Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Aramis1 napisał:

Osobiście słuchałem ma 7000 i 9000(co prawda krótko) różnica jest według mnie ale nie powalająca(może jestem już za stary aby usłyszeć więcej), pójdę dalej rym tokiem myślenia i zapytam jak się ma ma 9000 bądź ma 12000 do dzielonek np. mc 452,462.plus c 2700.Nie ukrywam iż dzielonak to będzie mój następny krok ( nie wiem jeszcze kiedy, ale plan jest).

przyznam , że to spory skok już zaczynając od 311 która jak dla mnie jest bardzo muzykalna. Miałem ją ok pół roku, potem przeszedłem na 462 i było lepiej, ale największy skok jest przy przejściu na 2x611. Reasumując, porównianie 9000 do 2700+462 to dwa różne grania ale oczywiście o podobnym charakterze tylko szerzej głębiej szczegółowiej 

Myślę że ludzie uciekają przed utratą wartości sprzętu chcąc jak najwiecej kasy odzyskać. 

Ta polityka firmy Mc, wprowadzanie co chwilę nowych modeli i napędzanie rynku przereklamowanym sloganem „ lepsze bo nowsze” sprawia że ludzie sprzedajà często zacne sprzęty bo wszedł nowszy model. Więc starszy jest wyprzedawany przez sklepy a ludzie to widząc robią to samo.

16 minut temu, Niepokorny napisał:

Myślę że ludzie uciekają przed utratą wartości sprzętu chcąc jak najwiecej kasy odzyskać. 

Ta polityka firmy Mc, wprowadzanie co chwilę nowych modeli i napędzanie rynku przereklamowanym sloganem „ lepsze bo nowsze” sprawia że ludzie sprzedajà często zacne sprzęty bo wszedł nowszy model. Więc starszy jest wyprzedawany przez sklepy a ludzie to widząc robią to samo.

Otóż to. Gonienie króliczka.

1 godzinę temu, DariusMaximus napisał:

przyznam , że to spory skok już zaczynając od 311 która jak dla mnie jest bardzo muzykalna. Miałem ją ok pół roku, potem przeszedłem na 462 i było lepiej, ale największy skok jest przy przejściu na 2x611. Reasumując, porównianie 9000 do 2700+462 to dwa różne grania ale oczywiście o podobnym charakterze tylko szerzej głębiej szczegółowiej 

No "dzielonka" to dużo lepsza opcja, ale też inny zakres cenowy

tym bardziej że c2700 to praktycznie cena integry plus ok 30tyś za końcówkę

Edytowane przez kacpero_1
W dniu 5.11.2022 o 22:12, blackromek napisał:

Panowie pomóżcie mam 6600 do kupienia w fajnej kasie nie opłacalne ?

miałem 6600 to dobry wzmak....następnie ma 7000....sprzedałem w grudniu za 17 kzł (dobra cena) teraz jest ma 9000 i jest ok :)

4 godziny temu, mztv napisał:

miałem 6600 to dobry wzmak....następnie ma 7000....sprzedałem w grudniu za 17 kzł (dobra cena) teraz jest ma 9000 i jest ok 🙂

Możesz napisać swoich kilka słów na temat różnic między MA7000 a MA9000 na prv.

Pozdrawiam

nie ma co pisać na prv....opinie na ten temat już się przewinęły w klubie......słucham takiej muzyki, że różnice są bardzo delikatne: ma 9000 jest bardziej szczegółowy jest więcej powietrza między dźwiękami lepsza dynamika no i oczywiście jest nowszy :).....takie różnice

29 minut temu, mztv napisał:

nie ma co pisać na prv....opinie na ten temat już się przewinęły w klubie......słucham takiej muzyki, że różnice są bardzo delikatne: ma 9000 jest bardziej szczegółowy jest więcej powietrza między dźwiękami lepsza dynamika no i oczywiście jest nowszy :).....takie różnice

Zgadzam się z Kolegą, ale gdzieś wyczytałem w recenzji, że ma 7000 ma tą przewagę iż jest bardziej muzykalny, czy kolega to zauważył , czy  recenzent musiał tak napisać bo wymagali tego od niego sponsorzy.

