Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do 1500 zł - używany

pool275

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem rozglądać się za gramofonem. Jestem kompletnie zielony w tym temacie, a ostatnio czuję ogromną potrzebę przerzucenia się na czarny krążek.

Szukam czegoś prostego na początek i w tej cenie raczej używanego.

Powiem szczerze, że ważny jest dla mnie również wygląd (nie bijcie ) :P

Stylistycznie podobają mi się nowe Thorens'y, np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety cena zbyt wysoka :(

Szukam dźwięku ciepłego, pełnego.. no analogowego :D

Posiadam wzmacniacz NAD C355BEE, więc dochodzi jeszcze kupno przedwzmacniacza gramofonowego.

Proszę o propozycje gramiaków :)

Aha, co myślicie o takich gramofonach:

- Rega Planar 3

- Technics SL-1210

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74071-gramofon-do-1500-z%C5%82-u%C5%BCywany/

W miejsce SL 1510

Ukryta Zawartość

Ale ktoś już maszyne łyknoł i będzie zadowolony.

Aj miało być SL 1210

Ukryta Zawartość

Od tego konkretnego modelu Thorensa radziłbym trzymać zdrowy dystans.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załamka... Niestety taki szmelc ałdiofilskie firmy wciskają biednym ludzikom, którzy myślą że kupują legendę, a tak naprawdę to troszkę plastiku, jakaś deseczka i silniczek badziewny, który pewnie zdechnie i przestanie trzymać obroty za góra kilka miesięcy intensywnego użytkowania... sorrow - btw za***isty kawałek Floydów :-D

Do autora wątku: jeśli ma być coś niezawodnego i nie chcesz - pisząc prosto z mostu - dać się wydymać, na vinylvoodoo, to niestety tylko czołg technics 1210 :-) ale to już przekracza budżet.

Ten sprzęt wygląda w miarę przyzwoicie i cena jak na pierwszy patefon ok (oczywiście brakuje mu bardzo dużo do elegancji i prezencji Michell Gyro i innych wspaniałości)

Ukryta Zawartość

tu ktoś nagrał filmik

Można resztę z zakładanego budżetu wpakowac w świetną wkładkę denona dl-110 i masz dźwięk na bardzo dobrym poziomie.

To tak na szybko.

tutaj model z drewnianą plintą aczkolwiek na vinylengine są one w jeden instrukcji

Ukryta Zawartość

Dla pewności: nie sprzedaję niczego na allegro, ta aukcja nie jest w żaden sposób ze mną powiązana. Jedyne przesłanki, które mną kierują to chęć pomocy/doradzenia.

tu audiofilska Diana i założona do 47F topowa wkładka denona :-D

Ukryta Zawartość

znaczy się tu (przydałaby się możliwość edycji postów ;-) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

>>>thrak,

"...Do autora wątku: jeśli ma być coś niezawodnego i nie chcesz - pisząc prosto z mostu - dać się wydymać, na vinylvoodoo, to niestety tylko czołg technics 1210 :-) ale to już przekracza budżet..."

Jesteś naprawdę przekonany, że za peryskopik ze światełkiem aż tyle warto płacić?

Yulu znowu się szaleju obżarłeś na świętą noc? ;-) Za światełko ie warto tyle płacić :-] kolega pool275 sam zadał pytanie co sądzimy o 1210 i rega planar 3, a że mam 1210 to coś tam mogę skrobnąć. Generalnie luz możesz polecić chłopakowi cokolwiek PJ do 1500 pln, zrazi się do analogu i więcej płyt dla nas :-) Luz

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Yulu znowu się szaleju obżarłeś na świętą noc? ;-) Za światełko ie warto tyle płacić :-] kolega pool275 sam zadał pytanie co sądzimy o 1210 i rega planar 3, a że mam 1210 to coś tam mogę skrobnąć. Generalnie luz możesz polecić chłopakowi cokolwiek PJ do 1500 pln, zrazi się do analogu i więcej płyt dla nas :-) Luz

Uprzejmie dziękuję za możliwość "polecenia chłopakowi". Doceniam Twój luz i łaskawość. Za 1500 zł można kupić NADGRAMOFON Technics 1210-cośtam od didżeja. To tak jak byś auto od taksiarza kupił. Kiepski biznes. Musi się kolega-chłopak bardziej namyśleć.

Pozdro,

Yul

Jeśli 1210 to tylko nowy, jeśli używany to od sprawdzonej osoby, która używała go do słuchania muzy, a nie grania na nim. Tyle w tym temacie, bo nowy przekracza budżet o 1000 pln +/-. Autor wątku pyta to odpowiadam :-]

Co do Regi nie wiem, nie miałem z tym do czynienia.

Co do Denona z linków, w/g w zakładanym budżecie z jakimś dl-110 albo dl-160 byłoby bardzo ok, ponieważ sam patefon ma sporo dobrych opinii w necie. Oczywiście jeden z niższych modeli ze starej serii DP ale z opisów userów nie różni się od oczko wyższego niczym poza górą plinty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.