Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 3805 czy Yamaha RX-V 2400 ?

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

"yamaha 1400 podobno jest mała różnica między 2400 gra to nie źle ale Denon dopiero pokazał klasę zaznaczę tutaj że bardziej zależało mi na muzyce"

to kwiestia osobistych preferencji,nie jeden raz to mówiłem,jednemu bardziej pasuje yamaha innemu denon i jeszcze innemu onkyo,ale w kinie jak słuchałem tych trzech to wiedziałem już na co sie zdecydowac,dla mnie yamaha i ampli do KD to jest to,i prosze bez krytyki,to moja opinia,raczej bardzo subiektywna:)

zestaw kolumn KODA F51+SW100B(fronty po tuningu zwrotnicy i wymiane kondensatorów na SCR KP SN

Kolumny Elefana

Widzisz chłopaku było poczekać do zbierać albo pożyczyć od ojca kupił byś sobie B&W i nie musiał byś teraz tuningować

Elfan ("była mowa o Yamasze")> wierz mi, wszystkie japonskie budzety to prawie to samo...

Elfan ("jaki masz model")> napisalem wreszcie "O mnie"

Robert70 ("było poczekać do zbierać albo pożyczyć od ojca kupił byś sobie B&W")> swiete slowa, ja nie poczekalem...

Robert70-czy słychałeś ich i po tuningu;) bo ja B&W 602 s 3 słuchałem z yamahą 640;) i nie była za wesoło:/,i w życiu bym nie dołorzył,szkoda było by kasy,a tak to mam taniej i jest naprawde super a nawet lepiej w moim skromnym odczuciu w porównaniu z b&w i yamahą,a co do tuningu to nie będe Ci tego opisywał czemu postanowiłem go zrobić,proponuje tez tobie wywalić te nędzne komponenty w zwrotnicy i wsadzic coś firmowego;))POZDRO

"Elfan ("była mowa o Yamasze")> wierz mi, wszystkie japonskie budzety to prawie to samo..."

MariuszJ wierz mi nie to samo,a zwłasza pioneer i yamaha;)))))

"Robert70 ("było poczekać do zbierać albo pożyczyć od ojca kupił byś sobie B&W")> swiete slowa, ja nie poczekalem..."

dla mnie nie święte,raczej wprowadzajace w błąd;) wiem ja gra yamaha z B&W i wole dużo bardziej moje kody po tuningu,707 słuchałem i dlatego nie kupiłem i wolałem dołorzyć do F51;)),to nie to co 707.POZDRO

Elfan> dopoki bedziesz twierdzil, ze rozrozniasz koaksjale, nie uwierze Ci w nic :-))) I dopoki nie wypowiesz czegos niepozytywnego o sprzecie, ktory posiadasz - sorki, ale nie jestes wiarygodny. Pamietaj, jedna z podstawowych zasad marketingu - nie przesadzac, bo to nie budzi zaufania!

"Elfan> dopoki bedziesz twierdzil, ze rozrozniasz koaksjale, nie uwierze Ci w nic :-))) I dopoki nie wypowiesz czegos niepozytywnego o sprzecie, ktory posiadasz - sorki, ale nie jestes wiarygodny. Pamietaj, jedna z podstawowych zasad marketingu - nie przesadzac, bo to nie budzi zaufania!"

no qurcze nie rozumiem co to ma do porównania ampli yamahy do pioneera??? ampli to nie coaxial Mariusz,i jak nie chcesz mi wierzyć to nie,nie będe Ci niczego wmawiał,i sory że tak pozytywnie sie wypowiadam ale zrozum,ja tu pisze że nie ma sensu płcić wiecej kasy za coś co sie nie podoba i wole miec coś tanszego i bardziej być z tego zadowolonym,i jaki marketing........?? i czemu mam a zwłasza w tej konkretnej rozmowie sie źle wypowiedziec o swym sprzęcie?? mam sie okłamywac czy co???,nie wiem co sie dzieje z tym forum cholerka:/ ,ja jestem zadowolony z tego co mam,a tą propozycje co mi Robert zaoferował,to raczej bym nie skorzystał,i nie mam napewno zamiaru sprzedawac kolumn i kupowac do mojego ampli B&W,ja słyszałem swoje.POZDRO

P.S a niepozytynie juz sie nie jeden raz wypowiedziałem na temat mojego sprzetu,a i tak jestem zadowolony.

