Skocz do zawartości
IGNORED

Harman AVR 260 czy Yamaha RX-V 767?

SNEERR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Noszę się z zamiarem kupna zestawu kolumn 5.1, ampli + blu-ray.

Zacząłem od odsłuchów kolumn-frontów na AVR 260 bo ponoć jak twierdzą sprzedawcy jest najbardziej "muzykalny" no i był dostępny w każdym salonie w którym byłem.

Słuchałem:

Missionów M34 oraz M35

KEF C7

JBL ES80

Monitor Audio BX5 i BX6

Dali Concept 6

i w końcu

KEF IQ 70 , które mnie zaczarowały i chyba ostatecznie je wybiorę, zastanawiam się jeszcze nad MA BX5.

Jako że słuchałem tego tylko na Harmanie (i podobało mi się) nie wiem jak by te dwa zestawy zagrały z Yamahą 767.

Niestety nie mogę sam posłuchać, bo tam gdzie są kolumny nie ma Yamahy, musiałbym kupić kolumny i zanieść tam gdzie sprzedają Yamahę.

Ale może ktoś z forumowiczów kto zna ten sprzęt mógłby porównać te dwa klocki i podpowiedzieć czego można się spodziewać od Yamahy.

Harman gra dla mnie rzeczywiście ciepło i dynamicznie podobnie jak mój 8 letni wzmak stereo Pioneera w połączeniu z kolumnami ESA Vivace.

Oprócz docelowego zestawu do kina chciałbym też słuchać na tym zestawie muzyki.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/74114-harman-avr-260-czy-yamaha-rx-v-767/

Jaki jest twój budżet na to kino? Jaki pokój?

KEF IQ7 to trochę wymagające kolumny jeżeli chodzi o muzykę i elektronikę (jak dobrze pamiętam to nadawały się do muzyki spokojniejszej jak jazz, z którą sobie radziły wyśmienicie ale musiały mieć do tego przyzwoitą elektronikę) moim zdaniem do kolumn w tym przedziale amplitunery z przedziału tych co chcesz nabyć się nie nadają jako wzmacniacze.

Możesz być potem rozczarowany tak jak mój kumpel. W sklepie grały fajnie a jak ustawił w domu w pokoju z dużym metrażem to ze względu na słaby wzmacniacz była kicha i je oddał. Powiedz żeby ci w sklepie zmontowali odsłuch KEF IQ7 raz z amplitunerem harman/yamaha (opinie jakie słyszałem wskazują, że harman jest jednym z lepszych amplitunerów do stereo ) a raz z twoim wzmacniaczem stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu link który może ci pomóc. Masz fajny wzmacniacz więc można coś pokombinować

Do tych amplitunerów według mnie pasują kolumny gdzie cały zestaw nie przekroczy 3500zl (chyba tyle wychodzi zestaw JBL z serii E)

Ja mam amplituner harmana AVR 230 (odpowiednik tego AVR 260 tylko z minionej epoki) mój wzmacniacz NAD 315BEE (cena 1/3 tego co amplituner) kładzie go na łopatki pod względem napędzania kolumn i dźwięku stereo (nawet nie ma co porównywać)

Swego czasu też interesowałem się właśnie IQ7 i aż boli jak czytam że chciałbyś je podłączyć do tych amplitunerów. Radzę posłuchać jeszcze różnych konfiguracji i na spokojnie wszystko przemyśleć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Odnośnie budżetu na cały zestaw KD to liczyłem to koło 10 tys.

Pokój mam dość nietypowy , bo długi a wąski: 11 x 4,5m. Ale nagłośnić chciałbym tylko część z jednego końca tj: 4,5 x 5m - czwartej ściany nie będzie zostaje przestrzeń otwarta na pozostałe 6m długości.

W moim poście pytam głównie o różnicę w brzmieniu między Harmanem a Yamahą jako że nie miałem okazji posłuchać Yamahy, wiem za to jak gra Harman bo dość długo go słuchałem z paroma zestawami.