48 minut temu, mztv napisał:

Dla mnie jeszcze niezaprzeczalna przewagą jest dac, bardzo dbrej jakości.  I to w dodatku wymienialny na nowsze modele

22 minuty temu, Aramis1 napisał:

Zgadzam się z Kolegą, ale gdzieś wyczytałem w recenzji, że ma 7000 ma tą przewagę iż jest bardziej muzykalny, czy kolega to zauważył , czy  recenzent musiał tak napisać bo wymagali tego od niego sponsorzy.

nie wiem jak określić muzykalność :)

myślałem, że piszemy o brzmieniu a nie o walorach użytkowych :

no fakt ma dac i bardziej rozbudowany korektor (jak ktoś używa)

Edytowane przez mztv
błąd

Szkoda…

Wielka Szkoda że z bardzo dobrym „starym” sprzętem audio nie jest z klasycznymi autami np Porsche 911 - im starsze tym lepsze.. Niczym Wino. 

Dzisiejsza pogoń za królikiem którego i tak nigdy nie dogonimy bo po prostu producenci nie pozwolą nam go dorwać i trzymać za uszy dłużej niż 2-3 lata..😏

Nowości.. Marketing.. mamona 💰💰💰🙉🙈

Nowszy model lub dzielonka vs   wzmacniacz. 462 vs 2x611 Opinie użytkowników.: „jakby odrobinę więcej wokalu i góry” „bas bardziej kontrolowany” „powietrza wiecej” = 20-40 tyś złotych więcej. Czekaj.. wróć, wypuścili 462 - ten to dopiero Miażdży i wciąga nosem starszego brata.😁😅.    

Poprzedni, stary bo 2-5 letni model sprzedajesz ze stratą. Za nowy musisz dopłacić więcej i gonić coś czego i tak nigdy nie złapiesz..🤷‍♂️
Tak.. Audio to Zacne Hobby.. i jakie Elitarne bo Drooogie 💰🙉

A przecież Wszyscy chcemy być Elitarni 😉

Godzinę temu, mztv napisał:

nie przesadzaj kolego....ja swojego ma 7000…myśleć o zmianie w obrębie marki 🙂

Idealnie waćpan wpisujesz się w idealnego Klienta podążającego za Nowinkami Mr. Mcintosch 💰👍 

a co ty uważasz, że maki to diamenty.....wieczne są......trzeba wiedzieć kiedy odsprzedać.....

rozumiem, że miałeś to niewątpliwe szczęście i kupiłeś swój wzmak na całe życie....z takiej sytuacji są dwie opcje

1. będziesz krótko żył

2. podaj namiary na wzmaka.....może też tak zrobię    

Godzinę temu, kacpero_1 napisał:

Ale tutaj słychać polepszenie w następnych modelach MA

Niewątpliwą głupotą producenta byłoby gdyby następca grał gorzej od poprzednika, dlatego mądry producent stara się żeby kolejny model w jakimś aspekcie był lepszy od aktualnego, to oczywiste. Pytanie na jakie musi sobie odpowiedzieć użytkownik to takie - czy progres jest na tyle wyraźny żeby go niezależnie od marketingu firmy uznać za znaczący w stopniu, który uzasadnia aktualizację sprzętu, czy pozostać przy klocku, który kiedyś sobie wybrał jako ten najbardziej odpowiedni. 

41 minut temu, spokojnie napisał:

Niewątpliwą głupotą producenta byłoby gdyby następca grał gorzej od poprzednika, dlatego mądry producent stara się żeby kolejny model w jakimś aspekcie był lepszy od aktualnego, to oczywiste. Pytanie na jakie musi sobie odpowiedzieć użytkownik to takie - czy progres jest na tyle wyraźny żeby go niezależnie od marketingu firmy uznać za znaczący w stopniu, który uzasadnia aktualizację sprzętu, czy pozostać przy klocku, który kiedyś sobie wybrał jako ten najbardziej odpowiedni. 

