Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa pod HD 555

true

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Parę dni temu zakupiłem słuchawki Sennheiser HD 555. Posiadam płytę główna ASUS P7P55LX-955,DDR 3.

Teraz moje pytanko, czy zamontowana w niej karta dźwiękowa odpowiednio wykorzysta moc słuchawek ? (VIA HD Audio)

HD 555 maja mi służyć przede wszystkim do grania w CS 1.6 (na jakości dźwięku zależy mi najbardziej) i przy okazji do słuchania muzyki z yt...

Jeżeli zintegrowana karta to gówno w połączeniu z tymi słuchawkami (pewnie tak jest ale, że się nie znam to nie będę się wypowiadał) to poprosiłbym o dobranie jak najlepszej karty dźwiękowej. Mam oczywiście jakieś swoje typy tylko czasami nie warto wydawać tylu pieniędzy.

Moje typy to:

ASUS Xonar D2X/XDT PCI-E 7.1 Audio Card

Sound Blaster X-Fi mx Xtreme Gamer BOX

Sound Blaster X-Fi Titanium Fatality Pro

Co radzicie ?

Przedział cenowy, max do 600.

Z góry dzięki i pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/74669-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-pod-hd-555/

ja bym polecił karte Asus Xonar ST/bądź STX która posiada wbudowany wzmacniacz słuchawkowy do 600 Omów,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda kasy. Ja bym polecił jakiś tani wzmacniacz DIY (tak do 300 zł jest kilka opcji).

Ponoć hd 555 i hd 595 to kompozycja made in heaven.Gdzies tak słyszałem na head-fi.

Pozatym ma się od razu wspaniałe żródło dźwięku z komputera.Kupując wzmacniacz diy

trzeba też się liczyć z kupnem lepszego żródła a to też wydatek conajmniej 300zł

więc xonar st chyba jest najwygodniejszym rozwiązaniem.

Jeżeli to ma być do gier i muzyki z yt, to dobre źródło (jakim jest moim zdaniem Xonar ST) raczej nie jest potrzebne ;) Na Alleggro nieraz za 150 zł są wzmacniacze, które powinny zapewnić tym słuchawką w miarę przyzwoite wysterowanie i to rzeczywiście będzie widoczny przyrost jakości.

Z kart Creative jedyna zapowiadająca się ciekawei, to X-Fi Titanium HD. Zbiera pozytywne recenzje, jeżeli chodzi o jakość dźwięku, a pewnie wsparcie dla gier jest w niej lepsze niż w ST.

Zrób test: podłącz słuchawki do jakiegoś przyzwoitego źródła dźwięku (wzmacniacz, amplituner), później posłuchaj tego samego na wbudowanej karcie. Jeśli nie zauważysz różnicy to nie ma co kupować jakiegokolwiek dodatkowego sprzętu.

Poza tym takie słuchawki do yt czy cs to ... nie usłyszałbyś różnicy między nimi a takimi za 50zł :)

Moja rada, jeśli usłyszysz różnice w teście który podałem na początku, to kup jakiś zwykły wzmacniacz za 100zł na allegro i to powinno wystarczyć. Sam tak zrobiłem, mam sb live, kupiłem wzmacniacz pioneer za niecałe 100zł i hd555 śmigają aż miło. Poza tym zawsze możesz do niego podpiąć zwykłe kolumny.

Zrób test: podłącz słuchawki do jakiegoś przyzwoitego źródła dźwięku (wzmacniacz, amplituner), później posłuchaj tego samego na wbudowanej karcie. Jeśli nie zauważysz różnicy to nie ma co kupować jakiegokolwiek dodatkowego sprzętu.

Poza tym takie słuchawki do yt czy cs to ... nie usłyszałbyś różnicy między nimi a takimi za 50zł :)

Moja rada, jeśli usłyszysz różnice w teście który podałem na początku, to kup jakiś zwykły wzmacniacz za 100zł na allegro i to powinno wystarczyć. Sam tak zrobiłem, mam sb live, kupiłem wzmacniacz pioneer za niecałe 100zł i hd555 śmigają aż miło. Poza tym zawsze możesz do niego podpiąć zwykłe kolumny.

Jak podłączy to do zwyĸłej karty dźwiękowej i zwykłego wzmacniacza słuchawkowego to będzie miał zwykły dźwięk.Zwykły wzmacniacz nie wykorzysta możliwości tych słuchawek.

Jeżeli to ma być do gier i muzyki z yt, to dobre źródło (jakim jest moim zdaniem Xonar ST) raczej nie jest potrzebne ;) Na Alleggro nieraz za 150 zł są wzmacniacze, które powinny zapewnić tym słuchawką w miarę przyzwoite wysterowanie i to rzeczywiście będzie widoczny przyrost jakości.

