Skocz do zawartości
IGNORED

SBLive i szarpanie dźwięku

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

Kombinowałem z kodekami, ustawieniami i wymiękam. Zajrzałem i dokładnie moja SBLIVE się nazywa SBLive! Value. Czy to jest powodem ? Czy koniecznie muszę zmieniać kartę na jakieś audigy albo hercules fortissimo ?

Nie wdając się w dyskusję na temat sensu używania karty dźwiękowej jako źródła dla lepszego sprzętu, chcę zaproponować coś, co może Ci rozwiąże problem. Zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ściągnij ten sofcik, przeczytaj readme.rtf (bardzo przystępny i konkretny opis problemu synchronizacji odtwarzania dźwięku i obrazu przez directshow) i wypróbuj. U mnie rozwiązało to problem z zawieszaniem się obrazu przy oglądaniu divxów ze ścieżką ac3 wypuszczaną prosto na spdif out (karta SB Audigy - jakiś OEM). Reclock stanowi alternatywny zegar do synchronizacji odtwarzania, który może być oparty na zegarze z karty video lub płyty głównej zamiast zegara karty dźwiękowej, który w przypadku soundblasterów potrafi się zachowywać dziwnie.

A co do jakości kart, to sam chętnie wybrałbym jakiegoś Terrateca zamiast SB, ale one mają tylko wyjścia optyczne (coaxial jest w jakimś b. drogim modelu) co u mnie wymagałoby przewlekania przez kilka ścian kilkunastu metrów światłowodu (raczej niewykonalne i drogie) lub zakup konwertera (kolejne koszty). Do sporadycznego puszczania mp3 i divxów Audigy wystarcza a do bardziej "poważnych" formatów tylko sprzęt stacjonarny oczywiście.

pozdrowionka

pinkdotR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

No niestety, prawdopodobnie kicha z tego. Wysłałem maila do creativa i z jakąś babką sie dogadałem, wyjaśniła mi że karta SB Live ma próbkowanie dźwięku 48 Khz, a moja Yamaszka 440 ma 96 Khz , i że to może być problemem. Czy według was muszę kupić Audigy ? czy może jest jakiś sofcik co mi to ruszy w końcu

Ja również mam SB Live 5.1 i z yamahą 440 działa bezbłędnie po coaxialu na najgorszym kablu jaki może być. Stawiam że chodzi tu o to że karta to wersja value, musisz przetestować na jakimś pełnym Live 5.1.

Ok, to jeszcze jedno pytanie, bo u mnie też działa bez pudła, dopóki nie włączę w ac3config dźwięku przez SPDIF, jak jest cokolwiek innego, to działa. Czy macie ustawiony dźwięk przez SPDIF ???

Kubek - ja nie widzę innej możliwości, to ta karta musi coś chrzanić z sygnałem ac-3 na SPDIFie. Na licytacjach allegro Live 5.1 oscyluje teraz w okolicy 25-100 zł. Zmień tą kartę, i będziesz miał z głowy. Bo rozumiem, że nie masz jej od kogo pożyczyć, żeby sprawdzić? Możesz zrobić jeszcze jeden test - niech ktoś cię odwiedzi z komputerem; włóż mu swoją Value i sprawdź na jego sprzęcie.

Powinny pomoc najnowsze Via4in1 z viaarena.com. Jesli nie pomoga, to start->uruchom->regedit.exe i tam:

HKLM->SYSTEM->ControlSet001->Control->CreativeTech->Emu10kx->DriverSettings->Wave->Pin#0000000X->Wartosc Turbo zmien z 1 na 0 i restart systemu. Bedzie gicio.

U mnie też dźwięk szarpał. Pomogło przeinstalowanie systemu, potem najnowsze stery, potem ustawienie we właściwościach creativa sppdif i odznaczenie dekodowania ac3. Też mam yamaszkę 440 i live tyle że pełnego nie value. Ale jeżeli chodzi o cyfrowe wyjście to powinno być wszystko tak samo.

Wysyłam cały czas maila do obsługi technicznej creativa, proszę co mi przesłali :

Jest mozliwosc uzyskania dolby digital z Pana karta ct 4760. Natomiast

to co ktos napisal ""włóż mu swoją Value i sprawdź na jego

sprzęcie"

nie jest prawda, bowiem sb.live value nie posiada wyjscia cyfrowego i

nie ma mozliwosci uzyskania dolby digital z ta karta.

Prosze przetestowac karte z innym zestawem glosnikowym, ktory posiada

ac3 dekoder.

Czyli rozumiem że Ty masz wyjście cyfrowe w twoim live?

