Skocz do zawartości
IGNORED

Dokładność a audiofilizm !!!

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric> Ha widzę,że schemat sobie lata po internecie ;-)

Ja stosuję cewki taśmowe - przy 1, 5 mH - 0, 22 - 0, 25 Ohma ( zależy od producenta),

oraz przy FGP -0,15 - 0,165 Ohma, nie stosuję tu cewek z drutu - ale to kwestia upodobań co do brzmienia.

A z wifami nie testowałem. Podrzuć charakterystykę i T-S to może coś podpowiem.

Nie - no schemat mam od Ciebie :) W czym chcesz charakterystykę? (mam tylko z katalogu w jpg-u :( Wklepywałem "z palca" do symulatora (pliki z rozszerzeniem *.apl) - więc to na nic (ale jak sobie przypominam to konieczna cewka do niej wychodziła mi mniejsza (chyba 1mH).

pozdr.

Jpega wysyłam maila - (wraz ze zwrotnica która kiedys spłodziłem i nie ukończyłem) zresztą jest na stronie Akkusa i Akustyka. Warto zwrócić uwagę że wersja 8 omowa Vify PL18WO-09 różni się od 4 omowej. Ma sporą "górkę" na skraju pasma i niekoniecznie przekonujące są zapewnienia, że można ją wysoko ciąć filtrami 1-rzędu, a nawet co niektórzy się chwalą że zastosowali ją bez filtra. Być może chodzi o wersję 4 omową, ale 8 omowa nie wygląda na dobry wybór do takich zastosowań (przynajmniej na moje lamerskie oko :)

pozdr.

=>Qubric Rzeczywiście PL-ka 8-mio omowa nie ma tak równej ch-ki, jak by się wydawalo na pierwszy rzut oka. Mnie najmniej się spodobało słyszalne podbicie średnicy od ok. 800 Hz. Radę na to znalazłem, analizując projekt (jeden z ciekawszych na VIFACH) zamieszczony tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zastosowałem u siebie w środkowym midwooferze (konstrukcje jest 2.5) podobne rozwiązanie, jak na podanym linku (obwód korygujący RLC) z doskonałym skutkiem. Po wielu odsłuchach nieco zmieniłem wartości elementów ze względu na inną obudowę.

Pozdrawiam

P.S.

Wątek rzeczywiście zrobił się ciekawy. Po odrzuceniu pyskówek kroi się ciekawy wykładzik z teorii zwrotnic, mam nadzieję, że będzie kontynuowany :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Argus - looknę tam sobie - lecz unikam obwodów RLC (długo by opowiadac ile sie z nimi namęczyłem). W układzie 2.5 drożnym można spóbować wyrównać podniesienie charakterystyki na średnicy przez odpowiednie złożenie z charakterystyką głośnika z filtrem niskotonowym. Oczywiście zwykle wtedy trzeba ciąć niskotonowy dośc wysoko, żeby sięgał jeszcze do tonów średnich.

Przy okazji - jaką kopułkę masz (też Vifę?)

pozdr.

=> Qubric Jeśli chodzi o tweeter - poszedłem na całość :))) tzn. SS Revelator. Przekonałem się, że nie ma co się bać obwodów korekcyjnych - zanim zdecydowałem się na obecny układ, walczyłem ze zwrotkami ponad pół roku starając się utrzymać przy podstawowych filtrach 1-go i 2-go rzędu. Mimo wszystko nie udawało mi się zwalczyć dwóch rzeczy: wspomnianego podbicia średnicy między ok. 800 Hz a 1,5 kHz oraz nadmiaru wyższego basu. Dopiero po zastosowaniu - na wzór podanego projektu - obwodu RLC oraz rzeczywiście niskiego odcięcia dolnego woofera wszystko zaczęło brzmieć jak należy.

Pozdrawiam

Aha, i jeszcze jedno: całą konstrukcję zaplanowałem przy jednym podstawowym założeniu: dla tweetera filtr 1-go rzędu BEZ tłumika (tylko jedna pojemność jak najlepszej jakości) i do tego dostosowana (w sensie wyrównania pasma) cała reszta.

pzdr.

=> _igod_ Oczywiście, wiem, że to podbicie wynika z "baffle step", ale jego pozbycie się nie jest takie proste (o czym wiele mówiono na licznych forach z DIYAudio włącznie), o czym przekonałem się na własnej skórze :))). Samo dobieranie punktu odcięcia woofera przy podstawowych układach filtrów nie starczyło, niestety ...

pzdr.

=> _igod_ Ostateczna konfiguracja jest taka: SS Revelator puszczony przez pojemność 12 mikroF, midwoofer i woofer filtrowany podobnie, jak w projekcie D. Browna (link parę postów wyżej) z paroma modyfikacjami: Nieco zmienione wartości LC w filtrach + zbocznikowanie inukcyjności w filtrze midwoofera rezystancją 2 omy. Dopiero taka kombinacja zaczęła grać jak należy. Z braku możliwości nie robiłem pomiarów, ale mogłem na bieżąco porównywać brzmienie z konstrukcjami firmowymi (Micro Monstery i Monstery Minimy Audio oraz Pro-Ac 3.8) - musiałem się trochę najeździć na odsłucy, ale było warto :)))

Pzdr.

