Skocz do zawartości
IGNORED

KEF iQ30/10/60c - jaki amp i sub?

jacek1

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o porady przy założeniu, że:

mieszkanie w bloku, pokój o wymiarach 4x5m, fronty oddalone od siebie o 2,5m

proporcje użytkowania: 75% stereo (melodyjny rock, dużo instr. akustycznych), 25% KD (raczej koncerty i remastery w 5.1 niż filmy).

nie interesują mnie dodatki w stylu 3D, multistrefy, złącza iPod (choć wszyscy (?) je pchają do środka, więc chyba nie mam wyboru?).

1. czy potrzebny sub? Jeśli tak, to poproszę o sugestie w cenie do 2000.

Może REL T3? KEF C4 (dużo tańszy)?

Wolałbym suba bez głośnika skierowanego do podłogi, chyba, że przenoszenie basów przez strop do sąsiadów to raczej fikcja niż rzeczywistość?

Dyskotek urządzać nie będę.

2. myślę nad Denonem AVR-3311 lub 2311.

- czy nie wystarczy do takiego metrażu i takich frontowych monitorów Denon 2311?

- czy możecie zaproponować inną elektronikę? Onkyo? Cena do 5000.

Czytam fora, wypytuję sprzedawców, słucham, ale moje ucho dopiero się szkoli.

Dlatego nawet jeśli odpowiedzi wydają się Wam oczywiste - bardzo proszę o podpowiedzi.

Czytałem wątki o zbliżonej tematyce, ale raczej dotyczyły podłogówek niż podstawkowych kolumn.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/72923-kef-iq301060c-jaki-amp-i-sub/

Musisz kupic dobry sub ,bo te kolumienki basu nie maja wcale,miałem Q5 i je sprzedałem własnie z tego powodu brak basu.Poszukaj Kef 2500 mozna trafic używany w dobrych cenach.C4 nawet sobie głowy nie zawracaj.Co do elektroniki to raczej Yamaha i Marantz do kefów beda lepsze ewentualnie Onkyo 805,806,807.

Subwoofer KEF PSW 2500 (PSW2500) Ex demo

(numer 1279804117) I sprawa załatwiona 1500 pln

Poszukaj Kef 2500

Dzięki za info. Myślałem również o tym modelu.

Waham się jeszcze (może niepotrzebnie), ponieważ głośnik celuje w podłogę.

Jeśli mnie irytuje jak ktoś mi przez ścianę daje basem po uszach,

to sam też nie chciałbym uprzykrzać komuś życia.

Z drugiej strony, jeśli basy promieniują we wszystkich kierunkach,

to może nie ma zasadniczo znaczenia, w którą stronę pulsuje membrana?

