Skocz do zawartości
IGNORED

AllFet Amp

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedź jest wśród nazwisk, które są podane przeze mnie, nowego2 i jar1. Tam są odpowiedzi na większośc

zadawanych tu pytań i uważam, że są to odpowiedzi najlepsze, analizujące zjawisko od początku do końca. Odpowiedzi znacznie lepsze od tych które tu padają (moim skromnym zdaniem) i dlatego uważam, że właśnie tam powinno się ich szukać niż podążać błędnymi ścieżkami. Jar1 też nie stworzył tu nic nowego tylko powielił z kilku różnych (bądź jednego) rozwiązań. I dobrze, bo wychodzi ze sprawdzonych i to dobrych schematów. Dalsze wskazówki znajdzie wśród literatury, która jest podana, wystarczy wklepać nazwiska w wyszukiwarkę i poszukać. Tam jest mnóstwo wskazówek jaką drogą iść dalej metodą kolejnych modyfikacji układów. Wydaje mi się, że jar czy nowy ma na tyle wiadomości aby sam dotarł do najlepszego układu, a wskazówki, które tu są podawane uważam, że w większości prowadzą w złym kierunku.

Wcale nie wstydzę się powielać rozwiązań za którymi stoją nazwiska podane powyżej. 90% stosowanych prze ze mnie układów to w jakimś stopniu zlepek różnych modyfikacji tych rozwiązań. Pozostałe 10% choć własne opracowania to pewnie też takie które już ktoś gdzieś zastosował. Nie czuję się lepszym teoretykiem od tych osób i nie usiłuję na nowo odkryć czegoś co dawno zostało odkryte. Jeśli ktoś zaś jest lepszy od nich (ale nie tak, że mu się tylko to wydaje) to pozostaje mi tylko pogratulować.

>jar1, nowy 1, itp.

Składając wzmacniacz z fragmentów poszczególnych schematów (Cordell, Hawksford, Borbely, Stochino, Tanaka, Curl, niektóre układy Elektora itp.) możecie stworzyć wzmacniacz śmiało stawiający czoła wszystkiemu co istnieje. Jest to żmudna praca polegająca na optymalizacji dla danego rozwiązania punktów pracy i klasy elementów. Które będą najlepsze nikt wam tego nie powie. Zależy to wyłącznie od sprzętu jaki posiadacie i Waszych preferencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103786

>>igod

Tak, dam te diody zabezpieczajace.

Ale Panowie, nie ma się co kłócić. Projekt juz jest i nie jest tak zupełnie nie przemtslany. Wykonałem tez jego symulacje W SPICE i wygladaja zachęcajaco. Tak, jak napisałem, jest to pewien npunkt wyjścia , do byc może dalszej pracy (wyboru innych części, doboru punktów pracy itd.). Na razie chce sprawdzić jak to zadziała i czy gra warta świeczki.

>Darkul

Zasilanie na razie +- 37V (bo takie mam) i pod takie były dobierane elementy. A więc moc ok.40W /8ohm. Docelowo myslę o +-37 dla stopni wstepnych i ok. +-24V dla MOSFETów.

Mozliwe jest również wersja z bipolarnymi tranzystorami np. Toshiby lub Sankena, ale trzeba będzie dodać jescze jeden stopień z wtórnikami, aby wysterować tranzystory mocy.

Naprawdę nie ma się o co kłócić i tak zrobię 'po swojemu' ale chętnie czytam wszystkie komentarze i propozycje.

A może ktoś cos napisze o komensacji częstotliwościowej i zaproponuje sposoby jej zaimplementowania. To chyba ciekawszy temat od rezystorów w żródłach, gdzie i tak nic nowego nie wymyślimy.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103799

> jar1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj znajdziesz dokładne rozpracowanie mosfetów na profesjonalnym poziomie wiedzy.

Dobór punktu pracy, stabilnośc termiczna, możliwośc wzbudzeń itd.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103804

Dzięki Kustagon za wsparcie. Wyznaję podbną filozofię do twojej. Szkoda, że tak mało jest aktywnego udziału na tym forum pdobnych ludzi. Mam nadzieję, że grono prawdziwych pasjonatów się powiekszy.