=> igod I jeszcze jedno co do konfiguracji całego systemu: założenie było takie, by można było używać niezbyt mocnego wzmacniacza. Obecnie jest to NAD 3020i (wiem, że to nie ta półka :))), ale podoba mi się jego dźwięk, w budowie jest lampa (SE, ok. 20 W), nie wykluczam później wyrzeźbienia jakiegoś mniejszego Passa. Okablowanie - Jamo Flat, ale szukam czegoś lepszego.

pzdr.

=> _igod_ O tym było wyżej. Midwoofer i woofer to Vify PL18 WO09-08. Na pomysł skojarzenia Revelatora z Vifami wpadłem już dawno, widząc i słuchając Avatarów OBX. Początkowo chciałem je skopiować, ale ten model Vify, jaki tam zastosowano, jest raczej nie do zdobycia w kraju (siedemnastki starszej serii ze stalowym koszem). Dlatego zdecydowałem się na osiemnastki, nie chciałem wchodzić w preferowane przez niektórych SS8545,.

pzdr.

argus - ale 17 Vify (te obecne, na odlewanych koszach) to raczej sa zupełnie inne głośniki niż PL18WO-09. Przede wszystkim mają membrany polipropylenowe i mniesze układy magnetyczne (są w kolumnch 2,5drożnych - Shan Aztec). Jeśli modele starsze miały kosze blaszane to już były blisko do takich Tonsili, które w Tango 200 pracowały jako średniotonowe ;)

Dałeś 12uF dla SS-Revelatora (?) i on to wytrzymuje?

Na projekcie z linku, który podałeś w tonach wysokich pracuje Vifa PL27TG-35-06 z filtrem 3 rzędu. Ja miałem na takiej Vifie podobny filtr do tego DiY (tyle że dla 2 droznego) - 6,8uF, 22uF i cewka 0,27mH i oczywiście dzielnik L. Kiedy robiłem symulacje żeby połączyć to z Vifą PL18WO-09 to wychodziły mi bardzo małe cewki ok. 0,82-1mH w FDP - przy większych miałem kilku decybelowe obniżenie rozpoczynające się gdzieś powyżej 800Hz.

Dodam ze Fadeover zaleca własnie wieksze cewki. Być może chodzi o kompensacje baffle step, a moja symulacja tego nie uwzględnia i pokazuje charakterystyke dla niskich częstotliwości tak jakby głosnik był w szerokiej odgrodzie?

pozdr.

2 x PL daje efektywność na poziomie 85-88dB, a Revelator ma 91dB (+ ze 2-3dB ze względu na impedancję).

Tak więc... wysokie tony muszą zabijać!!!

Biorąc pod uwagę, że Revelator gra ostro i do tego +3-6dB głośniej to... masaka :-)

Niekoniecznie - Argus nie napisał o dzielniku, a powołał się na projekt takiej konstrukcji (w linku który podał) w której dzielnik był (co prawda na Vifie więc chyba dał go też na SS).

pozdr.

=> _igod_ Ciekawe, ale wysokie wcale nie "zabijają", może to skutek raczej "analogowego" w brzmieniu systemu - o wzmacniaczu już pisałem, DC i DAC to Parasoundy (1000 + 1600), a więc znane z łagodnego brzmienia. W każdym razie nic nie kłuje w uszy (chyba, że "wysoka" trąbka :))) ), talerze dżwięczne, ale bez przesady, fortepian - marzenie.

=> Qubric Zasugerowany schematem Browna też na próbę wstawiłem tłumik, ale dźwięk stał sie wyraźnie tępy i zabrakło powietrza. Tak więc paradoksalnie rozwiązanie trochę niezgodne z regułami sztuki okazało się lepsze "na słuch". Też sie początkowo niepokoiłem, czy tweeter wytrzyma, ale jak na razie nic podejrzanego sie nie dzieje. Nie pamietam w tej chwili linku, ale gdzieś spotkałem układ, w którym SS (tam, zdaje się 9300 albo 9500) też pracował bez tłumika i ze sporą pojemnością, zatem może to nie taka herezja :))). Radziłem się zresztą w tej sprawie chłopaków z Minimy Audio, i upewnili mnie, że wszystko będzie dobrze - no chyba, że sie podłączy jakiś piec o wręcz zabójczej mocy i będzie się chciało nagłaśniać halę fabryczna :))) - u mnie (ok. 30 m kw. ) po odkręceniu NAD-a na godz. 11 robi sie niemożebnie głośno (aczkolwiek kompresji jeszcze nie słychać), a przecież NAD mocarzem raczej nie jest. Zresztą - będziecie kiedyś w Toruniu, zapraszam na odsłuch.

Pozdrówka :)

• 2 miesiące później...

do fadeover

Cześć jeśli kiedyś przeczytasz ten post to mam prośbę. Zabieram się do budowy głośników i z tego co przeczytałem możesz mi pomóc. Chodzi o projekt zwrotnicy dla 18w8535+9500. Będę wdzięczny za odpowiedź:)

[email protected]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.