Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 5000 pln

daniel34k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój pierwszy post.

Szukam "idealnego" zestawu stereo do pomieszczenia 37m2 (salon + otwarta kuchnia). Jest to nasz pierwszy zestawi stero. Słuchamy generalnie dużo i w szerokiej rozpiętości: generalnie muzyka rockowa i popowa lat 80-tych (Europe, Michael Jackson, Gary Moore, Abba), ale również Sting, Enigma, Cohen, Prais, Clapton), muzyka klubowa, filmowa. Nie wiem co tak naprawdę lubimy, ale trzy lata temu odsłuchiwaliśmy zestaw: Vincent 226 + Yara Evolution = zestaw za 10 tys zł.Dzwięk był dynqamiczny, okreslłbym jako "soczysty, a jednocześnie ciepły", miękkie basy, dzwięk przestrzenny.

W tej chwili mamy stary odtwarzacz CD Sony, który może być "chwilowy" do obsługi płyt i dokupimy pasujący do reszty w ciągu pół roku.

W tej chwili mamy więc ok. 4000 zł na sam wzmacniacz (lub amplituner stereo) + kolumny.

Posiedziałem trochę na forach i wykombinowałem próbne zestawy:

- Harman Kardon HK 3490 + JBL E80 = 3500 pln

- Harman Kardon HK 3490 + Klipsch RF82 = 4200 pln

- jw + Focal Chorus 714 V = 5000 pln

Skupiłęm się na HK 3490, bo za rozsądne pieniądze mco wydaje się wystarczająca (2x120W), ale może macie inne propozycje?

Nie ukrywam, że zestaw z Focalem jest dla nas już drogi, ale jeśli będzie dwie klasy do przodu w stosunku do JBL to warto się zastanowić.

Co myślicie na temat wzmacniacza Xindak A-06, wystarczy mocy (2x80W), jeśli tak to jakie głośniki?

https://www.audiostereo.pl/topic/73828-zestaw-stereo-do-5000-pln/

Witam,

biorąc pod uwagę dosyć duże pomieszczenie oraz preferencje, sugerowałbym zwrócić uwagę na następujące urządzenia:

1. Harman Kardon HK 3490 - mocna urządzenia, dynamiczne brzmienie

2. Yamaha R-S700 - nowa, bardzo ciekawa linia urządzeń stereo Yamaha. Jedno z ciekawszych tego typu urządzeń na rynku

3. NAD C326 BEE - to jest tylko wzmacniacz a nie amplituner, jednak pod względem brzmienia zdecydowanie najlepsze rozwiązanie

Poniżej podaję zestawy kolumnowe:

1. Monitor Audio M6 - bardzo mocne, duże kolumny, które nie będą miały problemów z nagłośnieniem Twojego pomieszczenia. Równe, pełne i dynamiczne brzmienie.

2. KEF C7 - teoretycznie konkurencja MA M6, jednak o pół klasy niżej.

3. Mission seria m lub najnowsza mX

Jeśli miałbym wybrać konfigurację dla siebie, zdecydowałbym się na wzmacniacz NAD C326 BEE z kolumnami Monitor Audio M6.

Czekam na ewentualne pytania, służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli szukacie zestawu do słuchania muzyki w stereo to zdecydowanie polecam wzmacniacz stereo. Amplituner nie sprawdza się zbytnio w tej sferze, chyba że wyższe modele, ale w takim przypadku nie warto dopłacać, bo tańszy wzmacniacz stereo zagra lepiej niż drogi amplituner.

Co do kolumn, polecam samodzielne odsłuchy, ponieważ każdy ma inne gusta brzmieniowe i trudno trafić akurat w swój gust.

Wzmacniacz NAD C326BEE jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego polecam zapoznać się/poczytać opinie o kolumnach Akkus Y4. Może nie wyglądają zachwycająco i pięknie, ale brzmieniowo biją na głowę niejedne średniej klasy kolumny w przedziale do 4 tyś. a kosztują połowę tego.

Dzięki za odpowiedź. Prawdę mówiąc mam wątpliwości czy nad 326 da radę na prawie 40m2. Lepiej by tu wypadł nad 355, ale na tej półce cenowej (ok.2600) pojawiają się inne wzmacniacze (Rotel RC-1550, Creek Evo, Marantz PM7004 itd) i już robi się lekko ponad 5000zł z kolumnami bez odtwarzacza CD.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Witam,

mój pierwszy post.

Szukam "idealnego" zestawu stereo do pomieszczenia 37m2 (salon + otwarta kuchnia). Jest to nasz pierwszy zestawi stero. Słuchamy generalnie dużo i w szerokiej rozpiętości: generalnie muzyka rockowa i popowa lat 80-tych (Europe, Michael Jackson, Gary Moore, Abba), ale również Sting, Enigma, Cohen, Prais, Clapton), muzyka klubowa, filmowa. Nie wiem co tak naprawdę lubimy, ale trzy lata temu odsłuchiwaliśmy zestaw: Vincent 226 + Yara Evolution = zestaw za 10 tys zł.Dzwięk był dynqamiczny, okreslłbym jako "soczysty, a jednocześnie ciepły", miękkie basy, dzwięk przestrzenny.

W tej chwili mamy stary odtwarzacz CD Sony, który może być "chwilowy" do obsługi płyt i dokupimy pasujący do reszty w ciągu pół roku.

W tej chwili mamy więc ok. 4000 zł na sam wzmacniacz (lub amplituner stereo) + kolumny.

Posiedziałem trochę na forach i wykombinowałem próbne zestawy:

- Harman Kardon HK 3490 + JBL E80 = 3500 pln

- Harman Kardon HK 3490 + Klipsch RF82 = 4200 pln

- jw + Focal Chorus 714 V = 5000 pln

Skupiłęm się na HK 3490, bo za rozsądne pieniądze mco wydaje się wystarczająca (2x120W), ale może macie inne propozycje?

Nie ukrywam, że zestaw z Focalem jest dla nas już drogi, ale jeśli będzie dwie klasy do przodu w stosunku do JBL to warto się zastanowić.

Co myślicie na temat wzmacniacza Xindak A-06, wystarczy mocy (2x80W), jeśli tak to jakie głośniki?

Mam prośbę czy możesz podać mi źródło gdzie znalazłeś Klipsch-e RF82 w takiej cenie?

Sorry, pomyliłem się conajmniej o 1000pln w rozliczeniach jeśli chodzi o zestaw z Klipschami-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.