Skocz do zawartości
IGNORED

TV + Kino domowe

panrybka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, szukam kina domowego 5.1 ,tak w granicach 5000 tysięcy. Wymiary pokoju w którym będzie stał dany sprzęt to długość 5m szerokość 4.10 i wysokość 2,60. Bardzo by mi zależało na kolorze czarnym głośników ,gdyż pasowały by wtedy do reszty wystroju. Dana cena wynika z tego ,że planuje kupić od razu telewizor i chciał bym ,żeby te dwa sprzęty zmieściły się w 10tys zł. Może zna się ktoś też na tv to również prosił bym o pomoc. Kanapa będzie stać w odległości 4m od tv, wiec nie wiem ile powinno być cali optymalnie. Może ktoś zaproponowałby zestaw tv plus audio do10 tys ,był bym bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/

To twój pierwszy zestaw? Będziesz na nim tylko oglądał filmy czy coś jeszcze?

Jeżeli chodzi o TV to 42-47 cali na twój pokój. Mój kumpel się tym ostatnio dużo interesował i w końcu kupił LG 47LE8500. Mówił, że to ostatnie TV firmy LG z full LED bo przegrali z sharpem proces o używanie tej technologi (a sharp według niego robi to nie zbyt dobrze). Ja mam TV LCD Daewoo 42" za 2000zl z full HD też siedzę 4m od tv i mi wystarcza. Jeżeli chodzi o filmy i gry to igła. Za to z tunerem jest problem. Jak masz zamiar oglądać na kinie tylko filmy to w cenie 5k można już fajny projektor kupić.

Jeżeli chodzi o kolumny

to JBL serii E typowe amerykańskie brzmienie, dużo basu

ja szczerze polecam firmę klipsch. Seria synergy powinna mieścić się w twoim budżecie według mnie gra lepiej od JBL. Mam w domu podłogówki z wyższej serii RF62. Synergy słuchałem trochę w sklepie i bardzo fajnie grały jak za tą cenę (nawet najniższe podłogówki), centralny jest jakiś plastykowy i to mnie odrzucało, ale dźwięk ok.

Monitor Audio seria bronze chyba też się zmieści (bardzo dobra firma jeżeli chodzi o kolumny w tej cenie) słuchałem tylko serii wyższej, według mnie ta firma jest w top w tym przedziale cenowym

Kiedyś widziałem na allegro używany zestaw B&W z serii 600 S3. Sporo słuchałem (i nowej i starej serii) i bardzo mi się podobają.

jeszcze inne firmy, które przychodzą mi na myśl to KEF (dobra jakość), warfdale

Jak to ma być typowo kino to możesz trochę zaoszczędzić kupując na fronty podstawkowe kolumny być może kupisz wtedy wyższą serię. Tylko podstawki też jakieś tańsze bo inaczej nie zaoszczędzisz za dużo.

Co do elektroniki to z klipschami firmowo dają Onkyo, z JBL dają Harman Kardon, B&W chyba z marantzem ale to nie są reguły. Ja mam w kinie te klipsche z harmanem na przykład. Z amplitunerami nie mam dużego doświadczenia w odsłuchu bo przeważnie dla jakości słuchałem wzmacniacze a amplitunery oglądałem pod względem funkcjonalności. Podoba mi się firma marantz bo ma dobre wykonanie. Harman Kardon dba o wygodę użytkowania.

Generalnie skupiłbym się na kolumnach bo moim zdaniem największa różnica w brzmieniu a elektronikę dobrał później (ale nie poświęcałbym jej za dużo uwagi). Jeżeli kupisz podstawkowce na fronty to teoretycznie mógłbyś kupić niższy model amplitunera (z mniejszą mocą) więc dodatkowo zaoszczędzisz. Ja wolałbym kolumny podstawkowe lepszej jakości bo w kinie i tak będzie sub.

