Skocz do zawartości
IGNORED

używany ampli z wyższej półki, który wybrać?

tajtus5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was, jestem w trakcie kompletowania swojego kina domowego.Przyszedł czas na kupno amplitunera. Chcę na niego wydać max 1300-1400 zł. Chodzi mi o dobry dźwięk w surround ale też przyzwoitą jakość w stereo (dlatego decyduję się na używany sprzęt, a nie nówki).Jeśli chodzi o stereo ampli będzie napędzał kolumny DIY na STX AWX, a za źródło dźwięku będzie robić laptop+ karta dźwiekowa creative x-fi. Oto moje dotychczasowe typy:

-Denon AVR-3802 / 3803 / 3805

-YAMAHA DSP A2

-Yamaha DSP-AX2

W tej chwili najbliżej wybrania jestem yamahy ax-2 ale za wszelkie sugestie i pomoc bardzo dziękuję, chętnie rozważę także inne propozycję.

NAD T 760- minusem dla mnie jest to że brak w nim z tego co widziałem( może niedopatrzenie) wejść optycznych...to jednak duzy plus w podłączaniu dodatkowych źródeł dźwięku, nie zależy mi na hdmi ale wejścia optyczne jak dla mnie muszą być.

Marantz SR7400- widać że to nowocześniejszy ampli, vitop- piszesz że to sprawdzony sprzęt...masz go możesz się podzielić wrażeniami z odsłuchu? może miałeś okazję go porównać z czymś co było już wymienione?

Najgorsze jest to że nie mam możliwości odsłuchu tego czego bym chciał... stąd moje pytanie co sądzicie o ( z tego co wyczytałem) zachwalanym amplitunerze yamahy ax-2, interesuje mnie też dość mocno denon 3803...można go dostać już za 1000 zł czyli niemal równowartość yamahy.

Posiadam Denona AVR-3805 i jestem bardzo zadowolony. Satysfakcjonuje mnie ten sprzęt zarówno w kinie domowym jak i w stereo. Szczerze go polecam. Yamahy nigdy żadnej nie posiadałem, więc nie mam porównania.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Gość wanghuanju

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 2 Listopada 2010 - SPAMER !!! BAN
Ukryte przez Yamnick, 2 Listopada 2010 - SPAMER !!! BAN

Posiadam Denona AVR-3805 i jestem bardzo zadowolony. Satysfakcjonuje mnie ten sprzęt zarówno w kinie domowym jak i w stereo. Szczerze go polecam. louis vuitton purse Yamahy nigdy żadnej nie posiadałem,

dlaczego nikt nie poleca ampli onkyo, rotel, CA, arcam i innych? Chyba tez mieli pare udanych modeli, ktore mozna obecnie nabyc w tym przedziale cenowym

Denon 3805 bez wątpienia jest jednym z nowocześniejszych sprzętów i bardzo mnie kusił...jednak przez ograniczony budżet zdecydowałem się w końcu na yamahę dsp-ax2, sądzę że do kina to dobry wybór, mam nadzieje że na stereo też się nie zawiodę gdyż w czasach świetności yamaha kosztowała 10000zł. Jeśli stereo nie będzie mi wystarczać pomyślę w przyszłości nad pokombinowaniem z pre-out. Zaoszczędzone pieniądze w stosunku do mojego max budżetu chce przeznaczyć na jakieś kable głośnikowe na fronty...ale też bez przesady z ceną. Co sądzicie o Prolink Premium za niecałe 17zł/metr, a może Klotz LY 240 za 20zł/metr? Oba oczywiście 2x4mm. czekam tez jak zawsze na propozycję do 20 zł/metr :):)

z kablami to sobie daj spokoj i kase inwestuj w sprzet a nie w miedz

jesli chodzi o onkyo to 803 / 804 bedzie w tej kwocie, daje niezle stereo i ma wszystkie dekodery bez HD

Denon AVR-3805 za cenę 1300-1400 zł był jak najbardziej w zasięgu. Ja dałem takie pieniążki za idealny stan (kupiłem jakieś 2 tyg. temu).

Ale skoro sprzęt kupiony, to w zasadzie wątek się zamyka.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

jak to zamknąć? Wątek otwarty dla kolejnych mający podobne rozterki !

Mam Yamaha RX-V3000, czyli Yamaha DSP-AX2 z dodanym tunerem.

Z czystym sumieniem mogę go polecić zarówno do KD jak i stereo.

Na co należy zwrócić uwagę? Po latach wielu słabo chodzi taki obrotowy przełącznik schowany za klapką i niektóre przyciski w pilocie (zwłaszcza głośniej-ciszej).

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zgadzam się z "matee", ja szukając jakiś informacji o ax2 przeglądałem fora i nie znalazłem wielu info o tym sprzęcie, wiec na zamkniecie tematu mamy jeszcze czas. Sądzę że sytuacja przed jaką stanąłem jest często spotykana bo nie każdy chce kupować coś na gwarancji. Dlatego powinniśmy dzielić się wrażeniami związanymi z odsłuchem dobrych amplitunerów/wzmacniaczy sprzed paru lat. Ja gdy tylko przyjdzie przesyłka od razu zabiorę się za odsłuch i podzielę się wrażeniami. Mam nadzieję że ten wzmacniacz zapoczątkuje udanie moją przygodę z dobrym sprzętem.

