Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7v1 czy Quadral Taurin?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu pomagam znajomemu w budowaniu pierwszego stereo. :)

Moze on kupic w cenie ok 1,4kzl uzywane Paradigm Monitor 7v1 lub Quadral Taurin.

Bardzo ciezko jest znalesc jakies info na temat tych kolumnienek, gdyz nie sa juz produkowane.

Jezeli mozecie sie podzieli opiniami o brzmieniu lub podac linki gdzie ew moge chociaz charakterystyke tech dostac był bym wdzieczny.

Znajomy szuka czegos co dobrze zagra wokale i nie bedzie sie bało mocnego udezenia :)

Słucha wszystkiego ale nie lubi zamulonego dzwieku, lepszy podbarwiony niz złagodzony

mozecie podzielic sie sugestiami?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7154-paradigm-monitor-7v1-czy-quadral-taurin/

Paradigm na pewno nie boi sie mocnego uderzenia, do łagodnych jak baranek też nie należy :) Co do wokali to tutaj zdecydowanie lepsza jest seria "Studio", ale myślę że znajomy będzie zadowolony jeśli zakupi Monitory.

jak wybierałem swoje monitorki słuchałem i 7v1, dzwiek ogolnie łagodniejszy od moich 9v2, troche inny charakter miał jakby moze był inny podział w zwrotnicy. Ale ogolnie bardzo ładnie grały, mocny bas dobrze komtrolowany, srednica jakby troche cofnieta w porownani z reszta pasma co dało efekt jakby we wzmacniaczu lekko podniesc bas i wysokie. No i upre sie zeby wymienic w nich kondensatory bo nie wiem jak oni mogli ta dac elekrtolity?? u mnie w 9 strasznie to zamulało brzmienie, po wymianie odczułem jakbym mial o klase wyzsze kolumnu.

Pozdr.

Dzieki za opinie, chyba kumpel wezmie te Paradigmy. A tak pozatym to czy ktos wie czym sie poszczegolne wersje roznia od siebie? Z tego co wiem v1 a v2 to zmiana kosmetyczna natomiast v3 ma zupełnie inne przetworniki basowe. Pytanie tylko czy to gra lepiej czy gorzej. Praktyka audiofilska pokazuje iz starsze edycje zazwyczaj graja lepiej (seria Tannoy M, czy B&W 6xx s2).

Do Nadek >

Hmm jestem totalnym laikiem wiec jak kolega bedzie w zwrotnicy wymienial to go do znajomego elektronika wysle. Jak mozesz to napisz co Twoim zdaniem trzeba wymienic i na co? Jaki moze byc orientacyjny koszt w czesciach? Moze od razu okablowane wew zmienic?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.