Jeżeli tak to sprawdź czy w palnelu sterowania creativa masz włączony sppdif i czy jest oddznaczone dekodowanie ac3 przez live (w Twoim przypadku dekodować sygnał ma yamaha), no a potem spróbuj włączyć w filtrze ac3 sppdif. Ewentualnie zainstaluj sobie cały pakiet kodeków np. Gordian System Knot pack 1,6. Wcześniej odinstaluj to co masz.

Zawsze zostaje Ci jeszcze spróbować podłączyć livea z yamahą za pomocą wyjść dyskretnych. Wtedy dekodować dźwięk będzie musiał live a w jego ustawieniach musisz wybrać zestaw głośników 5,1.

pzd.

hmm, no to rybka jak mówi moj kolega

osobiście w takim wypadku zacząłbym od postawienia systemu na nowo, czyli format dysku, postawienie systemu (a właściwie to jakiego używasz?), potem instalacja najpotrzebniejszych sterowników, czyli grafika, no i stery do livea, acha powyrzucałbym wszyskto co masz, czyli modem, sieciówkę czy cosik jeszcze, minimum sprzętu. No i instalacja nowych sterowników, też jakieś minimum, byle tylko jakiś film odpalić.

No i wtedy się zobaczy. Przypuszczam iż masz coś skopane w filtrze ac3, jeżeli tylko w filmach dźwięk się wysypuje :). Trochę zabawy. Raczej problem nie leży po stronie karty bo dźwięk cyfrowo wypuszcza, trochę pracy Cię czeka.

Powodzenia życzę. Musi sie udać, instaluj rózne stery.

Acha, ja zainstalowałem sobie kiedyś z ciekawości steowniki kx do livea, i w tym momenice ampli przestał rozpoznawać format dźwięku, cały czas wyślwieltał stereo i pcm. Dopiero przywrócenie orginalnych Creatiwowskich spowodowało powrót do normy, chociaż szkoda live na kx-ach chodził głośniej.

Kubek, a próbowałeś oglądać filmy przez np. Power DVD? On ma własny soft do obsługi SPDIFa, nie korzysta z filtra AC-3 ani innych kodeków, i też wypuszcza AC-3 przez coaxial. Co prawda do oglądania DivXów się nie przyda, ale jeżeli zadziała - przynajmniej wiesz, że kartę masz w porządku.

A co do cytowanego przez Ciebie maila z Creative, to ja się gubię. Pisałeś, że masz SB Live Value... i co, oni twierdzą że ta karta w ogóle nie ma digital out?

Więc próbowałem na windzie 98 i 2000. to samo na obu. Gra, ale przerywa.

PowerDVD - to samo, inne codeki też tak samo.

Ustawienia w ac3 filter - próbowałem różne kombinacje , nic.

Ustawienia w rejestrze - to co ktoś podpowiedział - też nic.

Odnośnie tego maila do creativa, baba źle opisała. Moja karta to CT 4760 - to jest SB 1024 - platinum, a ona się zasugerowała wersją Value. I odnośnie tego też dziwna sprawa bo po instalacji sterów ze strony creativa, moja karta widnieje jako "SB Live Value". Może tu jest jakaś kicha ???

Hmm. Instaowałeś Win2000 to może spróbuj zainstalować win xp profesional. Tylko nie instaluj żadnych sterowników do Creativa na windosowskich u szwagra bardzo ładnie live chodzi i to na dodatek ta wersja live co Ty masz. Spróbuj jeszcze tego, jeżeli dalej dźwięk będzie szarpał (a ciekawe że tylko w filmach) to pozostałoby wymontować kartę i udać się do jakiegoś kumpla coby sprawdził ją na innym kompie, albo pożyczyć sie jakiegoś innego live i sprawdzić ją u siebie.

Niemniej ciekawe, napisz czy coś zdziałałeś.

Pozdrawiam.

Najgorze że kombinowałem i kombinowałem i już się da słyszeć dżwięk ;) Na początku było samo piszczenie i trzaski, a teraz w większości to dźwięk poprawny, ale nadal trzeszczy niestety.

