Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Baltlaba

marcin87tg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy wątek na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Od dawna jestem Waszym czytelnikiem i bardzo dużo mi już pomogliście za co bardzo Wam dziękuje. A teraz chciałbym bardzo, żebyście mi pomogli w dobrze kolumn do mojego Baltka. Już od jakiegoś czasu poszukuję dobrych podłogówek do niego, niestety mój budżet nie jest astronomiczny i muszę się zmieścić w 3000 max 3500zł. Wiem też, że Baltlab nie ma prostych wymagań (zresztą zupełnie jak ja;) ). Kolumny jakich szukam muszą, a raczej powinny i bardzo bym chciał żeby tak było, grać ciepłą naturalną barwą z jak najlepszą średnicą (może być ona nawet nieco wysunięta) oraz dość dobrze zaznaczonym dołem (w żadnym wypadku nie chodzi mi o trzęsienie ziemi jak w tanich dużych subwooferach!!), natomiast góra ma być szczegółowa, aksamitna i w żadnym bądź razie nie ostra (nie lubię jak przy głośniejszym słuchaniu robi się jazgot nie do zniesienia...). Muzyka jakiej słucham jest naprawdę przeróżna od Chrisa Rea, przez Michel Olfield, Ive Mendes, Guns and Roses po ballady Metallici itd itp. Wiem, że moje wymagania są dość spore i w tym budżecie zapewne wielu z was powie mi żebym nie marnował ich czasu i nie zaśmiecał forum, ale naprawdę na więcej mnie nie stać a kolumny już bym chciał zmienić bo mój Baltuś wyraźnie się marnuje:). Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że nie muszą to być nowe kolumny, śmiało mogą być z drugiej ręki (oby nie były za stare bo nie chce ich od razu remontować). Aha pomieszczenie odsłuchowe to ok 23-25m2.

Propozycje jakie rozważałem to:

z tych komercyjnych:

- Monitro Audio RX6

- B&W 864

natomiast z mniej komercyjnych:

- Proac Studio 125

- klon Proac Response 2.5

Z góry dziękuje za zainteresowanie moim tematem i wskazówki co wybrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/74076-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-baltlaba/

Witam.

To czego szukasz ja też znalazłem w Dynaudio.

Oczywiście który model to już kwestia kasy.

Jeżeli coś z rynku wtórnego wtedy może uda się wyrwać lepszy model.

Pzdr.

Witam.

To czego szukasz ja też znalazłem w Dynaudio.

Oczywiście który model to już kwestia kasy.

Jeżeli coś z rynku wtórnego wtedy może uda się wyrwać lepszy model.

Pzdr.

Naprawdę Baltek 2 jest w stanie odpowiednio rozbujać Dynaudio? Jak rozmawiałem z p. Kozłowskim to mówił że do tego wzmacniacza powinno się szukać raczej "łatwych" kolumn, jak do jakiejś niezbyt mocarnej lampy... Dopiero wtedy pokaże swoją "magię".

Naprawdę Baltek 2 jest w stanie odpowiednio rozbujać Dynaudio? Jak rozmawiałem z p. Kozłowskim to mówił że do tego wzmacniacza powinno się szukać raczej "łatwych" kolumn, jak do jakiejś niezbyt mocarnej lampy... Dopiero wtedy pokaże swoją "magię".

Bez przesady.

Opinia o potrzebie super mocnych wzmacniaczy do Dynaudio to mit.

Oczywiście jeden będzie zachwycony połączeniem np.Baltlaba z Dynkami,a drugi powie że jest słabo.

Tym bardziej że Baltlab to słabizna jakaś nie jest!

Bez przesady.

Opinia o potrzebie super mocnych wzmacniaczy do Dynaudio to mit.

Oczywiście jeden będzie zachwycony połączeniem np.Baltlaba z Dynkami,a drugi powie że jest słabo.

Tym bardziej że Baltlab to słabizna jakaś nie jest!

No ale z drugiej strony "dynamitem" to on też nie jest. Ja nie twierdzę że Epoca2 nie zagra z Dynaudio. Dźwięki będą się wydobywały ale myślę że Marcinowi chodzi wykorzystanie całego potencjału tego wzmacniacza a ten pokaże swój czar dopiero w odpowiednim towarzystwie. Jest kilka wpisów w innych wątkach że Baltlab ma problem z basem. Owszem, z kolumnami których nie może udźwignąć zagra przypadkowo ale to chyba nie dziwota i nie jest w takim przypadku jakimś wyjątkowym urządzeniem.

