Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory + wzmacniacz do 2000

nuisancelover

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje monitorów i wzmacniacza do ceny ok 2000zł. Sprzęt musi być nowy. Jeśli chodzi o kolumny myślę nad heco vita 300 oraz wharfedale 10.0. Jestem również otwarty na inne propozycje. Muzyka jakiej słucham jest dość zróżnicowana-rock, synthpop, elektronika, trochę rapu, italo... Jeśli chodzi o wzmacniacz nie mam niestety żadnego pomysłu. Co do preferencji brzmieniowych to lubię nisko schodzący bas(ale bez przesady), raczej zrównoważony dźwięk, bez natrętnych wysokich tonów, gardzę konturowym graniem. To dość duże wymagania jak na 2tyś zł, ale liczę że coś da się wymyślić

Mój pokój ma 16m2.

Pozdrawiam i proszę o pomoc, mam zamiar na gwiazdkę wkroczyć do zacnego grona low-endowych audiofilów ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/74325-monitory-wzmacniacz-do-2000/

zdecydowanie wole klasyczny zestaw ze wzmacniaczem. Zapomniałem dodać że źródłem na początku będzie jakieś cd technicsa za 100zł(później zakupie coś lepszego, ale to później ;-)).

Wyboru za dużego nie masz jak na nowy sprzęt. Ze wzmacniaczy to Denona PMA 510 lub Marantza 4001. Z kolumnami trochę większy wybór masz ale za to trudniejszy. Jak masz niedaleko do Media Markt to z pewnością będziesz mógł poprosić o podłączenie tych, które wymieniłeś lub Jamo C601 i Monitor Audio M2. Lepiej posłuchać a nie kupować w ciemno. Kwestia jeszcze źródła ale to jakby osobny temat.

Teoretycznie było by mnie stać nawet na marantza PM 5003 lub cambridge azur 350. Co do wharfedaleow 10.0 to 10cm przetworniki nie sa zbyt małe jak na 16m2?

Po prostu nie będziesz miał niższego basu.

dzieki za odpowiedzi

dzis bylem w dwoch sklepach zobaczyć co tam mi poradza. W audiostrefa.pl Zaproponowano mi yamahe a-s300 + monitor audio za cene 2100zł. Niby ok, ale wydac ponad 2k zl na cos co swym prestizem cieszyc mnie nie bedzie troche szkoda.

W drugim sklepie (audioplaza) miło aczklwiek stanowczo wpierano mi podłogówki jamo takze raczej sobie odpuszcze.

Tutaj pytanie do poznaniaków - z suma jaka posiadam mam w ogole po co sie wybierac do "hi-end corner" na szewskiej?

w sumie teoretycznie(bo nie mialem okazji posluchac) bardzo zaspokoila by mnie konfiguracja kef iq10 + najtanszy nad. Co o tym sadzicie?

Po głowie chodzą mi jeszcze mission m32 bo maja 16cm przetworniki i słyszałem ze jak na takie małe kolumny nawet bas daje rade.

Ogólnie im więcej szukam tym głupszy się czuje, także dalsze sugestie mile widziane

Pozdrawiam

Porównywałem niedawno 3 wzmacniacze z niższej półki w MM - była promocja "bez VATu" - podstawowy Denon, jakiś podstawowy HK i Marantza PM6002. Wyszedłem z Marantzem pod pachą - kosztował mnie 900, gra z MA BR2, nie jest źle, choć nie jest to demon mocy (jeżeli lubisz głośno albo słuchasz w dużym pomieszczeniu - to nie jest to dobra opcja).

witam ponownie. Sporządziłem sobie listę sprzętu na który mnie stać. Proszę o pomoc w wyborze optymalnego zestawu

do wyboru

wzmacniacze:

denon pma510

yamaha a-s300

nad c315bee

cambridge audio azur 350

marantz pm 5003

kolumny

wharfedale 10.0

wharfedale 10.1

wharfedale 10.2

wharfedale 10.3

wharfedale 10.4

wharfedale 10.5

mission m32i

kef c3

kef iq10

dali concept 2

heco victa 300

jak widać w zestawieniu kolumn znalazły się tez podłogówki, aktualnie podłogowe wharfedale kosztują od 1000zl za parę

witam ponownie. Sporządziłem sobie listę sprzętu na który mnie stać. Proszę o pomoc w wyborze optymalnego zestawu

do wyboru

wzmacniacze:

denon pma510

yamaha a-s300

nad c315bee

cambridge audio azur 350

marantz pm 5003

kolumny

wharfedale 10.0

wharfedale 10.1

wharfedale 10.2

wharfedale 10.3

wharfedale 10.4

wharfedale 10.5

mission m32i

kef c3

kef iq10

dali concept 2

heco victa 300

jak widać w zestawieniu kolumn znalazły się tez podłogówki, aktualnie podłogowe wharfedale kosztują od 1000zl za parę

Witam. Gdym miał dwa tysiące na sprzęt to nie chodziłbym po sklepach typu MM.Tam nie ma możliwości posłuchać niczego. Kupiłem telewizor miał tylko ładny obraz, dżwięku nie usłyszałem i po roku męczarni odddałem go za darmo ludziom o zdrowszych nerwach. Kyle radzi dobrze z tymi monitorami aktywnymi.

Trudno szukać prestiżu w sprzęcie za dwa tysiaki. Na Forum wielu ludzi sprzedaje sprzęt diy- to są "nowe" rzeczy i naprawdę dobrze brzmiące. Jest możliwość dogodnego odsłuchu. Jest też pewnie możliwość serwisowania itp. itd.Ale raczej to się nie psuje. Może to nie jest "prestiżowe" ale jakże oryginalne. Uwielbiam patrzeć na miny słuchających takich wynalazków, bo najpierw słuchają oczami i już wypowiadają opinie. Pewnego razu zapytano mnie dlaczego używam głośników samochodowych. A to były Fostexy za 550 dolarów para. Ale jeśli ma być dobry dżwięk za te pieniądze to -używany.Jest wiele wątków o tym. Zacząłbym jednak od kolumn i nie lekceważył żródła.Życzę powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.