Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Na Tonsil Gdn 13/40/ 2 I Gdwk 10/80/7

artus20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem początkujący i chciałbym się poradzić w sprawie budowy kolumn głosnikowych. Posiadam w domu skrzynie o litrażu około 20 litrów, wymiary to wys/46,szer/25,gł/22 i chciałem je jakoś wykorzystać. Czy była by możliwość montażu w nich przetworników takich jak GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7?? Czy by to się jakoś zgrało w tych obudowach? Bo widziałem na forum, że były stosowane w mniejszych kolumnach od tych co ja posiadam. Pozdrawiam

20 litrów to nieco za dużo jak na ten głośnik. osoby które go miały polecają max 12 litrów. Ale to i tak sam musisz na słuch sprawdzić w jakiej objętości najlepiej zagra. Zmniejszyć obudowę to żaden problem.

Poszukaj informacji o zwrotnicy do totem mite, podobne głosniki w nich były.

El sueño de la razón produce monstruos.

Ten DGN w obudowie o poj. ok. kilkanaście litrów ze zwrotnicą I-rzędu (czyli z taką jak w Totem Mite) gra beznadziejnie. W tak dużej obudowie musi być zwrotnica II-rzędu (czyli zwrotnica a la Sttaf)

Kuzyn murzyna

Szukałem i widziałem, że ktoś zastosował we własnej budowie Totem Mite zwrotnice z takimi elementam: na GDWK rezystor 1,5 Ohma, kondensator 2,7uF natomiast na GDN cewka 1,7mH. A co do objętośći zdania są naprawde bardzo podzielone jedni mówią, że przy takiej objętośći przetworniki dadza sobie rade inni, że o wiele mniejszej się spisują też bardzo dobrze. W sumie ta obudowa nie jest wysoka a po montażu głośników zwrotnicy i wytłumieniu litraż się zmniejszy napewno. A dlaczego zwrotnica z Totem Mite się nie nadaje?

W dużej obudowie ze zwrotnicą I-rzędu ten głośnik ma bardzo nieprzyjemny "dudniący" bas. Ze zwrotnicą II-rzędu jest pod tym względem lepiej. Poniżej zamieszczam propozycję zwrotnicy, która pojawiła się w wątku poświęconym Sttafom. Niestety nie pamiętam kto jest jej autorem, ale Twój zestaw powinien z nią zagrać poprawnie. Jest to zwrotnica dla głośników 8-Ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kuzyn murzyna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.