Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w meblach...

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witku: nie mam zamiaru ciągnąć Ciebie za język - czy drzwi 'grają' Ci od wzmacniania rezonansu w pokoju przez meble, czy od przenoszenia częstotliwości przez meble na podłogę->ramę drzwi i dlaczego tak jest, a może jeszcze masz na myśli 'drzwiczki' od mebli - kto to wie?. Twoja sprawa jak 'głęboko' chcesz się wysłowić.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Ach o to Ci chodzi, drgają drzwi od szafy na drodze rezonansu pokoju. Jeśli ustawię kolumnę w tym samym pokoju ale na innej ścianie, rezonansu drzwi brak.

Gdyby te moje kolumny wstawić w meble efekt byłby jeszcze większy przenosząc drgania na drodze obudowa kolumny meble. (mechanicznie) Inna sprawa że zmienia sie charakterystyka takiej kolumny. (baffle step)

Abstrahując od pojawiających się rezonansów to wstawienie kolumny do mebla całkowicie zmienia jego charakterystykę brzmienia, w tym momencie front mebla "robi" za przednią ściankę kolumny a ich zwrotnice zostały zaprojektowane do całkiem innych wymiarów i tym samym właściwości akustycznych. Tak było u mnie i dlatego u mnie sprawdził się tylko sub zamontowany w kanapie, niskie częstotliwości są na takie zmiany najmniej wrażliwe.

Twoja sprawa jak 'głęboko' chcesz się wysłowić.

Temat wątku brzmi: "Subwoofer w meblach", czyli wiadomo że mam na mysli drzwi meblowe a nie drzwi do pokoju lub samochodu - logiczne. (bez złośliwości)

Abstrahując od pojawiających się rezonansów to wstawienie kolumny do mebla całkowicie zmienia jego charakterystykę brzmienia, w tym momencie front mebla "robi" za przednią ściankę kolumny a ich zwrotnice zostały zaprojektowane do całkiem innych wymiarów i tym samym właściwości akustycznych. Tak było u mnie i dlatego u mnie sprawdził się tylko sub zamontowany w kanapie, niskie częstotliwości są na takie zmiany najmniej wrażliwe.

O właśnie, dobrze piszesz.

Panowie szkoda czasu na ten post! Autor wątku pyta o radę, natomiast kiedy je dostaje za wszelką cenę odbija piłeczkę. Jak dla mnie to szuka użytkownika, który utwierdzi go w przekonaniu, że takie rozwiązanie się sprawdzi i tyle.

Panowie szkoda czasu na ten post! Autor wątku pyta o radę, natomiast kiedy je dostaje za wszelką cenę odbija piłeczkę. Jak dla mnie to szuka użytkownika, który utwierdzi go w przekonaniu, że takie rozwiązanie się sprawdzi i tyle.

stempel: uwziąłeś się na mnie, czy jak? :) może pozostaw wybór uczestnikom dyskusji? Zawsze sądziłem, że znalezienie rozwiązania polega na zadawaniu wielu pytań, jednocześnie nakładaniu uzyskanych odpowiedzi na własne doświadczenia i ostatecznie sprawdzenie ich w praktyce. Nie miałeś zbyt dobrego kontaktu z OZ, a udzielasz się jako ekspert. Mnie zależy na rozmowie z osobami, które mają realne doświadczenie, a nie czysto teoretyczne. I mylisz się - bardziej cieszyłbym się z opinii użytkownika, który miał OZ wbudowane w meble i mu się to nie sprawdziło, niż z opinii użytkownika posiadającego OZ, któremu takie rozwiązanie sprawdziło się w 100%. Bo pierwszego mógłbym zapytać 'dlaczego' i uznałbym, za bardziej świadomego. Sio...

witek_z: czyli mówisz o frontach, a raczej o drzwiach szafy - a ja cały czas sądziłem, że masz na myśli drzwi wejściowe do pokoju!!! :) Mógłbyś powiedzieć coś bliżej na temat samych wymiarów tych drzwi (wysokość, szerokość i grubość na oko)? I ew. sfotografować sam mechanizm (szynę / kółka)? Wydaje mi się to jakby naturalne, że ta wielka powierzchnia 'gra' - pewnie mają 200x50 minimum i 'wiszą' (pewnie będzie tak samo, gdy jedną z kolumn ustawisz wprost na zamknięte drzwi wejściowe). Na szczęście nie przewiduję u siebie takiego rozwiązania, nie mniej - z chęcią zobaczyłbym jak wygląda konstrukcja Twojej szafy.

