Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno kolumn 5.1

Miczq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

rozwazam kupno takiego zestawu co o nim myslicie ?http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22155023

Jaki do tego Subwoofer aktywny?(tani dobry) (pare osob przekonuje mnie ze nie bedzie mi juz potrzebny do takich kolumn przednich bo maj mocny bas)

Jaki Amplituner ? (tani dobry)

To wszytko bedzie podlaczone do karty muzycznej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz czy to sie da podlaczyc cyfrowow czy tylko analogowo ?

I jakie kable beda mi potrzeben do zamontowania tego wszytkiego

Na kolumny przednie podlogowe + satelity + centralny chce wydac tak 1200 zl

na amplituner do 700 zl najlepiej by bylo jednka mniej

subwooferu narazie nie licze

Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam m.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/

Wlasnie przejzalem opinie o tej firmie wiec nie bijcie:) poradzcie co zlozyc zamist tego lub ewntualnie ile pieniedzu dozbierac zaznaczam przy tym ze przesiadam sie z glosniczkow komputerowych creative 4.1 takich bialych od cambridge i jakims audiofilem wielkim nie jestem predzej mi do laika ale czasem lubie pogladac dobry film i posluchac dobrej muzki bez zatkanych uszu

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-100299

Kolumny wglądaja na mocne ale na pewno nie są audiofilskie.

Sub może nie być potrzebny, ale potrzeba za to niezłego amplitunera

( za 700 zeta to tylko używany, nic innego w tej cenie nie widziałem, ale może sie mylę.-:).

Kartę możesz połączyć z amplitunerem kablem optycznym, pod warukiem że take łącze będziesz miał w amplitunerze. Lepiej chyba jednak qpić do tego DVD.

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101508

Musisz zdac zobie sprawe iz amlitunery mimo ze maja wypisane w instrukcji wielkie moce to ich realne moce wynosza miedzy 30-60W kanal. I to te sredniej połki bo najtansze to jeszcze mniej. I teraz musisz napedzic takim słabiakiem kolumny o wygladzie i wielkosci mebloscianki z PRL. Słabo.

Jezeli masz pomieszczenie o wielkosci do 12-15mkw to uwazam iz lepszym rozwiazaniem do komputera był by zestaw KD yamahy bodajze nowy model 240. Na allegro nowka ostatnio za 400zł szła i to bardzo dobra cena.

W skład tego zestawu wchodzi subwoofer aktywny + 5 malutkich satelitek. Zaleta tego zestawu jest to ze mozesz podlaczyc to to najsłabszego amplitunera bo z satelitkami sobie poradzi a cały efekt "buuum" przejmie wzmacniacz w subie. Zreszta uwazam iz do komputera lepiej sie sprawdzaja takie smiesze zestawy. Na duzych kolumnach moga wychodzic ewidentne braki dzwiekowe PCeta. No chyba ze masz bardzo profesjonalna karte.

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101519

Aha jeszcze jedno na 90% mimo ze te kolumny sa duze to graja pewnie do d.... a z audiofilizmem to maja wspolny człon "audio" i nic wiecej. Wielkie brzydkie zrobione z najtanszych komponentów. Dla mnie bleeeee

Jezeli chcesz miec fajne wrazenia z gier i jak słuchasz mp3 to naprawde taka Yamaszka bedzie w zupełnosci Ci wystarczac.

Tu masz link do sprzedawcy co wystawial wlasnie NP 240 czy cos takiego.

Ukryta Zawartość

Na tej aukcji widze iz za 999zł mozna kupic najtanszy zestaw Eltaxa ktory napewno bedzie 500% lepszy od tego co chciales.

