Skocz do zawartości
IGNORED

Dokładność a audiofilizm !!!

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak dla tych którzy przebrnęli kiedyś przez filtry 2,3 i 4 go rzędu , podaję wzory skąd wyszło - 13 dB.

Milego liczenia. Wnioski bardzo ciekawe - jak juz napisałem spójrzcie gdzie wam wyjdzie minimum funkcji.

[obrazekLUKASZ-107587_1.jpg]

No i cos dla tych którzy uwierzyli bego ,że byc może tweeter był włączony w przeciwfazie......

Tu jest włączony w przeciwfazie:

[obrazekLUKASZ-107639_1.jpg]

oczywiscie ze w przeciwfazie moze tak wyjsc. to chyba juz zostalo powiedziane.

co do wzorow to szkoda ze jeszcze nie wiesz jak je zinterpretowac. o jakich 13 dB ty czlowieku mowisz??? gdzie? przeciez na w zakresie 3000-3600 wykres nie opadnie o 7 dB. POzatym chodzi o sume a nie miejsce przeciecia wykresu z osia.

na dole masz wykres jak powinno wygladac zlozenie dwoch filtrow LR ktore daja plaska ch-ke. odsun sobie to o 600 hz (bo na tej sakli nie wiadomo co jest co) i bedzie mial przeciecie na 7,8 dB. jak po zsumowaniu chcesz miesz 13 dB? zastanow sie czlowieku.

na twoje nieszczescie pan Linkwitz mi wczoraj odpisal jednak troche zbyt malo konkretnie wiec jutro powinno byc wszystko jasne.

[obrazekLUKASZ-107646_1.jpg]

bego > masz rację. Balcerowicz musi odejść. Możesz przedstawić scan listu od hm... Pana Linkwitza ? :-)))))

Ps. Przerób lekcję która ci zadałem , nie trzep jak gajowy jajami o sosnę - wszystko powoli sie wyjaśni - easy!!!.

Dojdziemy i do tych -13 dB ....spokojnie !

bego > 2 rząd , czwarty rząd hehe... Dla biegłego w grafice wszystko jedno !!!!

Powoli powiedziałem - nie oszukuj , tylko odrób najpierw pracę domową.

A za kolejne fałszerstwo dwója.

Ps. Masz rację bego.

jutro ci przesle cala korespondencje z Linkwitzem. jak nie uwiezysz to bedziesz sobie mogl sam do niego napisac.

a mozesz mi wyjasnic jeszcze te male niescislosci w tym wykresie? panie oszuscie.

[obrazekLUKASZ-107661_1.jpg]

Widzisz bego , jak spojrzysz na wzory to zobaczysz, że złożenie jest niesymetryczne to po pierwsze.

Po drugie , skompresuj sobie jpga tak abałt ze wsp 40 to też ci tak wyjdzie.

Ps. bego już ci powiedziałem masz rację. Balcerowicz musi odejść !!!!

Dziś mam dobry humor więc jestem cierpliwy. Jak tam zadanie domowe ?

Aha , i jeszcze scan listu od Pana Linkwitza ?

bego >

MASZ RACJĘ !!! Balcerowicz musi odejść.

Aha ... I list od Linkwitza by się przydał ;-)))))))

Ps. Moje podejrzenia zaczynają nabierać rumieńców - bego - czy wiesz co to jest Transformata Laplace'a ?

No i na takie analizy wykresów jeszcze dla ciebie za wcześnie, ale bądź cierpliwy, dojdziemy i do niesymetrii związanych z odstrojeniami filtrów- poza tym CZY WIESZ CO TO JEST SKALA LOGARYTMICZNA ?

pOWIEM TYLKO ,ŻE JEST MOCNO NIELINIOWA!!!!! A W ZASADZIE MOCNO ZAJEBIŚCIE NIELINIOWA !!