No w tym przypadku po kilkuletnim użytkowaniu moim zdaniem jak.najbardziej 

Przez pół roku użytkowania nie zaobserwowałem zjawiska o którym piszesz. A co do samego nowego zakupu u Ciebie, jak wygląda dźwięk Ma12000 vs. 9000. Wiem że długo myślałeś nad tą zmianą. 

Jeśli słuchasz głośno i długo to niektóre, lepsze firmy stosują automatyczne wyłączanie  wzmaka mające na celu ochronę przed przegrzaniem i uszkodzeniem.

Czytając dochodzę do wniosku że żaden z was nie rozpatruje sposobu grania Nowszego modelu Mc tylko jako INNEJ prezentacji i nie koniecznie Lepszej.
  My użytkownicy po prostu przyzwyczajamy się do pewnego brzmienia naszego systemu.. po pewnym czasie ona nam się Nudzi. A kolejny model gra tylko Inaczej niekoniecznie Lepiej.. niemniej dla naszego odbioru nowe/inne brzmienie jest atrakcyjniejsze niż to osłuchane przez ostatnie lata.. Podobnie jest z kobietami.. oby obca była a już wydaje się ciekawsza.😉

Rozmawiałem z ludźmi mającymi rozbudowane systemy po kilkaset tys którzy na podstawie wieloletniego żonglowania sprzętem dochodzili do wniosku który wyżej opisałem po czym degradowali Zestaw Marzeń do monitorków napędzanych all in one..

Potrzeba nam więcej dystansu do naszego hobby by nie dać się wkręcać branży audio której spece od marketingu i sprzedaży dbają byśmy królika całe życie gonili a nie dorwali

5 hours ago, klepek1 said:

Przez pół roku użytkowania nie zaobserwowałem zjawiska o którym piszesz. A co do samego nowego zakupu u Ciebie, jak wygląda dźwięk Ma12000 vs. 9000. Wiem że długo myślałeś nad tą zmianą. 

Dla  mnie Ma12000 to swietne połączenie mocnego tranzystora i pre lampy.Mam salon tylko 20m2 i oszczędzam na inwestowanie w monobloki plus pre no i oczywiście drogie zasilające kable.Gra wyśmienicie,i choć nie mogłem powiedzieć złego słowa o ma9000 to ma12000 gra poprostu inaczej.To,co odrazu zauważyłem to lepsza separacja instrumentów czarne tło,bardziej namacalny realistyczny przestrzenny dźwięk. Nie jest tani,ale z moimi soprami2 zgrywa sie wyśmienicie. Bas stał się bardziej punktowy,lepiej kontrolowany

Polecam posłuchać 

1 hour ago, Marcin99 said:

Dla  mnie Ma12000 to swietne połączenie mocnego tranzystora i pre lampy.Mam salon tylko 20m2 i oszczędzam na inwestowanie w monobloki plus pre no i oczywiście drogie zasilające kable.Gra wyśmienicie,i choć nie mogłem powiedzieć złego słowa o ma9000 to ma12000 gra poprostu inaczej.To,co odrazu zauważyłem to lepsza separacja instrumentów czarne tło,bardziej namacalny realistyczny przestrzenny dźwięk. Nie jest tani,ale z moimi soprami2 zgrywa sie wyśmienicie. Bas stał się bardziej punktowy,lepiej kontrolowany

Polecam posłuchać 

20221117_220547.jpg

2 godziny temu, Marcin99 napisał:

Polecam posłuchać 

20m to nie bardzo jak ma rozwinąć skrzydła....

4 hours ago, mztv said:

w 20m sopry to wyzwanie 🙂

zgadza się,biore (z wielkim ubolewaniem) pod uwagę, przesiadkę na coś mniejszego, pytanie tylko co...B&W 804d4? Dla mnie granie zbyt sterylne.Moze coś polecisz?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.