Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny Heco Celan XT 501 czy XT-701 czy coś innego ....

Mrówka33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Słuchałem kolumn Heco Celan XT 501 na amplitunerze Pioneera vsx-2020, brzmienie nawet mi odpowiadało. Odsłuchy zaczołem od tańśzych kolumn ale żadne brzmienie mi niepodeszło aż do posłuchania XT501. Pytanie mam czy XT 701 w związku z tym że maja 2 głośniki basowe, będą lepiej grały przy cichej muzyce? (niebyło do odsłuchu) chodzi mi głównie o sam dół, ponieważ środek i góra myślę że będzie ok. Głośniki na razie będą pracowały jako kolumny w układnie stereo, później dokupię reszte pod kino. Głównie odsłuch muzyki raczej cicho, rzadziej średnio głośno, zależy mi aby było pełne brzmienie w całym zakresie przy cichym graniu. Tj. jak będzie niski bas nagrany to chciałbym go usłyszeć, lub ew. poczuć, i górę też usłyszeć. Pokój ok 18-20 m2. Muzyka w sumie to taka w padająca w ucho, bez żadnych tzw. "garkotłuków". Amplituner vsx-2020 to wybór ze względu na funkcje pod kino i BD-3D też Pioneera i w miarę przyzwoite parametry.

Reasumując czy warto dołożyć te kilkaset złotych do XT-701, będzie pełniejsze brzmienie dołu przy cichym słuchaniu, czy pozostaje inwestycja w suba? Jestem otrwarty na inne sugestie odnośnie kolumn. Myślałem też o Monitor Audio RX6, to ta sama półka cenowa, ale nie wiem czy niebędą za małe do mojego pokoju.

Będę dźwięczny za jakieś sugestie jeśli ktoś miał styczność z tymi kolumnami.

Celany 501 to doskonałe kolumny. Uwierz mi, że basu Ci nie zabraknie. Moim zdaniem, nie ma sensu brać 700-tek, bo po pierwsze; to kolumna już zdecydowanie bardziej prądożerna( amplituner dobrze jej nie rozrusza) a po drugie, to kolumny do naprawdę dużych pomieszczeń. Miałem Celany 500-tki i bas dosłownie "przestawiał ściany". Są to kolumny, które grają skrajami pasma; czyli potężny bas, mocne wysokie (ale nie kłujące w uszy), średnica cofnięta. Doskonałe kolumny do słuchania spokojnej muzy np. Simply Red, Seal, czy Phil Collins. Naprawdę dźwięk robi wrażenie. Ale w metalu czegoś mi brakowało. Nie było średnicy jaką lubię (KEF:)).

Witam serdecznie

Jako, że do niedawna posiadałem Heco Metas 301xt oraz słuchałem Metasów i Celanów 501xt mogę potwierdzic opinię Pana powyżej, że Metasy i Celany grają skrajami pasma-nawiasem mówiąc bardzo cenię Valvekinga, za merytoryczną niestereotypową wiedzę w dziedzinie audio.

Na początku byłem oczarowanuy Metasami, bo ich sposób prezencji muzyki jest bardzo efektowny, ale niestety nieprawdziwy, co zauważyłem po jakimś czasie użytkowania.

Nie nadają się one zbytnio do odsłuchów dość cichych, gdyż średnica jest mocno cofnięta i mało nasycona, w efekcie mamy wyeksponowany bas i sopran

Te kolumny lubią grać conajmniej na średnich poziomach głośności-generalnie im głośniej, tym lepiej

Mają podbity wyższy bas, oraz niższą średnicę przy liniowej dobrej górze i w/w cofniętej średnicy odnajdują się doskonale tam gdzie trzeba dać czadu w sposób efektowny

Nie mówie, że są to jakieś głośniki pokroju altusów, lecz na pewno nie gonią za smaczkami audiofilskimi.

Piszesz, że docelowo szukasz frontów do kina, więc zauważ, że ta specyfika grania mało nasyconą średnicą jest niezbyt dobra w filmach-przynajmniej ja takie mam odczucia.

porównywałem bezpośrenio Metasy z tonsilowskimi Siestami i wyglądało to tak, że penych dzwięków w metasach po prostu nie było słychać

To takie moje osobiste odczucia odnośnie Twoich zapytań, ale skoro wiesz jak grają Heco i wiesz czego chcesz od dzwięku, to decyduj.

RX6 od MA to świetne kolumny, ale to całkiem inna szkoła brzmienia niż Heco nie wiadomo czy Ci się spodoba.

Jeżeli masz zamiar czegoś jeszcze odsłuchiwac to jeśli możesz to koniecznie polecam Ci nachylić ucho nad STXami na przetwornikach AWX

Nie słuchaj opini forumowiczów gnojących tą firmę

posłuchaj samych głośników, a wtedy zrozumiesz, że wielu z tych mędrców nigdy nie słuchało besztanych przez nich kolumn, a opinie wyraza na podstawie renomy firmy.