Miałem Denona 3802 (mocniejszy od 3803 vide laboratorium pisma Audio) przeróżne Yamahy i H/K 7500 ale żaden z nich nie grał tak fajnie jak Onkyo 804. Jak do tej pory nie mam na co zamienić bo nie potrzebuję skalerów a jego brzmienie jest trudne do pobicia, robiłem już próby ze wzmacniaczami stereo do 2-3 kzł i nie ma powodów do krytyki a niekiedy bas jest nawet lepszy w 804. Jedynie H/K 7500 sprawiał wrażenie pełniejszego w basie ale miał bardzo słabe wysokie tony (wyraźne zapiaszczenie). Denon grał sucho, Yamaha efekciarsko...wartość tego Onkyo oscyluje pewnie ok. 1.5 kzł tylko problem w tym, że bardzo rzadko trafiają na rynek wtórny, nie mniej jednak bardzo polecam...co do połączenia z kolumnami to idealnie pasuje do Heco Metas 500, Tannoy R 2 i R 3, Dali 5005, Mission 35i (z tym pamiętam, że grał i to z powodzeniem).

NAD T 760- minusem dla mnie jest to że brak w nim z tego co widziałem( może niedopatrzenie) wejść optycznych...to jednak duzy plus w podłączaniu dodatkowych źródeł dźwięku, nie zależy mi na hdmi ale wejścia optyczne jak dla mnie muszą być.

Marantz SR7400- widać że to nowocześniejszy ampli, vitop- piszesz że to sprawdzony sprzęt...masz go możesz się podzielić wrażeniami z odsłuchu? może miałeś okazję go porównać z czymś co było już wymienione?

Najgorsze jest to że nie mam możliwości odsłuchu tego czego bym chciał... stąd moje pytanie co sądzicie o ( z tego co wyczytałem) zachwalanym amplitunerze yamahy ax-2, interesuje mnie też dość mocno denon 3803...można go dostać już za 1000 zł czyli niemal równowartość yamahy.

Miałem go dwa latka. Miał on kompletny zestaw wejść i wyjść od 6.1 pre-out 7.1 wejścia dla SACD kompatybilny z DVD-Audio. Terminale głośnikowe są wysokiej jakości. Sześć wejść cyfrowych, z których trzy są optyczne i trzy koncentryczne. Konfigurowanie tego Marantza jest niezwykle proste, pomimo braku automatycznej kalibracji. Potężny odbiornik, osiąga duże amplitudy natężenia dźwięku bez wysiłku. Scena dźwiękowa rozległa i szczegółowa, dźwięk nie jest zbyt jasny co pozwala słuchać, bez bólu uszu, efekty przestrzenne potrafią zaskoczyć. Nadaje się do stereo, oczywiście z zaznaczeniem iż zagra jak budżetowy wzmacniacz z podobnego okresu za 1 tyś zł.

Obecnie używam ONKYO NR-807, wybrałem po porównaniu z Pionierem LX-51

i Marantzem Sr-7002.

Polecam Pioneer VSX 909RDS.Stereo naprawdę dobre. Kiedyś kosztował prawi 7tyś, a dzisiaj można kupić za 1,5tyś

pozdrawiam myty

Wszystkie te starsze Pionki z THX można już nabyć z drugiej ręki poniżej 1k zł i dlatego jest to dobra oferta do kina i muzyki :-)

Mam obecnie Marantz 8001 i do kina jest po prostu super, Do stereo, ...

Polegl w przedbiegach z marantzem pm7200, którego tez posiadam, takze do muzyki ampli robi jedynie jako dac/pre.

Mysle ze to optumalne wyjscie, nie oszukujmy sie bez mowy o daleko idacych kompromisach zaden ampli nawet do piet nie dorasta wzmacniaczom stereo, moj 8001 kosztowal nie malo, kilka+ razy tyle co pm7200 a w stereo (pure direct) jest daleko, naprawde daleko w tyle za 7200 w klasie A...

...Teraz czas na lampe :-)

Pozdrawiam

MM

Kolego tak do konca sie z tobą nie zgodze,mówisz że twój wzmacniacz zdeklasował SR-8801,to ciekawe bo widzisz ja mam SR=6003 który mimo wszystko to nizszy model od twojego,a do niego PM 7003, i wielkiej róznicy nie ma,wzmacniacze nasze sa bardzo podobne.Jedno jest pewne idziemy w tym samym kierunku ,bo ja tez poluje na lampe ,bo zbrzydły mi te wszystkie tranzystory.A w nocy jak lampka zacznie grzac to tylko piwko,lub winko,i ukochana kobiete.

Lampiak robi niepowtarzalne wrażenie, to prawda. Ale wracając do tego co chciałem napisać... tak jak pisałem wcześniej zdecydowałem się na yamahę dsp-ax2, gra u mnie już od ponad tygodnia i jestem bardzo zadowolony. W połączeniu z laptopem i kartą dźwiękową creative'a dźwięk w stereo jest naprawdę dobry, bas mocny, na moich 16 m2 w zupełności wystarcza i sądzę że po odpowiednim ustawieniu sprzętu nawet w 30 metrach obyłoby się bez suba. W dźwięku przestrzennym też jest super, koncert Springsteena lub efekty w filmach robią wrażenie. Wzmacniacz gra u mnie z przodu na diy stx awx 2,5 drogi , środek to także diy wzorowany na tonsil siesta center, a tył to odremontowane space86 które wymagają jeszcze delikatnego szlifu :). Sądzę że w stosunku do kwoty jaką włożyłem w mój zestaw to jakość naprawdę jest dobra i co najważniejsze ja jestem z niego zadowolony. A yamaha....zakochałem się w tej ascetycznej stylistyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.