Skocz do zawartości
IGNORED

etapy modernizacji (od sandałka do kamaszka)

buttle

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie witam wszystkich forumowiczów

W swoim pierwszym poście chciałbym podzielić się znużeniem powodowanym niezadowalającym brzmieniem swojego zestawu.

Uprzedzam, iż jestem na samym początku swojej audiofilskiej drogi (hmm.. u progu raczej).

Dobrym syndromem jest chęć poszukiwania lepszego dźwięku, lecz brak wiedzy uniemożliwia mi obnażenie najsłabszego ogniwa -- od tego przecież należałoby zacząć.

• Co mi nie odpowiada -- rozlazłość, kluskowatość, do pewnego stopnia dyskotekowatość brzmienia
  • Co posiadam -- H/K HK 3370, HD 750, bollero 200, Klotz GY107
  • Czego słucham -- jazz (bebop, hard bob, nowoorleański, fusion), blues (delta, chicago), współczesna (glass. strawiński, penderecki, ginastera), klasyczna (gł. symfoniczna), poezja śpiewana (waits, cohen, demarczyk, wysocki...) noise (pain killer, ruins, k. uchihashi), oraz floydzi i the 3rd and the mortal. uff
  • Czego oczekuję -- uniżenie proszę o pochylenie się nad moim, niskiej klasy, przypadkiem i wskazanie mi od czego powinienem zacząć, oraz zasugerowanie kolejnych etapów modernizacji,
    przy czym klocki wolałbym raczej tuningować niż zmieniać (ewentualnie dodać preamp, lub końcówke mocy, gdyż 3370 ma wyprowadzenie prezedwzmaka i końcówki z tyłu).

Kłaniam i pozostaję

Witold Tarchalski

dokładnie głośniki pierwsze

nie widzę potrzeby instalowania przedwzmacniacza (im mniej po drodze sygnału tym lepiej)

na google grafika wklepałem HK HD 750 i zdjęcia płyty głównej nie powalają na kolana ... oj abym się mylił

Tylko jak zaczniesz zmieniać zespoły głośnikowe to uważaj. Formowi doradzacze polecą Ci jakieś popierdułki z wooferami 16-18cm. Sądzę, że owo Bolero 200 ma znacznie lepszy bas. Generalnie gra gorzej ku górze. Niestety rozlazłość basu może wynikać z dmuchania przez zamknięte w środku woofery przez tunel. Ale gdyby te dwie 20 wyciągnąć na zewnątrz!

Kup coś używanego klasy Infinity Kappa 7. Będziesz usatysfakcjonowany. Wówczas możesz dobierać pozostałe klocki.

:)

Dziękuję Wam.

Zestawy głośnikowe, to na pewno. Sugerować na co zmienić nie mam tupetu

W cenie, jaką będę mógł zapłacić za pierwszy etap modernizacji podobały mi się iq30 kefa, oczywiście podpięte w salonie pod innego h/k niż mój.

Bezdyskusyjnie więc zestawy głośnikowe na pierwszy ogień.

wklepałem HK HD 750 i zdjęcia płyty głównej nie powalają na kolana ... oj abym się mylił

O.K. drugi etap.

HD 750 można ładnie ztuningować (np. Neel lub/i DAC p. Stelmacha),

<

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >

bardziej martwię się o HK 3370, ma dużą rezerwę prądową, ale to jednak amlituner, nie wiem czy radio nie sieje, może też w nim ktoś chciałby w przyszłości pogrzebać -- miejsca w nim sporo.

Co powinno więc pójść na warsztat jako drugie (pewnie dopiero za rok) odtwarzacz czy wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle ;)

Zastępujesz dwa 20cm woofery jednym 17cm i chcesz uzyskać lepszy dźwięk? Na średnicy i górze i owszem. Co z dołem? Potem będziesz polepszał kontrole basu kabelkami? Pomyśl chociaż o jakimś muzykalnym subem…

Pełna, niewycofana średnica, niecykająca góra, ładnie zrównoważone pasma, tym urzekły mnie iq30 a bas? Nie można mieć wszystkiego za dwa tysiące z kawałkiem -- bo tyle pieniędzy mam.

Może faktycznie zaryzykować inwestycję w używany zestaw głośnikowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.