Odpowiedz sobie (ale cicho) Elfan na kilka pytan: Do czego wlasciwie sluzy wzmacniacz? Jaka jest jego rola w calym torze audio? Co tu wlasciwie "gra", a co ewentualnie "upieksza"? I w koncu: czy wierzysz naprawde w brak ujemnego sprzezenia zwrotnego u zasluzonych producentow budzetowego sprzetu Yamaha, Pioneer, Sony, Onkyo itd. itp., ktorych laboratoria stoja w Japonii (mam nadzieje, ze jeszcze tam :-) po dwoch stronach jednej ulicy, ktore to sprzezenie powoduje, ze wszystko w podobnej klasie cenowej sie homogenizuje?

Kiedy kupowalem amp do KD wybieralem (w dosc ograniczonym zakresie) pomiedzy Y440, P512, P712 i Y340. Kolejnosc ktora przedstawilem jest nieprzypadkowa - tak bowiem postrzegalem niezmiernie subtelne roznice pomiedzy "psuciem" dzwieku przez te urzadzenia. A moze ucho mi sie meczylo... Potem stwierdzilem, ze owczesna roznica cenowa miedzy Y440 i P512 nie byla tego warta i wzialem P512. Ale to zawsze byl ten sam japonski budzetowy dzwiek... Potem odsluchiwalem jakies niskie Onkyo i to bylo po prostu to samo co ten moj Pioneerek...

no nie wiem Mariusz,ty słuchałes ja słuchałem,ja mam uraz do pionka i sony a Ty nie, nie widze problemu,sa rózne gusta,ja powiem Ci ze miałem ampli sony i jak usłyszałem y 440 to byłem w szoku,ja tak uważam i tyle,a to ze Ty inaczej to ok,ale mnie nie przekonuj bo to nic nie da,naprawde, i proponuje skończyc.POZDRO

Elfan> wiem jak to jest. Ja mam np. straszny uraz do sledzi Lisnera. Normalnie boje sie ich sprobowac, bo raz sie nadzialem na takie kapcie, ze nie wiem co...

:-)

No, karaluchy do poduchy.

Witam,

Widze ze spor Avatara i Elefana jest jak zwykle nie do rozstrzygniecia.

Jak popatrzycie w posty wczesniejsze toczylem boje z RX-V1400 i co do odczuc w sklepie jedna zecz moze miec duzwy wplyw.

Otoz jezeli podlaczaja wam Yamahe czy Denona "na zywca" ( no bo nawet najbardziej wspanialemu sprzedawcy nie chce sie walczy 1,5 godziny zeby ustawic odpwoeidnie korekcje ) to sprze brzmi w przypadku 1400 tragicznie. Poczytajcie sobie moj post o ustawianiu kina na RX-V1400 zajelo to pol dnia ele efekt jest porazajacy.

Czy lepszy jest Denon czy Yamaha - wybor zalezy od:L

- preferencji sluchacza

- zrodla

- z czym bedzie to polaczone

- pomieszczenia

i innych.

W wielu wypadkach zabrzmi lepiej dla kogos Denon a w innych Yamaha.

Ja wybralem RX-V 1400 bo w porownaniu z 3803 jest wg mnie (oczywiscie po konfiguracji) bardziejdynamiczna i "spektakularna"

Ostatnie poprawki w korekcji dla stereo robilem jescze po miesiacu. CO do mocy, czy tez wydajnosci to powiem tylko tyle ze przy 1400 bez znieksztalcen w pokoju 22m2 mozna "do stac pierdolca" (teks mojej zony).

