Skocz do zawartości
IGNORED

Przewod HDMI

frost1971

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że trochę tu za bardzo mieszamy argumenty akademickie z audiofilskimi.

Kupując przewód do sprzętu, zwłaszcza takiego którego używam dla przyjemności i z hobbystyczną atencją, również przewód cyfrowy a co, zwracam uwagę na to aby był solidnie wykonany. Aby ekranowanie zrobiono jak należy, aby złocenie nie wycierało się za szybko, aby nie wylatywał samoczynnie z portu ani się nie luzował. Aby wtyczka się nie oddzielała od przewodu w razie chwili nieuwagi. A przede wszystkim aby nie straszył plugawym wyglądem.

Za HDMI, nawet krótki, skłonny jestem dać 100-200 pln, aby mieć poczucie, może czasem złudne, że nie przynoszę do domu totalnego badziewia. Ale rozumiem jeśli ktoś kupi w biedronce za 10 i jest z siebie zadowolony że zaoszczędził 90. Ale jeszcze bardziej rozumiem tego kto wyda 500 po to aby podczas przepinania uniknąć wrażenia że grzebie się w śmieciach.

To jest najlepsze uzasadnienie i podsumowanie tematu jakie przeczytałem. Sam jestem tego samego zdania. Niestety mam ograniczenia finansowe na kupno kabli które podobają mi się z wyglądu. Nie lubię za to jak mi się wmawia żebym kupił kabel kilkakrotnie droższy bo jakość będzie taka, że jak będę oglądał meczy to piłka wyleci z tv i walnie mnie w głowę. Kiedyś dałem się zbałamucić sprzedawcy i kupiłem kable z myślą o lepszej jakości (które mi się akurat nie podobały) nie życzę nikomu.

niedawno również szukałem kabla HDMI, ktory byłby rozsądnym kompromisem pomiedzy dobrą jakością a niewygórowaną ceną. zdecydowałem się na Alpharda Da Vinci i raczej nie żałuję. wątpię, aby kabelek za kilkaset złotych zrekompensował na tyle wydatek, aby oko dostrzegło różnicę. kabelki za kilkaset złotych prędzej wypełniają naszą próżność, niż znacząco polepszają jakośc odbioru audycji telewizyjnych.

swietny stosunek jakosci do ceny - super wykonany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

swietny stosunek jakosci do ceny - super wykonany

Ukryta Zawartość

Ok. 60 zł za 1m HDMI, dokładnie tyle - do 100 zł maksymalnie opłaca się wydać na kabel HDMI o takiej długości....dobre ekranowanie, wtyczki, kawałek miedzi OFC w środku i tyle, żadnego voo-doo tu nie potrzeba !

Ukryta Zawartość

Ok. 60 zł za 1m HDMI, dokładnie tyle - do 100 zł maksymalnie opłaca się wydać na kabel HDMI o takiej długości....dobre ekranowanie, wtyczki, kawałek miedzi OFC w środku i tyle, żadnego voo-doo tu nie potrzeba !

W dalszym ciagu za drogie.

Mozna tez kupic takie:

Ukryta Zawartość

I oni jeszcze zarabiaja na tych kablach (mam kilka roznych i sa b. solidnie wykonane).

A ten test powyzej to oni chyba sobie jaja robili.

Kiedys widzialem program w Kan TV o kablach HDMI. Bylo kilku technikow z CBC plus facet odp. za przekaz/jakosc obrazu. Testowano kilka HDMI. Jak latwo sie spodziewac nie bylo najmniejszych roznic. Zero!

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ja niestety popełniłem ten błąd i kupiłem kabel hdmi 1,5 m za 350zł, kupywałem telewizor i już dorzuciłem kabelek do zestawu. Tłumacze to tym że kabelek nie był aż tak drogi biorąc pod uwage telewizor - żeby nie żałować oczywiście przepłacenia. Mam w domu kabelek za 50zł i nie ma oczywiście żadnej różnicy po za świadomościa że jeden jest lepszy bo droższy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I nic więcej do szczęścia nie potrzeba....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ja mam taki, płaciłem 75 zł/szt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam też 8m Suprę, zero różnicy w stosunku do Vivanco i kabelka HDMI gratisowo dołączonego do Oppo....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie używałbym tak negatywnych przymiotników. Uważam, że nie ma nic złego w kupieniu drogiego kabla skoro nam się podoba i nas na niego stać. Traktuję to bardziej jak hobby. Jakbym miał kasę to kupiłbym i kabel za 2000zł ale oczywiście nie mówiłbym, że kupiłem go dla jakości. Z kablem przynajmniej można coś zrobić a są tacy co kupują jakąś wazę za kilkadziesiąt milionów tylko po to żeby się kurzyła.

przeciez nie napisałem, że próżnośc jest zla. każdemu według potrzeb i możliwości. a że apetyt rośnie w miarę "jedzenia" to pozostaje życzyć na zdrowie. grunt to dobre samopoczucie, a jeśli mozliwości finansowe są, to i ten kabelek za 2000 zł jak piszesz na pewno da jakąś satysfakcję z posiadanego sprzętu.

I najlepsze, że zazwyczaj te super wyglądające kabelki HDMI są starannie ukrywane :-D Zyzio podesłał ładne. Za te pieniądze to nawet bardzo ładne ;-))))

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Myślę że trochę tu za bardzo mieszamy argumenty akademickie z audiofilskimi.

Kupując przewód do sprzętu, zwłaszcza takiego którego używam dla przyjemności i z hobbystyczną atencją, również przewód cyfrowy a co, zwracam uwagę na to aby był solidnie wykonany. Aby ekranowanie zrobiono jak należy, aby złocenie nie wycierało się za szybko, aby nie wylatywał samoczynnie z portu ani się nie luzował. Aby wtyczka się nie oddzielała od przewodu w razie chwili nieuwagi. A przede wszystkim aby nie straszył plugawym wyglądem.

Za HDMI, nawet krótki, skłonny jestem dać 100-200 pln, aby mieć poczucie, może czasem złudne, że nie przynoszę do domu totalnego badziewia. Ale rozumiem jeśli ktoś kupi w biedronce za 10 i jest z siebie zadowolony że zaoszczędził 90. Ale jeszcze bardziej rozumiem tego kto wyda 500 po to aby podczas przepinania uniknąć wrażenia że grzebie się w śmieciach.

Najlepsza odpowiedź jaką czytałem ;)

Jakiś czas temu kupiłem sobie kabel euro-euro Profigolda oxypure (wartość jakieś 140zł 1,5 metra, ja kupiłem z wyprzedaży za 55) do dvd, i wkładając końcówkę w tv i dvd faktycznie poczułem ze wkładając stary kabel (za 5 zł) grzebałem w śmieciach. Profigold jest jakby stąd był. Poza tym nowy tak ładnie wygląda, jest z taką szmacianą plecionką jak kabel od żelazka (tylko grubszy) :D:D

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Od roku używam kabla HDMI no-name o długości 25m, podłączonego do projektora, obraz 120cali, tylko 1080p. Kupiłem go za 120PLN. W zasadzie byłem już zdecydowany na markowy kabel za 800pln, ale na szczęście się opamiętałem i wypożyczyłem noname. Po testach i porównaniu jakości obrazu z kablem Techlink WRC 2m za ok 200PLN stanowczo stwierdzam, że nie ma absolutnie żadnej różnicy, oprócz oczywiście samego wykończenia kabla, któro jest o wiele lepsze w markowych sztukach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.