Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E90 czy Radiotehnika S-400-M

arcam-a32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do kupna kolumn do mojego Arcama FMJ A32.

Do,że tak powiem boju stanęły znienawidzone przez część forumowiczów JBL E90 oraz mało znane w Polsce Radiotehnika S-400M produkowana w Łotwie.

Słucham muzyki dance,elektronika i czarny rap.

Pokój 25mkw.

I co koledzy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/73138-jbl-e90-czy-radiotehnika-s-400-m/

Jak bym słuchał to bym wybrał i nie pytał ;-)

To mówicie,że JBL do mojej muzyki to nie będą dobre?

Potrzebuję mocnego dynamicznego basu.

Mam obecnie Maestro II 180 i może i schodzą nizej,ale nie maja za to tego mocnego uderzenia.

Zresztą mało jest nagrań w mojej muzyce poniżej 45 hz

Cerwin Vega!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeszcze jakieś propozycje?

Dlaczego JBL E90 są do niczego do mojej muzyki?

Moze mi ktoś wyjaśnić>

Przecież maja dynamikę i twardy mocny bas,ale i tak nikt nie poleca hm...

Czy ktoś słuchał tych JBL E90 na porządnym wzmacniaczu stereo a nie na amplitunerach KD?

Czy ktoś wie jaka najniższą impedancję mają te E90.

Piszę 8 ohm,ale ciekawe jakie jest minimum bo w E80 bodajże 3.4 ohma

don111 co Ty polecasz?

Tylko nie maestro bo mam i jakoś nie podeszły mi :-)

Miękko,nisko,ale bez wykopu tak w 50-60 hz tak bym nazwał

Czy ktoś słuchał tych JBL E90 na porządnym wzmacniaczu stereo a nie na amplitunerach KD?

Czy ktoś wie jaka najniższą impedancję mają te E90.

Piszę 8 ohm,ale ciekawe jakie jest minimum bo w E80 bodajże 3.4 ohma

don111 co Ty polecasz?

Tylko nie maestro bo mam i jakoś nie podeszły mi :-)

Miękko,nisko,ale bez wykopu tak w 50-60 hz tak bym nazwał

Witam słuchałem JBL E90 na wzmaku Cambridge Audio Azur 740A + otwarzacz CD Arcam CD17,muzyka rock,jazz,klasyczna i hause.Dość dobra produkcja dzwięku: bas jest niski ciepły i przejrzysty nie męczy słuchu ale mało dynamiczny.Srednica daje dobrą scene i razem z basem jest ok.Wysokie są momentami zbyt ostre i przesycone.Przesłuchałem tego dnia trzy zestawy zdecydowanie miejsce I Monitor Audio seria BR6,miejsce II JBL E90 i wielka przepaść >>>>>>>>>>>>>>Jamo seria S606

W końcu jakieś konkrety.

Ja myślę,że JBL E90 potrzebuję odpowiedniego napędu,żeby pokazać na co te kolumny stać.

Czy wie może ktoś jakie jest minimum impedancji w JBL E90?

Ma ktoś może wykres przebiegu impedancji?

Model JBL-a JBL ES90 nie jest łatwym obciążeniem ze swoim 3-omowym minimum przy 100 Hz.

Ciekawe jak to jest w serii E90

E90 nie mają ciepłego basu, nie jest zaokrąglony ani soczysty jeśli tak to można określić

nie wiem po co się męczyć z jakimiś nie wiadomo jakimi wzmacniaczami do nich, szukać minimum impedancji jak najgorsza i tak na nich jest średnica (a raczej jej brak) i wysokie tony

jak szukasz tylko bardzo dużej mocy to lepszym wyborem będą Cerwin Vega VE12 (i tak grają lepiej od E90) lub Klipsch F3 a jak sporej mocy i nieco lepszej jakości jednocześnie to np Monitor Audio BR6, Magnat Quantum 607, czasem pojawiają się w okolicach 2k w sprzedaży

Cerwin Vega VE12 no cóż moja druga połowa nie akceptuję wyglądu tych kolumn ;-)

E90 pytam bo trafiła mi się okazja kupić za dobrą cenę w idealnym stanie,ale nie rezygnuję z podpowiedzi innych kolumn.

