Skocz do zawartości
IGNORED

Rozstawienie kolumn

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Planuję w sypialni zaistalować stereo. Sprzręt już kupiony. Zestaw HK 980 + HD 980 i kolumny Acoustic Energy Aelite 2. Zastanawiałem się nad umieszczeniem kolumn po bokach łóżka na wysokości głowy. Czyli leżac w łóżku kolumny byłyby rozstawione jak duże słuchawki. Czy coś takiego ma sens? Czy pomysł jest całkowicie idiotyczny?

https://www.audiostereo.pl/topic/70847-rozstawienie-kolumn/

Takie rozstawienie ma sens bo widziałem je u mojego kolegi ale nigdy nie słyszałem jak to brzmi. W akustyce dużo zależy od odległości od ścian jak są za małe lub za duże wtedy jest źle z brzmieniem, poza tym krawędzie najbliższych mebli się liczą bo odbijają dźwięki.

Edytowane przez leonardofree
Gość Gość

(Konto usunięte)

No i stało się. Wypróbowałem jak to jest. Stereofonia i przestrzeń kosmos. Coś wspaniałego. Jest tylko jeden ale duży problem. Łóżko mam spore bo szerokości 2m. i po bokach w odległości po około 1m. ustawiłem kolumny. Wszystko wspaniale jak się leży centralnie na środku łóżka. Jeśli się przesunę w którąś stronę od razu bardziej słyszalna jest bliższa kolumna. Więc w moim przypadku niestety odpada. Szkoda bo efekt jest nieziemski. Po prostu zmiana miejsca leżenia, czytania i sami wiecie czego tam jeszcze powoduje dużą zmianę w stosunku odległości od słuchacza do poszczególnych kolumn. Gdy kolumny są z przodu to przesuwanie się w bok słuchacza nie zmienia w takim stopniu różnicy w odległości do lewej i prawej kolumny. Natomiast jeśli ktoś ma swoje ,,statyczne" miejsce odsłuchowe w domu to polecam ten sposób rozstawienia kolumn. Naprawdę jak najlepsze słuchawki. Można odlecieć.

W dniu 10.09.2010 o 18:38, Gosc napisał:

No i stało się. Wypróbowałem jak to jest. Stereofonia i przestrzeń kosmos. Coś wspaniałego. Jest tylko jeden ale duży problem. Łóżko mam spore bo szerokości 2m. i po bokach w odległości po około 1m. ustawiłem kolumny. Wszystko wspaniale jak się leży centralnie na środku łóżka. Jeśli się przesunę w którąś stronę od razu bardziej słyszalna jest bliższa kolumna. Więc w moim przypadku niestety odpada. Szkoda bo efekt jest nieziemski. Po prostu zmiana miejsca leżenia, czytania i sami wiecie czego tam jeszcze powoduje dużą zmianę w stosunku odległości od słuchacza do poszczególnych kolumn. Gdy kolumny są z przodu to przesuwanie się w bok słuchacza nie zmienia w takim stopniu różnicy w odległości do lewej i prawej kolumny. Natomiast jeśli ktoś ma swoje ,,statyczne" miejsce odsłuchowe w domu to polecam ten sposób rozstawienia kolumn. Naprawdę jak najlepsze słuchawki. Można odlecieć.

Lubię takie wywnętrzania czytać-bo najlepsze są trzy zdania.

1.Stereofonia i przestrzeń kosmos.

2.Szkoda bo efekt jest nieziemski.

3.Można odlecieć.

Faktycznie i to szybko,najprędzej z łóżka na......podłogę.}}pozdr.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Lubię takie wywnętrzania czytać-bo najlepsze są trzy zdania.

1.Stereofonia i przestrzeń kosmos.

2.Szkoda bo efekt jest nieziemski.

3.Można odlecieć.

Faktycznie i to szybko,najprędzej z łóżka na......podłogę.}}pozdr.

No przepraszam ale nie każdy jest starym audiofilem. Zresztą myślę że to forum może służyć początkującym w temacie również. Użyłem zdań które w moim mniemaniu dobrze opisywały moje odczucia, wrażenia z odsłuchu.