Skocz do zawartości
IGNORED

vincent cd-s3

maciekw

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ABs do maciekw

(Konto usunięte)

Dzieki za rozszyfrowanie schematu, wiadomosci te napewno beda przydatne, i co wazne pomoga zredukowac koszty ;)

Jezeli przerobisz swojego Vicka napisz, ktora konfiguracja opampow zagrala twoim zdaniem najciekawiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-6107

Jestem właśnie po pierwszym odsłuchu zmodyfikowanego przeze mnie VICKA CD S3 (po 24 godzinnym wygrzewaniu) i nie ukrywam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Po pierwsze spokój (koniec z nieokiełzaną górą), po drugie precyzja (kolosalnie poprawiła się lokalizacja i wierność przekazu), po trzecie bas (głębszy i jednocześnie bardziej kontrolowany). Vicek zmienił swój charakter i teraz gra znacznie lepiej od posiadanego przeze mnie S500 Nada. Gdybym był Stryjeckim lub innym złotoustnym kolesiem pewnie napisał bym na temiat nowego brzmienia więcej, ale nie potrafię.

Co zrobiłem?

Wymieniłem IC 204 stosując dwa razy OPA 627 na przejściówkach od Arka Garmina (dzięki Arku). Wyjścia obciążyłem źródłami prądowymi LM334 wymuszając pracę w klasie A (bias = ok. 3 mA). Tutaj uwaga: zastosowanie kości OPA 627 przeznaczonych do montażu powierzchniowego spowodowało przy tym biasie duże nagrzewanie się opampów. Dlatego zastosowałem ostatecznie OPA 627 w obudowach DIP na przejściówce Brown Dog (2 razy DIP na DIP) i problem grzania kości znikł.

Jako IC 207 i 208 zastosowałem mix opampów, gdzie jako US1 na przejściówkach Brown Dog(wyprowadzenia 1, 2 i 3) włożyłem OPA 134, a jako US2 (wyprowadzenia 5, 6 i 7) użyłem OPA 627. Te ostatnie połówki obciążyłem źródłem prądowym LM334 (bias = 1 mA).

IC209 wywaliłem i dorobiłem odrębną płytkę zawierającą symetryzator na kościach DRV134, z którego sygnał symetryczny podałem na gniazda XLR.

Wcześniej w symetryzatorze użyłem SSM2142 produkcji AD, ale ta kość gorzej grała od użytego ostatecznie scalaka od TI.

Z kolei zastosowanie LM334 jako źródeł prądowych wynikło z faktu, że cena na diody CDR wyszła koszmarnie duża (trzeba sprowadzić min. 100 sztuk), a FET-ów nie chciało mi się mierzyć (Idss).

Teraz wziąłem się za tuning VICKA sv233 i już trochę tam podziałałem. Nie jest to jednak to, co chcę tam zastosować ostatecznie. Gdy zrobię to co zaplanowałem podzielę się z kolegami doświadczeniem.

PS do Piotrka608

Piotrku608 nie bądź tak kategoryczny w swych sądach, bo są to tylko twoje subiektywne odczucia. Tak zachwalane przez ciebie OPA 2134 w mojej subiektywnej ocenie brzmią gorzej - bardziej technicznie - od OPA 2604. Tak więc, co kto lubi.

Ponadto OPA 2134 mają skopsane wejście i w trybie nieodwracających wnoszą zniekształcenia o rząd wielkości większe niż w trybie odwracającym.

A z Vicka da się jednak dużo jeszcze wycisnąć.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-8426

Oooo walnołem babola..rzeczywiscie OPA2134 maja te wade to fakt zapomniałem najlepsze na upgread sa OPA2132 przynajmiej mi zagrały zupełnie niezle..jak ktos jest zainteresowany to 10 sztuk OPA2604 sprzedaje na allegro za pół ceny....tyle sa warte dla mnie te scalaki...

Ale do Maćka moge tylko tak czy siak napisac gratulacje za kolejny nowy zupgreadowany klocek....zawsze to jakas nowa wartosc w audiofilskim swiecie...pytanie tylko czy wymieniałeś jakies kondensatory..na Elna Silmic??mam hrapke na te kondzioly w swoim sprzecie a chciałbym poznac opinie kogos kto to wkładał....wiem ze fabrycznie wkłada to sony do swych szczytowych klocków ..denon tez w DCD2700,3000,s10,s1 itd...

Aaaa i cena 2134 jest z tego tytułu duzo nizsza..A czy ktos ma doswidczenie z OP275GP naloga???

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-8431
Gość maciekw do Piotrka608

(Konto usunięte)

Elny Cerafine 100 mikro/25V zastosowałem jedynie na nowej płytce z symetryzatorem. Są one umieszczone równolegle z kondensatorami blokowymi 100 nF za rezystorami 100 ohm doprowadzającymi zasilanie do kości drv134.

W Vicku w torze sygnałowym nie ma ani jednego kondensatora!!! Dlatego też nie było tutaj co wymieniać. Składową stałą likwidują połówki IC 207 i IC208 (US1 na brown dogach, gdzie użyłem OPA 134) obejmujące pętlą sprzężenia stałoprądowego prawie cały tor analogowy.

Co do wymiany elementów w zasilaczu, to rozważam użycie szybkich diód i ewentualną wymianę kondensatorów, ale na razie odpuściłem to sobie. Przy okazji muszę złożyć wyrazy uznania dla chińczyków, gdyż zasilanie jest rozwiązane na piątkę z plusem, bez używania najpopularniejszych 7815 i tym podobnych słabszych kości.

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-8440

temu Cdekowi nic nie no moze raczej nie wiele pomoze....jego upgread jest trudny lub kosztowny problem tkwi w kosci pcm1732 ma kiepski filtr cyfrowy w sobie..orginalne hdcd (pmd100)miało filtr o pasmie zaporowym -120dB a 1732 z tego co podaje producent BB w najlepszym wykonaiu ma 78-85 dB.....to samo Denon skasznil w sym słynnym alpha procesorze dlatego ich nawet szczytowe klocki za 23 tys zł DCD-S1 graja do D....

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-8185

Maciek- pomysł z wymiana diód na szybsze kilka razy sprawdziłem w Denonie DCD2700 i Sony CDP-Xa3ES i dało to pozytywne rezultaty dzwiek stal sie duzo słodszy...taki milszy..szczególnie w 3ES...dobrym pomysłem jest tez podlutowanie pod główne kondensatory(w sony było to 3300uF) filtrujace kondensatorów polipropylenowych wimy 680 nF do 1uF..nawet widac na oscyloskopie zmiany na lepsze znikaja tetnienia wielomegahercowe...

https://www.audiostereo.pl/topic/704-vincent-cd-s3/page/2/#findComment-8446
  • 35 lat później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.