Zestawienia z Dynaudio nie słyszałem więc nie będę się wymądrzał.

Dziwna sprawa...Skoro "wymaga" kolumn wysokoefektywnych to zadajmy sobie pytanie, po co nam on sam. W tej cenie można kupić wzmacniacz lampowy, który zagra "lepiej".

Musi to być wina ewidentnej oszczędności w sekcji zasilania wzmacniacza, bo wersja I grała z Dynaudio 52SE oraz Focus 140 wyśmienicie. Oczywiście IMHO.

Dziwna sprawa...Skoro "wymaga" kolumn wysokoefektywnych to zadajmy sobie pytanie, po co nam on sam. W tej cenie można kupić wzmacniacz lampowy, który zagra "lepiej".

Musi to być wina ewidentnej oszczędności w sekcji zasilania wzmacniacza, bo wersja I grała z Dynaudio 52SE oraz Focus 140 wyśmienicie. Oczywiście IMHO.

Obaj wiemy że "łatwe" kolumny to nie tylko takie które mają w broszurkach producenta wysoką efektywność. Informacji o łatwych kolumienkach do Baltlaba nie wymyśliłem sam tylko właściwie zacytowałem konstruktora, tylko tyle. Jest duże prawdopodobieństwo że zna ten wzmak i wie co mówi ;-)

Skoro Epoca1 zagrała z Dynkami to Epoca2 również z nimi zagra bo z tego co na stronie Baltlaba można wyczytać to jest to ta sama konstrukcja:

"Epoca 2 to model aktualnie sprzedawany. Brzmienie oraz pozostałe parametry elektryczne są identyczne jak w wersji 1v.3. Modyfikacji uległ wygląd zewnętrzny wzmacniacza. Zmieniono płytę przednią oraz kształt i wymiary gałek."

Witam , troche mnie dziwi takie pytanie do wzmacniacza jakie kolumny ?? Ja mam inny zwyczaj , wzmacniacz jest jak wzmacniacz gorszy lub lepszy pradowo ale kolumny to dopasowac trzeba do pomieszczenia a mianowicie jego akustyki, ile razy tu bylo takie a takie kolumny super grajki a po wstawieniu do pokoju nie chcialy grac ?? Mam taki zwyczaj wypozyczam na kilka dni kolumny i jak graja tak jak chce to zostaja.

A co drodzy koledzy powiecie o kolumnach Akkus X3 bo akurat tak owe są do kupienia w okazyjnej cenie?

Ewentualnie B&W CM7 lub jak już pisałem wcześniej klony Proac Response 2.5?

Witam.

To prawda, że trzeba uważać z doborem kolumn do Baltka.

Miałem Radmory LS 40. Były to łatwe kolumny do wysterowania. Po nich były Sundial Impetus i choć to podstawkowce to nie nadają się do Epoca 1v3, gdyż Baltlab nie wysterował tych kolumn do końca. A przekonałem się o tym podłączając inny, mocniejszy wzmacniacz. Kolumny podłogowe diy Sonus Oliva na scan speak revelator bardzo dobrze zgrały się z Baltlabem i nie wyczułem też niemocy wzmacniacza z tymi kolumnami.

Pro Ac Studio 125 był sobie ogólnie podarował, gdyż moim zdaniem to słabe kolumny i tyle.

Cześć Marcin87tg,skoro masz już wzmacniacz,weź go pod pachę i posłuchaj z kolumnami które cię interesują.

Nie uciekaj się do opinii,a potem nie zamawiaj kolumn bez odsłuchu,bo będziesz zawiedziony.

Ważną kwestię podjął slaw123,czy masz odpowiednie pomieszczenie,by mogły w nim grać kolumny ,które chcesz ?

Może skup się na podłogówkach dwudrożnych,których jest spory wybór.

