Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ SR-5400 / DV-6400

rchmielu

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego jeszcze można się targować i ew. wziąść na raty, ale nie znam szczegółów.

Sklep:

CENTRUM AGD RTV

99-300 KUTNO, BARLICKIEGO 27

tel. (0...24) 253-89-55, e-mail: [email protected]

Ofertę znam tylko ze strony WWW, w Kutnie nigdy nie byłem.

Jeśli śluchałeś kiedyś tego zestawu, to opisz wrażenia i powiedz jakie poleciłbyś kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

>rchmielu

słuchałem marantza i przy okazji yamahy 640 i oto moje refeleksje:

- w stereo bardzo dobrze - muzykalny, dokładny, świetna streofonia, ładny szybki bas (choc może niezbyt obfity), bardzo dobrze się słuchało. Słuchałem na B&W 603 s3 których zasadniczo nie lubię bo grają ostro i męcząco - jak słuchałem ich z yamahą to było znacznie za dużo syków, podobnie z denonem 1804 (w innym sklepie). Z Marantzem tymczasem zagrały naprawdę dobrze, choć i tak wybralbym coś nieco mmniej jasnego (na dłuższa metę myslę że by mnie zmęczyły). Tym niemniej kultura wysokich tonów mimo ich dużej obfitości była pierwsza klasa (talerze brzmiały jak żywe) aż się nie chciało wierzyć że to te same kolumny których słuchałem z Y640. Bas bardzo zdyscyplinowany choć bez rewelacji (tu jednak rządzi harman). Stereofonia rewelacyjna jak na amplituner (tu pewnie swoje zrobiły też bowersy) - spośród osłuchiwanych amplitunerów chyba właśnie marantz najlepiej "układał" scenę wszysko było bardzo ładnie odseparowane i czytelne.

- kino - tu niestety gorzej. Niby efekty przestrzenne w porządku klimat, dźwięki otoczenia wszystko było jak trzeba, w muzyce bardzo dobrze (Farat AMJ zabrzmiał cudownie), kłopot zaczął się jak na filmach akcji - tu marantz zachowywał się jak gentleman a nie wojownik, powsciągliwie, wszysko niby poprawne ale nie potrałił ryknąć dupnąć i ptzestraszyć jak trzeba. Zachowywał się jakby nie chciał uszkodzić subwoofera albo obudzić sąsiada... - nie wiem może sprzedawca coś źle ustawił, ale w kinie wypadł znacznie gorzej od mdłej w porówniu z nim stereo yamahy 640.

Konkluzja - piątka za stereo, w kinie domowym jeśli nie lubisz filmów akcji oglądasz koncerty i np. komedie romantyczne lub tzw. ambitne kino czwórka, ale w "głośnym" kinie niestety zaledwie trójka.

To oczywiście moja subiektywna ocena KONIECZNIE sam posłuchaj - naprawdę warto

Mam SR5400 od piatku, poprzednio stał u mnie Onkyo TX-DS696, niestety wskutek działań mojej niezwykle utalentowanej technicznie 16 - miesięcznej córeczki musiał ustąpić pola Marantz-owi. Na dłuższe testy nie miałem czasu ale muszę powiedzieć że o ile w stereo odczuwam znaczną poprawę (ujmujac to w terminologii audiofilskiej, dźwięk oderwał się od głośników i po krótkim locie rozpłaszczył na ścianie ;-) - nie mogłem sie powstrzymać od napisania tego) to po poprawnym skonfigurowaniu amplitunera do pracy wielokanałowej, Marantz potrafi stworzyc atmosferę do oglądania filmów. I wcale nie jest tak że jest mało dynamiczny czy nie potrafi zatrząść szybami - w razie czego sąsiad potwierdzi. Jest to doskonały sprzęt, wart swoich pieniędzy, z doskonale brzmiącym dżwiękiem zarówno w kinie jak i w stereo do tego świetnie wykonany. Jedyne zastrzeżenia to jakość i rozmieszczenie gniazd głośnikowych (ale tu akurat nie powinienem wybrzydzać, mogłem kupic SR7300 tam są lepsze) i pilot, który dużo traci w porównaniu do dotychczas używanego pilota od Onkyo. Polecam, zwłaszcza za tak korzystna cenę.

Witam

Bardzo dziękuję za przekazanie wrażeń odsłuchowych, muszę teraz poważnie zastanowić się nad kolumnami do tego zestawu.