Ale nie przejmuj się , w pewnym momencie wytłumaczę ci wszystko p o w o l i . Na razie to twój rozumek jeszcze śpi. Bego miej litość dla swojej godności chociaż, i bądź cierpliwy. Odrób zadanie domowe.

alez ty jestes durny. po to wlasnie pracuje sie na skali logarytmicznej bo operujemy na logarytmach. spojz sobie do ksiazki na byle jaki filtr to sie przekonasz ze musi byc symetrycznie.

bego masz rację. Balcerowicz musi odejść.

Zaczniemy od podstaw :jaka jest delta f po prawo , a jaka po lewo ?

Jak to sie odnosi do złożenia dwóch transformat ?

bego musisz to ty ...... - zacząć od podstaw. Nic nie musi być symetryczne .

Bego troche godności dla siebie samego. Nie stać cię ?

A gdzie list od Linkwitza ????

Dalsza część pomiarów. I na bega !!! Nie chce mi sie już nic zdejmować.

Wniosek : Zawsze bądźmy dokładni przy strojeniu zwrotnic, i pamiętajmy o plusach w głośnikach ;-)

[obrazekLUKASZ-107687_1.jpg]

nie chce mi sie z toba juz gadac. nudzisz mnie.

jezeli zrobisz z tego wykresu 13dB to ja ci stawiam skrzynke whisky. czerwony i czarny daje w sumie plaska ch-ke. zielony to FGP z delta 600 Hz.

maila jak powiedzialem dostaniesz jutro.

bego > I następna część lekcji

To jest skala liniowa !!!

Na osi x mamy wejścia bego do internetu.

Na osi y mamy piardy jakie popełnia przy wpisach.

[obrazekLUKASZ-107716_1.jpg]

bego > masz rację !!!! Balcerowicz musi odejść !!

Bego weź ty qrde kartkę i ołówek i przelicz wykresy po transformacie Linkwitza OK?

Bo znowu pierdzisz tym wykresem.

Ps. Masz rację.

bego > mylisz moje wykresy - faza z przeciwfazą , mylą ci się wartości , mylą ci sie spadki - praktyczne z teoretycznymi, 2gi rząd z 4-ym rzędem - POWOLI!!!!!

najpierw odrób zadanie domowe, nie wychodź przed gospodarza - obiecałem ci dzisiaj przyśpieszony kurs

projektowania filtrów Linkwitza - i tego sie trzymajmy - podstaw, jak słusznie zauważyłeś

No i ten nieszczęsny listod Pana Linkwitza wisi nad tobą.

Ps. Masz rację.

bego

cyt.... a 3 rzad Butterworth jest plaski zarowno w fazie jak i przeciwfazie. dlatego jest czesto stosowany do ukladow MTM.

A w Ameryce biją murzynów !!!

Fade

powiedz ty jestes taki durny czy tylko udajesz? przyznam ze mam co do tego watpliwosci.

zeby nie bylo ze sfalszowalem to jest to 6 wydanie "The Loudspeaker Design Cookbook" Vance Dickason.

[obrazekLUKASZ-107758_1.jpg] [obrazekLUKASZ-107758_2.jpg]

bego masz rację .

A co w Ameryce nie biją murzynów ?

To zawistuję tak jak ty :

Czytałem gdzieś, że Palio Weekend pali 7l/ na 100Km. Mam ci teraz wysłać skan z jakiegos katalogu dzieciaku ?

A co to ma do rzeczy co przysłałeś.

Bego nie zmieniaj tematu i nie piernicz o jakichś filtrach 3- rzędu .

Rozmawiamy o filtrach Linkwitza - 4-go rzędu. Cały czas , i nic sie nie zmieniło.

Ps. Masz rację.

Powtórzę to bo miałem otwarte okno i nie poczułem

cyt z bego .........dla zaintersowanych podam ze w przeciwfazie wyjdzie plaski wykres.... bego...

Balcerowicz musi odejść.

Ps. Tu akurat nie masz racji. A Balcerowicz i tak musi odejść.

[obrazekLUKASZ-107786_1.jpg]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.