Jestem daleki od mówienia, że za tyle i tyle-te i te kolumny są najlepsze, bo to zależy od indywidualnych upodobań(jednemu kolumny za 1000zł lepiej zagrają od tych za 3000 bo po prostu takie granie lubi) ale na pewno warte posłuchania

Sam długo szukałem kolumn do moich upodobań, czyli do rocka o raczej melodyjnym wydzwięku

I zostałem na Stx-co prawda z lepszą obudowa robiona na zmówienie, ale przy oryginalnych przetwornikach i zwrotnicach

Odstawiłem po uprzednim posiadaniu albo odsłuchach:

Dali Concept 6, Tonsil Siesta(Sat), Acoustic Energy Neo 1(Neo3), Kef c7, IQ70,Monitor Audio Br6, Jbl es100, Heco Metas-Celan 301xt(501xt) Paradigm Monitor 7v5, Magnat Quantum 607, Mission m35i i słuchałem jakichś modeli Whardefale oraz tannoyów, ale nie pamiętam numerków

Czyli tak jak widzisz całekiem nie mało sprzętów jak na 2letnią zabawę w audio

Wniosek jest taki, że nawet słabo marketingowo produkty mogą pokonać te chwalone przez wielu, warunek jesr tylko jeden-osobiste preferencje słuchacza

zyczę dobrego wyboru

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Mrówka33

Ja teraz mam w domu 701 xt, wczesniej były 501 xt docelowo będą The Statement. 501 xt miałem ok 0,5 roku 701 xt juz mam 8 mies. Jednych i drugich słuchałem na Magnacie MC 1 rónica po przejsciu na 701 była ogromna właśnie najwięcej zyskała średnica, bas stał głębszy ale nic nie stracił na szybkośći. No i to co Cię interesuje przy cichym słuchaniu ten bas nadal jest i mam na mysli naprawde ciche słuchanie. Ale w obu przypadkach wokale były lekko wysunięte do przodu i ok 20 cm nad linią kolumn. Piszesz że zamierzasz w przyszłości dokupić reszte do Kina Domowego wię wybór jest prosty 701 xt i żadnego suba nie będziesz potrzebował. Koledzy wyżej piszą że kolumny grają skrajnymi pasmami ale napewno nie sa to Celany 701 xt.

No i mało jest kolumn tej klasy i tych gabarytów żeby tak równo zagrać pełnym pasmem. I jakość wykonania.

Ktoś mógłby mi zarzucić że sprzedaje je to dlatego chwale, a tak nie jest, we wszystkich testach jakie czytałem pisze się własnie o dobrym średnim tonie i dobrym podparciu w basie.

I jeszcze jedno Ty słuchałeś z włsnie docelowym amplitunerem tj.Pioneer vsx-2020 (a myśle że koledzy nie)i skoro Ci się podobało a ja rozwiałem Twoje wątpilości więc wybór powinien być oczywisty. Bo własnie dobór elekroniki do kolumn i preferencje słuchającego są najważniejsze.

Ja słuchałem jednych i drugich xxx a wybór Twój.

Pozdrawiam

Przepraszam że nie w temacie ale musze i niemam zamiaru wywoływać żadnej wojny na słowa

do Ghostlovescore

Witaj kolego, czuje się w obowiązku prytoczyć Twoje słowa z racji tego że wiesz psy na kolumnach o których wcześniej pisałeś tak podkreśliłem co pisałeś o średnicy. Cytuje.

"Mianowicie, po około miesiącu użytkowania stwierdzam, że ze wszystkich kolumn, które posiadałem, metasy przechodzą największą metamorfozę w procesie wygrzewania.

Jestem zaskoczony, bo poprzednie kolumny aż tak się nie docierały.

Metamrfoza na plus oczywiście

Charakter brzmienia oczywiście został ten sam, ale wiele rzeczy się dogrzało

Góra jest jeszcze bardziej rozdzielcza i szczegółowa, oraz nieco złagodniała.

Średnica nabrała detali i blasku, o który mi chodziło

Heco w średnicy kładą nacisk na to co jest na pierwszym planie, nie zaprzątają sobie głowy tym, co jest w tle

I to jest bardzo naturalne, bo jak coś gra w tle to tam ma być, ustępując pierwszoplanowemu dzwiękowi.Zupełnie inną filozofię grania miały Siesty;

one wypychały całą średnicę do przodu i dlatego przyzwyczajojny do takiej prezencji dzwięku czegoś mi brakowało na początku w metasach

W zawiązku ztym rozumiem rozczarowanie wielu uzytkownikow siest w zestawieniach z yamahą, bo to połaczenie wzmaka grajacego srednica i glosnikami z naciskiem na nią rzeczywiscie mogło męczyć zbyt duza iloscia niepotrzebnie wyeksponowanych dzwięków

Jesli chodzi o bas, to wyraznie stał się głebszy i zmiękł dość zauważalnie, przez, co perkusja gra teraz fenomenalnie

Wcześniej nie było pudełkowo i sucho, bo heco od początku mimo twardosci basu miały go sporo, ale było ciut za twardo

teraz jest super"

Koniec cytatu

Powiem Ci tak z całym szacunkiem, jeżeli przy każdej zmnianie kolumn bedziesz pisał najpierw ochy , achy a potem że syf to staniesz sie mało wiarygodny. Pozatym Ty opisujesz Matasy a kolega pyta o Celany i to podłogowe a to inn klasa sprzętu. Wierz mi jakbyś miał w domu ale tak na dłużej Celany 301 xt lub 501 xt to napewno nie rozglądałbyś sie za STX ami i nie gnoje tych produktów bo ich nie słyszałem ale znam prawdziwą wartość Celanów i tej jakości czuje sie w obowiązku bronić.

