Skocz do zawartości
IGNORED

Dokładność a audiofilizm !!!

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

bego>

kondensatory i cewki powtarzam jakbyś nie doczytał - tolerancja 1%!!!!! Słyszałes o połączeniu równoległym kondensatorów? Jakieś śmieszne wpisy robisz.

Co do twojego symulatora to moje przesłanie było równiez po części takie : są Windowsy i jest Unix;-)

Widocznie to nie jest dobry model - nie sprawdza sie z praktyką.

Czyli faktycznie te modele w produkcie finalnym nie będą już dokładnie zgodne z teorią i podziałem obu gałęzi obliczonym dla tej samej czestotliwości. To mnie nawet cieszy, bo zauważyłem, że najłatwiej "udają się" filtry 2 rzędu (i prawie nigdy podział nie wypada jak dla częstotliwosci obliczonej). Choc dla wysokotonych zwykle warto wydac na dodatkowy kondensator i zrobić 3 rząd. Przy niskim podziale tak jest bezpieczniej - choć wychodzi wtedy zwrotnica asymetryczna.

Ale charakterystyke na pierwszym wykresie uzyskałeś już po obliczeniu - od pierszego strzału (DiYowcy pewnie już przepisują wartości elementów ;) ?

pozdr.

Bego próbuje dopasować ten eksperyment do warunków masowej produkcji.

Hovlandy mają tolerancję 1%, "białe" AudynCap 2%, "czarne" AudynCap 2% do 4,7uF i 5% powyżej tej wartości, SCR - 5% podobnie jak Q-4 i Tesla. Składaniem kondensatorów mozna uzyskać bardzo precyzyjne wartości. Jak jest z cewkami to nie wiem dokładnie. W ich przypadku dochodzi sprzęgnięcie magnetyczne (trzeba się nakombinować z ustawieniem cewek względem siebie żeby tego uniknąć). Ale w produkcji nieczęsto się to stosuje - róznice nie są duże (na poziomie tolerancji).

Jakiego oprogramowania symulacyjnego używacie, do obrazowania charakterystyk kolumn? Które są wybitnie dobre, a które takie sobie?

pozdr.

Qubric

Tak to jest pierwszy strzał ! Ale moim zdaniem nie jest jeszcze idealny - można by jeszcze popracować.

bego>No nie może być 2 dB nie ma cudów. Albo masz do dupy program , albo z całym szacunkiem ,źle przeczytałeś instrukcję obsługi.

A poniżej masz teoretyczne obliczenie po transformacie Laplace'a dla filtru Linkwitza - złego złożenia obliczone na match CAD - zie.

Czerwone to złe ( 600 HZ )złożenie Linkwita , niebieskie to Butter też 600 Hz

Wyniki zaskakujące nieprawdaż ? Zobacz gdzie jest dołek.

Panowie koniec rozważań. Czekam nie na bicie piany ale na fakty: pomiary.

Z całym szacunkiem do waszych freewarowych programików, ale jeśli buduje się zwrotnice , to trzeba ją zmierzyć. Ja nie ufam żadnemu symulatorowi. Co potwierdziłem. EOT

[obrazekLUKASZ-106603_1.jpg]

Qubric

Sami napisaliśmy sobie taki program. U jego podstawy leży teoria - bez zaokrągleń i kompromisów - liczymy do 4 miejsca po przecinku, wykorzystując jednocześnie algorytm predykcji - to takie połączenie ścisłej teorii z praktyką: odpowiedzią impulsową, parametrami T-S itd.

Qubric>

Do masowej produkcji jest lepsze rozwiązanie. Zainteresowanym mogę schemat zwrotnic wysłać na priva.

Na priva dlatego, że nie ja opracowałem schemat tych zwrotnic i nie moge ich upubliczniać.

Nie wiem fadover skad bierzesz takie wyniki. Programy symulacyjne korzystaja z tych samych wzorow co Ty uwzgledniajac dodatkowo wiele innych zmiennych. Korzystam z programu LspCad Pro, ktory bynamniej nie jest darmowy. W zalaczeniu masz jeszcze raz symulacje dla 3; 3,3 i 3,6 kHz. Filtry LR 4 rzad.

A charakterystka Twojego zestawu naprawde robi wrazenie. Mnie sie jeszcze nigdy tak nie udalo, ale sie nie poddaje.

[obrazekLUKASZ-106689_1.jpg] [obrazekLUKASZ-106689_2.jpg] [obrazekLUKASZ-106689_3.jpg]

BEGO> A ty znowy swoje. Ręce opadają. Nie wiem skąd sie w twoim programie biorą takie głupoty. Przeczytaj może lepiej instrukcję. A skąd wiesz na jakich wzorach operuje ten program?

Podaj je ?

