Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Z Pre-Out

tentypborus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Kupuje kino domowe do mieszkania, zależy mi na dobrej jakości dźwieku, gdyż sprzet bedzie używany 50/50 film/muzyka (jazz, hip-hop). Z opinii użytkowników forum dowiedziałem się że ampli kd nie za dobrze brzmi, jeśli chodzi o muzykę (chyba że wyższe modele, ale niestety mnie nie stać). Dlatego postanowiłem skompletować zestaw ampli z pre-out i wzmak zasilający fronty do słuchania muzyki.

Jeśli chodzi o ampli to zastanawiam się nad HK avr255, Yamaha rx-v765, mam pytanie czy na moje potrzeby nie wystarczy jakiś tańszy amplituner, czy istnieje jakaś tańsza alternatywa??

Jeśli chodzi o wzmacniacz to myśle że to bedzie jakaś używka, myślę że moze hk 680, ew. może coś z Denona, Marantza.

Nie mam pomysłu na głośniki, myślałem o monitor audio br5, ale raczej się nie zmieszcze w budżecie. Kasa to jakieś 2500zł, ewentualnie kupię narazie fronty.

Bardzo proszę o pomoc, wsparcie w skompletowaniu takiego zestawu ampli z pre-out, wzmak i głośniki, z góry dziekuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/72656-amplituner-z-pre-out/

Stempel powiedz za którymi modelami Denona i Marantza się rozgłądać, z tego co wiem nie wszystkie dysponują pre-outem i nie wiem czy podołam finansowo przy wyższych modelach. A kiepski pre-out w HK255, co masz na myśli? Mimo dobrego wzmacniacza nie zagra to dobrze, słaba moc?

Ja przerabiałem kilka ampli stereo jak i KD Onkyo i Denona, i póki co pozostaje przy denonie (jak dla mnie cieplejszy dzwięk, a do hip-hopu pewnie się przyda) Sam sprzedaję amplituner Denona z pre-outem na allegro (szukaj nick Edd19 )jakieś kolumny też znajdę.

Stempel powiedz za którymi modelami Denona i Marantza się rozgłądać, z tego co wiem nie wszystkie dysponują pre-outem i nie wiem czy podołam finansowo przy wyższych modelach. A kiepski pre-out w HK255, co masz na myśli? Mimo dobrego wzmacniacza nie zagra to dobrze, słaba moc?

Tylko nowy czy może być też używany sprzęt w idealnym stanie ? Jeśli nie zależy ci na dekoderach HD to z używek można dostać wysokie modele i prawdopodobnie obędzie się na razie bez dodatkowego wzmaka.

Oczywiście sprzęt używany w b.dobrym stanie jak najbardziej. Muzyka jakiej będe słuchał to jazz, hip-hop, myślę też że o podłączeniu do ampli gramofonu, więc poleci też jakaś klasyka z wosku. Brzmienie: ciepłe, lubię sporo bassu, ale bez przesady, nie zależy mi na dużej mocy (mieszkanie w bloku). Właśnie wyeliminowałem HK255/155, mam półkę w stoliku RTV wys. 160mm, nie zmieści się ,a z tego co czytam hk charakteryzuje się dźwiękiem który mógłby mi się spodobać.

A jak zagra CA azur 540R, ampli nie ma HDMI, ale mogę Vectre i ewentualny odtwarzacz HD (o którym myślę) podłączyć przez HDMI bezpośrednio do plazmy. Przeczytałem że to ampli się sprawdza w sytuacji gdy jest wykorzystywane w dużej mierze do muzyki. Jakim brzmieniem chrakteryzuję się CA, jest zbliżone do HK255??

Stempel które modele Marantza, Denona są godne uwagi??

Z góry dzieki za pomoc

Oczywiście sprzęt używany w b.dobrym stanie jak najbardziej. Muzyka jakiej będe słuchał to jazz, hip-hop, myślę też że o podłączeniu do ampli gramofonu, więc poleci też jakaś klasyka z wosku. Brzmienie: ciepłe, lubię sporo bassu, ale bez przesady, nie zależy mi na dużej mocy (mieszkanie w bloku). Właśnie wyeliminowałem HK255/155, mam półkę w stoliku RTV wys. 160mm, nie zmieści się ,a z tego co czytam hk charakteryzuje się dźwiękiem który mógłby mi się spodobać.