Napisz do goscia spytaj sie o ten zestaw jeden i drugi i tyle. Przynajmniej markowy sprzet.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101523

Dzieki za odp:)

Znowu zmienilo sie moje podejscie postanowilem jednka zbierac dlugo i sumiennie na lepszy sprzet najpierw kupie ampituner np Yamah RXV-540(nie wiem czy za slaby nie jest a moze za mocny;p) i po jakis 4 miechach wezme podlogowce wybralem pare do 2000 i pare do 3000 (dobry system ratalny) problem w tym ze musze juz teraz wybrac jakiego bede mial centrala by byl tej samej firmy co przod a nie chce wywalac na niego podbnej kasy;p(podobno tak jest duzo lepiej jak jest tej samej firmy) co do mojego pokoju to ma 25 metrow i okolo 4 wysokosci z tym ze kolumny staly by prawie na koncu lewej strony pokoju martwi mnie jeszcze Impedancja na amplitunerze z tego co wyczytalem jest 8 i cos tam bylo ze minimu chyba 3 tylko nie wiem na co? niektore kolumny maja 8 a tez pare widzialem 6 i co bedzie jak zastosuje do takiego amplitunera(8) przod 4 albo 6 a tyl 8?

Prosze o doradzenie osob ktore mialy stycznosc z kolumnami po nizej o najlepszy wybor cena/jakosc lub wlasnie propozycje amplituera i kolumn (ampli do 1500 kolumny przod 2000 jak na raty to do 3000 i tyl do 1500)

Dodam jeszcze raz ze nie jestem audiofilem ale nie chce aby okazalo sie z nagle zaczynam nim sie stawac jak uslysze zakupione kolumny i padne po wydaniu paru tysiakow;p

Przod:

1.DALI - Blue 6006 2.990,00zł

2.JAMO - E 850 2.430,00zł lub JAMO - E 855 Cena: 2.070,00zł

3.WHARFEDALE - Diamond 8.4 1.498,00zł

4.ELTAX - Symphony 12.3 1.799,00zł

5.JAMO - E 650 Cena: 1.998,00zł

6.B&W DM309 2400 zl

Tyl

1.TANNOY - m1

2.TANNOY - m2 Cena: 898,00zł

3.B&W - DM 303 1.198,00zł

4.B&W DM 600 S3 1400 zl

5.TANNOY Mercury mX2-M

Central?

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101551

Yamahe jak juz miałbym brac to 640 (z tego co wiem ma wyjscie preamp) i na allegro NOWA ok 1800zł

Dlaczego podajesz ceny sklepowe. Przeciez na allegro za 1500zł masz B&W 602 ktore spokojnie na fronty sie nadadza! Zreszta z tego co wiem Yamaha gra delikatnie a B&W ostro wiec powinno byc ok i na tym bym sie skupił. Proponowałbym Ci zestaw

przody 602

tył 600

cental tez z tej serii.

Jezeli miałbys kase na suba to wez paradigma ps1000 lub 12000

Wtedy masz system co w stereo wcale sie nie zbłazni i przyjemnie zagra a w kinie jak pierdyknie to padniesz :)

A wogule dziwie sie ze chcesz nowe, ja bym szukał uzywanych. Np były w gdansku do wziecia Quadralki Tauriny duzze (ponad 1m wys) podłogowce o mocy chyba (150-250W). Jezeli nie jestes audiofilem i nie szukasz sybilantow lub nie roztkliwiasz sie ze na tym kablu gra lepiej a na tym gorzej to te Quadrale powinny ci podesc.

Maja moze problemy z lokalizacja zródeł ale graja bardzo efektownie czyli do kina w sam raz. I do tego maja taki wypierd ze subik raczej nie był by potrzebny.

Seria tannoy Mx to shit wogule nie warty. Stara seria M jest o wiele lepsza ale juz nie produkowana i ciezko nowa trafic. Na allegro mozna kupic uzywane za ok

M1- 400zl

M2- 600

M3 - 900

M4 -1100

Ceny oczywiscie za pare, i orientacyjne.

Sam myslalem by kupic na tył M3 na przod M4 i wtedy mi kłopot z podstawkami odpada (trzeba to wliczac jako pare zł)

pomysl pokombinuj i szukaj

allegro

lub inne giełdy

a tak wogule daj namiary na siebie czyli mail

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101565

Aha Miczq jest taka sprawa, chcesz wydac na sprzet pare tys i podlaczyc to do komputera tak??