Nie wiem, czy efekt po wstawieniu w mebel byłby większy czy taki sam - jeśli sprawdzałeś wierze na słowo.

maq73: Wiem o czym mówisz pisząc o grającym froncie, czytałem teorie na ten temat (i w sumie nie do końca to rozumiem, bo z pomiarów wynikało, że raczej chodzi o zbyt małą odległość wysoko tonowego od krawędzi, a nie odwrotnie, przez co były spadki 3dB przy bodaj 4kHz). Mógłbyś naświetlić?

Może raz jeszcze: wszystkie kolumny to obudowy zamknięte, bez bass-refleksów. Biorąc pod uwagę kolumnę lewą: po prawej mam wolną przestrzeń, po lewej będzie otwarta półka. Góra i dół tylko zostaną 'płaskie'. Nie mniej - przecież ludzie wbudowują kolumny w płaskie jak lustro ściany - nie może być aż takiej tragedii? Dziś niestety nie mam jak, ale na tygodniu wstawię sobie dla testu kolumnę w pustą półkę regału i sprawdzę czy jest coś niepokojącego.

Co do samego suba - jeśli sprawdził się w kanapie, to chyba sprawdzi się także stojąc na podłodze i ew. obudowany jeszcze raz skrzynią i dopiero wstawiony we właściwe meble? Wtedy nie ma bezpośredniego styku pierwszej obudowy z resztą mebli (a dodatkowo jeszcze tą przestrzeń mógłbym wytłumić). Jak sądzisz? Dodam, że zależy mi tylko na uniknięciu wibracji subwoofera na meble - wzmocnienie / osłabienie basu (dudnienie już nie), to kwestia drugorzędna...

ps. da się wysiedzieć na tej kanapie? :) U mnie z samych kolumn czuję wibracje ręką (w środku kanapy skrzynia z litego drewna), choć kolumny są oddalone o kilka metrów... Z subem w środku, to chyba na prawdę 'czuć' bass ;)

Jak już ci wcześniej napisałem nie posiadam takiego rozwiązania (całe szczęście) ale miałem z nim do czynienia.W związku z tym mój osąd jest na czymś oparty. Gdybym był osamotniony w tym co piszę mógł byś mi zarzucać brak wiedzy i doświadczenia ale tutaj prawie wszyscy próbują ci uświadomić, ze takie rozwiązanie niesie za sobą kompromisy w postaci starty w jakości dźwięku a ty po prostu nie chcesz tego słuchać.

maq73: Wiem o czym mówisz pisząc o grającym froncie, czytałem teorie na ten temat (i w sumie nie do końca to rozumiem, bo z pomiarów wynikało, że raczej chodzi o zbyt małą odległość wysoko tonowego od krawędzi, a nie odwrotnie, przez co były spadki 3dB przy bodaj 4kHz). Mógłbyś naświetlić?

Kolumny umieszczone w meblościance zachowują się trochę jak głośniki w odgrodzie, w takich systemach stosuje się zwrotnice specjalnie zaprojektowane pod konkretną odgrodę, biorące pod uwagę np. efekt baffle step i inne ale o tym już poczytaj albo popytaj bardziej biegłych, ja tylko stosuje się do ich zaleceń :) A co do tych wysokotonowych to nie nie one mają zbyt małą odległość tylko na skutek szerokiego frontu wzrasta skuteczność średnio-niskotonowych, wg. mnie :) ale co ja tam się znam :)