Jakie zmienne uwzględnia ten program? Proszę o konkrety?

Jeżeli ten program operowałby na prawidłowych wzorach - to wyszłoby coś zupełnie innego.

Wzór Laplace'a na fdp i fgp dla Linkwitza 4-go rzędu jest jeden - niestety : dla was panowie ;-)

Nie chce wyjść inaczej i w teorii i w praktyce.

Nie wiem zupełnie bego co chcesz nadal udowodnić - to że masz jakiś programik ?

Czekam na odpowiedzi na moje pytania ;-)

bego - bawiłem sie różnymi programami (większosc to free ale płaci się za baze danych). Symulator zawsze jest jakąś protezą rzeczywistości (dlatego warto wiedziec który się do niej zbliża najbardziej). Nie ufaj tak bardzo temu co w nim widzisz. Mimo to na jego podstwie można zaprojektować całkiem dobrą kolumne - z nierównomiernosciami praktycznie nieistotnymi w odsłuch (jest przypadek takiej manufaktury kolumnowej - która takie cos popełniła i grało całkiem znośnie).

pozdr.

>> Jakie zmienne uwzględnia ten program? Proszę o konkrety?

Pewnie slyszales o takim czyms jak faza, impedancja (ktora jest stala w twoich wzorach), zmiennosc R cewki glosnika w zaleznosci od temperatury itd.

Mojego programu uzywa a przynajmniej go zakupili min.: Bowers & Wilkinson, Peerless, Cambridge SoundWorks, Audio Pro, BOSE, TAG McLaren, Labtec, Bo Bengtsson, Adire Audio, Karl-Heinz Fink, MISSION, Joseph D'Appolito, Logitech. Ja jestem amatorszczykiem ale czy twierdzisz ze oni tez?

Wlasnie sobie obliczylem elementy LC ze wzorow ksiazkowych. Oczywiscie wyszlo to samo. Nie chce mi sie dalej z toba polemizowac. Jestes niereformowalny.

Dziękuję Fadeover - zwrotnica taka jak "lubię" - asymetryczna, nie przekombinowana. Mam kolegę zafascynowanego SS (na razie w nieco leciwym ProAc a za ich cenę mógł złożyć nowe) - będzie zaintresowany.

pozdr.

bego > i kto tu mówi o niereformowalności !!!

Alez wiem dokładnie jakie paramerty wstawia do swoich obliczeń ten program - mam go też - chodziło mi jakie parametry wstawiłes do obliczeń ?

2. Jakie elementy LC z jakich wzorów ksiązkowych ? Masz gotowy algorytm w arkuszu ? Tak szybko ?

Proponuję ci zrobić naprawdę to co zaraz opiszę.

a.Znajdż wzory dla FGP i FDP na transmitancję operatorową filtru Laplace'a 4 -go rzędu.

b. oblicz fdp w dziedzinie s/2* pi dla cz podziału dla 3000 hz

b oblicz fgp dla fg = 3000+ delta czyli 600Hz

c. oblicz 20 log(/ FDP(s)+FGP(s)/) - dodajemy po modułach ponieważ nie uwzględniamy fazy. Dlaczego ? napisałem już.

d. Z obliczeń skonstruuj krzywą ( np weź do tego MATH CAD - a albo arkusz.)

e. co ci przypomina krzywa otrzymana ? GRATULACJE !!! Właśnie otrzymałeś swój pierwszy świadomy wykres który obrazuje jak składają się moduły w filtrach.

Bez obrazy :-)) ale powinienes dla siebie samego zrobić to co ci napisałem.

Pozdrawiam.

ps. To wiedza jest niereformowalna - nie chce sie jakoś ugiąc do tych twoich 2- ch decybeli.

Qubric > Prawdę mówiąc do tych głośników zrobiliśmy już ze 100 różnych obudów i ze 30 różnych zwrotnic.

Ta grała najlepiej, przynajmniej o 2 klasy od pozostałych.

no to nie musisz juz obliczac algorytmow. tutaj jest to samo. w koncu wzor jest jeden.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do twoich wykresow to widocznie cos zle robisz. jezeli nie to radze opatentowac swoj program i wzory bo wychodzi na to ze obaliles za jednym zamachem kilka teorii znanych od kilkudziesieciu lat.

ale pozwol ze ja bede dalej kozystal ze swojego programu.

Ukryta Zawartość

Ależ bego - twój wist był niesamowity . Nie wiem jak to rozumieć.

Popatrz sobie wyżej i sprawdź wartości które obliczyłem są takie same nieprawdaż ?

Jak zobaczysz sam nic nowego nie wymyslilem.