Co do Epoca 2,napędzi Dynaudio(2 drożne) bez problemu.Kwestią jest,czy np. spokojniejszy przekaz nie będzie ci przeszkadzał.Ten wzmacniacz lubi głośniki 4 ohmowe,z racji,że na obciążeniu 4 ohm generuje mniejsze zniekształcenia.Moc rzędu 100 W,zasilanie jest nie małe,dwa trafa 250 VA,80 000 uf na kanał,niezły piecyk :)sporo w czystej klasie A.Nie zapominaj o reszcie,źródło ,kabelki...pozdrawiam.

Cześć Marcin87tg,skoro masz już wzmacniacz,weź go pod pachę i posłuchaj z kolumnami które cię interesują.

Nie uciekaj się do opinii,a potem nie zamawiaj kolumn bez odsłuchu,bo będziesz zawiedziony.

Ważną kwestię podjął slaw123,czy masz odpowiednie pomieszczenie,by mogły w nim grać kolumny ,które chcesz ?

Może skup się na podłogówkach dwudrożnych,których jest spory wybór.

Co do Epoca 2,napędzi Dynaudio(2 drożne) bez problemu.Kwestią jest,czy np. spokojniejszy przekaz nie będzie ci przeszkadzał.Ten wzmacniacz lubi głośniki 4 ohmowe,z racji,że na obciążeniu 4 ohm generuje mniejsze zniekształcenia.Moc rzędu 100 W,zasilanie jest nie małe,dwa trafa 250 VA,80 000 uf na kanał,niezły piecyk :)sporo w czystej klasie A.Nie zapominaj o reszcie,źródło ,kabelki...pozdrawiam.

Witam raczej wez kolumny ze sklepu i do domu jesz wnies i tam posluchaj , ja jeszcze nie spotkalem sie aby w salonie w pokoju odsluchowym jakis wzmacniacz slabo gral , oczywiscie w porownaniu z innym zagra inaczej ale kolumny to tylko do domu....kolega byl u mnie na odsluch ze wzmakiem , tak mu sie palilo do V4 , uspokoilem go pozyczylem mu i czar prysl, nie pasuja u niego w pokoju :(

Witam raczej wez kolumny ze sklepu i do domu je wnies i tam posluchaj , ja jeszcze nie spotkalem sie aby w salonie w pokoju odsluchowym jakis wzmacniacz slabo gral , czy kolumny byly slabe, oczywiscie w porownaniu z innym zagra inaczej ale kolumny to tylko do domu....kolega byl u mnie na odsluch ze wzmakiem , tak mu sie palilo do V4 , uspokoilem go pozyczylem mu i czar prysl, nie pasuja u niego w pokoju :(

Witaj marcin87tg

Po pierwsze: Baltlab to bardzo trudne do okiełznania "zwierzę" i nie chodzi tylko o jego wydajność prądową i moc. Po prostu trudno zbudowa- wokół niego system bo z niewieloma rzeczami naprawdę gra. Ale warto popracować, bo jak się człowiek wysili to efekty są znakomite. Miałem przez chwilę tę wzmacniacz i obserwowałem wielomiesięczne walki mojego kolegi z Baltlabem, to coś o tym wiem.

Po drugie, czyli konkrety. Moim zdaniem Bowersy, AP, Monitor Audio – to dobre kolumny, ale nie wiem, czy ich charakterystyka tonalna będzie Ci odpowiadała. Tak mi się przynajmniej wydaje z opisu tego, czego szukasz. Jeśli nie boisz się używanych, to poszperaj i posłuchaj Vienna Acoustic, Usherów, Dali, Proac Studio, KEF. Rok temu grały na Audioschow świetne małe kolumienki podłogowe Regi. Może te? Z nowych mogą być np. świetne Xaviany lub równie świetne RLS. Ale oczywiście wszystko trzeba najpierw posłuchać z Baltkiem.

Pozdrawiam Stempur

Zupełnie przez przypadek przed chwilą przeczytałem recenzję Xavianów Gran Collona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj pod koniec artykułu z jakim wzmakiem kolumny osiągnęły doskonałą synergię.

Twój budżet, nowe, z gwarancją. Chyba więc problem z głowy...

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Zupełnie przez przypadek przed chwilą przeczytałem recenzję Xavianów Gran Collona:

Ukryta Zawartość

Przeczytaj pod koniec artykułu z jakim wzmakiem kolumny osiągnęły doskonałą synergię.