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103860

>jar1

Nie liczmy na innych, szczególnie wytwarzających sprzęt audio, bo oni muszą z tego żyć. Z czasem u nich krucho.Tylko doświadczeni hobbyści potrafią bezinteresownie podzielić się zdobytym doświadczeniem i o zgrozo, sprawia im to wyraźną przyjemność. Pewnie, że są profesjonaliści prezentujący w formie pisanej swoje rozwiązania konstrukcyjne, ale wtedy muszą cechować się sporą wolą popularyzatorską. O tych ostatnich wspominałeś Ty i Kustagon.

>Kustagon

Z jar1 nie mogę się równać. Buduję trochę, ale w oparciu o gotowe rozwiązania. Zero inwencji własnej, chyba iż za taką można uznać przeniesienie wyłącznika zasilania z przodu na tył obudowy. Na razie zdobywam wiedzę, aby miękko wylądować na zasłużonej emeryturze. Wtedy będę dla siebie i wnuków robił vintage amplifiers.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103891

>>Nowy

Nie przesadzaj, ja jestem tylko amatorem, robię to dla zabawy. Bawiłem sie w to 20 lat temu i teraz znowu mnie naszło. Co ciekawe w tej dziedzinie to co było 20 lat temu jest aktualne i dzisiaj. Bardzo niewiele sie zmieniło. Owszem, jakość części jest lepsza, są lepsze tranzystory i układy. Ale jak widzę nic szczególnego nie wymyślono.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103909

>jar1

Dobra, ale tylko trochę.

Pozdrowienia

>>>do tych co lubią dr Watsona

Trochę buszowałem po forum i zauważyłem co następuje:

Galothron _igod_ koincydencja

zwolennik LC z Danii zwolennik LC z Danii 1

nabijanie się z tzw. audiofili nabijanie się z DIYowców i innych też 1

pozorowana pewność siebie duża pewność siebie 1

sprzedawca sprzętu audio sprzedawca i pomiarowiec kolumn 1

plany pracy w rozgłośni ???? 0

Koincydencja zapewne przypadkowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103918

>>>do tych co lubią dr Watsona

Trochę buszowałem po forum i zauważyłem co następuje:

Galothron********************** _igod_ ***********************koincydencja

zwolennik LC z Danii-------------------zwolennik LC z Danii-------------------------------------1

nabijanie się z tzw. audiofili----------nabijanie się z DIYowców i innych też----------------1

pozorowana pewność siebie---------duża pewność siebie-------------------------------------1

sprzedawca sprzętu audio------------sprzedawca i pomiarowiec kolumn--------------------1

plany pracy w rozgłośni----------------------------????---------------------------------------------0

Koincydencja zapewne przypadkowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103920

>jar1

Masz rację, że wiele przez te 20 lat faktycznie nie wymyślono i rzadko można znależć jakieś zupełnie nowe rozwiązania (mam na myśli układy dające rzeczywisty postęp w jakości dźwięku, a nie będące jedynie sztuką dla sztuki), postęp jest głównie w cyfrówce. Natomiast lepsze komponenty dają niewątpliwie dużo większe możliwości. Tego układu Cordella jako całości nie bierz sobie specjalnie do serca. Ważna jest tu teoria gdyż pozwala dokładnie zrozumieć niuanse w sterowaniu mosfetami a to pierwszy krok do sukcesu. Układ korekcji błędów stopnia wyjściowego też bardzo dobry i stosowany z powodzeniem przez różne firmy zarówno z mosfetami jak i tranzystorami bipolarnymi. Wzmacniacz napięciowy poleciłbym prostszy i w pełni komplementarny. To co proponujesz jest OK. Warty grzechu jest też wejściowy układ różnicowy stosowany przez Stochino o czym wspominał nowy2, można tam użyć par tranzystorów MAT Analog Devices. Wracając jeszcze do niego proponowałbym zwiększenie prądu stopnia sterującego i zastosowanie tranzystorów większej mocy. O ile dobrze widzę na schemacie jest to 2SJ74 mający prąd max. 10mA, mogą byś problemy z dynamiką i otwartością. Najlepsze efekty w sterowaniu mosfetami osiągnąłęm sterując je szybkimi tranzystorami o prądzie powyżej 1A (2SA1111, ale to bipolary). Widzę też że chcesz zasilać tranzystory końcowe z 24V, więc nie potrzebujesz dużej mocy. Włóż po jednym tranzystorze N i P, odpadnie problem z parowaniem. Polecam Exicony, choć przy uruchamianiu nie warto ryzykowac ich uszkodzenia, więc najlepsze na tym etapie będą IRFy.