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/#findComment-2061960

Tak będzie to mój pierwszy zestaw audio i raczej będzie służył do słuchania głownie rocka i czasem jazzu. Mało kiedy będę oglądał na tym filmy tv raczej będzie służył jako zapychacz czasu przy śniadaniu:)

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/#findComment-2062042

Trudno ci doradzić skoro to twój pierwszy zestaw a budżet tak wysoki. Każdemu kto kupuje swój pierwszy zestaw hi fi doradzam zacząć od czegoś najtańszego żeby sobie trochę wyrobić ucho. Po pewnym czasie można iść do sklepu kupić już świadomie jakiś lepszy zestaw, który wiemy, że nam odpowiada bo słyszymy w nim to i tamto.

Do jazzu uważam bardzo dobrymi kolumnami są KEF ale z rockiem nie wiem jak wypadną. Jak na ich słuchałem metalu to nie czułem w nich mocy za to spokojne kawałki dodawały im skrzydeł. Ale to tylko moje własne odczucie. Jeżeli chcesz wydać tak dużo to podejrzewam nie planujesz wymieniać zestawu w bliskiej przyszłości więc radzę żebyś dobrze posłuchał wszystkiego przed zakupem.

Jak filmy mają być tylko zapychaczem czasu to kup sobie porządne stereo za te pieniądze w tym jakiś TV za 2k zł i będziesz w niebo wzięty (pozostałe 5k wpłać na książeczkę na dwa lata bo po tym czasie będziesz już może wiedział co dokładnie chcesz słuchać). Jednak już pisałem nie radzę zaczynać od takiego pułapu. Im droższy jest pierwszy zestaw tym szybciej dochodzisz do magicznej granicy gdzie wiesz, że coś zagra lepiej ale nie możesz sobie na to pozwolić ze względów finansowych.

Ja zaczynałem od kina za 1200zl i żałuje, że nie było to kino za 500zł bo mniej żalu je wymieniać.

Swoją drogą zapychacz do śniadania za 10k Oo ło matko chciałbym być na twoim miejscu. Jeszcze parę tysięcy i miałbym mój wymarzony zestaw monitory B&W serii 800 plus jakieś dobre stereo.

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/#findComment-2062282

Dzień dobry, szukam kina domowego 5.1 ,tak w granicach 5000 tysięcy. Wymiary pokoju w którym będzie stał dany sprzęt to długość 5m szerokość 4.10 i wysokość 2,60. Bardzo by mi zależało na kolorze czarnym głośników ,gdyż pasowały by wtedy do reszty wystroju. Dana cena wynika z tego ,że planuje kupić od razu telewizor i chciał bym ,żeby te dwa sprzęty zmieściły się w 10tys zł. Może zna się ktoś też na tv to również prosił bym o pomoc. Kanapa będzie stać w odległości 4m od tv, wiec nie wiem ile powinno być cali optymalnie. Może ktoś zaproponowałby zestaw tv plus audio do10 tys ,był bym bardzo wdzięczny.

Fajny z Ciebie chłop,ale nie rób tej głupoty , co ja ,czyli inwestycja w KD . Teraz jak miałbym zaczynać to tylko dobre stero , lampa + DAC ,CD

głośniki i plazma 46 g 20 bo taką mam. Pomyśl .

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/#findComment-2062316

I tu pojawia się problem bo jest taka sprawa ,że nie mogę odłożyć żadnych pieniędzy. To ile wydam to ,tyle wydam. No troszeczkę przesadziłem z tym zapychaczem czasu. Jeśli nie czuł bym ,że coś będzie mi potrzebne to bym tego nie brał. Jak tak patrze ostatnio na Tv ,to nie wiem już nie wiem co jest najważniejsze. Jaka technologia działa i jaka dużo daje. Więc bardziej skupiał bym się jednak na sprzęcie audio, więc jeśli był by jakiś ciekawy zestaw za 6 tys. to pewnie bym przeznaczył 6 na audio ,a 4 na tv. Ceny są plastyczne w danej sytuacji, lecz też nie chcę ,by potem żałować zakupu jakiegoś TV ,w którym obraz będzie mnie non stop denerwował.

https://www.audiostereo.pl/topic/74456-tv-kino-domowe/#findComment-2064616

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.