Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpieczna praca wzmaka - kiedy?

Kodam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zestaw Yamahy: AX-396+CDX-396, kolumny to Eltaxy Liberty 1+.

Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania

1) Jak powinien być ustawiony selektor impedancji na wzmaku do poprawnej, bezpiecznej pracy z tymi kolumnami?

We wzmaku możliwe są dwie pozycje dla jednej pary kolumn: min 4 Ohm lub min 6 Ohm.

Zakres impedancji Eltaxy 1+ (tak podaje producent): od 4 do 8 Ohm

2) Moc znamionowa kolumn jest mniejsza od mocy wzmacniacza, czy w związku z możliwe jest uszkodzenie głośników (spalenie) np. przy zbyt głosnym słuchaniu?

Poniżej podaje parametry podane przez producentów:

ELTAX LIBERTY 1+ :Moc znamionowa 65W, Moc muzyczna 100W

YAMAHA AX-396: moc wyjściowa (DIN - 4Ohm) 2x95W

min moc wyjściowa (RMS - 8Ohm) 2x60W

max moc wyjściowa (EIAJ - 6Ohm) 2x110W

moc wyjściowa (IEC - 8Ohm) 2x95W

moc dynamiczna (IHF) przy 8/6/4/2Ohm 100/120/140/150W

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7009-bezpieczna-praca-wzmaka-kiedy/

sorry to ma być ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej:)

1) producent nie podał impedancji kolumn?

Zakres o jakim wspomiałeś mówi o tym, że producent produkuje kolumny, które posiadają właśnie taką określoną impedancje 4, 6, lub 8 omów

2) Wzmacniacz mógłby mieć moc nawet rzędu 200W, to nie ma znaczenia. Ważne jest natomiast to aby wzmacniacz nie generował zniekształceń (przesterowania). Lepiej jest dać do kolumn o mocy 100W wzmacniacz 150-200W niż taki do 100W. Jak dasz wzmacniacz o większej mocy to będziesz mógł w całości wykożystać potencjał drzemiący w kolumnach. Jeżeli wzmacniacz będzie serwował kolumnom czysty sygnał to możesz wycisnąć z kolumn ok 50-70% większą moc niż moc znamionowa. POZDRAWIAM:)

Kodam zakres nic nikomu nie mówi.

Na podstawie charakterystyki impedancji określa się minimum, a na podstawie tego minimum impedancję znamionową kolumny.

Podawanie 4-8R jako zakres jest również kłamstwem, bo np. powyżej Fb może wynosić 50 ohm.

To jest takie masło maślane, nowy chwyt marketingowy. Ktoś kto ma wzmacniacz od 4R kupi, bo 4-8. Ktoś kto ma wzmacnacz od 8R też kupi, bo 4-8.

>kodam,

Z punktu widzenia wzmacniacza, najważniejsza jest najmniejsza impedancja kolumn w zależnosci od pasma ich przenoszenia. Z tego, co napisałeś producent kolumn podał, że impedancja kolumn może zmieniać się w zakresie 4-8hm. Dla mnie te kolumny trzeba traktować więc jako 4 ohm.

Większa moc wzmacniacza w niczym nie przeszkadza o ile nie bedziesz próbował słuchać zestawu na maksymalnych głośnościach.

pozdr

Dzięki za odpowiedzi.

Selektor mam ustawiony na min4Ohm, choć wcześniej sprawdzałem w ustawieniu na min6 Ohm i też było O.K.

Ale dla bezpiecznej pracy wzmacniacza zostawię go na min4Ohm jak radzicie.

Pzdr

Aha jeszcze jedno, z tych parametrów wzmacniacza podawanych przez producenta, które podałem wyżej która moc jest najbardziej miarodajna (właściwa), bo naprawdę już sam nie wiem jakiej mocy jest ten mój wzmacniacz.

Szczerze mówiąc, nie ma to najmniejszego znaczenia - skoro wzmacniacz nie jest wyraźnie za słaby, to nie przejmuj się mocą, tylko ciesz się brzmieniem. A za najbardziej "miarodajny" wyznacznik przyjąć możesz - jeśli już koniecznie musisz - moc RMS, czyli (co nie dziwne) najniższą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.