Niewiem cos ty tam nakombinowal ale cos sknociles, ja mialem sb live! value 4.1, poscilem do yamahy 430 digitalem i ac3 i dvd pelne 5.1 i 6.1, DTS itp i wszystko chodzilo czysto i elegancko, ja bym raczej sie spytal jaki masz kabel ?? moze sam go zlozyles ?, albo twoja karta ma jakis defekt, choc, ostatnio zamienilem mojego sb na zintegrowana 5.1 na plycie MSI. Przerywalo tylko na filmach 5.1 , obojetnie co to bylo, divix czy dvd, ale tylko jak poscilem dzwiek 5.1, przy nowszych sterownikach okazalo sie ze napisali ze wyjscie cyfrowe, coaxialne i optyczne obsluguje tylko 2ch, a tydzien temu sciagnolem nowsze sterowniki i nadal pisze ze z spdif tylko 2ch, ale nagle dzwiek 5.1 z dvd i divixa chodzi ok, bez zajakniecia

Kabel mam chyba ok, kupiłem taki na allegro za 30 zł. Ze jednej coaxialny a z drugiej mini chinch, i kabel jest ok, bo gra wszystko, a dopiero jak włączę SPDIF w kodeku audio - obojętnie jakim, bo próbowałem już kilku. Kombinować oczywiście że kombinuję bo chcę żeby mi to wreszcie zagrało. Próbowałem kodeków do audigy, ostatnio zainstalowałem jakieś sterowniki "kxproject", ale w nich nic nie ma

No i dostałem odpowiedź z creativa :

"Dopoki karta nie bedzie przetestowana z innymi glosnikami nie bedziemy

wiedziec po ktorej stronie lezy problem. Jak juz pisalam probkowanie

powinno byc takie same po obydwoch stronach (digital out i digital in)."

Kubek myślałem że już znalazłeś rozwiązanie - kawał czasu.

To mi bardziej wygląda na problem komputerowy niż audio - prawdopodobnie chodzi o ustawienia bufora dla slotu PCI. Spróbuj włożyć kartę do 4 slotu licząc od góry.

A jak nie pomoże to napisz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , do działu ELEKTRONIKA.

To najlepsze w kraju forum komputerowe, jestem przekonany że znajdą jakieś rozwiązanie.

I spróbuj tego 4tego slota. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Niepamietam czy zmieniales juz karte ?? Sproboj z inna, bo ja mialem tez ECS`a i nie nazekalem na niego , teraz mam Microstara i nadal jest dobrze, z ta roznica ze uzywam zintegrowana, ja ci powiem ze jak mialem kabel to robilem go sam z 4mm2 alpharda , a koncowki pozlacane , takie sredniej klasy, no ale to trzeba tz umiec robic, a raczej troszke wprawy bo jak czasem widze te spaprane kable jakie czasem mozna kupic to szkoda gadac !!! No nic zycze powodzenia, bo wiem ze to idzie zrobic, znajomy ma yamahe rxv640 i live! 1024 , co prawda elektryka u niego mizerna ( jest hydraulikiem) ale kabel sobie zrobil i mu dziala

sms, nie wymieniałem karty, nie mam od kogo rąbnąć. Mam live 1024 i kabelek z allegro, ale kabel działa bo jak nie przełączam w ac3configu na spdif to działa ok. A moja karciocha taka piękna, ze złoconymi końcówkami ;).

• 4 miesiące później...

odświerzam wątęk ponieważ mam podobny bardzo dziwny problem :)

jestem świerzym posiadaczem Denona 1804 oraz DVD pioneera 575, jak na prawdziwego audofila przystało chciałem wykorzystać max mozliwości tego amplitunera - wymyśliłem więc że podłacze dźwięk z karty muzycznej (Creative Live 5.1) poprzez SPDIF

nie miałem od razu jednak odpowiedniego kabla, więc posłużyłem się zwykłym kablem mini jack-2x RCA, w mixerze przełączyłem na "digital" i ładnie grało, ale szybki test głośników pokazał (do amp. podłączone mam 4 głosniki - przód i tył) że coś jest nie tak - "odezwały" się TYLKO przednie głośniki "front left, front right" (oczywiście w opcji Pro Logic II) - już to mnie zaniepokoiło, metodą prób i błedów podłaczyłem drugie (dotąd wiszące łacze RCA) do wejścia cyfrowego w amplitunerze i odezwały się znowu przednie głośniki amplitunera, choć w momencie kidy powinny odezwać się tylne - "rear left, rear right" (czyli jak gdyby drugi kanał?? chociaż przecież SPDIF charakteryzuje sie jednym kanałem - o czym świadczy mono mini jack) w tym momencie zgłupiałem, dodam również ze amplituner nie wykrywa Dolby Digital w zadnej konfiguracji

od razu uprzedze dodatkowe pytania i dodam ze zrobiłem sobie (żeby nie inwestowac bezsensownie) standardowy (choć słabej jakości) kabel /mini mono jack - RCA/ i tak jak poprzednio, odezwał sie tylko jeden kanał (głośniki przednie)

o co chodzi?? i dlaczego nie chce mi to działac :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.