Być może ktoś z użytkowników zna jeden i drugi sprzęt i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami czy odczuciami odnośnie brzmienia czy też funkcjonalności ew. jakieś wady, zalety.

Np odnośnie Harmana słyszałem kiedyś opowieści, że niektóre egzemplarze miały źle zaprojektowane końcówki mocy i często się paliły, czy to prawda?

Co do kolumn to IQ 70 spodobały mi się ze względu na swoją neutralność i niesamowitą precyzję w przekazie. W ich brzmieniu nie wyczułem jakiegoś zabarwienia czy zafałszowania, wszystko było dokładne i precyzyjne. Bas był miękki i głęboki, a nie twardy i krótki jak w JBL ES.

Bardzo podobał mi się też dźwięk z niższej serii KEF-a - C7 gdzie przestrzeń po prostu porywa słuchacza, ale wykończenie tych kolumn już mnie nie porywa ;-) Chciałbym również, aby te głośniki były ładnymi mebelkami i nie szpeciły mi pokoju. Bardzo ładnie wykończone są zestawy Monitor Audio z nowej serii BX, ale niestety ich brzmienie zbyt mocno zabarwione jest basem, zwłaszcza BX6.

Cały zestaw ma być głównie do kina, ale dobrze by było żeby muzyki też dało się na nim posłuchać.

Nie chciałbym wydawać jakichś srasznych sum i komplikować tej instalacji, ma być prosto i funkcjonalnie AVR + BR + 5.1

Do stereo mam inny zestaw w innym pokoju gdzie mogę w ciszy i spokoju delektować się muzyką.

Pozdrawiam

W takim razie wszystko jasne. MA RX to ładne mebelki z wieloma zakończeniami w różnych kolorach. Kumpel planuje kupić właśnie taki zestaw ale z elektroniką marantza. Bas w RX6 także jest spory (mnie bardzo zadziwiły pod tym względem bo przy takich E100 wyglądają jak skrzaty :) ale można sobie zawsze z nim poradzić zatykając bass refleksy. Daje to bardzo wyraźną zmianę. Przy serii RX na pewno przekroczysz budżet o parę tysięcy.

Jeżeli mieszkasz niedaleko Rybnika to znam całkiem fajny sklep gdzie możesz posłuchać MA z yamahą. Mają też sporo innych ciekawych kolumn.

Sam mam HK 255 i to był kiler gdy go kupywałem to był najlepszy ampli w swoim przedziale cenowym.

Hk 266 niestety ma już mocną konkuręcje i już tak nie błyszczy za to 767 to kiler bież go bez zastanowienia rywalom do 3000 zł nie daje żadnych szans.

Moja opinia bierze się z testów w prasie sam nie miałem okazji go słuchać ale tytuł Wybór redakcji dla Yamahy 767 daje do myślenia zajżyj do listopadowego numeru Audio Video sam poczytasz.

Ukryta Zawartość

dzięki znalazłem ale chciałbym jeszcze usłyszeć jakiejkolwiek wypowiedzi na forum bo te testy w fachowej prasie czasami pozostawiają dużo do życzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki znalazłem ale chciałbym jeszcze usłyszeć jakiejkolwiek wypowiedzi na forum bo te testy w fachowej prasie czasami pozostawiają dużo do życzenia

W ten sposób kolego to trudno będzie ci uwierzyć komukolwiek

Ja na pierwszym miejscu stawiam swoje własne odczucia potem jest prasa fachowa a na końcu opinie użytkowników

I tak wyboru musisz dokonać sam.

Ja wybrał bym 767 ale moja opinia nie jest obiektywna choćby tylko dlatego że jako posiadacz Harmana 255

chętnie widział bym tą Yamahę u siebie choćby tylko dlatego że ma świetną prasę

Pytasz o nowy sprzęt który ma mało użytkowników i wiarygodne opinie pojawią się dopiero za jakiś czas

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam podobny problem co pionier123. Na początku byłem praktycznie zdecydowany na Yamahe i MA BX5 (lub 6)- czytając opinie na stronach internetowych.

