Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory do ELTRONa 100

SGMP

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, moje pytanie na dziś to: ile może kosztować wymiana kondensatorów we wzmacniaczu ELTRON 100???

Pytam, bo chcę taki kupić (ma wyschnięte kondensatory), ale nie wiem czy to się opłaci.

Może ktoś z was wie ile mniejwięcej kosztuje taka naprawa.

Za odpowiedzi z góry dzięki ;]

pzdr. Piotr

[obrazekLUKASZ-106340_1.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/7481-kondensatory-do-eltrona-100/

"Wymienić elektrolity" tzn, te kondensatory z zasilacza, czy wszystkie we wzmacniaczu (ponoć jest ich tam 4 szt).

Jeśli ktoś sie orientuje, to ile moze kosztować wymiana ich na nowe i czy wogóle opłaca się kupić taki wzmacniacz- koleś chce za niego 85,-

Sory, że zawracam d... , ale jestem troche nie kumaty w tych sprawach.

Siedziały w Eltronach dwa 30 cm głośniki średnio-niskotonowe (jeszcze na licencji Pioneera).Łączna moc nie przekraczała 60 W sin ale nawet głośno grają. W szkole mam takich 6 z czego grają tylko 4 i to z udziałem korektora (na wzmacniaczu oczywiście) i podwójnego wytłumienia:) Jeśli chcesz się w nie bawić to polecam przerobić gniazda głośnikowe (zarówno we wzmacniaczu jak i kolumnie) bo traci się na nich pare watów i wywalić maskownice (jeśli jest z tego szarego,grubego materiału) bo również sporo się przez nią traci!

Co do elektrolitów to wymień raczej wszystkie.Taki zabieg nie zaszkdzi,a zaoszczędzi podwójnej roboty przy wzmacniaczu w późniejszym czasie.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

przez zastosowanie złego materiału na maskownicę, traci sie czasem nawet do 10dB efektywności, w wyższych i średnich częstotliwościach!

Aby z tych eltronów (mam teraz na mysli kolumny) wyciągnąć jeszce parę dB, tak jak kolega zauważył należało by zdjąć maskownice.

Trochę niestetycznie wtedy wygladają, ale kto na imprezkach, patrzy na estetykę kolumn estradowych :-)

Pozdrawiam!

Bez przesady :) W TME można kupić 10000uF Shanawa (takie w zielonej obudowie) na 50V za 9,8zł./szt. Na 40V powinny być jeszcze tańsze www.tme.com.pl

To jest wzmacniacz do nagłośnienia. Nie potrzebuje wielkich przeróbek, tylko małej renowacji. Majątku na niego nie stracisz.

pozdr.

• 6 miesięcy później...

Czesc,mam Eltrona 100,uzywam go w kapeli do naglasniana vocalu.Niestety slabo sie znam na elektronice,czy ktos moze mi poradzic ile omów powinny miec głośniki do niego. Mam teraz wstawione dwa glosniki 50w i 8om, ale glośność jest taka sama niezależnie czy jest podłączony jeden głośnik czy dwa,poprostu sygnal sie rozkłada...bede wdzieczny za wszelka pomoc,Pozdrawiam. Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.