Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony Philips CD-960

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem dzisiaj przylutować gniazdko Digital Out bo się rozsypało, wywaliłem też te 3 ceramiczne kondy połączone z obudową, o których mówił Fikus przy DAC960.

Włączam, poszły iskry spod PCB, szybko wyłączyłem, wyjąłem całe PCB i wygląda jakby tam ktoś jakąś partyzantkę odstawił, mianowicie od D821 i R822, przez jakąś maltuką czarną kostkę idzie żółty kabelek, równo pod TDA i zmierza do R551 i R533, które jakoś dziwnie wcale nie są na PCB tylko normalnie przylutowane do tego kabelka. Czy ten kabelek jest tam standardowo ? Co mogło się skopcić ? Na PCB są tylko z obu stron brązowe plamy, na górze czysto, nic nie spalone.

Foto z miejsca katastrofy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/73498-uszkodzony-philips-cd-960/

Ta czarna kostka to tranzystor, caly uklad to chyba wyciszanie. Czesto firmy robily takie modyfikacje w gotowych produktach, to raczej fabryczne. Niczego spalonego nie widac, prawdopodobnie elektrolity rozladowaly sie przez blache obudowy i zaiskrzylo.

Dziękuję za odpowiedź ! Myślałem że to coś poważniejszego :) Pytanie tylko dlaczego tak się stało ? Czy to możliwe że to przez usunięcie tych 3 ceramicznych kondensatorów połączonych z obudową ? Patrząc od góry 2 te kondensatory szły od czerwonego kabla we wtyczce zasilania pcb do obudowy, od zielonego do obudowy, dokładnie obok wcześniejszego, a ostatni był pod wyjściami, połączony do obudowy i innego, nieznanego mi punktu na pcb.

Czy po wyładowaniu się kondensatorów przez obudowę, nie powinno być na niej śladu ?

Oto serwisówka:

Ukryta Zawartość

Na końcu jest wzmianka o tych kondach, ze byly po to zeby byl mniej czuly na zaklocenia HF.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

te kondensatory nie maja z tym nic wspolnego. Slady po wyladowaniach powinny byc, choc moga byc bardzo male. Tak ogolnie, ten Philips funkcjonuje czy nie ?

Gral normalnie, ale szybko wylaczyłem bo wiadomo iskrzy i dymi, wolę nie czekać aż coś innego padnie.

Jednego z tych dwóch miejsc na PCB które w dodatku śmierdzą spalenizną, widziałem niebieską poświatę i iskry od spodu pcb.

Z obu tych brazowych plam na pcb.

5 sekund byl wlaczony i bez przerwy było widać błyski i dymek. Wolę nie włączać na dłużej bo skubaniec jest skomplikowany i mogłoby być nieciekawie jakby poszło coś więcej. Chociaż mam wrażenie że po wywaleniu tych 3 kondów ceramicznych odciąłem pcb od "-" hmm...

• 3 tygodnie później...

No więc tak: poskładałem go do kupy, to brązowe miejsce do klej, który i tak i tak był przysmażony. Przylutowałem ten przewód z powrotem, 2 kondensatory ceramiczne do obudowy też. Włączyłem go, coś zaiskrzyło jak zwykle. Po chwili poszedł dymek i już nie chce odtwarzać, jest "error". Rozebrałem go znowu i w tym samym miejscu, przy żółtym przewodzie był przyjarany. I na drugim PCB prawdobodbnie poszedł tranzystor 2SA1358 :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.