Skocz do zawartości
IGNORED

marka gramofonu, czy to sprawa gustu ?

dbx

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wybór marki gramofonu jest tylko sprawą gustu, czy możliwe, że jednak jest w tym głębszy sens ?

Np. wybierając pomiędzy Dual a Thorens ? Czym się kierować, na co w pierwszej kolejności zwracać uwagę ? Na myśl przychodzi jeszcze JVC i Kenwood ?

Rzecz jasna, że pomija się modele niskie, plastikowe :) w zasadzie, było by to wskazywanie za i przeciw.

https://www.audiostereo.pl/topic/73515-marka-gramofonu-czy-to-sprawa-gustu/

Wszystko fajnie paul, tylko jest jedno ale, patrząc np na takiego SL-D303 firmy Technics, obudowa z plastiku, wykonanie owszem solidnie, ale wygląda na zabawkę, brzmi nieziemsko, więc dla mnie raczej jeśli chodzi o stare sprzęty jest to trafienie w brzmienie. Co innego jak patrzymy na takiego Revox`ksa - tutaj już faktycznie twoje zdanie ma sens :)

Sprawa jest też tego typu, że gramofon może być solidny, wyglądać jak kawałek skały, ale po założeniu kiepskiej wkładki zagra gorzej, niż gramofon platikowy z lepszą wkładką - trzeba wiedzieć co ma znaczny pływ na brzmienie, mi się wydaje, że całośc sama w sobie ma wpływ na efekt końcowy, czytając zdanie wyżej jednak można założyć, że jednak nie wszystko....

Oczywiście to moje prywatne zdanie...., ale nadal twierdze, że nie trzeba wydawać milionów na gramofon, mam trochę sprzętów ze średniej półki, grają czasami wręcz niesamowicie....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

OK, tylko zwróć uwagę na to ,że napisałem często co nie znaczy zawsze:)Taki plastikowy Sherwood też potrafi zagrać po niewielkich modyfikacjach.Sam jestem zaskoczony efektem.

OK, tylko zwróć uwagę na to ,że napisałem często co nie znaczy zawsze:)Taki plastikowy Sherwood też potrafi zagrać po niewielkich modyfikacjach.Sam jestem zaskoczony efektem.

idzie o gramofony bez modyfikacji, bo przecież wiadomo, że modyfikując w zasadzie zmienia się markę, modyfikując zmienia się wszystko, więc mowa o marce jako takiej traci sens, trzeba przyjąć, że w grę wchodzi tylko zmiana wkładki, wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Piszesz, że oczami można ocenić czy gra, niby tak, jak się jest jasnowidzem to tym łatwiej, choć wizualnie oceniać należy, np. obudowa z drewna dodaje smaku, sprawia, że sprzęt wydaje się wiarygodniejszy.

Co to za modyfikacja wytłumienie obudowy?Koszt z 10 zł.Wzrokowo można dużo powiedzieć o gramofonie.Rodzaj zastosowanego ramienia i solidność wykonania to wpływa na dźwięk.W tej materii nie ma cudów.Nie trzeba być zaraz jasnowidzem.

A, to jak tak, to ok :) Paul, ale ty też chyba jesteś zdania, że można wydać na gramofon nawet te 50zł i mieć naprawdę dźwięk na dobrym poziomie. Ja jak narazie zadowolony jestem ze swoich zabawek, efekt jest taki, że gramiak po prostu gra - a o to w tym wszystkim chodzi...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A, to jak tak, to ok :) Paul, ale ty też chyba jesteś zdania, że można wydać na gramofon nawet te 50zł i mieć naprawdę dźwięk na dobrym poziomie. Ja jak narazie zadowolony jestem ze swoich zabawek, efekt jest taki, że gramiak po prostu gra - a o to w tym wszystkim chodzi...

Zgodzę się z tym.Miałem w swoim życiu już kilka gramofonów.Można mieć za nieduże pieniądze niezły sprzęt, ale tez odrobina szczęścia do tego jest potrzebna.W plastiku denerwowało mnie to,że słychać jak "gra" obudowa, ale i z tym można zrobić porządek.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Często wystarczy spojrzeć na gramofon, aby można było ocenić czy on dobrze zagra.Liczy się też renoma producenta.

Hej,akurat takie spojrzenie moze być mylące. Jestem tego najlepszym przykładem.Nie tak dawno kupiłem clearaudio performance.Model utytułowany,same nagrody etc. I okazał sie jedna wielką qupą.Tego sie nie dało słychać.Nie pomogły wymiany wkładek, a grały na nim firmowa clearaudio "maestro"(swoja droga tragiczna wkładka MM)Benz micro "glider L";goldring "erioca" i ortofon mc10 super mk2.Efekt taki, że straciłem sporo kasy ,czasu i zdrowia na złości które wylewałem na ten gramofon.Sprzedałem to cholerstwo i mam spokój i inny gramofon.poz miniabyr

Czy wybór marki gramofonu jest tylko sprawą gustu, czy możliwe, że jednak jest w tym głębszy sens ?

Np. wybierając pomiędzy Dual a Thorens ? Czym się kierować, na co w pierwszej kolejności zwracać uwagę ? Na myśl przychodzi jeszcze JVC i Kenwood ?

Rzecz jasna, że pomija się modele niskie, plastikowe :) w zasadzie, było by to wskazywanie za i przeciw.

Pytanie wyjatkowo bzdurne i wtorne, az nie chce sie na nie rozsadnie odpowiadac ale... (i naprawde nie mam tu zamiaru nikogo urazic) - licza sie tylko konkretne rozwiazania, a potem konkretne zestawienia na ktore i tak maja wplyw kolejne zmienne jak warunki odsluchowe, gust, plyty i wiele innych.

Moje typy do poogladania obrazkow bo i tak kazdy z nich moze byc dla kogos kupa albo cudem zjawiskiem itp:

Kenwood L-07D

Dual Golden Stone

Thorens Reference

JVC QL-Y7

Zapoznajac sie blizej z tymi gramofonami dochodzimy do wniosku ze:

Generalnie kazda firma patentuje swoje rozwiazania techniczne starajac sie osiagnac swoje maximum, a wiec rozwija to co sama opracowala nie mogac czesto korzystac z najdoskonalszych rozwiazan konkurencji, a wiec kolo sie zamyka i mamy jeden wielki bajzel w ktorym uczymy sie poruszac za pomoca szufli i wiaderka przez wieksza czesc zycia :)

pozdrawiam

p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.