Z kart Creative jedyna zapowiadająca się ciekawei, to X-Fi Titanium HD. Zbiera pozytywne recenzje, jeżeli chodzi o jakość dźwięku, a pewnie wsparcie dla gier jest w niej lepsze niż w ST.

W miare przyzwoite wysterowanie może i zapewni ale nie pokaże tego co pokaże karta xonar st.Za 150zł to nawet holdegrona używanego nie kupisz.W tej cenie to juz naprawde będziew badzie.

Jak podłączysz taki wzmacniacz za 150 do karty dźwiękowej zintegrowanej czy jakiegoś sound blastera to nic szczególnego nie usłyszysz nie oszukujmy się.Przyzwoita karta dźwiekowa kosztuje

z 250-300zł wzmacniacz co najmniej 250.Pozatym czekanie parę miesięcy na jakąś okazje za 200zł to moim zdaniem marnowanie czasu.

Polecam Xonara St albo Stx.Jeśli do twojej płyty będzie pasował ST to bież go bez zastanowienia

Ja gdy kupywałem swojego to sprzedawca powiedział że chyba nie warto w to wchodzić hehe typowy komputerowiec który pewnie sprzedał mnóstwo sound blasterów i o hifi nie miał pojęcia Gdy przyszedł i go posłuchałem to od razu wiedziałem że to jest to. Testowałem z AKG k701 i Ultrasone pro 2900 i zawsze było dobrze lepiej niż z wzmacniaczem oddzielnym Project Head Box SE II. Bardzo uniwersalne urządzenie sprawdza się w grach muzyce i filmach ukazując nową jakość.

Ta karta wystarczy ci na bardzo długo i pewnie wcześniej zmienisz słuchawki na lepsze bo kiedy już się złapie bakcyla to zabawa w audio nie ma końca

Ostatnio porównywałem go z sound blasterem i z integrą na płycie, szkoda gadać dzwięk w porównaniu z xonarem był bardzo uproszczony dosłownie takie minimum muzyki słuchać się nie dało porównanie szybko zakończyłem by wrócić do xonarka

Troszkę przekracza to budrzet jaki wyznaczyłeś ale niewiele więc warto dołożyć

Za te pieniądze możesz zainteresować się zewnętrznym dac z wbudowanym wzmacniaczem to też dobre rozwiązanie tyle że nie do gier raczej do muzuki

Swojego Xonara sprzedaje jest wystawiony na znanym portalu za dobrą cenę, mam zamiar kupić zewnętrzny dac

Ja podłączam pod kompa amplituner Harmana avr 132 i dźwięk jest dużo lepszy niz bezpośrednio z wyjscia w kompie. W kompie nie wiem jaką mam kartę muzyczną ale mam połrocznego lapa toshiby więc jest w miarę nowa. Podłączając przez ampli czy wzmak stereo będzie więcej prądu szlo na słuchawki więc wg praw fizyki musza "lepiej" zagrać. A przynajmniej sprawniej. Ale kupując wzmaka za 100 zł jak wcześneij ktos radził to chyba za mocno nie poprawisz jakości. Prądu będzie więcej ale będą myślę tez większe zakłucenia, zniekształcenia i szumy no bo co mozna wymagac od wzmaka za takie pieniądze? ;>

Zapomniałem dodać ze taz mam senki hd 555

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Ja podłączam pod kompa amplituner Harmana avr 132 i dźwięk jest dużo lepszy niz bezpośrednio z wyjscia w kompie. W kompie nie wiem jaką mam kartę muzyczną ale mam połrocznego lapa toshiby więc jest w miarę nowa. Podłączając przez ampli czy wzmak stereo będzie więcej prądu szlo na słuchawki więc wg praw fizyki musza "lepiej" zagrać. A przynajmniej sprawniej. Ale kupując wzmaka za 100 zł jak wcześneij ktos radził to chyba za mocno nie poprawisz jakości. Prądu będzie więcej ale będą myślę tez większe zakłucenia, zniekształcenia i szumy no bo co mozna wymagac od wzmaka za takie pieniądze? ;>

Zapomniałem dodać ze taz mam senki hd 555

Hehe, od wzmaka za 100 można wymagać zdecydowanie więcej niż od karty w laptopie :)

Hehe, od wzmaka za 100 można wymagać zdecydowanie więcej niż od karty w laptopie :)

Pisałem to na podstawie własnego doświadczenia ze starą wieżą Panasonic-a (sa-ak20 jak dobrze pamiętam). Podłączając ją pod kompa i dopiero przez nią słuchawki, dźwięk był gorszy niż bezpośrednio z kompa. Nie wiem ile ona jest warta no ale na pewno te kilkadziesiąt złotych. Z tym ze jeśli ktoś zna jakieś "modele perełki" to może faktycznie jest w stanie kupić coś "dobrego" za 100 ;]

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.