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

SZANOWYNY PANIE DARIUSZU TROCHE BZDURY PAN PISZE I WPROWADZA LUDZI W BLAD !!!! KEF Q5 MAJA BASSU ,AZ ZA DUZO I DLATEGO MAM ZAMIAR KUPIC PODSTAWKOWE IQ30 BO MIESZKAM W BLOKACH WIEC NIE ZALEZY MI NA POTEZNYM BASSIE I SUPER NISKICH REJESTRACH !!!!! KEF Q5 PODLACZONE DO PIONEERA GRAJA WYSMIENICIE ROWNO BEZ WIEKSZYCH PODBARWIEN ,SREDNICA BOSKA SZCZEGOLOWA WYSOKIE SLICZNE CZYSTE NIEMECZACE ,WZMACNAICZ U MNIE GRA PRAWIE ZAWSZE NA DIREKCIE I BEZ ZADNYCH PODBARWIEN ,WSZYSTKO JEST WYROWNANE I NIGDY NIE ZABRAKLO BASSU ,NAWET BYM POWIEDZIAL ZE JEST GO ZA DUZO I DLATEGO WARTO POKOMBINOWAC Z CZINCZAMI ZEBY TROCHE WYCIAC NAJNIZSZE REJESTRY (NAZYWA SIE TO MODELOWANIE DZWIEKU),BO PROSZE PAMIETAC,FAKT ZE KUPIMY NP DOBRE KEFY I DOBRY WZMACNIACZ TO NIE DAJE NAM GWARANCJI NA DOBRE BRZMIENIE , POPROSTU KAZDA KOLUMNA POTRZEBUJE DOBRZE DOBRANEGO WZMACNIACZA KTORY MIMIMALIZUJE BRAKI KOLUMN ALBO ODWROTNIE I JAK SIE COS DOBRZE SPRZEGNIE TO MOZE BYC BARDZO DOBRY EFEKT ,JA TEZ NIE JESTEM MOZE SUPER WYBITNIE MADRY BO CALY CZAS SIE UCZE ALE DORADZE ZE KEFY PLUS PIONEER GRA WYJATKOWO LADNIE TO BARDZO DOBRE ZESTAWIENIE ,JEZELI KTOS NIE MA ZA DUZO KASY A ZA DUZO NIE MAM , WIEC W TAKIM PRZYPADKU POLECAM TEN ZESTAW ,PIONEER 400 ZL (MODEL PIONEERA NP OD A656 W ZWYZ SA TO PRZEPIEKNE WZMACNIACZE , A JEZELI KTOS MA WIECEJ KASY TO PIONEER 757 DUAL MONO TO JUZ SUPERANDZKI KLOCEK )PLUS KEF IQ30 Z DRUGIEJ REKI OKOLO 1200 ZL I MASZ GWARANCJE NAPRAWDE DOBREGO DZWIEKU, MIMO ZE NIE JESTEM BOGATY MIALEM JUZ DUZO KOLUMN BUDRZETOWYCH I WIEM JEDNO JEZELI BUDRZETOWE TO KEF !!!!!!!!I ZADNA YAMAHA PIANO CRAFT NAJWYZSZY MODEL ZADEN HARMAN KARDON ZA 3TYS NAWET NIE PODSKOCZY ,CHODZ NA JAKIMS FORUM PISALI ZE PIANO CRAFT GRA SUPER I ZE NIE ZLOZY SIE LEPSZEGO SPRZETU W TEJ CENIE DLA MNIE TO BZDURA !!!!!!!!!!!!WLACZALEM PIANOCRAFT WIELOKROTNIE I ODRAZU CO SLYSZE TO BALANS TONALNY PRZESUNIETY NA WYZSZE REJESTRTY ZE MIMO ZE GRA TO LADNIE CZYSTO MNIE BY ZMECZYLO PO 2 DNIACH SLUCHANIA .JACEK NIE POLECAM CI PODLOGOWEK MIMO ZE SA LEPSZE NA BASSIE BEZ DWOCH ZDAN ALE DO BLOKOW SA ZA MOCNE DLATEGO POLECAM CI MADRZE KUP DOBRE MONITORY TE IQ30 SA LEPSZE NIZ Q5 MIMO ZE NAPEWNO Q5 BEDA MIALY LEPSZY BASS W IQ30 MASZ LEPSZA SREDNICE I LEPSZE WYSOKIE O DUZO BO TO NOWSZA WERSJA KTORA JEST NAPEWNO LEPSZA !!!!!!POZDRAIWAM

Panie kolego nikogo nie wprowadzam w bład.Po drugie o czym pan pisze kolega wyzej pisze o kinie domowym ,a nie o wzmacniaczu stereo.Takie Pioneery jak pan tu pisze to graja efekcjarsko i meczoco,nie ma znaczenia czy graja one z Kefami ,czy np Altusami zawsze narobia kupe hałasu i to tyle.Co do samych kolumn to wiem co pisze bo miałem je razem z Cambridge Audio Azurem 640 i było bardzo słabo.Kolumny nadawały sie do klasyki,i troche jaazu,pozostałe gatunki muzyki praktycznie nie grały sama góra.I to na tyle,napewno nikogo nie wprowadzam w bład bo to nie tylko moja opinia ,głuchy nie jestem,a tak jak napisałem wczesniej nie ma znaczenia jakie kolumny podłaczy sie pod te Pioneery zawsze bedzie głosno i basowo,nadaje sie to na dyskoteki.Bo w domu to raczej nie polecam.

