Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rx-497-czy to normalne?

krystek929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. zestaw ktory posiadam to w/w yamaha+ cdx-397 + jamo s708. Po podlaczeniu kolumn do osobnego zasilania glosnika wysokotonowego i glosnika srednio/niskotonowego do yamahy, wysokie tony pomimo tego ze sa o wiele bardziej wyrazne i posiadaja wiecej detali od podlaczenia standardowego to strasznie kłują w uszy.Dodam ze sytuacja ta wystepuje na funkcji pure direct.Dopiero gdy zmniejszy sie loudness na ok. godzine 7 nie kłuje tak.Czy to jest normalne zjawisko dla yamahy?Czy moze cos nie tak z Jamo?

https://www.audiostereo.pl/topic/71814-yamaha-rx-497-czy-to-normalne/
Gość

(Konto usunięte)

ta yamaha nie ma ani bi-wire ani bi-amp i mam podlaczone do A i B

Nie ma "bi-amp", natomiast "bi-wire" jak najbardziej, bo to sposób łączenia - z jednej pary zacisków wyprowadzasz dwie pary przewodów głosnikowych.

I tylko takie połączenie ma sens (alternatywne do jednej pary przewodów plus zwora prz głośniku). Przez Ciebie zastosowane podłączenie jest delikatnie mówiąc udziwnione, a do tego jeszcze ma to związek z impedancją (bo używasz równocześnie wyjścia A i B). Jak dla mnie to jest to "normalne", że dziwnie zachowują się kolumny, ponieważ ich podłączenie jest "nienormalne"... ;)

Gość

(Konto usunięte)

hmm, nie wiem czy dobrze zrozumialem ale czy chodzi o to, abym korzystal tylko z zestawu A i np do Lewej koncowki mocy podlaczyl 2 pary przewodow glosnikowych?

Właśnie tak! :) Lub tylko z zestawu gniazd B amplitunera...

Podłączyłem tak jak kazałeś i w mniejszym stopniu może i jest lepiej ale nadal trzeba loudness zmniejszyć.Czytałem że yamahy grają tak metalicznie, może jednak tego się nie da zniwelować...Denerwuje mnie zbyt dużo wysokich tonów i zastanawiam się nad zmiana, interesuje mnie denon pma 710 i H/K 970-będzie lepiej?

Właśnie tak! :) Lub tylko z zestawu gniazd B amplitunera...

Takie podlaczenie moim zdaniem nie ma zadnego wplywu na brzmienie. Taniej jest podlaczyc normalnie o ile mam zastosowane w kolumnach jakies w miare dobrej jakosci zwory, a roznicy nie odczujemy. Caly ten bi-wiring to jakas sciema. Ja mam wlasnie podaczone jak autor napisal wyzej pod sekcje A wysokie, a pod B bas. Kazde pasmo ma swoje przewody.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Takie podlaczenie moim zdaniem nie ma zadnego wplywu na brzmienie. Taniej jest podlaczyc normalnie o ile mam zastosowane w kolumnach jakies w miare dobrej jakosci zwory, a roznicy nie odczujemy. Caly ten bi-wiring to jakas sciema. Ja mam wlasnie podaczone jak autor napisal wyzej pod sekcje A wysokie, a pod B bas. Kazde pasmo ma swoje przewody.

A czy ja napisałem, że bi-wire wprowadza jakieś istotne zmiany? Dałem tylko odpowiedź na czym to polega, bo autor watku nie wiedział.

Sam mam kolumny przystosowane do bi-wiringu, a korzystam z pojedyńczych kabli plus oryginalne zworki (bo nawet nie słyszałem róznicy zamieniając te oryginalne na zwory z QEDa).

A wracając do Twojego podłączenia (zarazem wczesniejszego autora wątku), to nadal uważam, że jest "droższe" (wymaga podwójnego okablowania) i takie akurat może mieć wpływ na brzmienie... Moim zdaniem jest błędne - krótko: tweeter oraz woofer posiadają swoje impednacje i razem tworzą impedancje kolumny. Zasilając je oddzielnie z wyjścia A i B jest dla mnie udziwnieniem - zmienia obciążenie końcówki mocy - bo inaczej jest tylko dla wyjścia A lub B (np. min. 4 Omy), a inaczej dla A + B (wtedy min. 8 Om).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.