A osobie pytajacej radze: bierz klocki do domu, sam je skonfiguruj i ocen. Wybierz to co Ci bardziej pasuje.

Pozdrawiam

Przerywając tą jakże ciekawą "dysputę" przychylam się do opinii, że Denon to mocna sztuka, natomiast dodam, że nikt nikogo nie zmusza do kupna urządzenia (chyba, że ktoś z Horna tu kolaboruje) natomiast wśród moich znajomych, którzy mają trochę więcej kasy i kupują naprawdę mocne maszynki, temat Yamahy kończy się ironicznym spojrzeniem, natomiast sprawa Denona nie jest wykpiewana. Ja tam mojego Denona 3802 nie wymienię na nic chyba, że wygram w totka i kupie sobie Krella. Pozdro!

konar > popieram w całej rozciągłości. Yamaha 1400 to doskonały amplituner wymagąjący tylko trochę zabawy z ustawianiami, oczywiście w swojej klasie.

Pomówmy o cenie 1400, który to kosztuje w normalnej częsci Europy 734 Euro a więc jest równoważny z Denonem 2803 (749) a nie z Denonem 3803 za 935 Euro, czy też o zgrozo z Denonem 3805 za 1239 Euro.

Nie wypowiadam się co do preferencji słuchaczy, każdy mymaga od kina domowego czegoś innego. Ale liczmy kasę. Ps Yamaha 2400 kosztuje 893 Euro a więc różnica między Denonem 3805 a Y 1400 to 346 Euro! Czyli jakieś

1700 PLN. A pomiędzy D3805 a Y1400 (uważam że różnice pomiędzy Y 1400 a 2400 są pomijalne) to już 2450 PLN a więc można już kupić za to kolumny. I to tyle.

Pozdrawiam

P.S a Ty norwidos to nic innego tylko tradycyjnie chwalisz swoje,ja tak to postrzegam i tyle,bo jak można to inaczej nazwac jak ktoś twierdzi że yamaha to niższa półka od denona........,dla mnie znów nigdy denon nie był z niższej półki od yamahy,chociaż mam yamahe:) POZDRO

Ja subiektywny? Poczytaj co wypisujesz człowieku. Piszę w tej rubryce po raz ostatni, bo robi się mało śmiesznie. Tak wogóle to trochę nie rozumiem jaki masz cel w spieraniu się z każdym i o wszystko? Wcale nie mam ochoty przekonać cię do Denona bo to twoje święte prawo, żeby mieć inne zdanie niż ludzie którzy bawią się w kino na poważnie i interesują się tematem od dawna. Mój pierwszy amplituner to była Yamaha rxv590 i nadal uważam, że to było fajne cacko, tylko nie sposób przejść obojętnie obok zmiany polityki firmy, która nie potrafi zrobić dobrego amplitunera w klasie powyżej "marketowej". Wiadomo, że bardziej dla kowalskiego jest Fiat niż Audi, tylko jak ktoś lubi wysoką jakość to nie kupuje fiata. Kropka. Pomijam fakt, że Yamaha wypuściła model za 30tyś, tylko kto mając taką kasę kupi Yamahę? A AZ1-radzę posłuchać i porównać z Denonem AVR-11. Pozostańmy w pokoju, bo już niedługo to się na ulicy w głowę dostanie jak człowiek powie, że Denon czy Yamaha. I proponuję nie przyganiać o subiektywiźmie.

norwidos ale nerwujesz sie niezle;))) kurcze luzu troszke;))))) dla mnie yamaha i kino to jest to,i jak bym miał 30tyś to bym bez wachania kupił Yamahe,rozumiesz juz??? to na to pytanie kto by to kupił;) bo jak słuchałem budżetówki i yamaha dla mnie lepiej wypadła to co dopiero w wyższej klasie!! tylko ja podkresle to że "dla mnie",tak jest że na poczatku wypowiedzi mówisz mi ze nie masz zamiaru przekonywac mnie do denona a pózniej piszesz żebym posłuchał sobie yamahy i denona i sie przekonał?? nie rozumiem co jest grane?? ale zostawmy to w spokoju:) POZDRO