Bardzo Was Panowie proszę o opinię (poza odsłuchem Klemensa na B&W - pewnie jeszcze coś próbowałeś) o wasze zdanie co do doboru głośników do tych "klocków".

Jeszcze intruguje mnnie czym różni się SR-5400 od wersji OSE (podobno OSE jest jepsza w stereo) ?

z góry dzięki

chmielu

zapewne wersja OSE jest lepsza nie wiem jak tylko jak bardzo ( a w jakiej części to tylko zręczny chwyt marketingowy) ale jest tez znacznie droższa (ok. 1000 zł) i dlatego w sklepach nie mają nawet jednego egzemplarza - jak pytałem to mówią: "a kto to kupi za takie pieniądze ?"

• 1 miesiąc później...

Mam prośbę do osób, które słuchały i/lub testowały zestaw SR-5400/DV-6400:

Na które zestawy kolumn zwrócić uwagę, mam nstępujące preferencje:

1. bas reflex z przodu (pomieszczenie prostokątne 7x3m)

2. okleina klon lub buk

3. najbardziej zależy mi na kolumnach frontowych (brzmienie stereo), ale przy okazji wolałbym kupić zestaw 5.1 (trochę kina) - wymagania estetyczne mojej żony :)

4. cena 2xprzód ok. 2-2,5 tys.zł; ew. zestaw 5.1 do 3.5-4 tys.zł

pozdrawiam

chmielu jak jesteś z Krakowa to koniecznie posłuchaj zestawu Celestion seria F (na fronty najlepiej najwieksze F30) sam mam i jestem bardzo zadowolony, za tę kasę nie spotkałem nic lepszego jak do tej pory u mnie grają z h/k a z marantzem który gra nieco "jaśniej" mogłyby zagrać jnawet jeszcze lepiej (do h/k polecane sa ostre kolumny a Celestiony są dość delikatne). Szczególna uwagę zwróć na stereofonię i prezentację sceny. Posłuchasz ich w Nautilusie - ul. Malborska.

ja bym nie kupował zestawu marantza jeśli ma być to do kina domowego,o wiele bardziej wolał bym przeznaczyć pieniądze na wielką czwórke według mnie czyli H/K denon,yamaha,onkyo,słuchałem marantza i wiem co mówie,uważam że marantz nie powinien bawić sie w kino domowe,no ale może tak mi sie nie podobało,nie wiem jak innym:)

• 6 miesięcy później...

Udało mi się nabyć wspomniany zestaw Marantza za 4000, no ale byla to ostatnia para (nie Demo). Myślę, że warto, ale proponuję porównać z Denonem. W zestawieniu z B&W 603 s3 podobalo mi się bardzo, choć może troche za twardy bas, ale to ocena czysto subiektywna.

Jest jedno ale, sub działa tylko w kinie, w stereo jest odcięty, więc jeżeli to Ci nie przeszkadza...

Chociaż słyszałem, że można pokombinować z ustawieniami w menu i uaktywnić kanal LFE w trybie stereo,ale ja nie potrzebuję.

W chwili obecnej zastanawiam się jakie dać głośniki, bo słuchałem tylko na wspomnianych Bowersach.

Może ktoś ma jakieś propozycje? Oczekiwałbym lekkiego ocieplenia w stosunku do Bowersów.

Trochę historii: byłem zdecydowany na zakup HK. Jednakże opinie o serii 430/630 nie są najlepsze. Bardzo dobrego i jeszcze dostępnego w Niemczech HK AVR 5550 nie zdecydowałem się kupić ze względu na brak DTS 96/24 oraz Dolby IIx (prawdopodbnie nie będę korzystał z tych gadżetów ale...)

Jako, że podobne brzmienie do HK ma Marantz to wybrałem wychodzący z produkcji Marantz SR7400 i czekam na realizację zamówienia. Czytając zachodnie fora widzę, że do Marantza zalecane są kolumny Mordaunt-Short. Ktoś poleca Monitor Audio, B&W, QUAD.

Podsumowując:

Mordaunt-Short: nie wiem czy w Polsce gdzies można to odsłuchać, w Niemczech ceny bardzo dobre

B&W 60x: ceny wyższe niż MS

Monitor Audio: zależy jaka seria (w grę wchodzi Bronze albo Silver - ten jest droższy niż BW 60x.

Quad: same pochwały ale cena za wysoka

dorzucę Infinity Beta gdyż w Niemczech można za dobrą cenę kupić i osobiście podobają mi się te kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.