Skocz do zawartości
IGNORED

Napraw słuchawek Aero 5.1

Jumplca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem, czy założyłem temat w dobrym dziale, ale się starałem ;D.

Przejdźmy do rzeczy: posiadam słuchawki Aero 5.1, koło roku temu zepsuły mi się - a konkretnie kable, zaczęły łączyć tylko pod odpowiednim kątem (i zdarzyło się to nie pierwszy raz, koło pół roku wcześniej stało się to samo, wysłałem na gwarancji do producenta, zrobili, przysłali, pograło 6 miechów i znowu klapa). Dokładnie to : kabelek zielony (rear) łączy na obie słuchawki tylko pod odpowiednim kątem, w innym wypadku działa tylko jedna <prawa>. Niebieski (central+bass) łączy bass na obie tylko pod odpowiednim kątem, inaczej nie działa bass w ogóle, central działa bez zarzutu.

Czerwony (front) łączy jedną tylko pod odpowiednim kątem, w wypadku przekręcenia, odgięcia etc. nie łączy wcale.

Na logikę wydaje mi się, że aby działały normalnie wystarczy wymienić kabelki (a konkretnie ich końcówki, po rozgałęzieniu na 4, tuż przy wtyczce 3.5mm są wady), ale właściwie wcale się na tym nie znam, więc prosiłbym o radę. I czy to mogą być jakiekolwiek kable, czy jakieś specjalne się w tych celach stosuje? Wystarczy je po prostu przylutowac do wtyczek (może nowych)?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/71962-napraw-s%C5%82uchawek-aero-51/

Witam. Nie wiem, czy założyłem temat w dobrym dziale, ale się starałem ;D.

Przejdźmy do rzeczy: posiadam słuchawki Aero 5.1, koło roku temu zepsuły mi się - a konkretnie kable, zaczęły łączyć tylko pod odpowiednim kątem (i zdarzyło się to nie pierwszy raz, koło pół roku wcześniej stało się to samo, wysłałem na gwarancji do producenta, zrobili, przysłali, pograło 6 miechów i znowu klapa). Dokładnie to : kabelek zielony (rear) łączy na obie słuchawki tylko pod odpowiednim kątem, w innym wypadku działa tylko jedna <prawa>. Niebieski (central+bass) łączy bass na obie tylko pod odpowiednim kątem, inaczej nie działa bass w ogóle, central działa bez zarzutu.

Czerwony (front) łączy jedną tylko pod odpowiednim kątem, w wypadku przekręcenia, odgięcia etc. nie łączy wcale.

Na logikę wydaje mi się, że aby działały normalnie wystarczy wymienić kabelki (a konkretnie ich końcówki, po rozgałęzieniu na 4, tuż przy wtyczce 3.5mm są wady), ale właściwie wcale się na tym nie znam, więc prosiłbym o radę. I czy to mogą być jakiekolwiek kable, czy jakieś specjalne się w tych celach stosuje? Wystarczy je po prostu przylutowac do wtyczek (może nowych)?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)

Witam,

musisz uważać aby sobie nogą nie przydeptywać przewodu od słuchawek bo tak się to właśnie kończy, kiedyś w ten sam sposób uszkodziłem moje słuchawki, wystarczyło wymienić kabelek i znowu zaczęły ładnie grać. Trochę chaotycznie opisałeś ten ostatni akapit, może zapodaj zdjęcie będzie bardziej jasne. Jeśli przewody nie łączą przy samych słuchawkach i słuchawki da się bez uszkodzenia rozebrać to można je naprawić bez kupowania nowych przewodów kosztem niewielkiego skrócenia oryginalnego przewodu. Jak masz trochę doświadczenia z lutownicą to sobie poradzisz, zapewniam, że satysfakcja z własnoręcznego naprawienia sprzętu będzie murowana :)

p.s.

kiedyś też się zastanawiałem nad kupnem tych słuchawek aby nie przeszkadzać sąsiadom wieczorem, możesz opisać Twoje porównanie do tradycyjnego kina z zestawem głośników 5.1 ? Słuchać dźwięk z przodu, z boku i z tyłu ? i jak bass ?

Witam,

Faktycznie, końcowa część mojej wypowiedzi jest nieco źle poskładana w całość :-P Więc jeszcze raz:

Jak pisałem, działają tylko przy odpowiednim ustawieniu (tj. kącie nachylenia kabla do wtyczki). Chodziło mi o to, że należy zgiąć kabel tuż przy wtyczce, żeby zaczął działać. Zdjęcia dokładniej to przedstawiają (na pierwszym są same końce kabli z rozgałęzieniem, na drugim całe słuchawki):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Co do samych słuchawek, nie jestem specjalnym specjalistą w sprawach audio ani koneserem dźwięku wysokiej jakości, jednak i gra i słucha się muzyki i ogląda filmy bardzo przyjemnie. :)

Mam nadzieję, że patrząc na zdjęcia uda się Tobie (Wam) określić co mam zrobić - kupić i przylutować nowe przewody, czy chodzić za kimś, kto naprawić by mi to potrafił.

pozdro :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to sprawa jest prosta, jeśli wtyki jack nie są rozbieralne to idziesz do sklepu RTV i kupujesz 3 szt., ucinasz kable trochę wcześniej niż uszkodzone miejsca która zaznaczyłeś kropkami i lutujesz przewody do nowych wtyków jacka. Podpatrz miernikiem jak masz je teraz w tych oryginalnych wtykach podłączone aby nie zamienić sobie kanałów.

I staraj się nie zaginać przewodów pod dużymi kątami jak słuchasz to być może nie będziesz musiał tych słuchawek już nigdy naprawiać z tego powodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.