Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokotonowy kopułkowy czy stożkowy

V126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zakupu kolumny do wzmacniacza Technics SU-7700K. Kolumny mają trafić do pokoju 11.5m2 i będą stały na podłodze. Myślałem o kolumnach JVC z lat 80' i tutaj najbardziej przypadł mi do gustu model S-P33, o których słyszałem sporo dobrych opinii, ale martwi mnie jedna rzecz, a mianowicie typ głośnika wysokotonowego. Jest tam głośnik z membraną stożkową o średnicy 5cm, średniotonowy również stożkowy ok 8,5cm i niskotonowiec około 20cm, wszystkie na zawieszeniach tekstylnych z papierowymi membranami. Niepokoi mnie jedna rzecz, a mianowicie czy głośnik ze stożkową membraną nie ma przypadkiem bardzo dużej efektywności i kolumna nie będzie się cechowała dość uporczywymi tonami wysokimi i średnimi. Pytanie moje rodzi się stąd, że żyłem w przekonaniu, że to kopułka ma najniższą efektywność (ale największy kąt promieniowania), a co za tym idzie najbardziej delikatne tony wysokie, ale ostatnio usłyszałem opinię, że to właśnie głośnik stożkowy ma najbardziej delikatne tony wysokie i przypomniałem sobie o tych kolumnach, które na początku dyskwalifikowałem z uwagi na ten tweeter. Prosiłbym wszystkich zorientowanych w temacie o wypowiedź, będę wdzięczny za każdą rzeczową wypowiedź.

P.S. Jeśli ktoś słyszał te kolumny i coś mógłby napisać o ich brzmieniu, też prosiłbym o wypowiedź. Ogólnie lubię ciepłe, mocne i głębokie brzmienie. Nie lubię nadmiaru tonów średnich i wysokich.

To tubowe gwizdki mają tą przypadłość (patrz Tonsil Altus). SU-7700K miałem, na nadmiar średnich i wysokich nie będziesz narzekał, ten wzmak brzmi dość ciemno.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Brzmienie wzmacniacza znam i jestem bardzo zadowolony, ale chodzi mi o to, czy stożki nie popsują tego efektu, czy nie szukać czegoś z kopułką. Z drugiej strony słyszałem też, że niektóre Tonsile z kopułkami mają wysokie "SZCZ". Mowa była o Bolero.

Na to nie ma reguł. Są dobrze brzmiące kolumny ze stożkami na wysokich (np WLM), są spaprane kopułki- najlepiej sam posłuchaj lub kup, umawiając się na możliwość oddania kolumn po ewentualnym nieudanym zgraniu z resztą sprzętu.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem już te kolumny. Wersja ze wszystkimi głośnikami w kolorze kości słoniowej i z czarną okleiną drewnopodobną (WE). Grają naprawdę bardzo przyjemnie. Na lekki nadmiar tonów wysokich mogę tylko narzekać gdy słucham winyli przy użyciu dość kiepskiej wkładki (niski model AudioTechnica), która raz, że gra bardzo "wysoko", to jeszcze nie zawsze czysto, wtedy stosuję High Filtr (-6dB/okt. od 8kHz). Ogólnie tony wysokie i średnie są słyszalne dobrze, ale nie są natrętne i nie kaleczą ucha, są delikatne. Podkreślają czystość dźwięku (podkreślają, bo za to czy dźwięk jest czysty czy nie to odpowiada jakość sprzętu). Tony niskie również są na miejscu, a jak na dobre kolumny Bass Refleks przystało grają dość ciepło i tak dźwięcznie, ale co ważne nie dudnią, nie buczą, nie warczą itp.

Ogólnie polecam osobom, które lubią ciepłe i delikatne brzmienie. Ja się na nich nie zawiodłem. Czekam tylko na wkładkę (Ortofon 2M BLUE).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.