EH ZOBACZ ZNOWU GADASZ BZDURY , JA TEZ KIEDYS MIALEM ZLE ZDANIE O PIONIERZE BO MIALEM KIEDYS SLABE KOLUMNY NO I PIONEERA I GRALO SLABO ,PO JAKIMS CZASIE POSZEDLEM DO KOLEGI ,KTORY MA 3 MODELE PIONEERA A757 DUAL MONO , A91 D - CZYLI NAJWYZSZY MODEL PIONEERA KTORY JEST CIEZKI DO ZDOBYCIA A JAK JEST TO KOSZTUJE 3TYS I SIE O NIEGO BIJA I WLASNIE MA KEFY Q5 GRA TO PRZEPIEKNIE SILA JAK Z LAMPY DYNAMIKA KONTROLOWANY BASSS PIEKNY CIEPLY MOCNY NIE ROZMYTY ,WIEC SZANOWNY PANIE NIE CHCE CIE UTWIERDZAC ZE PIONEER MA SUPER SPRZETY TYLKO TRZEBA JE DOBRZE ZESTAWIC GRAJA MOCNO , SZCZEGOLOWO PIEKNA PRZESTRZEN , NIE PODBARWIA , NAPEDZI KAZDE KOLUMNY , GRA BARDZO CZYSTO ,DOBRA DYNAMIKA , PIEKNY WYGLAD ,NIE BRAKUJE MU MOCY NIGDY BO MA PORZADNE TRAFO ,WIEC NIE WIEM CZY JESTES GLUCHY CZY NIE , RACZEJ SMIEM TWIERDZIC ZE ZLE DOPASOWALES DO KEFA WZMACNAICZ JAK PISALEM WCZESNIEJ PIONEER PLUS KEF TO SUPER ZESTAWIENIE , BO KEF POTRZEBUJE PRADU KOLEGO PRADU , ZEBY TO PORZADNIE ZAGRALO POTRZEBUJE MOCY A NIE DOBREJ JAKOSCI PIERDZIAWEK , JA ROZUMIEM ZE ROTEL CAMBRIDGE MAJA DOBRE WZMACNIACZE NIESTETY NIE DO KEFA ,A JEZELI UWAZASZ ZE PIONNEER WRZESZCZY TO GRATULUJE NAWET NIE PISZ TU TAKICH BZDUR , BO JAK PODLACZALES 10 LAT TEMU PIONNERA DO ALTUSOW TO PEWNIE ZE TAK BYLO , A PODLACZ PIONNERA TERAZ POD SREDNIEJ KLASY KOLUMNY NP TANNOY, KEF,WTEDY ZOBACZYSZ CO MA PIONEER A CZEGO NIE MAJA INNE , GENERALNIE JEST ZASADA TAKA KAZDY WZMACNIACZ JEST DOBRY TYLKO TRZEBA GO DOBRZE ZESTAWIC (OCZYWISCIE TRZEBA BRAC PULAP CENOWY ) A TWIERDZENIE ZE COS JEST DO DUPY SWIADCZY O TWOJEJ MIZERNEJ WIEDZY ,MIESZKAM W CZESTOCHOWIE JEZELI MASZ BLISKO ZAPRASZAM NA ODSLUCH DO MNIE MAM KEFA IQ30 I PIONNERA 656 MARK2 COS PIEKNEGO I NAWET TE MOJE MONITORY MAJA DUZO BASSU , A JEZELI CHCESZ USLYSZEC Q5 KTORE MA MOJ KOLEGA POJEDZIEMY I DO NIEGO MAM AUTKO MOGE CI ZAPREZENTOWAC CO POTRAFI Q5 Z PIONEEREM !!!!!! PODAJ MEILA POKAZE CI TO CO ON MA JAKI ZESTAW I UWIERZ MI GRA TO SLICZNIE !!!!!!!!ALE POGADAC MOZEMY ZAWSZE TO JAKIES ZABICIE CZASU ;)

Szanowny kolego nie musi pn pisac drukowanymi literami aby ktos chciał to czytać Co do Pioneera to nie twierdze że to lipa,ale nie pisałem tu o modelu A91 lub jakims podobnym,lecz o tych podstawowych starszych 616,757,656 itd itp.Nic szczególnego.Podłaczałem pod nie B&W i jakos nie porwało mnie to.Tak na marginesie to temat do watku STEREO i tam pewnie by kolege wysmiali.