Poza tym myślę ,że nie rozumiesz o czym mówię. A mówię o obliczeniu charakterystyk dla fdp i fgp z transformaty Laplace'a , i złożeniu ich po modułach - nie zaś o wyliczeniu parametrów filtru. To naprawde dwie różne rzeczy.

no to moze w takim razie napiszemy do Mr Linkwitza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bego >

Śmiszny jestes z tymi swoimi wpisami. A zrozumiałeś cos z tego co napisał Linkwitz?

Na jego stronie tak rekomendowanej nie wiem po co przez ciebie znalazłem opis idei jaka przyświecała mu podczas konstruowania swojego filtru.

Wyszedł z podstawowego wzoru Laplace'a opisującego filtr 4-go rzędu Butterwortha gdzie złożenie modułów daje 1,4 i przeliczył je na okoliczność wartości dla fg , tak aby suma modułów była=1.

Zmodyfikował współczynniki w wielomianie na 1 dla czwartego rzędu 2,827 dla trzeciego 4 dla drugiego i 2,827 dla pierwszego. Nic nowego pod słońcem.

Sądzę ,że nadal nie rozumiesz o czym tu piszę.

czy moglbys mi zasymulowac na swoich algorytmach sumowanie 4 rzedu LR? chodzi mi o taki wykres jak przedstawilem kilka wpisow powyzej, czyli widoczne FDP i FGP oraz ich suma oraz przesuniecie o 600 Hz i suma.

jestem pewien ze to wszystko wyjasni.

bego > już tyle wykresów zrobiłem dla zilustrowania mojej tezy - i jeśli nie wyciągnąłeś wniosków , to następne ci nic nie dadzą, przestudiuj sobie ostatni - tam masz złożenie przy delta = 600 hz!!!!!!

Nadal sądzę ,że niewiele rozumiesz z tego co tutaj piszę - mocno się pogubiłeś w tym wszystkim , mimo prawie 500 wpisów w dwóch wątkach ( 30 % odejmujemy na szhity) . A ty jesteś stale w punkcie wyjścia - czyli na początku.

Powiem właściwie otwartym tekstem bo powoli tracę cierpliwość: Na początku traktowałem cie poważnie , bo wypowiadałes się oszczędnie, i wyważony sposób - dostarczając wykresy bla bla... Dopiero po 500 wpisach zorientowałem sie ,że właściwie ,że oprócz programu ( w miarę dobrego ) którym posługujesz się z bardzo złym skutkiem: jak to powiedział torens, jestes jak małpa która w półświadomy sposób wciska guziczki, nie wiedząc co z niego wypada - nie posiadasz nic - również w głowie - prościej rzecz ujmując zabieraj swoje zabawki i wracaj do domu, ta piaskownica nie jest dla ciebie.

Sory ,że tak brutalnie ale im szybciej uzmysłowisz sobie ,że naprawdę jestes już śmiszny tym lepiej będzie dla ciebie.

Wolę jednak pyszczyć z igodem - on przynajmniej nie ma merytorycznych braków.

rozumiem ze nie masz tych wykresow. jakbys mial i bylyby poprawne to bys zamiescil. zamiesc je a wtedy ci pokaze jak bardzo sie myslisz. mam nadzieje ze bedziesz mezczyzna i przyznasz sie do bledu.

Bego > jednak okazałeś sie kmiotem do ntej potęgi , a ponadto niedouczonym głupkiem.

Spadaj mi z mojego wątku. Przestań śmiecić. Jak chcesz to po raz kolejny mogę ci je zamieścić tylko nic to tobie nie da. Miałes je cały czas na wyciągnięcie ręki i nic nie zobaczyłeś.

troche kultury panie warszawiak.

chyba napisze do twojego szefa w tym twoim radio. niech zobaczy jakich ma fachowych pracownikow.

skoro nie chcesz pokazac swoich bzdur to zobacz jak to powinno wygladac www.diyspeakers.net/Projects/Tools/offset.xls . nastepnie porownaj sobie moje wykresy, wykresy z tego arkusza, wykresy z pierwszej lepszej ksiazki o zwortnicach z pokazanym 4rzedem LR oraz swoje. jezeli dalej twierdzisz ze to wszystko co ci pokazuje jest nieprawda to ja gratuluje dobrego samopoczucia i mozesz naprawde pisac spokojnie ksiazke z dziedziny sf.

to wszystko z mojej strony nan ten temat.

No i cos jest na tej stronie ? przeliczone offsety dla Butterwortha 2 go rzędu - ćwoku !!

Przestań sie juz ośmieszać bego.

Wiarygodność twoja już tu nic nie znaczy . Spieprzyłes ją wczoraj i dzisiaj Schowaj sie do jakiejs dziurki ze wstydu. Musze stosowac jednak zasade Darkula - totalny ignor. Masz to jak w banku. EOT.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.