Jak już ci wcześniej napisałem nie posiadam takiego rozwiązania (całe szczęście) ale miałem z nim do czynienia.W związku z tym mój osąd jest na czymś oparty. Gdybym był osamotniony w tym co piszę mógł byś mi zarzucać brak wiedzy i doświadczenia ale tutaj prawie wszyscy próbują ci uświadomić, ze takie rozwiązanie niesie za sobą kompromisy w postaci starty w jakości dźwięku a ty po prostu nie chcesz tego słuchać.

stempel, ja także powtórzę: u mnie kompromisem jest przystawienie podłogówek z BR do ściany, pomiędzy regał, a szafkę na TV, albo zamiast tego dostawienie długiej 'szafki' i wpakowanie do niej OZ (i operacje typu wytłumienie, usztywnienie i co tylko mi przyjdzie do głowy). I jakoś nikt nie potrafi powiedzieć, że BR przy ścianie będzie grał lepiej niż OZ w półce - więc stempelku: będzie grał lepiej BR przy ścianie otoczony meblami, czy obudowa zamknięta przy ścianie otoczona meblami? (zakładając, że czoło kolumn pokrywa się z frontem mebli).

Bardzo proszę Ciebie o rzetelną odpowiedź na tak postawione pytanie.

o tym, że to kompromis już wiem od samego początku! Nie mogę sobie pozwolić na wysunięcie kolumn na metr przez meble - to nie sala kinowa, a pokój dzienny po prostu.

Ale ciągle słyszę o negatywnym wpływie samego wbudowania kolumn. I pomimo, że głównie zależy mi na opinii dotyczącej zabudowy subwoofera, to jestem skłonny dalej posłuchać wypowiedzi dot. samego montowania kolumn w meble (wraz z całym przygotowaniem, jak tłumienie) bo pomogą mi być może wykonać cały projekt bez błędów konstrukcyjnych.

maq73: pytałem na priv, może tutaj będzie lepiej: jakie kolumny w regale Ci się nie sprawdziły (producent / model)? Jakie miałeś meble? I czy kolumny położyłeś po prostu na półce, czy ta półka była specjalnie przygotowana do adaptacji kolumny? Będę wdzięczny za informacje...

witek_z: czyli mówisz o frontach, a raczej o drzwiach szafy - a ja cały czas sądziłem, że masz na myśli drzwi wejściowe do pokoju!!! :) Mógłbyś powiedzieć coś bliżej na temat samych wymiarów tych drzwi (wysokość, szerokość i grubość na oko)? I ew. sfotografować sam mechanizm (szynę / kółka)? Wydaje mi się to jakby naturalne, że ta wielka powierzchnia 'gra' - pewnie mają 200x50 minimum i 'wiszą' (pewnie będzie tak samo, gdy jedną z kolumn ustawisz wprost na zamknięte drzwi wejściowe). Na szczęście nie przewiduję u siebie takiego rozwiązania, nie mniej - z chęcią zobaczyłbym jak wygląda konstrukcja Twojej szafy.

Nie wiem, czy efekt po wstawieniu w mebel byłby większy czy taki sam - jeśli sprawdzałeś wierze na słowo.

No więc tak: drzwi mają wymiary 103 x 57,5 x 20 (czyli niezbyt duże) mebel jest stary drewniany a nie jak teraz z wiórówki,pokryty prawdziwym formirem oraz lakierowany na połysk. To nie sa drzwi suwane, a zawiasy są starego typu (tasmowe). Meble sa tak zrobione że drzwi wchodzą szczelnie do środka mebla, a mimo to drży.

stempel, ja także powtórzę: u mnie kompromisem jest przystawienie podłogówek z BR do ściany, pomiędzy regał, a szafkę na TV, albo zamiast tego dostawienie długiej 'szafki' i wpakowanie do niej OZ (i operacje typu wytłumienie, usztywnienie i co tylko mi przyjdzie do głowy). I jakoś nikt nie potrafi powiedzieć, że BR przy ścianie będzie grał lepiej niż OZ w półce - więc stempelku: będzie grał lepiej BR przy ścianie otoczony meblami, czy obudowa zamknięta przy ścianie otoczona meblami? (zakładając, że czoło kolumn pokrywa się z frontem mebli).