Hmm obawiam sie ze mozesz sie baaaardzoo rozczarowac:

1- szkoda takiego fajnego zestawu marnowac do kompa- nie rozwinie nawet polowy mozliwosci

2- dopiero na tym zestawie usłyszysz jakie badziewie daje komputer

Moge to własna piersia zagwarantowac :)

Znajomy kupil niedawno nowe B&W 602 z mysla o słuchaniu z komputera.

Kupil jakas spasiona karta i wogule przekonywał mnie ze to ma super próbkowanie, stosunek szumu lepsze niz w CD i takie tam.

Przywiezli mu głosniki (rekomendowane przezemnie) i on dzwoni co za g.... mu wcisnałem.

OK przyjezdzam i rzeczywiscie słabo to gra.

Ale pozniej przywiozlem swojego CD by to wpiał, no i co?

Koles kase składa na DVD, komputer tak jak był gra na zestawie Creativa a B&W beda tylko do ogladania filmów i słuchania muzyki z DVD.

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101576

Dokładnie tak jak pisze Robert.

DVD to ZUPEŁNIE inne źródło dzwięku niż komputerowy czytnik płytek !!!

Nawet porównanie mercedesa z trabantem jest niemiarodajne do tego zestawienia.!!!

Co do ampa, ja mam 440 i jest trochę słaba - ale Ja mam chyba zbyt duże oczekiwania, jak masz pokój wysoki na 4 metry to lepiej weź model RX-V640.

O imedancję wyjścia - podaję się w ohm'ach - się nie martw, Yamaha ma przełacznik 4/8 ohm - no problem.

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101589

Jezeli chcesz ogladac filmy z kompa odradzam Ci taki drogi zestaw. O wiele przyjemniej bedziesz ogladał na np takim zestawiku 5 satelitek + dobry bufferek oczywiscie RENOMOWANEJ firmy.

Dlaczego?

Otóz takie zestawiki z góry sa pomyslane do współpracy z słabym zródłem. Ucinaja to co mogło by przeszkadzac i daja tylko to co cieszy. Kupno B&W i amplitunera do kompa spowoduje iz bedziesz słyszał strasznie zapiaszczone wysokie tony w nadmiarze, srodek jak z kaseciaka a dotego buczacy bas.... idz do sklepu, zostaw gotówke, wyporzycz zestaw na 1 dzien i zobacz sam.

Naprawde radze Ci z całego serca odpusc sobie do kompa dobry zestaw. Wiesz jak przyjemnie sie oglada film na DVD na takich małych zestawikach. Zaraz mnie zjedza ze to gówno ale naprawde jak film ogladasz to sie zabardzo w dzwieki nie wczuwasz, maja byc i tyle.

Wzupełnosci wystarczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101748

"DVD to ZUPEŁNIE inne źródło dzwięku niż komputerowy czytnik płytek !!!

Nawet porównanie mercedesa z trabantem jest niemiarodajne do tego zestawienia.!!!"

I umarł. No to co ja mam teraz? zgrywam wypożyczone dvd na dysk, graficzną podpinam pod TV, wyjście SPDIF do amplitunera, wyłączam jakąkolwiek ingerencję karty muzycznej w dźwięk i wy mi mówicie, że już mam trabanta (choć i mesedesa też wcześniej nie miałem, ale peugeota...)?

Wyprowadźcie mnie z błędu - przecież podaję sygnał dolby/dts w czystej formie do ampli! a jaka w tym wypadku jest różnica między SPDIF a optykiem?

I nie mówice, żebym sobie kupił nagrywarkę z dyskiem :P

Czy może Panowie mówicie o jakimś innym podłączęniu muzycznej do ampli (np. 3x jack -> 6x chinch)?