Szanowny kolego nie musi pn pisac drukowanymi literami aby ktos chciał to czytać Co do Pioneera to nie twierdze że to lipa,ale nie pisałem tu o modelu A91 lub jakims podobnym,lecz o tych podstawowych starszych 616,757,656 itd itp.Nic szczególnego.Podłaczałem pod nie B&W i jakos nie porwało mnie to.Tak na marginesie to temat do watku STEREO i tam pewnie by kolege wysmiali.

Druga sprawa nie chce sie przy tym fatku spierać o jakies Kefy.Kolega zapytał o sub i dostał odpowiedz,jemu tez pewnie brakowało basu i to pewnie rozwiaze mu problem.Kefy z serii Q 3,4,5 nie mają basu Q7 jest juz lepiej ale to wieksza kolumna i inne głosniki.I na tgym koncze.Pozdrawiam

Proszę nie pisać dużymi literami. Jest to nieczytelne!

Proszę stosować akapity aby polepszyć czytelność bloków tekstu.

A teraz do rzeczy.

Wspomniane Kefy rzeczywiście nie mają niskiego basu. Niezbędny więc jest subwoofer + właściwa regulacja odcięcia na ampli.

Co do wzmacniaczy. Nie sądzę aby wspomniane wzmacniacze w jakiś istotny sposób różnicowały brzmienie w przedstawionej konfiguracji.

Podsumowując: najpierw dobre zespoły głośnikowe potem jakiś wzmacniacz.

Serdeczne dzięki za podpowiedzi.

Zafiksowałem się na KEF'y iQ30 i sub REL.

Ponieważ nie lubię wydawać pieniędzy na coś, co nie zostanie w 100% wykorzystane, kierowałem się następującą, pokrętną logiką:

1. nie po to kupuję suba, żeby go włączać tylko przez 25% czasu użytkowania zestawu, tj. gdy słucham/oglądam w 5.1.

2. w związku z tym poszukam dobrego suba zarówno do 2.1 jak i do 5.1.

3. jeśli kupię dobry sub do 2.1, to po co mam płacić za podłogówki (np. KEF iQ70).

4. więc kupię monitory, podłączę dobrego suba i będę miał "wirtualne" podłogówki :)

5. nawet jeśli muszę dokupić podstawki do monitorów, to i tak zaoszczędzę ok. 1500 zł, które wydam na płyty, tańce, hulanki, swawole

i oczywiście magiczne kable po 500 zł/m :)))

Przypominam, że metraż pokoju to 20m2 i raczej zatwardziały ze mnie PinkFlojdowiec niż fan drum'n'basu :)

A moje wynurzenia są spowodowane tym, że cały czas mam zagwozdkę, czy jednak nie pójść w podłogówki...

Tylko wtedy być może trzeba by kupić osobnego wzmaka i podłączyć pod pre-amp, żeby to jako tako grało w stereo...

Jakieś przemyślenia Szanowni Forumowicze by może mieli na temat tego egzystencjalnego problemu ?

Pozdrawiam.

PS. Dołączam się do apelu, żeby nie używać CAPS-LOCKA. Czyta się takie posty jakby ktoś krzyczał, nawet jeśli intencje ma szlachetne :(

• 2 miesiące później...

taki bzdur dawno nie slyszalem ze kefy nie maja bassu , moze chlopie podlacz lepszy wzmacniacz a nie grasz na jakims syfie i mowisz ze kefy nie maja bassu , na innym forum jak to napisalem ze jeden napisal bzdure a drugi go poparl i tyle , tacy jak wy laicy poprostu pisza mylace wiadomosci !!!!!! jezeli kef nie ma bassu q5 zapraszam do mnie czestochowa !!!! mam pioneera a91d + cd pd 75 teraz pd93 + kef q5 gra to przy uzyciu przycisku direkt ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.