Mam nadzeje, a nawet wiem że się nie obrazisz, ale rozumiesz że poczułem się dotknięty. Pozdrawiam i życze dobrej zabawy z STXami.

Ale jakby co to wiesz gdzie mnie znaleść:-)

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Witam

Nie czuję się urażony, ale z wieszaniem psów to nie przesadzaj i wytłumacz mi czym Ciebie uraziłem?

Nie rozumiem w ogóle zarzutu do mojej osoby, bo nie pisałem niczego, co byłoby niestosowne.

Moje opisy( subiektywnych) wrażen odsłuchowych jak przeczytasz zawsze bazowały na porównaniu ze sprzetem jaki posiadałem i ot cała moja ideologia.

Skoro uważasz, że zmienianie zdania na temat brzmienia kolumn jest czyms złym jeśli pozna się inne przetworniki zwłaszcza lepiej brzmiące to przepraszam jeśli to Cię uraża, ale ja dla mnie to nic zdrożnego to po prostu naturalne

Jedyne co moge sobie zarzucic to to, że oceniałem brzmienie kolumn po przez osobiste preferencje muzyczne(wiele osób na forum tez tak niestety robi) a nie przez ogólnie przyjęte że tak powiem'normy'

czyli mówiąc wprost nie jeżdziłem np do filharmoni i nie znałem prawdziwych brzmien instrumentów

Po kupnie metasów stwierdziłem, ze tak dalej byc nie może, bo przewalam tylko kolumny a nie wiem naprawdę czego szukac.

Zacząłem odwiedzac filharmonie, pojeżdziłem po salonach obrawszy w/w kryteria i tak po prostu padło na stx fx 300 które zdecydowanie je spełniały bijąc konkurencję na łeb.

Brzmienie kontrabasu wokali czy talerzy wydaje mi sie najbardziej prawdziwe właśne w tych kolumnach, dlatego też napisałem to i owo o metasach bo tak słyszałem.

Jeśli komus to przeszkadza moja wiarygodnośc to trudno, niech mi nie wierzy ma do tego prawo, tyle za ja zawsze pisze co słysze

pozdr

Jako posiadacz Metasów 500, 300, centralnego i suba muszę wtrącić dwa grosze

Dziwię się bardzo, że ktoś pisze że metasy 300 grają górą i dołem kiedy one grają ewidętnie średnicą

Generalnie postrzeganie głośników mage in germany jest jeszcze obarczone stereotypem że niby sam dół i góra. Tak może było kiedyś bardzo dawno, stereotyp pozostał tak jak np:że istnieje specyficzne brzmienie francuskie, angielskie, japońskie (wzmacniacze grają cieńko dużo watów ale małe wydajność prądowa),niemieckie tolumny to już wiadomo jak.Ma się to nijak do dzisiejszych realiów.

Jako że jest to wątek w dziale kino domowe i w przyszłości ma to być pełen zestaw 5.1 polecam Celany 500xt a nie 700xt

Powód prosty na dzień dzisiejszy w Twoich 18 metrach w zupełności wystarczą i ponoć mają przyjemniejszą sygnaturę dzwiękową od 700xt właśnie w średnicy.

Kiedy już skonfigurujesz całe kino wszystko będzie wyglądać zgrabniej mniej zwaliście bo 500xt są mniejsze od 700xt a pamiętaj że dojdą ci jeszcze centralny i dwa tylne, poza tym najważniejsze żadne największe nawet fronty nie zastąpią w kinie subwófera (to dletego jest w każdym miksie 5.1 jest zapisana specjalna scieżka dla suba)

Z mojego doświadczenia wiem że dodanie suba do systemu bardzo poprawia dzwięk całego kina.Długo słuchałem na 5 głośników i niczego w dzwięku mi nie brakowało z czasem zakupiłem jednak grzmiącą skrzynkę i kino nabrało nowej jakości.

Zakup Celanów 700xt też nie będzie zły na pewno lepszy do odlądania koncertów gdzie sub można wyłączyć i kożystać tylko z 5 ale bardzo dobrej jakości przetworników.

• 2 tygodnie później...

Zgadzam się z ultrasoniakiem macie jakieś zaściankowe informacje na temat heco.... miałam okazje długo słuchać heco metasów 500 i nie ma nic ciekawszego w tej cenie... a na 18 metrach nie ma co sie rozpędzać z ogromnym osprzętem chyba, że kolego lubisz kakafonie jeśli już kompletujesz sprzęt to postaraj sie o porządne kabelki bo inaczej będziesz średnio zadowolony... no i wygrzanie to tez istotna sprawa... zapewniam że jeśli już kupisz to sie zakochasz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.