Zdecydowałem się na odsłuch Yamahy 767 i Harmana 266 i po odsłuchaniu zmieniłem zdanie.

Wg mnie Harman gra lepiej od Yamahy, dźwięk jest przyjemniejszy dla ucha, bas bardziej wyrazisty, Yamaha dźwięk wydawał mi się pusty.

Na chwilę obecną jeśli tylko uzbieram fundusze to kupię H/K 266 i MA BX6.

mychciu

no właśnie tego się obawiam że po odsłuchaniu tej Yamahy 767 mogę się rozczarować bo mam porównanie słuchałem u kolegi HK 460 + MA RX8 bez suba to było to czego moje ucho potrzebuje ale niestety jak dla mnie sprzęt za drogi i kolumny za duże potrzebuję podstawkowe dlatego myślałem o BX2 lub Klipsch RB-51 i do tego sub

A ten HK 266 to czym się różni od 260 bo nie mogę go znaleźć

pionier123,

Wdała mi się literówka do postu. Chodziło mi o H/K 260, nie 266.

Jeśli chodzi o różnice H/K 260 i 460 to w sklepie powiedziano mi że te ampli grają praktycznie tak samo, niestety tego nie sprawdzałem.

pionier123,

Wdała mi się literówka do postu. Chodziło mi o H/K 260, nie 266.

Jeśli chodzi o różnice H/K 260 i 460 to w sklepie powiedziano mi że te ampli grają praktycznie tak samo, niestety tego nie sprawdzałem.

A nie dodali, że różnice w cenie płacisz praktycznie za to żeby mieć z przodu 4 zamiast 2?

muszę też obejrzeć i posłuchać tego HK260 a głośniki tej firmy np. te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są chyba plastikowe i czy warto je brać pod uwagę

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich, widzę że temat nie umarł.

Udało mi się w końcu posłuchać Yamahy 767 tylko niestety znowu na innych frontach niż słuchałem do tej pory.

Sprzedawcy są powiązani z dystrybutorami i dziwnie pogrupowani, rzadko kiedy asortyment im się pokrywa.

Tak więc do 767 podpięli mi:

- Mission M66i

- B&W 684

- ELAC FS-127.

Najbardziej przypadły mi do gustu ELAC-ki, nieduże podłogówki z dwoma 14 cm aluminiowymi wooferami. Przy ustawieniach ampli pure direct - bas powalający, głęboki, "mięsisty", góra pasma delikatna, wysokie nie świdrują uszu.

Słuchając Yamahy miałem wrażenie, że jest bardziej dynamiczna niż HK zwłaszcza w zakresie basu. Trochę brakowało mi przestrzeni w stereo, ale nie wiem czy odczucia te wiązać bezpośrednio z Ampli czy z kolumnami, których słuchałem poraz pierwszy, a może to specyfika pokoju odsłuchowego.

Brakuje mi bezpośredniego porównania odsłuchowego między HK a Yamahą na tym samych głośnikach.

Szukam teraz sprzedawcy, który miałby wszystkie te klocki na miejscu i dałby posłuchać.

Pozdrawiam

Ta Yamaha to w tej chwili na prawdę dobry zakup. W kinie nic nie brakuje i nawet w stereo gra na poziomie tanich wzmacniaczy. Posłuchaj, dobierz kolumny które najbardziej odpowiadają twoim wymaganiom i będzie dobrze.

Żeby nie powiedzieć a nie mówiłem w tym porównaniu wygra yamaha, Harman nie ma szans nie tylko z nią ale też z paroma innymi ampli, w tym roku jest ostra konkurencja ze strony pioneera który wraca do stereo i dzwiękowo ma bardzo dopracowane sprzęty,denon jak zwykle nie zawodzi wśród tego grona yamaha błyszczy najbardziej.