Avathar masz fachura sie odezwał;),jak tam zabawka,smiga że hej.........;) i czemu tu sie pojawiłes,nie ma tu twojego H/K i nie jest tu krytykwany;) ale ja wiem,ty mnie tropisz,i jak tylko będzie słowo h/k i jakaś krytyka to cholerka trzeba zareagowac.....;) ale to raczej jest bardziej podobne do 5 letniego dziecka który sie kłóci kto ma lepszą zabawke i mówi jeden drugiemu ze ten ma tanszą i jest bleeee,czyżbys był za bardzo sflustrowany że wydałes tyle kasy na sprzet a ktoś inny ma tanszy i jest tak samo a nawet bardziej zadowolony?? ja wiem dla takich jak ty to jest najgorsze;) POZDROCHO Avatharoso;)))

P.S to był off topic i tylko kierowany dla Avantharos;)

1. "Co do Denona 3803 i3805 czlowiek który mnie obsługiwał a widac było że lubi to co robi i ma trochę pojęcia na te tematy powiedział ze w 3805 włożyli nowy procek jest szybszy DSP ale coś nie gra nowszy a tańszy o 600 PLN od starszego a cena starszego modelu nie poszła w dół dziwne."

Denon AVR3805 będzie dostępny dopiero 10 maja - więc już bez cła ... - i cena została skalkulowana już biorąc to pod uwagę - więc relatywnie jest wyższa niż 3803 ;-) /zresztą widać to po cenach w UE co wyłuszczył tu "borowy"/

2. "uważam że różnice pomiędzy Y 1400 a 2400 są pomijalne" każdy ma prawo tak "uważać" ;-) ale dla mnie jakość zasilania , uproszczona (ale zawsze) osługa drugiej strefy ,/teoretyczna/ mozliwość upgradu , pilot to jednak nie jest pomijalna różnica ... inna sprawa, że nie miałem okazji ich obu posłuchać - więc może tu nie ma różnic ???

3. "norwidos" pytał z czym to będzie grać ... - podałem moje "plany" i ... ?

4. miałem nadzieję na konstruktywne wypowiedzi a tu znowu przepychanki ... i "wojna światów" ...

Elfan, wybacz ale po prostu nie mogę się powstrzymać! :)

Wyzywasz Avanthara, prześmiewczo nazywasz go fachurą itd. Innym zarzucasz że są subiektywni........ .??!! Mam rozumieć że tym prawdziwym obiektywnym fachowcem jesteś Ty? bo jeżeli oceniasz i wyśmiewasz innych powinieneś mieć sporą wiedzę upoważniającą Cię do tego typu stwierdzeń........

Pozwoliłem sobie wyciągnąć kilka twoich wypowiedzi i podważyć w wątpliwość twoją tzw. „Fachowość”.......:)

-"...wiem ja gra yamaha z B&W i wole dużo bardziej moje kody po tuningu........"

tej wypowiedzi mógłbym nawet nie komentować bo sama w sobie jest komiczna. Ale co mi tam. To zdanie ma bezpośredni związek z twoimi zarzutami typu cytuje :

-"a Ty norwidos to nic innego tylko tradycyjnie chwalisz swoje"

-"ale ja wiem,ty mnie tropisz jak tylko będzie słowo h/k i jakaś krytyka to cholerka trzeba zareagować.....;) "

itd.

powiedz mi ty swojego nie chwalisz? kody f51 (nawet po tuningu) i b&w 602 to inna bajka, gdzie w Kodach ta stereofonia, czytelność, bas, barwa dźwięku, przestrzenność b&w? nie tłumacz mi, że ja też uważam, że b&w 602 z Yamahą dajmy na to 640 to pomyłka. Tak w moim odczuciu rzeczywiście jest, ale to ze względu na nieprzyjemne zbyt jasne wysokie tony reszta jest absolutnie bez zarzutu i po 3-kroć przewyższa budżetowe Kody. Kody przy b&w to tak naprawdę tylko pierdziawki.....