Klipssch F3 mają dużą efektywność,ale cena to około 3000zł to ponad połowa za które mam JBL

Próbowałem napędzać E80 wzmacniaczem stereo Marantza - nie miało to z prawdziwym stereo kompletnie nic wspólnego. Bas bez kontroli, średnicy brak, wysokie płaskie i przerysowane, o scenie można zapomnieć.

E80 podobno są więcej wymagające od wzmacniacza bo impedancja schodzi do około 3.4 ohm?

Co to za wymagania? Jak kolumny schodzą poniżej 2 ohmów to dopiero zaczyna się problem (dla niektórych wzmacniaczy oczywiście). Inna sprawa, że zależy jeszcze jak ten przebieg impedancji wygląda w całym paśmie. Tak czy inaczej, seria E JBLa to moim zdaniem nie są wymagające kolumny.

A jaki Marantz?

Nie pamiętam. Jakiś niższy model. Ale nie powinno to mieć znaczenia.

Słabe zasilania mają Marantzy to się nie dziwie.

To fakt, przy trudniejszych kolumnach teoretycznie mogą być problemy, ale nie przy napędzaniu E80.

Moim zdaniem Marantz z niskiej półki nawet wzmacniacz stereo nie miał prawa zagrać z JBL E80.

Najważniejsza jest wydajność wzmacniacza a Marantzy te nawet z wyższej półki mają kiepskie zasilacze.

Spójrz na mojego Arcama to zobaczysz o co chodzi

A tak w ogóle to ciekawe bo głośniki wysokotonowe w Radiotehnice S-400-M są podobno Vify

Moim zdaniem Marantz z niskiej półki nawet wzmacniacz stereo nie miał prawa zagrać z JBL E80.

Ten sam Marantz z innymi, bardziej wymagającymi kolumnami zagrał jak na swoje możliwości całkiem przyzwoicie. E80 wcześniej słuchałem jeszcze z jakimś H/K, było równie źle. No ale oczywiście rób jak uważasz - jeżeli podoba Ci się granie JBL serii E w stereo, to je kup i ciesz się muzyką. Może z czasem przyjdzie moment, że pomyślisz o innej prezentacji dźwięku.

Jak ktoś skomentuje to co jest napisane w papierach kolumn Radiotehnika "Nominalna impedancja 4,8 ohm"

Czyli mam rozumieć,że nom imp jest 4,8 ohm czy są 4omowe i 8 omowe kloumny?

Całość podaje niżej

Dane techniczne

System 4 paski 4 głośniki

25-25000 Hz Zakres częstotliwości

Nominalna impedancja 4,8 ohm

Czułość 89 dB

Moc muzyczna 400 W

Rozmiar 900 x 325 280 mm x

Waga 25.9 kg

do takiego wzmacniacza sądzę, że powinieneś kupić coś z chociaż średniej półki

sugerowałbym używane podłogówki z serii Paradigm Studio

Cerwiny mówisz odpadają, a ta Radiotehnika tez jakaś taka bardziej kwadratowa :)

nie pisałem o serii CLS (faktycznie paskudna) tylko o serii VE12F

wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak szukasz bardzo dużej mocy, wykopu + przyzwoitej jakości i jesteś w stanie wybaczyć im ten kwadratowy wygląd to jest to fajna oferta

w skrócie - dynamicznie, soczyście, miękko, nie za jaskrawo na górze ale nieco kosztem detaliczności...

zajrzyj na soundpower.pl, te kolumny od nich można było wypożyczyć do domu na próbę

don111 dzięki wielkie naprawdę.

Zamówię w poniedziałek/wtorek i zobaczymy co to będzie :-)

Jakby coś nie tak to już szukam klienta na nie :-) :-)

Mam nadzieję ,że nic wspólnego z Altusami nie mają?

Tonsil sklep sprzedaje hm...

Mam nadzieję ,że nic wspólnego z Altusami nie mają?

Tonsil sklep sprzedaje hm...

na szczęście nie... poza tym nie musisz w razie czego sprzedawać, kupując przez internet, masz prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni bez podania przyczyny

W życiu przebrnąłem przez wiele wzmacniaczy i kolumn głosnikowych.

Czas na Cerwin Vega.

Zawsze mi kojarzyły się z tymi tubowymi głosnikami i wyglądem estradowym.

Jeszcze ciekawi mnie czy p. Czerwiński nadal je produkuje w USA czy przeniósł trochę produkcji do Chin?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.