Twój budżet, nowe, z gwarancją. Chyba więc problem z głowy...

Powodzenia!

Dlaczego zapominacie o pomieszczeniu odsluchowym , gdybyscie tak naprawde interesowali sie akustyka polowe tych zapytan tu na forum by nie bylo, a nawet wolania o pomoc. Kolega kupil kolumny Akkus , odsluchal w salonie po 5 min kupil , i sie zaczelo ?? czemu nie gra itd. U mnie !!

Ukryta Zawartość

Dlaczego zapominacie o pomieszczeniu odsluchowym , gdybyscie tak naprawde interesowali sie akustyka polowe tych zapytan tu na forum by nie bylo, a nawet wolania o pomoc. Kolega kupil kolumny Akkus , odsluchal w salonie po 5 min kupil , i sie zaczelo ?? czemu nie gra itd. U mnie !!

Nie wiem czy zapominamy... Podrzucamy chłopakowi pomysły żeby miał jakieś typy do odsłuchania a na to co "marcin87tg" z tymi pomysłami zrobi to mamy już niewielki wpływ...

Ja chyba mało wybredny jestem bo na moje ucho Baltlab odtwarza bardzo dobrze każde CD (miałem podłączone trzy, technicsa, marantza i densena) i jego dźwięk mi się bardzo podoba na wszystkich trzech parach kolumn (stare cantony, nowe siesty podstawkowe i nowe HD2 Kisiela).

Ponieważ jego grzanie się męczy bardzo chciałem używać marantza, wytrzymałem 5 minut taki ma bylejaki dźwięk w porównaniu do baltlaba. I dlatego nie potrafię się go pozbyć... a grzeje mi teraz sypialnię.

Ukryta Zawartość

a może z chario ktoś słuchał połączenia z baltlabem?

nie są to podłogowe ale wg specyfikacji do 30m2 nagłaśniają

wg recek mają ciepły bas dynamiczny i świetną średnicę i delikatną górę

osobiście słuchałem tych w ponad 20m2 i byłem pod dużym wrażeniem

Ukryta Zawartość

porównywałem bezpośrednio z dynkami x12 i 2/8 i hypery 2000 zagrały bardziej dynamicznym ciepłym basem

lepiej wypełniały pomieszczenie o ile 2/8 zagrały mniejszym basem i z mniejszą głębią sceny to x12 basu nie słyszałem

widocznie za mało prądu i pokój za duży :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dziękuje wszystkim za tak duże zainteresowanie tematem, nie sądziłem że otrzymam taki odzew;) Kolego slaw123 zgadzam się z Tobą w 100%, że kolumny powinno się dobrać również do pomieszczenia, ale niestety tak owego w tej chwili nie mam (będzie już za parę miesięcy - przeprowadzka na swoje). Tak więc podczas tworzenia nowego pomieszczenia dla baltka i reszty batali zrobie wszystko żeby było jak najbardziej zgodnie z zasadami akustyki i żeby zagrało jak najlepiej będzie potrafiło - oczywiście w miarę możliwości. A teraz co do kolumn to coraz bardziej zacieśnia mi się mój krąg i zaczynam również rozwarzać opcje podstawkowców... Niestety mieszkam dość daleko od wszelkich możliwości odsluchowych i jedyne co moge posłuchać do boomboxy i tanie zestawy kina domowego w jakimś markecie. Powiem szczerze, że mój krąg poszukiwań zaczyna się zacieśniać dość mocno i w zasadzie najabrdziej oczywiście z "suchych" opisów podobają mi się właśnie kolumny Xavian Gran Colona, monitory Chario Constellation Delphinus oraz Akkusy V2 (niestety o nim nic nie wiem), a także Proac albo w/w klony albo studio 125. Mam nadzieje, że dyskusja jeszcze troche potrwa i będę miał większa pewność w którym kierunku iść.

• 1 miesiąc później...

No i kolumny wybrane. Mój wybór po 3 godzinnych odsłuchach padł na Xavian Gran Colonna v2. Wg mnie z moim system grało to bardzo dobrze i jestem pod wielkim wrażeniem tych dwudrożnych kolumn. A na dodatek miłą niespodzianką było to, że w domu zagrały jeszcze lepiej niż w studio:)

Temat uważam więc za zamknięty.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.