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101776

Nie mogę się wypowiadać w kwestii komputerowych napędów DVD, bo nigdy żadnego nie miałem, jakoś nie było potrzeby:-)

Natomiast dużo oglądam DivX-ów z dźwiękiem AC3 (bitstream wypuszczony direkt przez SPDIF i wpięty w coaxial amplitunera). Słabe ogniwo - SoundBlaster - w ogóle nie bierze udziału w przetwarzaniu dźwięku, spełnia jedynie funkcję gniazda cyfrowego. Pominięta jest nawet regulacja głośności karty, o equalizerze nie wspominając. Funkcję przetwornika c/a pełnią dekodery amplitunera.

I brzmi to świetnie. Pole dźwiękowe wokół słuchacza odtworzone jest bardzo naturalnie i szczegółowo, dynamika wgniata w fotel, kanał LFE nie jest podkolorowany, dialogi są klarowne i naturalne. Wszystko spokojnie może uchodzić za nieźle wydane DVD. Dlatego opnie, że do komputera lepiej kupić plastikowe satelitki, pachną mi snobizmem, pomijając fakt, że są do obalenia jednym odsłuchem.

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101811

>>> Spilner

Jezeli jest tak jak mowisz, to zazdroszcze Ci i jest mi glupio. Swoja wiedze opierałem na przykładzie mojego znajomego ktory to do laptopa (porzadny sprzecik z centrino) dokupil jakas mega droga zewnetrzna karte dzwiekowa i niestety efekt był mizerny.

Nie znam sie na kartach dzwiekowych, wystarczy mi w zupełnosci to co jest na płycie gł gdyz komputera uzywam by odbierac poczte i pisac w Wordzie.

Filmy ogladam na TV i odtwarzaczu DVD

Moge sie zgodzic iz jezeli ominie sie karte i syg pojdzie na zew amplituner to moze byc OK.

tego wyjscia nie bralem pod uwage.

Jednak zastanawia mnie kwestia np: wpływu zasilacza na dzwiek. Komputer nie jest urzadzeniem skonstruowanym aby zapewnic max dobry dzwiek, i obawiam sie iz jednak pewne niedociagniecia z tego tytułu mozna uslyszec.

Oczywiscie moze jest to tak marginalne zjawisko ze sie nawet nie poczuje, w kazdym razie u mojego kolegi to byla totalna klapa i tyle. A Karte mial naprawde droga (a czy dobra to nie wiem). W kazdym razie na zestawie Creativa brzmialo to przyjemnie, po wpieciu Bowersów porazka.

A wcale snobizmem nie pachnie podsuwanie "tanich " zestawów. Naprawde jak na takie "miniaturki" to potrafia one wiele, i mozna sie pozytywnie zdziwic!

Wrecz przeciwnie po prostu nie chce by chlop wydal kupe kasy a pozniej sie zalil...

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101922

Ehh wyraznie napisalem ze bede ogladal divx czyli z dysku nie z czytnika poza tym tak jak moi przedmowcy napisali nie bede w ogole korzystal z karty muzycznej tylko z jej wyjscia optycznego. Co do szumow to mam teraz podlaczona wieze do sb live najgorszym kablem jaki moze istniec (sam go zrobilem) nie zaobserwowalem zadnych szumow, bas jest ladny i w porownaniu do plastikowych glosnikow slucha sie tego z przyjemnoscia. Nikt mi dokladnie nie odpowiedzial na pytanie z Impedancja, nie wiem czy wszyscy poprostu czytaj po lepkach? Yamaha ma przelaczenie miedzy 8/4 ale to i tak nic mi nie powiedzialo, nie wiem czy lepiej posiadac caly komplet w 8 czy 4 a moze 6? A co bedzie jak bede mial mieszany przod 6 tyl 8? albo gdzies tam jeszcze dojdzie centralny na 4. Chcialbym tez zeby zostal wybrany faworyt z glosnikow, ktore wymienilem cena/jakosc, lub inne wedlug Was najlepsze w tych cenach, bym mogl potem je swobodnie potestowac. Z gory dziekuje i prosze o odp na moje pytania

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101977

Głos w dyskusji dvd a czytnki komputerowy: w zasadzie nie ma watpliowsci o roznicy klas jaka dzieli zewnetrzne zrodlo a nawet najlepsza karte dzwiekowa tylko ze tą róznicę musi być na czym usłyszeć!

