Skocz do zawartości
IGNORED

SBLive i szarpanie dźwięku

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś się spotkał z takim problemem ?

Mam yamaszkę 440 , dzwięk z kompa przez SBLive i kabel coaxialny. Mam programik ac3filter. Jak ustawiam dźwięk na np. stereo albo dolby to idzie bez zarzutu, natomiast mam problemy jeśli przełączę na SPDIF. Yamaszka pięknie wykrywa dźwięk, przełącza się na dolby digital, ale dźwięk czasami jest "szarpany", tak jak by się zacinał.

Co może być ?

https://www.audiostereo.pl/topic/7293-sblive-i-szarpanie-d%C5%BAwi%C4%99ku/

Czesc nie pooge CI narazie w problemie bo jeszcze ampa nie mam, ale mam od Ciebie pytanie czy jak podlaczyles kompa z ampliunerem jaki dzwiek jest w mp3 w filmach?? czy jest on fajny?? bo kazdy tutaj z "audiofilow" mowi mi ze jestem glupi podlaczajac amplituner z glosnikami za 6000 zł do kompa. Mam karte Audigy, a amplituner narazie chce kupic i myse ze bedzie t oharman/kardon avr430 - oczywisice z USA za polowe ceny + kolumny b&w serii 300 :-)

Avathar, nie jesteś głupi. Podłącz naprawdę dobre słuchawki do gniazda w karcie i posłuchaj - dźwięk z komputera generalnie nie zasługuje na opinie, którymi jest przez audiopurystów traktowany. A divxy w DD 5.1 wymiatają, i to nierzadko skuteczniej niż co poniektóre niedopracowane DVD. W głośnikach do kina ulokowałem około 7000 zł i choć się wysilam, jakoś nie słyszę tej przesterowanej papki, o której piszą niektórzy... A to, co słyszę, dostarcza bardzo miłych wrażeń.

Spilner

Jak nie slyszyl papki przy dzwieku z kompa, to czy jestes pewny ze slyszysz roznice miedzy glosnikami za 4000 i 7000. ? :D

Tak powaznie to rozumiem ze masz jakas bardzo profesjonalna kartę dzwiekową a temat dotyczy sblive...

Rozczaruję cię - mam właśnie sblive, i choć najlepiej gra, kiedy w ogóle nie gra (jak chociażby przy AC-3 wypuszczonym cyfrowo) to wciąż jako najtańsze źródło dźwięku w systemie, które w dodatku odtwarza głównie materiał skompresowany, spisuje się doskonale.

BTW - należę do ludzi, którzy największy nacisk kładą na neutralny wzmacniacz i dobre głośniki w zestawie, a źródło w dalszej kolejności. Z marnych głośników nigdy nie usłyszy się wiele, natomiast to samo źródło podłączone do lepszych kolumn może rozwinąć skrzydła w sposób przekraczający wszelkie oczekiwania. Wypożycz sobie chociaż B&W DM603 S3 albo coś porównywalnej klasy i podepnij do tego pianocrafta, zobaczysz jak ci się horyzonty rozszerzą.

Elfan ty jests audio glupkiem, a ja informatykiem wiec sprzet kompterowy mam taki o jakim Ci sie nie sni - nawet bys go nie umial wlaczyc hahaha. A moniotor mam drozszy od Twojej Yamahy hehehe. No ale nic specjalnie do filmow wyciagne stary 14 calowy monitorek oczywiscie monohromatyczny.

Że sblive jest najtanszy to jest najtańszy to sie z chęcia zgodzę a nawet pieczątkę przybiję. Ale ty piszesz ze nie slyszysz papki - otóz ja na pianocrafcie slyszę ją doskonale czegokolwiek by to mialo dowodzić. Dlatego szczerze mowiąc myslalem ze zartujesz - niepotrzebnie uderzasz w te polagresywne tony tylko dlatego jak sadze ze rozmawiasz z "zielonym" posiadaczem miniwieży. Rozumiem ze anonimowosc wymusza pewne zachowania ale to nie powod do braku szacunku tylko dlatego ze sie ma od kogos lepszy sprzet.

Co do tego jakie "rozszerzanie mozliwości źrodla" daje podlaczenie dobrych glosnikow do sbliva nie bede sie spieral - proponuje zebys tu pobushowal to zobaczysz jakie sa opinie.

A co do podlaczania do pianocrafta to niestety ograniczaja mnie warunki lokalowe - nic lepszego mi sie nie oplaca wstawiac. Jak se podlacze cos lepszego to pogadamy...

Wybacz jeżeli zabrzmiało to za ostro - taka pora :-) Słabe źródła podzielić można na dwie kategorie: na takie, które można nagłaśniać lepszym sprzętem i w najgorszym razie mieć za mało szczegółów i wąskie pasmo - oraz na takie, których w żadnym wypadku podłączać pod nic ambitnego nie warto, bo mają jakąś paskudną drażniącą manierę, którą drogi sprzęt tylko uwypukli.

SB Live 5.1 z całą pewnością słabym źródłem jest. Regulator barwy chętnie podbija bas najmocniej przy 35 - 40 Hz, poniżej niewiele słychać. Średnica nie skrzy się zbyt wieloma szczegółami. Słabsze mp3 odtwarzane przez coaxial mają zniekształcenia na górnym skraju pasma, przez to nieszczęsne resamplowanie wszystkiego do 48 kHz. Jednocześnie jednak jest to karta, które oferuje czyste, dynamiczne i przestrzenne brzmienie bez przebarwień, wsparte mocnym basem, i w połączeniu z dobrym sprzętem daje bardzo miłe dla ucha rezultaty, mimo że jest tak śmiesznie tania.