Z układów Borbely'ego i Cordella korzysta też Pawel Dudek, w bardzo dobry sposób je implementując:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103928

>>Kustagon

Prąd sterujący MOSFETy ok. 12 mA. Masz rację, mógłby być większy. Ale nie natrafiłem na odpowiednie komplementarne FETy. Jeśli ktos może cos zaproponować, to bardzo proszę. Można przebudować na bipolare, (i jest sporo takich rozwiazań), ale założenie było - bez bipolarów.

Kondensator wejściowy jest niepotrzebny. pewno filtr dolnoprzepustowy również. Moze tez dałoby sie wywalić układ RC na wyjsciu - to wszystko kosmetyka na później. Dałem to na razie, zeby było miejsce na PCB, moze sie przyda przy uruchamianiu.

Widziałem układy Dudka, podobają mi się, szczególnie projekty płytek. Nie do końca jednak akcepuję jego 'filozofie' - jescze jeden jedyny 'the beściak'.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-103990

Zauważyłem, że sporo konstruktorów sprzętu HiEnd w sposób forsowny promuje swoją osobę i własne rozwiązania np. CSR (wywiad w dawnym A/V/Sat). Być może wynika to z braku odniesienia wielkiego sukcesu na rynku lub/i poczucia pracy z wybranymi i dla wybranych.

>jar1

Szukasz tranzystorów to zajrzyj do Zetexa.

np cała gama podwójnych tranzystorów - NPN/NPN, PNP/PNP i PNP/NPN

Ukryta Zawartość

Firma THAT Corporation robi niskoszumne parowane tranzystory w obudowie DIL, chyba ciut lepsze niż MAT

THAT300 4xNPN, THAT320 4xPNP i THAT340 2xNPN

Ukryta Zawartość

Może się przydać.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-104009

Uściślając (odnosząc się także do wypowiedzi nowego2), za układy, o których można powiedzieć, że są własnymi rozwiązaniami uważam takie, które stanowią nowe, nie spotykane dotąd układy, stanowiące przełom w stosunku do dotychczas stosowanych i zasługujące choćby na ochronę patentową (chociaż wiele rozwiązań się nie patentuje aby ich nie ujawniać). Układy będące kolejnymi modyfikacjami, polegającymi na zastąpieniu jakiegoś elementu nieco innym, rozwiązań z Młodego Technika anno domini 198.. czy też z podręcznika do nauki elektroniki żadną miara za takowe nie uważam i są one dla mnie wyłącznie powielaniem tego kto już ktoś wymyślił, co najwyżej z modyfikacjami nie wnoszącymi niczego przełomowego. Wypowiadając się powyżej to właśnie miałem na myśli. A to, że niektórzy takie rozwiązania sobie przypisują ma kilka przyczyn i o niektórych wspomina nowy2, choć akurat K. Jarkowskiego (CSR) do tego grona bym nie zaliczył.

>jar1

fetów większej mocy nie stosowałem i trudno mi tu coś doradzić, ale pewnie będziesz miał z tym kłopot.

Filtr dolnoprzepustowy może mieć pozytywny wpływ i tak z definicji bym go nie wyrzycał (w przeciwieństwie do kondensatora szeregowego).

Z Cordella/Dudka warto spróbować stopień sterujący mosfetami z error correction, istotne znaczenie też mają diody zabezpieczające tranzystory przed przesterowaniem (na to chyba kiedyś zwracał uwagę nowy2). Układ Dudka jako całośc jest dla mnie nieco zbyt przerośnięty (choć może się mylę).