Do Roberta z m. Gdańska ;) wszystko pieknie , solidny zestaw podlaczony do karty dźwiekowej moze i zagra na 50% możliwości, tylko że lepsze dobre 50 niz badziewne 100. A ten zestaw "głośników" Yamahy to sie nadaje ale do nagłośnienia kurnika :).

Natomiast zgadzam sie ze wszystkimi - podlaczanie niewiadomo jakich podlogowcow w cenie 1500 i wyzej spowoduje tylko wylapywanie bledow i zaklocen komputera - i to bez wzgledu czy uzyjemy wyjscia cyfrowego czy nie. Za te pieniazki proponuje kupic wygodny fotel do ogladania i zapas piwa na tydzien. Powodzenia :)

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101985

Miczq co do impendacji proponowal bym uzyc wyszukiwarki, dziala calkiem niezle :)

W razie czego

Ukryta Zawartość

Przepraszam wszystkich za rwane posty ale pora jest nieco wampirza.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-101987

Micziq -piszesz;

Nikt mi dokladnie nie odpowiedzial na pytanie z Impedancja, nie wiem czy wszyscy poprostu czytaj po lepkach? Yamaha ma przelaczenie miedzy 8/4 ale to i tak nic mi nie powiedzialo, nie wiem czy lepiej posiadac caly komplet w 8 czy 4 a moze 6? A co bedzie jak bede mial mieszany przod 6 tyl 8? albo gdzies tam jeszcze dojdzie centralny na 4. Chcialbym tez zeby zostal wybrany faworyt z glosnikow, ktore wymienilem cena/jakosc, lub inne wedlug Was najlepsze w tych cenach, bym mogl potem je swobodnie potestowac. Z gory dziekuje i prosze o odp na moje pytania

Nie sugeruj się napisem na kolumnie - np. 8 Ohm.

To zbyt duże uproszczenie, mówiące tylko o tym, że producent zakwalifikował ten model do grupy 8 ohm.

Wystarczy przeanalizować wykres Z=g( f) tj. wartość impedancji w funkcji częstotliwości ( dobre markowe zestawy maja to oczywiście pomierzone)- aby zobaczyć, że te 8 ohm to zmienia się np od 2 do 20 ohm w całym zakresie, a w mniejszym odcinku pasma przyjmuje wartości zbliżone do 8 Ohm.

Nawiasem mówiąc najlepiej jest, aby moduł impedancji pozostawał na stałej wartości, ale zależy to od m. innymi od zastosowanych przetworników, typu i konstrukcji zwrotnicy itp.

Zresztą coraz częściej producenci podają że wartość impedancji kolumn jest w zakresie 4-8 Ohm lub uśredniaja i podają wartość 6 Ohm.

Czy lepiej posiadać komplet 4 czy 8 Ohm ??? - bez większego znaczenia czy qpisz kolumny 4 czy 8 Ohm, ale chyba lepiej mieć 8ohm.

Dla 4 Ohm trzeba zastosować grubszy kabel połaczeniowy z ampem niż dla 8 ohm, dla wygenerowania tej samej mocy- płynie większy prąd.

Kolumn o różnych wartości impedancji NIE ZALECA się podłaczać do ampa, aczkolwiek też zagrają.

Większą moc wyjściową wydzieloną na kolumnie 4 ohm można częciowo skorygować w setupie ampa, ale stanowczo odradza się mieszanie wartościami impedadcji w zestawie.

A co do wyboru impeadancji w ampie- np. w Yamahach po przełaczeniu na wartość 4 ohm zostaje wtrącona w transormator zasilający doatkowa rezystancja "zmiększjąca" szytwność napięć zasilających; oczywiście nie jest to korzystne i lepiej jest ustawić od razu przełacznik na 8 ohm.

( dla kolumn 4-8 ohm i 6 ohm).

Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-102002
  • 1 rok później...

cze.zobacz sobie w necie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7167-kupno-kolumn-51/#findComment-422817

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.