Avathar czemu mnie obrażasz przecież ja Cię nie obrażałęm tylko grzecznie zapytałem?? i nie chwal się już tak bo kretyńskie to jest strasznie!!! myślisz że super drogi monitor zapewni super obraz??albo super drogi komputer!!! człowieku komp to nie kino domowe i musisz zdać sobie z tego sprawe,ja pytając się o monitor zwracałem uwagę na przekątną ekranu a nie jakiej jakości on jest ? no chyba że ty na kompie pracujesz na monitorze 30 calowym to już inna sprawa.POZDRO

W tej sytuacji wypada mi sie zgodzic - poza tym ze potraktowales mnie typowa audiofilską mamałygą :D.

Nie ukrywam jednak ze jak na razie moje doswiadzenie prowadzi do przeciwnych wnioskow - niestety im wyższa klasa calego zestawu tym bardziej obnażana jest niedoskonałość źrodła. No ale patrząc nieśmiało w twoj profil - to kto wie, moze i masz rację.

A pora jest iście wampirza.

daj sobie spokoj z SB Live, lepiej bys zrobil kupujac sobie ESI Waveterminal 192L lub Terratec EWX 24/96 albo cos z firmy E-mu lub M-Audio. nara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Soundworx

Nie wiem gdzie tu wyczytales ze ktos chce jakas karte kupic :D

A co do pomyslow kupowania kart za 1000 zl i wiecej to trzeba brac pod uwage ze w wiekszosci odtwarza sie material potraktowany silna kompresja stratna - nie wiem czy taka inwestycja jest rozsadna. A jak sie ma pliki wave albo dvd to i tak niezbedne jest zewnetrzne zrodlo.

Hmm. Wybacz jesli sie niezrozumielismy ale jak na razie nie szukam tutaj pomocy a do watka trafilem przypadkiem :D. To był raczej głos w dyskusji niz głos wołającego na puszczy. Ale jak bedę czegos potrzebował to zapamietam adres :)

Pozdrawiam

Ale skoro juz jesteśmy przy kartach dzwiekowych to jezeli znasz cos dobrego w cenie do 500 zł to chetnie poznam nazwe tego produktu i umieszcze w notesiku. Z gory dziekuje. Jako ze jestem skazany na polaczenie analogowe najistotniejsza jest chyba jakosc wyjscia, konwerterow itd.

Karty nie mam zamiaru zmieniać, sprawdza się bardzo dobrze, w dodatku mam jakąś wersję tego ze złotymi złączami, więc nie narzekam. Jak puszczam dźwięk z dvd lub divx w ac3, to yamaszka pięknie wykrywa wszystko. Problem w tym, że dźwięk mi się zacina, zmieniałem kodeki, wywalałem oprogramowanie, nic nie daje. Może wina procka - amd dureń 600.

Kubek

Z pytaniem czy to nie jest wina procka to nienajlepiej trafileś :)

Ale jezeli problem dotyczy ogladania filmow dvd to taka przyczyna szarpania sie dzwieku jest najbardziej prawdopodobna. Decodowanie dvd bardzo obciaza procesor -ale jesli "zacina sie" przy np. zwyklych mp3 tp przyczyna na pewno jest inna!

hmm ok wiec do 500zł nic ciekawego sie nie wymysli choc rozsadna propozycja jest tu Sound Blaster Audigy 2 ZS za ok. 570zł jest kompatybilna z DVD-Audio jak i posiada bardzo niskie opóźnienia (latency) dzięki wydajnym sterownikom ASIO 2.0. oraz wspiera cyfrowe systemy Dolby Digital EX oraz DTS-ES, THX. szerszy opis znajdziesz na stronie

Ukryta Zawartość

jesli szukasz co profesjonalnego to proponuje M-Audio Audiophile 2496 lub E-mu 1820. co do szarpania to prawdopodobnie chodzi tu o tzw. przerwania IRQ zobacz w systemie co ci na jakim kanale siedzi. procek tu nie ma co do gadania chyba ze masz nizszy niz 1GHz. nara

Ukryta Zawartość

sciagnij sobie ten program:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Soundworx

Karta dzwiekowa jest mi potrzebna tylko i wylacznie do odsluchu; nie wiem czy i na ile lepsza jakosc zapewniaja profresjonalne produkty. Cene ograniczam do 500 z powodow ktore podalem powyzej - za 1000 mozna juz kupic calkiem niezly odtwarzacz , ktoremu zadna karta komputerowa nie dorowna, poza tym kompresja, zaklocenia elektromagnetyczne itd. Uwazam ze wiecej sie nie oplaci wydac. W kazdym razie dzieki za pomoc.

Kubek takiej konfiguracji jak twoja uzywaja dziesiatki ludzi napewno jest jakies racjonalne rozwiazanie, jesli nic nie jest uszkodzone.

pozdrawiam

Nie jest uszkodzone, dźwięk słychać, tylko jak w kodeku przełączę wyjście na spdif to przerywa i szarpie co jakiś czas, wogóle nie da rady oglądać. Czasami się zdarzy że przez chwilę idzie dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.