Cytat z Audio Video "Aż dziw bierze że za 800 zł więcej można kupić o wiele lepszy, pod każdym wzdlędem, amplituner(w stosunku do RX-V 567). Uwzględniając wszystko:dzwięk, obróbkę obrazu, funkcjonalnoś i wyposażenie, trzeba uczciwie przyznać, że w swojej klasie RX-V767 jest znakomity.Rywalą z przedziału do 3000 zł nie daje żadnych szans."koniec cytatu

Moja rada jest taka że najlepiej skupić się na wyborze głośników do tej yamahy bo ty wybór jest ogromny i niełatwy

Ja powiem tylko tyle,że między AVR460 a AVR260 jest różnica i to duża w dynamice która szczególnie się uwydatnia przy dobrych kolumnach.Ja odsłuchiwałem oba modele na podstawkowych BX2 od Monitor Audio i zdecydowanie wybrałem AVR460.Warto dopłacić a w niektórych miejscach można go dostać sporo poniżej 3500 zł.

@Ultrasoniak - co do cytatu, to z tym "żadnych szans" - niestety, gdyż gdyby tak było wybór byłby prosty i wielu ludzi w tym ja nie miałoby dylematu co wybrać. Tymczasem do 3000zł można kupić też najnowsze Onkyo 708 oraz ubiegłoroczny wyższy model 807 w dobrej cenie. Yamaha jest tańsza i ma 2 HDMI out, ale za dźwięk te Onkyo zbierają wszędzie na świecie najlepsze oceny. Wybór wcale nie jest prosty...

Nie daję żadnych szans.Jakiś fantasta to chyba pisał albo koleś który nie słuchał amplitunerów konkurencji.Yamaha 767 to ten sam klocek co 765 tyle,że dostosowany do obecnej mody na 3D a dźwiękowo nie różni się w zasadzie niczym,może poprawili coś w dziedzinie video ale nie czyni to tego modelu jakimś wyjątkowym okazem.Jest to dobry klocek ale nie można ot tak stwierdzić jak ten recenzent,że konkurencja nie ma żadnych szans bo to jest zwyczajne mijanie się z prawda i pachnie sponsorowanym testem.

@Ultrasoniak - co do cytatu, to z tym "żadnych szans" - niestety, gdyż gdyby tak było wybór byłby prosty i wielu ludzi w tym ja nie miałoby dylematu co wybrać. Tymczasem do 3000zł można kupić też najnowsze Onkyo 708 oraz ubiegłoroczny wyższy model 807 w dobrej cenie. Yamaha jest tańsza i ma 2 HDMI out, ale za dźwięk te Onkyo zbierają wszędzie na świecie najlepsze oceny. Wybór wcale nie jest prosty...

Porównanie dotyczyło tylko modeli tegorocznych, w temacie takowe się znalazły

Nie daję żadnych szans.Jakiś fantasta to chyba pisał albo koleś który nie słuchał amplitunerów konkurencji.Yamaha 767 to ten sam klocek co 765 tyle,że dostosowany do obecnej mody na 3D a dźwiękowo nie różni się w zasadzie niczym,może poprawili coś w dziedzinie video ale nie czyni to tego modelu jakimś wyjątkowym okazem.Jest to dobry klocek ale nie można ot tak stwierdzić jak ten recenzent,że konkurencja nie ma żadnych szans bo to jest zwyczajne mijanie się z prawda i pachnie sponsorowanym testem.

Nie jestem jakimś obrońcą prasy ale test w niej polega na ścisłych zasadach przede wszystkim przedziały cenowe przestrzegane są co do złotówki bez bujania w obłokach

Jako posiadacz harmana 255 widzę ,że w 266 też niewiele na lepsze się zmieniło i w tym roku nowy harman nie rozwala konkurencji jak robił to jego poprzednik 255.

Osobiście do urządzeń yamahy mam dużo respektu bo wiem na co stać tę firmę i jaką ma tradycję i jak wiele uwagi przywiązuje do urządzeń kina domowego i nie boję się katygorycznych stwierdzeń że faktycznie nie daje innym szans

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.