Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lasera w Nakamichi OMS-5EII

Manluk

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem laser w Nakamichi OMS-5EII na nowy. Prąd lasera jest kilkanaście procent niższy niż na nim napisane (KSS-123A). Instrukcja serwisowa dopuszcza 10% i mówi, że w ciągu pierwszych 1000 h wzrośnie. Jestem w stanie ustawić takie parametry jak: PLL free-run frequency, tracking offset, focus servo offset, E-F balance, tracking servo gain, zakładając, że wątpliwej oryginalności płyta testowa Sony type 4 jest dobra do tego. Nie jestem w stanie ustawić THD (nie mam płyty i miernika zniekształceń). Według instrukcji serwisowej te parametry należy wyregulować po wymianie lasera. Nie zrobiłem tego, pomimo to, odtwarzacz czyta wszystkie płyty, łącznie z CDR złej jakości i dźwięk jak dla mnie jest w porządku. Nie znam się na konstrukcji odtwarzaczy CD dlatego chciałbym zadać pytanie. Czy jest bezwzględnie konieczne ustawianie tych wszystkich parametrów po wymianie lasera, zwłaszcza THD, i oczekiwać jeszcze lepszego dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/74098-wymiana-lasera-w-nakamichi-oms-5eii/
  • 1 miesiąc później...

popatrz do watku o nos pcm56

tam jest pare stron na temat mierzenia thd. starczy plyta testowa z sygnalem 1khz (do sciagniecia na necie) oraz karta muzyczna z kompa. z probkowaniem 96khz lepiej widac znieksztalcenia i thd.

Wielkie dzięki. Na razie po pomiarach mam inne pytanie, może ktoś będzie wiedział. Na ile miarodajne one są, tzn czy można je porównywać z wartościami THD podanymi przez producenta sprzętu. Moje pomiary programem SpectraLab na dwóch diametralnie różnych komputerach (w tym kartach dźwiękowych) i systemach, na dwóch różnych płytach testowych CD, w dowolnych kombinacjach pokazały praktycznie takie samo THD. Próbkowanie 44,1 kHz. Nakamichi 0,015% (1kHz) i 0,006% (10kHz). Akai CD57 0,03% (1kHz) i 0,006% (10kHz). Dla obydwu CD-ków producenci podają dużo niższą wartość: 0,003% dla 1 kHz.

Może napiszę co i jak. Pierwsza rzecz, która się okazała po podłączeniu wyjść audio Nakamichi do oscyloskopu to zakłócenia (mniej na 1kHZ sinusoida, więcej na 10 kHz). Linia podstawowa w programie SpectraLab podskakiwała w rytm zwiększania się zakłóceń obserwowanych na oscyloskopie. Stwarzało to trudność w pomiarze THD. Powodem był zbyt mały prąd lasera, mniejszy o 15 % od znamionowego. Wiem, wiem, ustawienie prądu lasera to podstawa, ale w instrukcji serwisowej wyraźnie zaznaczono, że " NEVER turn the adjustment screws of the Pickup" i nigdzie nie pokazano jak ustawić prąd, co potwierdzało powyższy zakaz. Prąd lasera ustawiłem na 10% niższy od znamionowego (laser nowy, zakupiony u skośnookich przyjaciół) i wyregulowałem wszystkie wartości wg serwisówki, co wymagało niewielkich zmian ustawień. Przy dokładnym ustawieniu THD okazało się, że zależy on od ustawienia trzech potencjometrów na każdy kanał: RV552L/R, RV551L/R i RV501L/R. Po tym wszystkim Nakamichi: 0,014% (1kHz) i 0,002% (10kHz). Z ciekawości zrobiłem także pomiar dla PS1 (SCPH-1002) ze zmodyfikowanym wyjściem wg opisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 0,090% (1kHz) i 0,012% (10kHz).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Czy ma sens wymiana w stopniu wyjściowym Nakamichi OMS-5/7EII wzmacniaczy operacyjnych LF353 na inne o lepszych parametrach, np. LME 49860NA ? Użytkownik Lete wspominał, że przy wymianie na inne niż wyżej wymieniony, coś mu się tam wzbudzało.

JW. Ponawiam pytanie i może sprecyzuję swoją poprzednią wypowiedź. Najlepsze wyniki u Lete dawał oryginalny LF353, a każdy inny był gorszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.