następnie proponuje małe porównanie wypowiedzi z dwóch równoległych wątków. Taki przykład na to że dopasowujesz odpowiedzi pod pytanie :)

-"a co do zwolennikow yamahy to też to mnie smieszy, chociaż jestem zadowolony z tego ampli yamahy i nie kiedy na forum to oznajmiam;) to nie jestem jakimś zapaleńcem co tylko yamaha i yamaha,jak by tak było to bym miał od ampli po kolumny tylko yamahe, a tak nie jest:)"

-"dla mnie yamaha i kino to jest to,i jak bym miał 30tyś to bym bez wachania kupił Yamahe,rozumiesz juz???"

Ja tego nie rozumiem wytłumaczysz mi? proszę...........

następny fajny cytat. Zarzucasz a sam tak robisz :)

-"no nie,znów ogólnikowo,nie lubie tego;)"

ty piszesz rzeczowo? Nie zauważyłem :)

dam mały przykład:

-"mciej,tannoye m1,do klasyki i do jazzu,ale to nie rock i kino domowe,słuchałem ich w MM,miałem kupowac zestaw M2,M1,Mc za około 2,5 kzł ale jakoś mi nie odpowiadały,ale kolumienki w swojej cenie są super,ale nie dla mnie"

jak się nie znasz albo słuchałeś w mm czy cholera wie co jeszcze, lepiej nic nie mów. Słuchałem ostatnio kolumn Tannoy M 2,5 (niewiedziałem że takie istnieją). Sytuacja była tym śmieszniejsza, że przez pierwsze 20 minut nie wiedziałem co gra!(wstąpiliśmy do kolegi mojego kumpla). Dopiero po pewnym czasie stwierdziłem, że taki dźwięk nie może wydobywać się ze „zwykłych” głośników, gdy zapytałem się co to za wynalazki szczena mi z wrażenia opadła. Jak na tak tanie monitory, dźwięk zachwycał dynamiką i czystością dźwięku. Jak dla mnie są to zdecydowanie głośniki z pazurem! Nie wierze żebyśmy mieli tak odmienne gusta brzmieniowe (czyt. Słuch).

A tak na marginesie stylistyka twojej wypowiedzi (a raczej twojego stylu pisania) stawia Cię w czołówce traktowania tematu ogólnikowo......... nie myl z rzeczowo.......

to też jest fajne.....:)

- "ja tu pisze że nie ma sensu płcić wiecej kasy za coś co sie nie podoba i wole miec coś tanszego i bardziej być z tego zadowolonym,i jaki marketing.........?? "

otóż drogi Elfanie pozwoliłem sobie zrobić mały rachunek i wyszły mi bardzo dziwne rzeczy otóż:

twoje podłogówki są warte jakieś 800zł + 200zł(tuning) + 250zł(coaxial) + 100-120zł(kable)=ok. 1350zł za tą cenę mógłbyś kupić naprawdę nieźle brzmiące monitorki (tym bardziej że twój pokój ma powierzchnie 12m!!!), które zjadły by te "podrasowane" Kody na przystawkę. Zrobiłeś interes jak smok nie ma co.........:)

nie ma chyba sensu przytaczać kolejnych przykładów na to, że ciężko zaufać twoim słowom, nie uważasz?

ja naprawdę widze w tobię kopię przewodniczącego Leppera po prostu próbujesz zaistnieć w innej dziedzinie...........:D

acha korzystając z okazji chciałem się zapytać dlaczego nie opisałeś nam swoich wrażeń z przeprowadzonego ślepego testu coaxiali??? czyżbyś nie miał takiej możliwości? tutaj mógłbyś się wykazać konkretami które tak lubisz..........