Płytki drukowne Dudka faktycznie są bardzo przemyślane i dla wielu mogą stanowić wzór. Dudka znam od początku lat 90-tych i jak pamiętam zawsze zwracał na to szczególną uwagę.

Może nie warto tak do końca upierać się przy fetach. Ja bym dopracował układ na ile to możliwe a potem popróbował zastępować poszczególne stopnie nieco innymi rozwiązaniami. Tak naprawdę to zawsze można coś poprawić i proces konstrukcyjny trwać może w nieskończoność ale dla kogoś kto to lubi frajda to niesamowita. Warto w każdym razie popróbować możliwie wielu rozwiązań.

Rownolegle do potencjometru 300ohm (jeśli dobrze widzę) spróbowałbym dac polipropylena ok. 1nF. W niektórych układach, choć niekoniecznie w tym przynosi on b. dobry skutek.

>nowy2

czy THAT będzie lepszy trudno powiedzieć. Lepsze parametry nie zawsze idą w parze z lepszym dźwiękiem. W każdym razie THATy wyglądają zachęcajaco i warto spróbować.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-104189

...podobnie zresztą z ZETEXami. Z parametrów wyglądają b. dobrze a w praktyce czasem dźwiękowo przegrywają z tranzystorami o gorszym parametrach (np. Motorola MPSA92 itp.), co jednak znaczące to w innym układzie wzmacniacza mamy sytuację dokładnie odwrotna i ZETEXY są tam lepsze. Pozostaje tylko metoda prób i błędów.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-104193

W wyżej zamieszczonych wpisach znalazłem jeszcze kilka nieścisłości (oprócz ujemnego współczynnika temperaturowego o czym już wspomniałem) mogących początkujących wprowadzić w błąd:

1. Wcale nie ma konieczności stosowania dużych rezystorów w bramkach (powyżej 1kohm). Stosowałem razystory poniżej 100ohm bez żadnych konsekwencji w postaci oscylacji (sterowanie z wtórnika emiterowego). Nieduże rezystory w tym miejscu są powszechnie stosowane i nie ma problemu. Duże rezystory to większe przesunięcia fazowe, mniejsza szybkość i idące za tym zniekształcenia dynamiczne.

2. Zakres sterowania mosfeta znacznie wykracza poza podane 2...4V. IRF9240 przy 4V dopiero zaczyna przewodzić, a aby osiągnąć prąd rzędu 10A na bramkę trzeba podać 7V. Im większe wymagania odnośnie obciążalności tym napięcie to będzie większe.

>jar1

Przy niskim napięciu zasilania daj mosfety na niższe napięcia a o lepszych parametrach (m.in. Rds).

Konstruaowanie wzmacniaczy na fetach/mosfetach wcale nie jest takie trudne jak niektórzy twierdzą. Ja w każdym razie nie widzę różnicy w trudności uruchamiania ukłądów na mosfetach a bipolarnych. Powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-104250

Szkoda, ze fety np. na 50mA sa raczej niedostepne. W takim razie musze pozostac przy ok. 12 mA w stopniu sterujacym.

>Kustagon

Pewno, że nie trzeba upierac sie przy fetach i powinno sie poeksperymentowac. Ale w końcu na coś na poczatku trzeba sie zdecydować, aby cos zrobić. Z kondensatorem na tym oporze regulowanym 300ohm - warto spróbować. Te IRFy wybrałem, bo troche ich juz miałem. Tranzystorów końcowych jeszcze nie próbowałem optymalizować i wszelkie sugestie są mile widziane.

>Darkul

Napewno warto spróbować jakiś dobrych żródeł napięcia do polaryzacji pracy fetów. Diody zenera nie są chyba czymś doskonałym, chociażby ze względu na szumy. Ale powiedziałbym, że to nie jest na tym etapie dla mnie sprawą najważniejszą. A i wykorzystac chce troche to, co juz mam.

Dzięki za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/7327-allfet-amp/page/2/#findComment-104310
  • 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.