzieli się na temat Eltaxów Universe w negatywnych opiniach.

Powtórzę raz jeszcze: wiem że Eltaxy nie są szczytem techniki , ale wiedzą to chyba wszyscy i nie ma sensu to powtarzać. Pewno lepiej grają KODY, Tannoye, Yamo a najlepiej Yamahy (ale są droższe a Yamahy najdrozsze w granicach 3.900 zł za zestaw do kina domowego bez suba).Na moje potrzeby Eltaxy są wystarczające.

Cały zestaw gra o wiele lepiej niż zestaw Technics SCH E-600, który miałem poprzednio, plus mogę oglądać filmy.

To by było na tyle. Koniec tematu.

P.S. Forum jest O.K. Czasami tylko emocje ponoszą (zresztą mnie najbardziej). Pozdrawiam.

mariuszek to ty sie mylisz jak i elfan...calkowicie nie zgadzam sie z waszym punktem widzenia co do kolumn Yamaha. powiedz mi jakie to sa przedzialy cenowe??? nastepna sprawda elfan co ty tak wychwalasz te kody, powiedz mi pod jakim wzgledem yamahy sa gorsze???!!! chyba sam dobrze nie wiesz co piszesz a jak dodales zdanie o eltax'ach to calkowicie sie zblazniles. usiadz sobie spokojnie i przesluchaj Yamahy seria HX. jesli masz na mysli cos tanszego to chetnie poslucham co porownasz do Serii PMD. zreszta zastanow sie na warsztatem firmy Yamaha i mozliwosciami w kreaowaniu dzwieku, mam nadzieje ze to byl zart z twojej strony ta Kod'a czy Eltax'ami bo brzuch mnie boli ze smiechu. to fakt ze Eltaxy wypadaja blado przy Jamo czy Tannoy w zestawie kina domowego ale moim zdaniem rozsadnym rozwiazeniem jest kupno b.dobrej klasy amp'a jak i dvd a kolumny zawsze mozna sobie zmienic wedle uznania, nastepna sprawa kubek bass ci w Eltax'ach swiszczal ty chyba masz klopoty ze sluchem albo jak odsluchiwales to ktos ci gwizdal do ucha, powiem ze bass jest mily dla ucha, miekko schodzi, i bez przesady z tym swistaniem moze w mozgu ci swista, nastepna sprawda co do zestawu ONKYO INTEGRA za 2kzł + kolumny KODA zacznijmy od tego ze nie ma porownania to do zestawu Yamaha RX-V440 - DVD S540 a o kolumach jest inna rozmowa, bede powoli juz konczyl ale nawiaze jeszcze do wypowiedzi piotraJ powiedz mi a ty bys sie podniecil jakbys sie przesiadl z yamahy na harman-kardon bo ja nie zabardzo zreszta nie porownojmy tutaj sprzetu audiofilskiego za ktory placi sie pieniadze juz nie za typowe roznice w odsluchu ale nie potrzebne pierdoly niezapominajmy ze ludzkie ucho nie jest narzadem idealnym i tylko ludzie ze sluchem moga wychwycic minimalne roznice uwazam ze taki drogi sprzet rzedu 70 tys. jest glownie dla masochistow audiofilskich, i na koniec jeszcze taka mala dygresja za duzo osob chce sie tu uwazac za ekspertow a szczerze mowiac nie wiele wiedza o czym pisza powinni wpierw sobie zbadac czulosc ucha i jego zakresu slyszalnosci jak i sluch a pozniej wypowiadac sie na takie tematy. moim zdaniem dzwiek ktory uzyskuje Yamaha jest bliski idealowi bardzo naturalny, sliczne naturalne podbicie bassu a nie jakies tam wynaturzane, przejrzyste soprany, jak i pionierskie rozwiazania w dziedzinie chipsetow Yamaha LSI. wystarczy na kazdym z tych amp'ow wymienianych wlaczyc plyte z nagranym pianinem lub saksofonem lub ktorym kolwiek naturalnym instrumentem i porownac gdzie jest najlbizej idealu no chyba ze nie ma sie sluchu ale to juz inna kwestia. nara

jesli tworzysz muzyke, jestes muzykiem, studio to zapraszam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cholera, juz zaluje ze sie wypowiedzialem (i obudzilem demony).

Napisalem ze IMHO. Napisalem (miedzy zdaniami) ze chodzi o przedzial cenowy ca 1.5kpln, o takim w koncu rozmawiamy.

Przy kupowaniu zestawu KD za male pieniadze (jakie posiadam niestety) staralem sie odsluchac duzo rzeczy, a przede wszystkim sporo ich przytargac do domu i przetestowac w warunkach "naturalnych". Kolumny Yamahy ktore wtedy wpadaly w ta kategorie skladaly sie z zestawu czterech podstawkowcow i central - to o nich mowisz (sorry, ze nie uzywam nazw i symboli, ale widzisz, staram sie znalezc cos dla siebie nie kierujac sie przede wszystkim marka czy recenzjami na "fachowych" forach)? Dla mnie wypadaly blado i byly 50% drozsze od konkurencji, no i w ogole nie wchodzily w gre jezeli chodzi o stereo. Mialem w domu Eltaxy Hollywood/Silverado/Discovery, odsluchalem Universy, jakies srebrne Jamo, jakies srebrne Tonsile (wcale niezle) no i Kody (wtedy 707). Nic mnie nie powalilo na kolana, czesc to byla kpina (Hollywood). Sluchalem zestawu H/K + B&W60x i wiem, ze sa rzeczy ktore graja naprawde ladnie, tylko mnie na nie nie stac.

Kody wyladawaly w koncu u mnie w domu, oceniam je jak napisalem, wiecej dodac nie zamierzam. Aha, nie stosuj na mnie argumentacji "głośnik wysokotonowy z nakładką tubową, nadający dźwiękom bardziej przestrzenny charakter, lekkie i sztywne membrany, wykonane z włókien białego świerku, obudowy z potrójnie profilowanymi łączami..." czy tez "Inzynierowie Yamahy dokonali pomiarow akustyki setek wnetrz kinowych...", bo na mnie nie dzialaja czy tez dzialaja wrecz odwrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.