Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DP 59 L - znaleziony na Allegro

admOSX

Rekomendowane odpowiedzi

No i ch... bombki strzelił - złamałem dzisiaj oryginalna igłę :(

Szczerze wspolczuje, chociaz na zdrowie Ci wyjdzie - cholera wie, w jakim to stanie bylo... A tak zamienniczek swiezutki i pachnacy, niech rylec bedzie z Toba.

Jak padlo - sfrajerzyles czy przypadek?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak padlo - sfrajerzyles czy przypadek?

Oczywiście, że sfrajerzyłem. Wisiał jakiś kłak na wkładce od spodu i palcami zachciało mi się go ściągać a igła stanęła na linii ognia :(

W pracy mam ten nowy japoński zamiennik. Jutro zobaczymy czy będę z tej sytuacji zadowolony czy będę się chlastał.

Masza, uszy do góry! Założysz nowy zamiennik i jeszcze będzie igiełka pieścić melodyjkę! Na pocieszenie powiem Ci, że ja kiedyś...wystrzeliłem z headshella. Odpiąłem bagnet w headshellu, przez nieuwagę nie przytrzymując go jednak drugą ręką, i gumka uszczelniająca połączenie headshella z ramieniem tak silnie zasprężynowała, że headshell, uzbrojony we wkładkę oczywiście, przeleciał prawie nad całą płytą i w końcu rąbnął solidnie w longplaya. Igiełka była niedroga, ale co gorsza pokancerowałem cennego vinyla. Jak widać, "przypadki chodzą po ludziach".

Pozdro,

Yul

Dzięki za słowa pocieszenia.

Wychodzi u mnie jeszcze brak obycia z gramofonem. Nauka na błędach.

nauka idzie w las - po AT440ML załatwiłem w podobny sposób Benca Golda i dl 103 - dopiero dorobiłem kawałek plinty pod igłą :(((

ale tego Denona bym sprawdził - to na prawdę grało jak mało co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na Allegro też są.

te niemieckie aukcje to badziew pełny, poparzcie co proponuje Lpger, dla mnie jedyna sensowna opcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

masza spoko!

swojego czasu na alledrogo była aukcja wkładki VDH kosztującej dość sporo - grał jeden kanał- po telefonicznej rozmowie z właścicielem okazało się, że wkładkę upuścił ;/ modelu nie pamiętam ale cenowo to było ~4kplz

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Najwiekszy problem ze starymi denonami (swoja droga to byly gramofony o bardzo dobrych parametrach) jest to, ze korekcja obrotow oparta jest na zliczaniu magnetycznych impulsow. Te 'punktowe' mini-magnesiki sa wbudowane w talerz. Wystarczy ze sie nieco rozmagnesuja i sprzet do wyrzucenia. Po co Ci zabytkowy denon za 5500zl. Kup nowego technics'a 1210 albo American Audio HDT 4.5 o znacznie wiekszym torque za mniej niz pol ceny (nowy okolo 500 dolarow). Zrob zewnetrzny zasilacz o odpowiedniej moce (niewielkie koszty) i w zaleznosci od kasy wymien ramie na lepsze.

pozdrawiam,

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza - i jak ten zamiennik?

Powiem Ci, że chyba czyściej gra od oryginału (pewnie stopień zużycia). Trochę jak dla mnie delikatnie za dużo góry ale dam mu parę godzin na dotarcie i sprawdzę jeszcze VTA.

Eeee, spoko luz, mialem to samo, tez mam oryginal od m95ed (mam wiec porownanie), po ~20h na swiezym zamienniku juz bylo mniej jaskrawie, ale do idealu to potrzebowalem znacznie wiecej godzin... Bedzie dobrze :)

Ja z tej firmy kupiłem z ciekawości igłę do Shure'a 75. Gra w zasadzie identycznie jak oryginał.

A tak na marginesie troszkę przepłaciłeś, można ją kupić za połowę tej ceny :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A tak na marginesie troszkę przepłaciłeś, można ją kupić za połowę tej ceny :-)

Kupowałem u nich więcej rzeczy i dostałem rabat 50 Euro czyli 2 takie igły gratis :)

A to co innego :-)

Poza tym dopiero teraz zwróciłem uwagę, że masz V15 II, a ja pisałem o tanim zamienniku do wersji III. Którą zresztą mam i jakoś nie robi na mnie wrażenia :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza - i jak ten zamiennik?

Pograł już kilkanaście godzin i CHYBA! (bo niestety nie mogę już porównać) gra lepiej od starego oryginału.

Wszystko się ładnie poukładało i wyrównało. Bardzo miło się słucha.

Pograł już kilkanaście godzin i CHYBA! (bo niestety nie mogę już porównać) gra lepiej od starego oryginału.

Wszystko się ładnie poukładało i wyrównało. Bardzo miło się słucha.

Jak w ogole oceniasz stereofonie, scene calosci?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak w ogole oceniasz stereofonie, scene calosci?

Jak dla mnie to bajka ale... nie umiem powiedzieć czego to jest zasługa - gramofonu, wkładki czy igły?

Tak się złożyło, że z Denonów przesiadłem się teraz na Linna z tą wkładką i oryginalna igłą, która podejrzewam już lata świetności miała za sobą i nie grała szczytem swoich możliwości. Denon z np Goldringiem 1042 (to ostatnia i najdroższa moja wkładka używana z Denonem) grał bardzo ładnym, zrównoważonym dźwiękiem ale bez namacalnych szczegółów i płasko - w linii kolumn.

Linn z Shure gra barwowo podobnie lecz z większą ilością detali i z całą masą powietrza. Muzyka wypełnia cały pokój. Po złamaniu oryginalnej igły, zamiennik gra z jeszcze większą ilością detali (co raczej świadczy o wysokim stopniu zużycia starej).

Poszedłem teraz dalej - zamówiłem w RCMie ich pre Sensor Prelude IC. Mam dostać też kilka różnych kabelków to odsłuchu. Zobaczymy co jeszcze to wniesie.

• 1 miesiąc później...

Jak w temacie - co sądzicie o cenie 5500 zł za ten gramofon, czy warto za niego aż tyle zapłacić nawet jak jest w idealnym stanie?

Ukryta Zawartość

Ten Denon wisi na Allegro jeszcze teraz 21 listopada 2010. Dwa zdjęcia pokazują dwa różne gramofony. Nie wiadomo, który jest oferowany do sprzedaży i czy jedno ze zdjęć, no i które, przedstawia egzemplarz sprzedawany. Na zadanie via Allegro pytanie o ten fakt, właściciel nie odpowiada.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.