Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki wyłączają głośniki - jak to działa?

rambusia

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem lampucerę mini, która służy mi głównie do squeezeboxa. Ponieważ jej wzmacniacz ma bardzo mocny sygnał, chciałbym, aby służyła mi jako urządzenie słuchawkowe. Jak widać w większości urządzeń od boomboxów do wzmacniaczy hi-end wetknięcie wtyczki słuchawek powoduje wyłączenie dźwięku w głośnikach. Jak działa takie zjawisko? I ja chciałbym, aby oprócz wyjścia analogowego na wzmacniacz zamontować wyjście na słuchawki, którego użycie spowoduje wyłączenie tego pierwszego wyjścia. Proszę o pomoc.

Konstrukcja gniazda słuchawkowego powoduje odłączenie sygnału od wyjść głośnikowych.

Nie jestem pewien czy sterowanie słuchawek z wyjścia napięciowego preampa, to dobry pomysł.

Jak już wcześniej kolega napisał wszystko to co opisałeś dzieje się za sparwą gniazda słuchawkowego -- Styki rozwierne ''normal colse'' i odradzam zabawę w takie wynalazki jak zasilanie słuchawek ze wzmaka ---> odżałuj troche i kup jakiś wzmacniaczyk słuchawkowy ---> róznica jest ogromna, oczywiście na +.

Pozdrawiam.

wszystko jest do zrobienia

potrzebne ci jest gniazdo słuchawkowe ze stykiem zwiernym i conajmniej 2 przekaźniki na napięcie odpowiadające temu zasilającemu urządzenie lub dorobienie odrębnego zasilacza

po włożeniu Jacka w gniazdo włączają się przekaźniki które puszczają sygnał przez rezystory ograniczające wzmocnienie a odcinają sygnał od ścieżki standardowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.