Pozdrawiam ze szczerym uśmiechem :D

Ale Ty jestes Głąbie - i jak Cie slucham to mi dalej sie rzygac chce...jak bym mial 30 tysiecy to bym kupil yamahe :) - ale jestes glupi!!!! to ja sie nie znam a wybral bym duzo lepszy sprzet za ta kase - ale wiesz co niektorzy wola malucha po tuningu niz fajna fure z 2l silnikiem, i powiem Ci wole ta lepsza fure niz główno po tuningu bo tak moge nazwac twoje nedzne kody, A ywmaha wporzadku ale nie 640!!! 640 gra syfnie kazdy normalny kto mial doczynienia z lepszym sprzetem Ci to powie!! a jak Ty sie ta Yamaha tak podniecasz to powodzenia ale jestes gluchy albo glupi!!

jesko-szkoda naprawde szkoda słów............!!!!!!! po przeczytaniu tego naprawde mozna byc zmieszanym,co ludzie potrafią poprzekręcać,ale to może trudności ze zrozumieniem tekstu??? bo jak to przeczytałem to taka własnie mysl mi do głowy przychodziła.......,tłumaczył sie nie bede sflustrowanym ludziom;) ja Ciebie jesko już znam i wiem ze szkoda dyskutowac,wiec Pozdrawiam Ciebie i fachowca Avathara;),co jak mówisz zna sie tak samo jak ja na sprzecie........:D wiec Kończe bo głowa boli.

Kurcze !!!

Czuję się jak by moje posty były niewidoczne: proszę o odpowiedzi "na temat" a oni dalej swoje ... ;-)

Może napiszecie coś co ma związek z zadanym pytaniem ? - /bez obrazy ;-)))/

Pzdr

Otóż drogi elfanie. To co tutaj przytoczyłem to naga prawda o Tobie - i mi też jest z tego powodu przykro, że cały czas kręcisz. Sens twoich wypowiedzi jest często daleki od prawdy, ja mam takie nie odparte wrażenie że często piszesz post dla samego postu (lub siebie) a nie dla ludzi ?! . Dobrze że przynajmniej schowałeś głowę w piasek - zrozum ja Cię nie chce cały czas napastować, ale jak broisz nie mogę pozostać obojętny.........

mm,

nie bój się pytać. Jak zainteresujesz ludzi swoim pytaniem napewno dostaniesz sensowne odpowiedzi.

vonda,

przepraszam że to małe porównanie zamieściłem w twoim temacie. Ale tak naprawdę dawno już ten wątek uległ zepsuciu............nie uważasz? kolejny zresztą........

Pozdrawiam

ps. skoro vonda prosi - o teraz milcze.................

to jeśli chodzi o "psucie" postów to ja bardzo przepraszam,ale w tej konkretnej rozmowie prubowałem napisac co ja mysle i konkretnych kolumnach czy też firmie itd,no ale Ty jako sedzia forumowy sie pojawiłes i oczywiście mnie ostrzegłes ;))) tylko to twoje "sedziostwo" jest naprawde dziwne,to chyba przez te wczęsniejsze kłutnie z Tobą;) a co do tego co napiałeś to ja przyznaje sie że tak mówiłem,bo jak że by nie,ale to moje spostrzenia na konkretny temat,no ale Ty jak zwykle mi wyjasniasz że źle zrobiłem ze kupiłem takie a nie inne kolumny bo według,podkreślam według Ciebie było by lepiej kupić inne,jesko czy to nie jest smieszne.......;) troszke i to Avathara przypomina:D,takich przykładów z tej długiej wypowiedzi mógł bym jeszcze kilka wypisywac,no ale pytanie:po co?? szkoda czasu i kawiatury:) wiec ze szczerościa pozdrawiam i z szerokim od ucha do ucha usmiechem:D

"Dobrze że przynajmniej schowałeś głowę w piasek - zrozum ja Cię nie chce cały czas napastować, ale jak broisz nie mogę pozostać obojętny........."

jesko to ja tylko broje,rozejrzyj sie dookoła,np wpisz w wyszukiwarke Avathar;) no ale według Ciebie ja rozrabiam i jestem najgorszy i wiem dokładnie dlaczego;)))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.