A jak zagra CA azur 540R, ampli nie ma HDMI, ale mogę Vectre i ewentualny odtwarzacz HD (o którym myślę) podłączyć przez HDMI bezpośrednio do plazmy. Przeczytałem że to ampli się sprawdza w sytuacji gdy jest wykorzystywane w dużej mierze do muzyki. Jakim brzmieniem chrakteryzuję się CA, jest zbliżone do HK255??

Stempel które modele Marantza, Denona są godne uwagi??

Z góry dzieki za pomoc

Denon zaczyna się od 2xxx a Marantz 5xxx poniżej tych modeli nawet nie patrz jeśli chcesz słuchać na tym sprzęcie muzyki. Ważna sprawa to dobór kolumn! Jeśli lubisz ciepłe brzmienie to u mnie właśnie fajnie zagrał Denon AVr 3802 (kilku letni staruszek) w połączeniu z Wharfedale Diamond 9.5. Miał też wejście phono i analog 7.1 więc można podpiąć bluray z dobrym wyjściem analogowym i mieć dźwięk HD. Co do Azura to na ampli gra fajnie ale moim zdaniem ciepłego brzmienia to w nim nie uświadczysz.

Zdecydowałem się jednak na wzmacniacz stereo, kiedyś jak stane na nogi, to rozbuduje sprzęt o kino. Wychaczyłem mało popularny, jednak artykuły i testy na jego temat mnie przekonały - Music Hall a25.2. Teraz szukam kolumn, budżet to jakieś 1-1,5tyś. Myśle o podstawkowych monitorach audio, br2, ew jak się trafi okazja to bx2, rx2. Mam mało ustawne pomieszczenie i pomyslałem że owe kolumienki umieściłbym na uchwycie ściennym, z tym że te ostatnie mają bass reflex z tyłu, i boję się ze to może mieć niekorzystny efekt, co o tym myślicie?

Zdecydowałem się jednak na wzmacniacz stereo, kiedyś jak stane na nogi, to rozbuduje sprzęt o kino. Wychaczyłem mało popularny, jednak artykuły i testy na jego temat mnie przekonały - Music Hall a25.2. Teraz szukam kolumn, budżet to jakieś 1-1,5tyś. Myśle o podstawkowych monitorach audio, br2, ew jak się trafi okazja to bx2, rx2. Mam mało ustawne pomieszczenie i pomyslałem że owe kolumienki umieściłbym na uchwycie ściennym, z tym że te ostatnie mają bass reflex z tyłu, i boję się ze to może mieć niekorzystny efekt, co o tym myślicie?

Śmignij teraz na forum stereo i poradź się co dobrać do tego wzmaka.

kolego stempel , czy co niektóre marantze serii 5xxx to nie są przepakowane w nowy garnitur serie 4xxx? czy jakość tych z preout tak się zmieniła po zmianie opakowania? bo jeśli nie to są jeszcze do wyjęcia nówki 4002 ze wcale niezłym preout

kolego stempel , czy co niektóre marantze serii 5xxx to nie są przepakowane w nowy garnitur serie 4xxx? czy jakość tych z preout tak się zmieniła po zmianie opakowania? bo jeśli nie to są jeszcze do wyjęcia nówki 4002 ze wcale niezłym preout

Trzeba by przebadać konkretną serię bo pewnie, że jest to możliwe :-)

Należy pamiętać że modele te najtańsze ,najniższe modele nie wiele się różnią,moc na papierze ewentualnie zamiast 5,1 7,1.Nie są to wirtuozi.Z Marantzem jest tak że chyba bardziej zależy tej firmie na podtrzymaniu dobrej tradycji i opini niz np Yamaha.Zauważyć należy że to jedyna firma która nie zrezygnowała z pre-out nawet w najtańszych swoich modelach.Bardzo wazna sprawą jest dobranie odpowiednich kolumn.Wiadomo przecież ze amplitunery nie sa wydajne prądowo i że brakuje im pary, szcze gółów.Dobre kolumny mogą tu wiele zrobić.Tak więc pamietajmy o tym że kolumny to podstawa.

Autor wątku trochę komplikuje sobie życie. Wiadomo, że podstawowe, budżetowe amplitunery wszystkich firm można za psem rzucić. Tym bardziej jeśli chodzi o jakość tunera i przedwzmacniacza. A już do szału doprowadzał mnie potencjometr, którym trzeba się nakręcić jak głupi, żeby zdobić cokolwiek głośniej. Dlatego ponownie proponuję co już wyżej napisałem: Yamaha DSP-E800. Na allegro jest do wyrwania za kilkaset złotych. A jakością przewyższa nowe, przebajerowane wynalazki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.