Bardzo proszę Ciebie o rzetelną odpowiedź na tak postawione pytanie.

o tym, że to kompromis już wiem od samego początku! Nie mogę sobie pozwolić na wysunięcie kolumn na metr przez meble - to nie sala kinowa, a pokój dzienny po prostu.

Ale ciągle słyszę o negatywnym wpływie samego wbudowania kolumn. I pomimo, że głównie zależy mi na opinii dotyczącej zabudowy subwoofera, to jestem skłonny dalej posłuchać wypowiedzi dot. samego montowania kolumn w meble (wraz z całym przygotowaniem, jak tłumienie) bo pomogą mi być może wykonać cały projekt bez błędów konstrukcyjnych.

maq73: pytałem na priv, może tutaj będzie lepiej: jakie kolumny w regale Ci się nie sprawdziły (producent / model)? Jakie miałeś meble? I czy kolumny położyłeś po prostu na półce, czy ta półka była specjalnie przygotowana do adaptacji kolumny? Będę wdzięczny za informacje...

Ciekawe gdzie w temacie wątku napisałeś, że wchodzi w grę również obudowa bassreflex dosunięta do ściany i otoczona meblami. Poza tym w większości kolumn podstawkowych można uzyskać już zadowalające efekty z dużo mniejszym odsunięciem od ścian, szczególnie jeśli ktoś słucha w trybie direct i nie podbija na dole dźwięku. Chyba, że faktycznie ściany są bardzo blisko, choć ja chyba kombinował bym najpierw z ustawieniem na stojakach. Przepraszam, że wszedłem w twój wątek i zrobisz z tym co będziesz chciał. Bez odbioru :-)

Moje kolumny to DYI na Seasie ze strony Troles-a. Kolumny wstawiałem w meble z drewna zrobione na zamówienie, kolumny były na kolcach pod kolcami płytka granitowa położona n dolnym wieńcu mebla na podkładkach gumowych z minimalnym luzem między kolumną a meblem po bokach i od góry. Regały miały 1m szerokości od podłogi do sufitu, kolumny przytulone do lewego boku mebla. Mam nadzieję, że będzie ci to pomocne :)

stempel: miłego... kombinowania.

maq73: Bardzo pomocna informacja. A próbowałeś 'zatkać' te przestrzenie między kolumnami, a ścianami? Kurczę, miałeś je praktycznie tak samo zabudowane jak ja chciałbym (poza tym uszczelnieniem szpar) :( To dla mnie trochę zła wiadomość :| Regały były ciężkie, czy lekkie, może pamiętasz gatunek drewna i ew. grubość ścian? O czymś takim jak zdjęcie na priv nawet nie marze, ale postawiłbym za nie dobre piwo...

I jeszcze jedno - co było nie tak: brzmienie / wibracje / coś innego?

Wciskałem w te szczeliny karimatę ale nic to nie dało. Rezonanse to jeszcze nic takiego, pojawiały się tylko przy dosyć dużym natężeniu dźwięku, za to całkowicie zmieniło się brzmienie kolumn, zaczęły grać samym środkiem i niskim środkiem jak jakiś boombox. Wytrzymałem jakiś miesiąc i regałki poszły do ludzi, z tego też powodu nie dysponuję żadnymi zdjęciami. A ha mebelki były z litego drewna bukowego woskowanego na biało :)

maq73: Dziękuję bardzo za informacje. Buk, to jedno z najcięższych drew... I brak rezonansów, a dziwne brzmienie... Zabiłeś mnie teraz... :/

ps. możesz rzucić linka do projektu/pierwowzoru swoich kolumn?

• 2 tygodnie później...

maq73: Dziękuję bardzo za informacje. Buk, to jedno z najcięższych drew... I brak rezonansów, a dziwne brzmienie... Zabiłeś mnie teraz... :/

ps. możesz rzucić linka do projektu/pierwowzoru swoich kolumn?

Proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz przerabiam je na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.